icon

Tretiak a problémy so spolužiakom

teskoma
30. okt 2014

Ahojte maminy,chcela by som Vás poprosit o názor ako riesit situaciu,ktora sa u nas deje par mesiacov ☹ . Mozno budem trochu skakat,hadam sa z toho bude dat vymotat. Starsi syn, teraz uz tretiak, bol od mala tak trochu iny - nikdy motoricky nevynikal, este aj do pieskoviska preliezt sme ho museli ucit 🙂 ,na druhej strane jeho IQ bolo uz v 4 rokoch na urovni 6 roc.deti. Velmi velmi tazko si zvykal na skôlku a ked si nasiel konecne kamaratov cca 3, tak s nimi fungoval az do konca skôlky a vsetci isli spolu na ZS do rovnakej triedy. My sme sa aj partia rodicov spolu stretavali, z mamin sa stali kamosky a osobitne s jednym z nich sa stali vyborní kamaráti. Vsetko v pohode fungovalo, kym sa medzi nich nezacal miesat jeden spoluziak,ktoreho vypoklonkovali z inej " partie" a tak si hladal svoje miesto inde .A doslo na nasho vrabca.Votrel sa ku nim, to by vôbec nevadilo,nas s tym nema problem,lenze zacal ho od jeho kamosa vyclenovat,posmieva sa mu,vsetky hry su iba pre troch ( v tej ich partii bol este jeden ),ty si najpomalsi v behu,nerozumies sa futbalu a pod. Sace ho na zem a pod. On totiz chodi na futbal,asi druhy rok, spolu s najlepsim kamosom nasho syna, teraz uz aj na floorbal a nabozenstvo,uz u nich prespal a pod. Mne toto vôbec nevadi, ved kludne môzu fungovat aj 4 spolu, len tam pre mna z neznamych dôvod neviem preco,syna nechce.Aby som upresnila,nas vyborne plave,chodi na treningy,floorbal,ma x medailí zo sachu,miluje bicyklovanie,lyzuje, nie je to vôbec drevo a maminkin maznacik, len proste nerad beha,nezaujima ho futbal ... Ja v ziadnom pripade nechcem tvrdit ze je nas neviniatko,je to tazka povaha,ale ked uz sa doma nestastny rozplakal...plakala som skoro s nim ☹ .Uz som mu normalne povedala nech sa neda otlkat a vrati mu to, nech si ho nevsima a kasle na neho,nech mu povie " vyprdni si oko " a otoci sa,tak ho to prestane bavit, no nas je dost citlivy a zrejme nema daleko od rozplakania sa.No a dotycnemu to len nahrava do kariet. Ja viem presne ako mu je, zazila som to na vlastnej kozi - ja na ZS mala,kucerava,tucna a k tomu mudra, k tomu nemehlo na telesnej nic moc kombinacia 😀 , muz to nevie pochopit.A tak Vas chcem poprosit o radu, prosim najlepsie tie ktore ste nieco take zazili,co s tym.Na jednej strane nechat ho vyriesit si to a vybojovat sameho, na druhej strane zasiahnut nechtiac mu pritazit - mamickin maznacit a pod. ,alebo ...... Najviac ma mrzi,ze ten jeho kamos sa k tomu stavia bud alibisticky,alebo drzi proti nemu... Som fakt 😢 .dakujem

danula.ch
30. okt 2014

@teskoma chapem, ze mas strasnu chut to riesit, chranit si svojho citliveho, trosku odlisneho chlapceka. ak to tak velmi potrebujes, porozpravaj sa s mamickami tych chlapcov, ale iba ak im doverujes, ze svojim malym dohovoria citlivo. lebo s takymto niecim mozes narobit viac skody ako osohu. mozu sa mu zacat kvoli tomu posmievat a tvoj maly bude este viac trpiet
lepsie mozno urobis, ak budes pre maleho butlava vrba, utocisko, vytvoris mu prostredie, kde sa bude moct vyzalovat bez toho, aby sa mu niekto smial a zosmiesnoval ho. povzbud ho do novych kamaratstiev. kamarati prichadzaju a odchadzaju, ti ktori o to, alebo za to nestoja, nech odidu.
inak ta fakt chapem, lebo sama mam takeho chlapceka doma, ale som si uvedomila, ze lepsie urobim, ak ho na take situacie pripravim. vela krat sa este v podobnych situaciach ocitne, ked bude inymi odmietany. treba sa tomu postavit, zdvihnut hlavu a hrdo kracat dalej
chlapi tieto veci nevidia tak tragicky, castejsie ako my mamy, nechaju decka, nech si svoje problemy riesia same. to je asi ten najlepsi sposob, ako ich pripravit do zivota, aj ked to nie je prave prijemny sposob. niekedy sa problemy vyriesia same a tvojho maleho to moze posilnit. iba tak sa nauci prekonat to. ty jeho problemy cely zivot riesit nebudes, tak ho nauc, aby si ich riesil sam. ty ho vypocuj, pochop, utes, porad mu, ale nemiesaj sa do toho

bonaqa2013
30. okt 2014

Asi by som sa nezdržala a dotyčnému chlapcovi vyčistila žalúdok. Nech má troška rešpekt.... nebude otĺkať moje dieťa. Moj syn bol v podobnej situácii, vždy utláčaný, bojazlivý a potom asi po 15 sa zmenil a všetkých poslal rovno do zadku. V súčasnosti má 19r. študuje na VŠ.... takže maminke všetko to chce len čas, určite sa syn povahovo zmení.

