Testovanie na Covid v škole bez vedomia rodiča
Ahojte... Rada by som sa informovala, či je v poriadku, ak moje 17 ročné dieťa na strednej škole otestovali na covid bez môjho vedomia. Navyše sa syn narodil s obojstranným rozštepom pery a podnebia a nosovú dutinu má dieťa s rozštepom trochu inú. Neviem, kto ho tam otestoval, či to bol zdravotník alebo nie a celkovo nie som s testovaním stotožnená. Aké kroky by som mohla podniknúť? Prípadne ako postupovať, aby sa to už nezopakovalo. Ďakujem za odpovede.
@marseillefan aj ja si take pamatam. Vsetky dievcata do radu a sup vakcinu proti rubeole. Alebo zubarsky den - vsetci zaradom do skolskej ambulancie a zubarka vrtala ostosest.... ale stacilo povedat, ze nas zubar si nezela, aby mu zasahovala do prace a to respektovala 😂 No z ockovania sa vyvliect nedalo - slo sa rad za radom, vsetci bez rozdielu. To si teraz neviem predstavit.
@marseillefan a ja si pamätám ,že keď zubárka chcela len vidieť ako si čistíme zuby nám rozdávala informovaný súhlas na domov že na rodič podpísať a doniesť naspäť do školy a to bolo len čistenie zubov v umývarke ako trieda.Bol tam dátum kedy sa to bude konať a či súhlasia s výkonom lebo nám dávala ešte preplachovat dakou vodou zuby.Nastastie nas v škole nikdy neockovali ani môj muž si nepamätá že by ich ockovali v škole.Dokonca keď si spolužiak rozbil nos tak ho neosetrili že nemôžu . Čakali kým nepríde niekto z rodičov až ten ho ako tak ošetril a zobral domov.Synovi dokonca nedovolia si zobrať ani tabletku keď ho chytí migréna 🤷
@janiela6 kamoske otestovali 7rocne dieta v skole bez jej vedomia. Dopytovala sa u triednej ze co sa stalo , ze nedala suhlas ked sa pytali kto suhlasi a kto nesuhlasi, a nastala chyba , proste nejak sa stalo ze ju mali zapisanu ze suhlasi. Triedna sa ospravedlnila , velmi ju to mrzelo ,maju z toho v skole aj oni miš maš, tolko veci navyse co musia riešiť v suvislosti s covid ... najprv by som sa teda synovej triednej opytala na tvojom mieste a potom uvidis preco zaco ako dalej
17-ročný je skoro dospelý. Myslím že to preháňaš. U nás bol pred nedávnom na škole očkovací tím. Pre deti ktoré sa chceli očkovať. Deti do 14 rokov potrebovali súhlas rodiča , deti nad 14 sa mohli zaočkovať aj bez súhlasu rodičov. 😅. Je skoro dospelý a ty stresuješ koli antigen testu 🙃
@bimbambim neviem aký si ročník, ale teda za socíku naozaj hromadné očkovanie a zubarina boli úplne bežné. Existoval školský lekár aj zubár (ich kvalita a odborná úroveň boli veľmi diskutabilné 😂 ) a žiadne súhlasy, proste nás nahnali do radu a zaočkovali. Dokonca ani sa neskúmal zdravotný stav, či nemáme teplotu,sople...
Zrejme bolo potrebné ich naraz všetkých otestovať a vyhodnotiť, možno sa zhoršila situácia, netreba hneď hrotiť konflikty. Keby prišli a začali očkovať, to by mi vadilo, ale testovanie? Aspoň by som vedela, že momentálne je ok.
@marseillefan Stare dobre casy... este stastie ze sa takto nerobila obriezka.... 🙂
@janiela6 ja som takto poslala do školy žiadosť, že moji synovia nemôžu nosiť rúška, nakoľko sú silní astmatici. tz že si 2x denne striekajú kortikoid. bolo mi vyhovené, mala som potvrdenie od lekára. možno by si mohla tiež napísať takú žiadosť, že si neželáš, aby Tvoje dieťa bolo testované bez Tvojho vedomia.
@elizabet173 koľko rokov majú tvoje deti??
@gabrielkaa bez ohladu na to, ci s tym suhlasis, alebo nie, ockovat 14+ deti bez suhlasu rodica je porusenim zakona. Je uplne absurdne, ze v tomto štáte 14 rocnemu decku nechcu ani vydat balik na pošte, aj ked sa preukaže pasom, kartickou od busu a pod, kde je meno a adresa.. Ale zrazu je take decko sposobile rozhodovat o tak zavaznom ukone, ako je ockovanie..
Ja nechapem, ze to nevidite, ze toto proste je cez ciaru. A je uplne jedno, ci s ockovanim suhlasite, alebo nie.. Este ste asi nevideli decko v anafylaktickom soku po injekcii.. Mala som moznost zazit to presne v tom niektorymi tu ospevovanom sociku, ked nas postavili do radu a pichli barsco..
