Tradičná škola alebo výučba doma? Porovnajte možnosti
Je tu niekto kto môze porovnat tradicne vyucovanie v skole a vzdelavanie sa doma u deti?
@zltalienka ale aby som doplnila moju skúsenosť teda ja som skončila s depresiou nervozou na psychiatrických liekoch pre mládež školu som odignorovala a bola som si to tam česť vinimlam len odsedieť aj keď teda na niektorých hodinách som aj počúvala ak má téma bavila...poznámky som si tiež podarilo písala ale keďže rýchlosť akou učitelia diktovali spôsobovala že som nebola schopná nad témou ani rozmýšľať tak to bolo celé na nič keďže doma som sa malo čo učila a písomky a úlohy som buď odpísala zecez prestávku alebo dostala poznámku či nejakú 5 z jednotlarky som bola po dvoch rokoch 3-4 a učiť som sa začala až rok pred maturitov aj to len predmety z ktorých som chcela ísť maturovať a aj to boli moje vedomosti so slovenčiny veľmi úbohé ..nemala som na to hlavu nakiblokovat to do hlavy...ostatné predmety v pohode ..za rok zvladnute čo bolo treba a teda s prehľadom fyzika matika zemepis... A vysoká škola skoro na červený diplom...jednu známku má posielali opraviť ale nezdalo sa mi to nutné 😉
@emjee
To bolo na margo niektorých predstav, že DV ide podľa osnov z ministerstva, ucia sa presne to iste, čo žiaci v škole akurát doma, žiaci sú pravidelne preskusavani a ich rodičia preto musia ovládať cele školské učivo, aby ich to naučili. A to predsa nemôže vedieť každý atď.
tak prečo sa vlastne učíme? Pretože to potrebujeme (v bežnom živote, v práci, pri príprave na profesiu), môžeme to dalej uplatniť, chceme nieco vedieť a rozumieť niečomu ako veci fungujú, baví nás to a mame z toho radost,…Ak to učenie napĺňa tieto ciele a potreby, potom je za mna skvele.
Pri školskom systéme, niekedy prezentované i rodičmi su dôvodmi to, že musíme, aby sme mali dobre známky, prešli, je to v šk.osnovách, pretože ostatní nieco nechápu, a my to opakujeme s nimi, zo strachu, aby z nás niečo bolo, pretože nechceme byt horší ako ten a ten, pretože rodičia z nás chcú mat to a to, lebo nám hrozia trestom...
@zltalienka nie je to to iste, v škole nad tými predmetmi trávia povinne čas, zväčša i doma navyše pri nejakej domácej úlohe a tam je rozdiel; v DV len nevyhnutný čas a zvyšný venujú podľa svojich preferencii; teda nie je to len o tom prejsť
@tiika to, že dieťa strávi v škole viac času akoby strávilo DV je mi úplne jasné.
Škola funguje aj ako "babysitting" pre pracujúcich rodičov. A väčšina rodičov potrebuje chodiť do práce, na plný úväzok, s fyzickou prítomnosťou na pracovisku. Nie každý vie robiť HO časovo kedy chce, aby sa mohol dopoludnia venovať vyučovaniu dieťaťa, popoludní s ním chodiť na krúžky a večer študovať učebné materiály a vymýšľať kreatívne spôsoby ako deťom vysvetliť aspoň tú nevyhnutnú časť učiva. Prípadne obetovať jeden príjem.
@zltalienka ano, len toto bola moja reakcia na to, čo si napísala - iný je čas traveny pri predmetoch, tak aby prešli.
Píšeš ´veď aj v bežnej škole majú možnosť si predmet/oblasť naštudovať len do tej miery, aby prešli + vypracujú povinné písomky.´
@tiika mne sa tá myšlienka DV páči. Určite sa dieťa naučí oveľa lepšie a efektívnejšie individuálnym prístupom citlivého, vzdelaného a empatického rodiča. S možnosťou cestovať a spoznávať naživo to je oveľa účinnejšie. A rozvíjať svoje schopnosti s partiou podobne naladených detí...Určite je to pre dieťa oveľa lepšie ako sedieť v triede v lavici.
Áno, rodič chce dať dieťaťu to najlepšie. Ale je toto dostupné pre bežného smrteľníka v SR?
DV je len okrajová záležitosť pre tých čo musia, kvôli zdr. stavu dieťaťa, športovej príprave, či inej individuálnej potrebe dieťaťa alebo tých čo majú dostatok zdrojov na financovanie, chuti a energie sa venovať svojmu dieťaťu individuálne.
Prípadne na základe prežitej traumy v súvislosti so svojou školskou dochádzkou (ako píše pani vyššie) v snahe ochrániť svoje dieťa pred tým istým.