janinah
30. okt 2014

nebudem rozpisovať omáčky,napíšem stručne-pomôže ,keď manžel podebatuje s oným chalanom a mierne mu pohrozí.nech sa zmestí do kože....

matafilipova
30. okt 2014

skús mu nájsť nových kamarátov (nemáte niekde v blízkosti skautský oddiel?) nikde nie je napísané, že musí mať tých istých kamarátov navždy. A veľa sa rozprávajte, nemôže dovoliť, aby mu druhí ubližovali. A ak jeho najlepší kamarát nemá oňho záujem, tak to nie je najlepší kamarát...a v triede musia byť aj iní chalani. Držím palce. 🙂
A určite sa pred ním nikdy nerozplač, aj keď ti ho je veľmi ľúto, lebo ten problém začne vnímať ako oveľa vačší.

bahira1962012
31. okt 2014

to sa porieši,mali sme v škole niečo podobné,syn si to vyriešil sám,ono sa to vekom a tiež časom zmení 🙂 tiež aj ročníkom 😉 inak ako možeš tak presne vedieť ako to medzi kamošmi funguje? ja figu viem 😀 nepýtam sa chlapca môjho na jeho kamošov,nepoznám ani rodičov 😝 niečo spomenul ,že sa doťahujú a posmievajú mu ale nestrkám do toho nos ,pokial nejde o život 😨 také hrozné to nieje 😕

ladywitch26
31. okt 2014

skus zariadit, aby s kamaratmi travil viac casu bez toho "problemoveho chlapca". co tak pozvat ich niekde na vylet, alebo ku vam domov na noc, atd. nech maju viac zazitkov spolu bez toho stvrteho. deti nemaju tendenciu posmievat sa niekomu, s kym maju pozitivne zazitky

mamulka211
31. okt 2014

Uplne ta chapem, my sme mali podobny problem s dcerkou v prvom a druhom rocniku na ZS. Mali v triede spoluziacku, ktora nasu nemala rada a svojim ohovaranim ju vyclenila z kolektivu. Pocas prestavok som nasu malu nasla lezat na koberci v triede samu, lebo sa s nou nikto nechcel prechadzat, srdce mi trhalo. Vrchol bol, ked mi povedala, ze ju bratranec spominaneho dievcata chytil a sinym chlapcom si ju zacali medzi sebou pohadzovat a ostatni sa z toho smiali. Vtedy som sla za triednou a vsetko jej povedala, no aj ked slubila napravu, nic sa nestalo. Otecko spominanehj spoluziacky bol totiz vip. Tak som to vzala do svojich ruk , prisla som do skol y za spominanou slecnou a povedala jej, ze este raz si dovoli moju dceru sikanovat, pridem si to s nou osobne vybavit a sla som aj za tym jej bratrancom a rovnako som mu vynadala..vysledok, zasrana sa rozrevala a zalovala svojej matke, otecko sa prisiel stazovat do skoly, triedna sa urazila, ze sa jej nemam co miesat do jej prace a riaditel zakazak vstup rodicov do budovy skoly pocas vyucovania. Bez slova som svoju dceru zo skoly vzala prec, prihlasila ju na inu skolu a od vtedy je klud. Spominana ucitelka nebola natolko slusna, aby dcere, ked odchadzala aspon povedala, ze vela stastia v novej skole. Bezcitna krava, co nema co ucit. Moj nazor.Dnes by som to riesila inac, sla by som priamo za riaditelom a napisala aj vyssie. Lebo na tejto skole, o ktorej pisem, je sikanovanie bezne.

0silvia0
31. okt 2014

@teskoma riešiť tieto záležitosti s dievčatami je trošku iné ako s chlapcami, @mamulka211 napísala svoju skúsenosť s dcérou, ktorú musela rázne vyriešiť. Moja skúsenosť s chalanmi je taká, že pokiaľ netečie krv neriešim. Aj ja mám doma citlivku (dnes už 13-ročného syna), a koľkokrát ho kamarát zradil, pretvarovali sa jeden pred druhým, kto sa s kým hrá a nehrá, koho budú vyčleňovať a koho ignorovať, koľkokrát dostal povysmievané reakcie, dokonca dostal na držku aj od suseda (to sme si s mamou poriešili v kľude). Častokrát sme to s mamami riešili, súdili, trestali a chalani na druhý deň boli udobrení a hrali sa spolu, hoci deň pred tým boli pohnevaní na život a na smrť. Po týchto skúsenostiach už neriešim, ono sa to vždy vyriešilo samo. Synovi sa jeden čas posmievali v škole, že je tučný, ďalší rok schudol a s tým posmievačom je teraz kamarát. Takže ono sa to mení, ja do chlapského sveta nevidím a neviem sa do neho až tak vžiť, ale podľa mojich skúseností to chalani berú trocha inak ako dievčatá, ten ich vývoj vzťahov má taký rýchlejší vývoj ako u dievčat 😀
P.S.: minule som počula, ako sa so svojim kamarátom smiali na tom, akí boli trápni keď boli malí a pretvarovali sa jeden pred druhým, robili sa, že sa nekamarátia s tým tretím kamošom, pritom obidvaja sa s ním kamošiť chceli. Jednoducho im to všetko už docvaklo a už im to je smiešne. Tieto chalanské vyčleňovačky patria k veku, patria asi k chalanskému vývoju a pokiaľ to nie je na hranici únosnosti a šikanovania, neriešila by som to...

