icon

Technické práce na ZŠ okolo roku 1989

mijunik
12. jún 2022

Ahojte dievčatá, prosím vás, kto ste chodili na ZŠ v osemdesiatych rokoch a pamätáte si predmet “technické práce” - učili sme sa tam pracovať s “vratidlom”? Aj to tam bolo pomenované? Ide mi o to, že včera som pozerala jedno anglické video (čiže slovenské názvy tam neboli) ako chlapík reštauroval nejakú starú vec a vyrezával závit. A mne sa vtedy vybavilo, ako sme na technických prácach vyrábali skrutku a myslím, že maticu a prišlo mi na rozum slovo “vratidlo”. A keď som na wikipédii našla popis vratidla, mohlo to byť ono, s čím sme pracovali. Ale že by mi po toľkých rokoch vyskočilo z nejakého mozgového šuflíka toto slovo, ktoré som doteraz nepoužívala? Ale nepamätám si, že by som to videla niekde napísané. Takže dievčatá - pamätníčky (alebo ako dcérina triedna hovorí - fosílne typy), učili sme sa na technických prácach používať vratidlo a vyučujúci povedal, že sa to tak volá? 🙂

Strana
z2
viestta
12. jún 2022

Áno, závity sme rezali. Ale vrátilo mi vysumelo, ostalo mi len závitové ocko v hlave

marcellka32
12. jún 2022

Pamätám si, že sme mali technické práce, ale nič viac si nepamätám z toho 🙂

sojorez
12. jún 2022

Ja si nazov vratidlo nepamatam, tak som guglila a ano, mali sme to na technickych pracach.

benit
12. jún 2022

Ja si technicke prace pamatam ale v dielni sme neboli ani raz. Len z ucebnice sme opisovali poznamky a kreslili nastroje. A to sme mali normalne peknu velku dielnu, vtedy to bola nova skola.

elenajezova
12. jún 2022

Tak rezanie závitov si úplne presne pamätám. Ale to pomenovanie vrátilo mi nič nehovorí....

elenajezova
12. jún 2022

Vratidlo

simsalabim
12. jún 2022

@mijunik technicke prace mali tusim iba chlapci… dievcata mali kuchynky a sitie. Aspon tak si to pamatam ja. Som rocnik 1970. A este sme mali vsetci pestovatelske prace.

eeffka
12. jún 2022

@simsalabim ja som 77ka a mali sme varenie,sitie, zahradku aj technicke , myslim @mijunik ze to co hladas sa vola nebožiec

luccija
12. jún 2022

@eeffka tiez som 77 a mali sme pestovatelske a technicke vratidlo si nepamatam ani, ze by sme nieco vyrabali

vevesh
12. jún 2022

Tak u nas to bol zavitnik. A technicke sme mali iba rok, rok sme mali kuchynske a pol roka peatovatelske (alias obriadenie zahrad a zametanie lista na skolskych pozemkoch😀)

eeffka
12. jún 2022

@luccija my sme skladali sasa dreveneho a robili klucenku plexiskla

viestta
12. jún 2022

@vevesh zavitnik je ten co reze závit do diery, vonkajší závit reze závitové ocko, presný termín je zavitnica.

sissy27
12. jún 2022

@eeffka ano, kľúčenku z plexiskla sme aj my robili 😂 a ešte sme zapájali elektrický obvod, viac si nepamätám
@simsalabim ja som 80 a mali sme aj technické, aj pestovateľské, varenie a šitie bolo u nás formou krúžkov po vyučovaní

simsalabim
12. jún 2022

@sissy27
@eeffka zaujimave. Mozno sa menil studijny plan? Alebo zalezalo od skoly? Alebo si ja uz nepamatam 🤷‍♀️

viestta
12. jún 2022

@simsalabim my sme mali aj pozemky, aj dielne, aj "ženské" práce (už neviem ako sa to volalo) . Nielen, že sme varili aj sme na stroji šili. A na tých ženských prácach sme mali aj 3 chalanov. To bola prča, keď prebalovali bábiku.

simsalabim
12. jún 2022

@viestta a aky si rocnik? Aj my sme akoze sili na stroji. Ucitelka k bemu pustila jedinu ziacku - taku, co uz sama sila oblecenie. Varili sme vsetky. A prebalovanie si tusim pamatam. No chalani s nami neboli.

viestta
12. jún 2022
sissy27
12. jún 2022

@simsalabim vôbec netuším. My sme zas nešili na stroji, len v rukách, vyšívanie, gombíky 😃

janka54321
12. jún 2022

@mijunik to niektoré nemáte naozaj, čo iné na robote, len riešiť taketo hlúposti, vratidlo 🙂 ako sa dá vôbec nad takouto vecou zamýšľať,...normálne sa divim samej sebe, že som si to prečítala a ešte aj reagujem...asi naozaj čas opustiť MK