@zltalienka aj mne sa ta myšlienka páči. Pripadá mi to však rovnako zložité, chýbajú mi reálne skúsenosti, predstava ako by to malo/mohlo fungovať a prebiehať, podpora nejakej komunity, za mna je tych skupín stále máličko.
Väčšinou sa pri takýchto debatách riešia pseudoproblémy tých, ktorí maju len svoj názor a predstavu na DV bez toho aby mali zistené, naštudované dostupné informácie. Pričom tých prekážok pri DV je isto nespočetne vela.
Kvôli tomu mi pride reálnejšie nejaká alternatívna skola, avšak ta je opäť často nedostupná, nemusí byt automaticky kvalitná a je finančne náročná. Na SK sa cez covid oveľa viac rozbehla praca na HO. Ako to však popri deťoch zladiť mi tiež nie je jasne.
@zltalienka keď som ti to napísala,tvoja reakcia bola takáto😉
ltalienka
•
Včera o 17:41
@maciatkolulu o Márii Terézii, či o Bratislavskom hrade si raz dva zistí z netu. Načo sa to má ešte učiť?
Trochu si odporujes....a opäť píšem DV nebýva len o vzdelanom a empatickom rodicovi....
@zltalienka Tiež vnimam dôležitosť osoby rodiča, jeho motivaciu, to či to DV chce skutočne robiť, alebo je to len nutná voľba, či ho to baví, ma chuť vymýšľať, venovať sa deťom, je dostatočne vnímavý k ich potrebám, reflektuje ich záujmy, je kreatívny v tom, ako ich viest a podporiť, ma energiu a chuť tráviť s nimi toľko času…
Menšia hrozba mi pride ovládanie školského učiva na pedagogickej urovni, či bežných vyučovacích metód.
Myslím, že môžem porovnať. Do minulého školského roka som robila zástupkyňu riaditeľa na ZŠ, ktorá zastrešlovala asi 40 detí na domácom vzdelávaní na 1.aj na 2.stupni. Rodičia si musia zabezpečiť garanta, musí to byť učiteľ. Na 2.stupni s ľubovoľnou aprobáciou.Dieťa.musí 2 razy ročne absolvovať preskúšanie zo všetkých predmetov. Aj z výchov.Presne podľa štátneho vzdeláv.programu. Mali sme na to zameranú inšpekciu. Inšpektorky boli prítomné na skúškach z jednotlivých predmetov. Deti museli ovládať aj teóriu HUV, VYV... Žiadne doma urobené portfólio sme nesmeli brať do úvahy. Kým deti 1.- 4. ročníka mali celkom dobrú vedomostnú úroveň, starší už pokrivkávali. Takže zhrnuté: prebrať musia všetko podľa osnov, skúša ich 2 razy za rok trojčlenná komisia cudzích ľudí. Iná na každom predmete, čo je stres. Učitelia školy, ktorá to zabezpečuje im pošlú na začiatku roka okruhy tém, poskytujú konzultáciu. Ale je to pre nich nezaplatená práca navyše. Nikdy to nie je ono. Ak som v škole, mám priestor na otázky, precvičenie učiva. Som proti, svoje deti by som na domácom vzdelávaní nenechala. Z vedomostného ani zo sociálneho hľadiska to nepovažujem za dobré.
@safranka len je potrebné dodať, že to čo uvádzaš je tvoja subjektívna skúsenosť vyplývajúca zo školy, ktorá si zvolila takú formu domáceho vzdelávania a priebeh preskúšavania ako opisuješ, ale tak každá škola si má možnosť vybrať, ale k objektivite dodám, že na mnohých školách s DV žiakmi je to inak a často aj diametrálne a tým pádom aj ten pocit z DV je podstatne iný 🙂
@belasy_motylik no žiaľ nieje to také ružové škola si moc nemôže vyberať lebo spôsob fungovania DV na Slovensku je dosť presne v zákonoch popísaný...komisionálne skúšky a tak... S tým že napríklad domáci školáci nemajú nárok ani na opravný termín.....
Aj keď nevravím že nie sú cesty ale vychádzajú skorej z výnimiek pravidiel ako s pravidiel samotných....a to je problém...