eeffka
5. nov 2014

@0silvia0 moj nazor je ze dievcata si naschvaly robia uz tak od 5-6rokov, zato su na ZDske uz vymakane intriganky, chlapci su tak trosku opozdili tak im nedochadza ze s nimi/ich kamosmi niekto manipuluje

@teskoma my sme mali priblizny problem s dcerou ajednou jej "kamoskou", ja som sa najprv snazila po dobrom, dievca pri mne ako med, ked myslela ze ju nevidime zakeractvo... skratim to, dcere sme nasli ine socialne kontakty, tamtu sama odstrihla a po 2r slecinka osamela a nasa ma kopec kamosiek... ja nie som utlocitna, dcere som dala par rad do zivota a sikana prestala, taka mozno trapna ale ucinna
prakticky priklad: mami ona hovori ostatnym nech sa so mnou nehraju lebo som tucna ( tucna ni eje, len nie je zachodovy pavuk), nasa sa rozrevala, po skoleni jej odpapulovala, ze ona tucna ni eje a nech sa radsej pozrie do zrkadla co za tekvicu ma na krku ( dievca ma hlavu povedzme nadstandardnu)
mozno sproste ale na hrubu dieru, hruba zaplata. na takych hajzlikov clovek slusnym spravanim nezaposobi

Inak pred tekvicou som skusala: pozvania, mierne uplatky, dohovory, ale teta co steeeeeee to zle pochopila a potom ked som videla co robi ked mysli ze nevidim ma teda ako nasrala paradne.

slimstar
5. nov 2014

@teskoma jediný spôsob je aby mu to vrátil rovnakou mincou.

Ak je problém, treba toho "útočníka" zosmiešniť, tak aby sa celá trieda zasmiala. To stačí , potom dá svätý pokoj.

0silvia0
5. nov 2014

@eeffka vieš čo, dosť záleží od kolektívu a od pováh, ktoré sa v babskom kolektíve stretnú. Stačí jedna manipulátorka a kolektív sa zvrhne na intrigánsku show, ale nie je to tak všade. Niekedy sa stretne aj taký normálnejší kolektív 🙂 Ale ako píšeš, manipulátor a intrigán často nakoniec zostane sám, pretože je to unavujúce plniť niekoho vôľu a robiť intrigy na požiadanie a potom to už zástup okolo intrigána prestane baviť.

elenita
6. nov 2014

Ahoj @tescoma, ja mám synčeka presne takého istého ako je Tvoj 🙂
Veľmi múdry, citlivý, ale telesne trochu ťarbavejší, skôr taký hĺbavý filozof. Má dvojičku - dcérku - tá je živšia, veselšia, skôr taká neplecha 😀 a kým jej niečo docvakne, trvá jej to dlhšie ako malému, ktorému to páli okamžite.
No ale v škôlke boli iní, nepriebojní, tichí, hrali sa len oni dvaja a ešte s jedným kamarátom, ale ten bol podľa mňa taký obľúbený v celom kolektíve a bavil sa s každým. Ale celkovo boli podľa mňa viac-menej takí asociáli 😅, hrali sa oni dvaja spolu a hotovo.
Teraz sú prváci a majú kolektív kamarátov, medzi ktorými je aj tento ich kamarát zo škôlky a asi 3 dievčatá 😀
A hrajú sa s nimi obaja.
Môjho to medzi chalanov nejako neťahá....podľa toho, čo počúvam, sú to väčšinou bitkári a takí typickí chlapci - lotri 😉 - nemyslím to v zlom, ale môj taký nie je a preto takú spoločnosť ani nevyhľadáva 😅
Nemá rád ani také chlapčenské hry ako rôzne akože vojny, útoky, bitky a takéto, radšej sa hrajú také dievčenskejšie hry - opisujú riadky, kreslia si, vyhlasujú všelijaké súťaže a dávajú si za ne body alebo si menia nálepky alebo lúšti sudoku a podobne 😀
Ale tým, že je taký nekonfliktný, všimla som si, že už aj iné deti ho začali vyhľadávať a dokonca jeden z takých problémových zádrapčivých žiakov si v družine sadol k nemu a dal mu asi 11 nálepiek 😀
Možno sa to ešte zmení, nemôžem vedieť, ako sa tie vzťahy budú vyvíjať, ale podľa mňa všetko chce čas...a hlavne nedať sa...keď sa mu niečo nepáči, nech sa ozve.
Držím palce 😉