0silvia0
12. jún 2022

@sissy27
@eeffka moje nervy, klucenka z plexiskla🙈to kto dal do skolskych osnov? Lebo toto sme robili aj my, som rocnik 1974 a skoro som na klucenku aj zabudla, teraz ju mam pred ocami.
My sme si na technickych pracach merali hrubku vlasov, som bola strasne hrda, ze som mala vlas takmer najhrubsi z triedy🤦‍♀️

mijunik
autor
12. jún 2022

@viestta ako tak rozmýšľam a wikipédia pomáha, tak závitové očko, ktoré si zas nepamätám ja, sa namontovalo do toho vratidla a s tým sa vytváral závit na skrutke. Tuším dve otočenia tam, jedno späť. Závitník - sa mi niečo marí. 🙂
@sojorez dík 🙂
@janka54321 nuž vidíš 😁 Tak keď Ti len tak zrazu napadne slovo, je správne a Ty presne nevieš, kde si k nemu prišla… 😄 Baby ma tu zachránili pred prebdenými nocami. ☺️😁
@eeffka nebožiec nie je ten ako keby šrobovák, ale namiesto rúčky má takú slučku alebo otvor v tvare elipsy?
@simsalabim
@sissy27
@0silvia0
Ja som ročník 1975, mali sme v piatej a šiestej triede technické a pestovateľské práce spolu s chalanmi, v siedmej a v ôsmej triede “špecifické práce dievčat” (tzv. špecáky) a k tomu jeden rok technické a druhý rok pestovateľské. Na pestovateľských sme zametali v záhradke, inak si nejakú prax nepamätám, len teóriu, na technických sme robili drevený stojan na perá, stretla som sa tam s moridlom, plus tie závity, plus som si spomenula teraz na “kolovrátok” na vŕtanie dier. Na špecákoch sme v siedmej triede varili, resp. piekli mriežkovaný koláč, z ktorého sme učiteľke nechali len okraje… 😄🤦‍♀️ A v ôsmej sme šili, mali sme šľapacie stroje, niť sa tam hrozne motala, bolo to o nervy! Šili sme návliečku na vankúš a potom jednoduchú blúzku. Bábiku sme podľa mňa ani neprebaľovali, ale neviem. Možno som vtedy chýbala. 😌😁

0silvia0
12. jún 2022

@mijunik ani my sme ziadne babiky neprebalovali😬, ale zahradkarcenie si pamatam. A my sme piekli piskotovu jablkovu tortu a vselico ine. My sme zasa nesili na strojoch. Robili sme macrame😁

lalenka33
12. jún 2022

Ja som ročník 1989 a pamätám si presne technicke práce v dielni a pestovatelské. Mali sme aj krúžok, kde sme varili. Ale vôbec si nepamätám, čo sme tam robili.

mijunik
autor
12. jún 2022

@0silvia0 jeeej macramé, to sme robili na výtvarnej

sissy27
12. jún 2022

@mijunik pestovateľské boli super ! Dostali sme na prázdniny od učiteľa priesadu paradajky / papriky a v septembri sme sa mali pochváliť úrodou. Každý z triedy mal “niečo” a ja z mojej paradajky Jumanji na balkóne a asi 30kg paradajok naoberala 😂😂😂

vevesh
12. jún 2022

@sissy27 jeeej, elektricky obvod sme aj my robili. A kolko radosti bolo, ked sa ta mini ziarovka konecne rozsvietila🙈🙈🙈🙈 to boli take male pidi ziarovky, ktore by som dnes tazko niekde kupila...

mijunik
autor
12. jún 2022

@sissy27 ooo, tak to bol super učiteľ, to bolo určite zaujímavejšie ako teória. A 30kg úroda! Ja som sa naučila, že existuje paštrnák, dovtedy som o ňom nechyrovala a že redkvička je reďkev. Inak si z toho veľa nepamätám hoci učiteľ sa snažil, ale tieto predmety mali byť veľa o praxi a trošku o teórii a ono to u nás na pestovateľských bolo opačne.

sojorez
13. jún 2022

@0silvia0 Ano, klucenka z plexiskla 😂 ako som mohla zabudnut 🙂 z varenia porova polievka, pestovatelske prace a trhanie buriny 🤦🏼

ivana11155
13. jún 2022

@mijunik ano mali sme jeden tyzden technicke a jeden pestovatelske a tak sa to striedalo. Vratidlo si nepamatam, ale vyrabali sme auticko z dreva, moje stalo nakrivo ako invalid, lebo som to s pilkou krivo vyrezala. Vratidlo si nepamatam, ale doteraz si pamatam ako som tento predmet z duse nenavidela. Rocnik 78

vikes
13. jún 2022

Ja by som chcela vedieť, či v dnešnej dobe z týchto predmetov technické práce, pestovateľské práce a "kuchynka" sa niektoré vyučujú na ZŠ?

Strana
z2