Súhlasím aj s príspevkom vyšiel škola je hlavne babysitting a preto by bolo dobré keby sa tam deti hlavne cítili dobre a trávili čas z ich pohľadu zmysluplnými činnosťami čo by si ale vyžadovalo sinlno individuálny prístup veľa kreativity a zmien .....potom by bol samozrejme aj priestor na prirodzené sebariadene vzdelávanie kde nejaký učiteľ či mentor ktorý žiadané vedomosti odovzdáva samozrejme vôbec nieje na škodu......a dostatočnú socializaciu viď škola summerhill alebo iné demokratické školu vo svete... Len tiež je to náročné lebo samozrejme v slobode nemôže byť anarchia ale vzájomný rešpekt a tým pádom to nieje len tak že hurá na to ..plus naša legislativa takéto školy zatiaľ nepovoľuje...
Tým nechcem povedať že sa tu dobre školy nenájdu a aj nejaké dobré alternatívy...aj keď na SR musíte byť vedený ako domáci školák aj v prípade že napríklad navštevujete Montessori školu teda máte tiež povinnosť absolvovať tie komisionálne skúšky raz za pol roka lebo vaša škola sa z pohľadu štátu nepovažuje za základnú školu... Nehovoriac o tom že školné na alternatívnych školách je také vysoké že si to naozaj nemôže dovoliť každý a ak máte 4 deti tak to už je fakt priveľa... a ak nebyvate vo väčšom meste vacsinou ani nie sú tak dostupné.....ale aj do tých ostatných škôl chodia na Slovensku deti nie každý rodič si môže dovoliť alebo má odvahu alebo povahu...svoje dieťa zo školy kde sa z akéhokoľvek dôvodu cíti naozaj zle zobrať na školu inú... A to je podľa mňa veľký problém...
@belasy_motylik tie deti sa vzdelávali v rôznych komunitných školách, príp.doma, no vysvedčenie im dáva nejaká štandardná škola, ktorá je normálne v sieti. Riaditelia ich často odmietajú, lebo sú s tým problémy a práca navyše. Inšpekcia chodí teraz práve po tých školách, ktoré tieto deti prijali a dôsledne kontroluje, či je pri komisionálnych skúškach dodržaný zákon a dokonca aj to, či riaditeľ chodí k týmto žiakom na kontroly. Zákon je striktný a ak školy chceli zjemniť podmienky pre " domškolákov" , majú problémy.
@aurora33 Tak ja som si tú letušku rozklila. Škoda, že až dnes. Ona je na MD, deti má 3. Najstaršie 6 rokov - otázne, či je to už vôbec školák/školáčka. Dve mladšie. V domácom vzdelávaní, v zmysle ŠKOLA, je iba teoretik. 🤦. Ale múdra ako rádio. 😂 Domoškoláctvo ako také je pre mňa veľká výzva. Nezatracujem ho, no hľadám výstupy. Reálnych detí, ideálne už stredoškolákov, vysokoškolákov. No nič som zatiaľ reálne nenašla. 🤷 Ako sa tie deti uplatnia po ZŠ?
@maciatkolulu neodporujem si. Ibaže sa na túto problematiku DV pozerám z 2 uhlov. Prvý je o tom, čo všetko obnáša DV, jeho výhody a nevýhody. Druhý pohľad je o tom, PREČO vlastne vzniklo DV. Ak by bolo klasické vyučovanie vynikajúce, nebola by predsa potrebná alternatíva. S čím automaticky súvisí otázka, čo všetko by som na súčasnom klasickom vyučovaní zmenila a či by mi to, čo by som chcela zmeniť vedelo ponúknuť DV.
A mne na klasickom vyučovaní vadí (okrem iného) aj to, že sa zameriava na veci, ktoré naše deti už nebudú v praxi potrebovať. Napríklad o Márii Terézii. Dnes sú informácie dostupné na webe, ktorý má doma každý. Nie je to tak, ako keď som chodila na ZŠ ja, že jediný zdroj informácií boli učebnice, prípadne knižnica. Je ešte v dnešnej dobe potrebné, aby toto vedeli deti naspamäť? Veď keď to bude (náhodou raz do roka) potrebovať, vytiahne mobil, urobí 3 kliky a informácie má. Žiaľ, podľa toho čo píšu o DV, aj tieto deti sú skúšané z rovnakého rozsahu učiva ako deti v klasickom vyučovaní. Túto nevýhodu (množstva prebytočného učiva pre mnohé povolania) DV neodstraňuje.
Ako tak rozmýšľam, na čo bude potrebovať vedieť naspamäť periodickú sústavu prvkov, vedieť vypočítať rovnicu o 2 neznámych, či citovať archimedov zákon napríklad taká upratovačka, krajčírka, kuchárka, predavačka, kaderníčka, letuška, realitná maklérka, asistentka, pracovníčka vo výrobe......
Ak by sa učivo rozumne vyselektovalo, čo všetko je skutočne potrebné deti naučiť, možno by v tej škole nemuseli byť tak dlho, možno by nemuseli mať žiadne domáce úlohy....a pre tých, čo chcú vedieť viac pripraviť možnosti vzdelávania navyše.