@sissy27 tak každá škola ináč ale ja som vždy bola očkovana iba u pediatra žiadne také že v škole maximálne ten zubár školský aj to som nosila papier že podpísať od rodiča budú sa čistiť zuby.A to zubárka ešte doteraz tam funguje má síce už 70 rokov či koľko ale ambulanciu tam má furt 😁ale bola strašná ako zubár .Rodičia ma dali potom inde k zubárovi a keď som už bola vo vyššom ročníku a tých už si nebrala na čistenie zubov do umývarky tak už neskôr sme nechodili trieda ako celok .Dokonca si pamätám keď som bola prváčka na ZŠ som bola na liečení v smokovci a dostala som kiahne tam tak volali rodičom ,že keď budem mať teplotu či mi môžu dať niečo na teplotu.Ale aj tak som nedokončila liečenie poslali na domov s kiahnami
@akvi To, ze som opisala, ako to bolo za sociku, neznamena, ze ho ospevujem 🤦♀️ No v tejto konkretnej situacii sa mi 1) test nezda niecim hroznym, ak sa to naozaj udialo 2) nejako neverim, ze sa to stalo bez suhlasu skoro dospeleho mladeho muza. Trojrocne dieta horkotazko udrzia dvaja, ak vyter nechce. Mam pocit, ze taketo diskusie su tu na rozputanie vasni.
@bimbambim 12 rokov si mala uz po skonceni sociku. V tom veku v skole vsetky dievcata dostali injekciu proti rubeole. Mumps sa vtedy neockoval, aspon ja osobne som ho prekonala... Osypky neviem. Teraz je uz na vsetky MMR a ockuje sa uz v utlom veku.
@simsalabim Tak, tak... mumps sa za socíku očkoval tak, že sme sa ním proste všetci v triede postupne nakazili... 🙂 dva týždne doma, napuchnutý krk, nejaká smradľavá masť 🙂 A máme imunitu na celý život. Na osýpky sme sa už ale myslím očkovali normálne, osýpky nie sú žiadna sranda, na to sa umiera...a nepamätám, že by som on ich ako dieťa počul...
@jankapepe prečo?
Otázka je, je testovanie medicínsky úkon?
@ibrunova nemusi byt priamo medicinsky, ale je to zistovanie zdravot. stavu....(a je jedno, aky test by sme pouzili, ci CRP test, ci tehotensky, ci na HIV, .....).....škola ho nema co dietatu vykonat, bez pritomnosti a suhlasu zak. zastupcu...ani fukat (alkoholtest) nemozeme dat ziakovi bez pritomnosti rodica (preto neverim, ze nejaka skola by to robila, hlavne ak je testovanie dobrovolne a vlastne skola ziadne testy nema...)
@janiela6 ak by toto urobili môjmu dieťaťu okamžite podávam trestné oznámenie! A povedz mi kto podpísal zaňho ten zdrap papiera? Ja by som išla do školy a riešila to. A tie matky, ktoré majú opačný názor, tak Vám rovno píšem, že ma nezaujímate. Vyjadrujem názor autorke.
@weronika171717 predpokladajme že v 17 sa vie podpísať.
@sorciera24 asi tak, buď nevieme všetko, lebo mi tu niečo nesedí. Ale keď si tak spomínam, tak môj 16 ročný chodil vždy na testovanie sám, nikde nepotrebovali nikdy môj podpis ani súhlas.
@sorciera24 normalne si to viem predstavit- u nas, kto nepodal staznost proti testovaniu, suhlasil s testovanim dietata. Skola poslala iba siahodlhy zdrap papiera na 2 A4 pismom o velkosti 10 o korone a rizikach a preco by sa mali testovat a bla bla a skryte na konci taka mala klauzulka, kto nevyjadri nesuhlas pisomne, tak suhlasi s testovanim, lebo nemozu od kazdeho pozadovat suhlas, lebo by to logisticky nevedeli zariadit- vela rodicov si to ani nevsimlo a povazovali to za informacny zdrap papiera zo skoly...
@vevesh fiha, o tomto neviem, nase skoly nic take neposielali....inak celkovo enchapem, to ako teraz? ved skola nema opravnenie testovat (ak nema zdravotnika) a nema ani čím...ci tos ia ko vasa skola dala pre prípad, ci co?
@sorciera24 som v nemecku a deti sa testuju same pod dohladom triedneho ucitela. Bez testu nemozu do skoly. Na byvalej skole chodili ucitelia a pravitkom merali, ci si deti dostatocne hlboko pichli, aby si odobrali vzorku- tam chodila dost casto sanitka kvoli nehodam alebo ze nevedeli zastavit krvacanie z nosa😱😱 decka menili skolu a teraz sa testuju proforma 3 dni v tyzdni. Ale byvala skola uz presla na lizatkove testy- 5x do tyzdna a doteraz aj napriek testovaniu nemaju normalne vyucovanie. Normalne je to sialenstvo...🤯🤯🤯
Neviem akymi testami a kto dosiel testovat v tomto pripade, ale pokial su to tie samotesty, tak tie, pokisl viem sa davaju len po kraji...
Som v rakusku a tam su deti v skolach testovane 3x tyzdenne. Moja starsia je prvacka a robia si to sami v skole... Nikto s tym nema problem, ucitelka chvalila, ze deti to zvladaju uzasne a nemaju s tym problem. A to sa bavime konkretne o 6 7 rocnych detoch. Jeden otecko na zaciatku roka robil sceny, lebo on nesuhlasi s testovanim a cela korona je vymysel, tak mu bolo povedane, ze ok, ale dcera do skoly chodit nemoze... Ale aby som robila cirkus kvoli 17 rocnemu konovi, ze ho niekto otestoval? Skor by som bola rada, ze viem, ze je ok...

Pamätám si, keď k nám do triedy prišiel doktor, postavili sme sa do radu a pichali nám všetkým vakcínu proti tuberkulóze. Nikto si povolenie od rodičov nepýtal... ach jaj, staré dobré časy 🙂