Ak by sa mohli deti rozdeliť podľa ich tempa prijímania nových informácií a ísť v rôznych triedach rozdielnym tempom, nech sa jedno dieťa v triede nenudí a druhé nestíha...
Dalo by sa písať....
Tú vetu, že načo by sa mal učiť o Márii Terézii, keď si to vie nájsť na webe... ešte mi to syn nepovedal, ale skôr či neskôr ju očakávam. On potrebuje vidieť zmysel, prečo má niečo robiť, prečo sa to má naučiť. Aktuálne neviem, čo mu na to odpoviem.
@heni79 naozaj si nenašla ? Môžem ti skúsiť preposlat ak ťa téma naozaj zaujíma je naozaj veľa výstupov ktoré teda nie sú len od domácich skolakov ale tiež deti z demokratických škôl hlavne v Čechách. Reálne výstupy deti ktoré išli na stredné školy prípadne už pracujú... Samozrejme všetko má viacero stránok ale rozhodne sú výsledky veľmi zaujímavé. Apropo každý bezdomovec raz asi tiež prešiel povinnou školskou dochádzkou. Ale tak veď ľudia majú rôzne osudy a na vedomostiach zo základnej školy to podľa mňa stojí veľmi málo.
@zltalienka presne si to vystihla a tie domáce úlohy ktoré šikanujú nie len deti ale aj rodičov (mame kamarátov rodičov jedináčik a ktory s nami absolútne prerušili kontakty cez týždeň aby si s dieťaťom mohli po vyučovaní robiť každý deň domáce úlohy a potom ho dať skoro spať takže akákoľvek návšteva bola možná jedne cez vykend...toto bola aj 6 rokov ich denná rutina a keďže dieťaťu sa fakt nechcelo tak sa im to každý deň natiahlo aj na dve tri hodiny 🤦).. prípadne memorovanie sa rokov na dejepise.. vo fínsku a škandinávii absolútne no go...oni píšu eseje a zamýšľajú sa nad dôvodmi a dôsledkami udalosti...a nie roky nie že by to približne nevedeli zaradiť...memorovanie vybraných slov...a iných enciklopedickych vedomosti z rôznych oblastí...
@aurora33 tak zase to že nemajú vek nad 6 rokov neznamená že nemôže mať názor...a tiež skúsenosti moj prvorodený sa učil písať v 5 rokoch aj čítať a jeho brat dokonca keď mal 3.5.... v poľsku sa bežne deti učia čítať v 4-5 rokoch aj v Anglicku je to tam normálne robia to v škôlke..aj Montessori prístup necháva deťom získať tieto zručnosti skorej lebo veria že deti ich práve v skoršom veku chcú nasávať a samich ich to veľmi zaujíma... Takže pokojne môže mať už aj nejaké skúsenosti...
Ja ti len tolko napisem, ze tento rok som ako stredoskolska ucitelka dostala do triedy ziacku, ktora bola homeschoolerka. Bola sikovna, myslelo jej to celkom dobre. Ale vydrzala v skole 3 mesiace, lebo mala znacne posunutu hranicu v tom kolko drilu a frustracie vie zniest. Ja robim v skole, kde je toho drilu dost, je to take zameranie.
@oskvarka aj ja si prosím výstupy. Ďakujem.
@scorpionflower1 a čo je s ňou teraz?.

@zltalienka no ako chápem podľa schopností ale ťažko sa to aj tak posudzuje lebo presne tak sa aj moji rodičia tvárili že to vyžadujú žiaľ vypálilo to celé veľmi zle a teraz nechcem naozaj povedať že tie schopnosti svojich detí posúdiť nevieš ..verím že sa to dá a primeraným rešpektom...nepovažujem to za nemožné......ale tak ja som chodila ako nepapierova dyslektocka a dysgraficka na výberové osemročné jazykové gymnázium...a nik ma tam nepretlačil sama som tam "chcela" a som si to odmakala aby som sa tam dostala..len žiaľ to bola najväčšia chýba akú som mohla urobiť...ako jazykovo nenadanu ..s láskou k matematike som bola šikanovania od prvého dňa za svoju dyslexiu že neviem písať a čítať...(V porovnaní so spolužiakmi to bola možno aj pravda ak keď primacky som urobila takmer bez chyby a bola som prvá...).. a držať krok na ani len na vyznamenanie sa mi žiaľ nedarilo...niektorý učitelia boli navyše čistý psychopati...pardon za výraz ale tak sú to tiež len ľudia každý sme nejaký...no celé zle...