Tretiakov problém s učením

mishellitta
3. okt 2022

Zdravim. Mam doma 9 rocneho syna, tretiaka. Mame obrovske problemy s ucenim a dodrziavanim pravidiel. Syn stale nieco zabuda a straca. Vsetko mu musim 20x zopakovat a aj elementarne veci, ako cistenie zubov, sprchu, pitie vody. On by sa vkuse hral a stale si spieva a mysli len na hranie. Zabudne si poznacit aj v skole ulohu. Velmi skaredo pise a casto vynecha diakritiku. Pravopisne cvicenia a diktaty su katastrofalne. Mozeme presediet pri uceni aj 5 hodin doma a vysledky su nulove. Cela rodina sa pri nom prestriedala a ucila sa s nim. Napr. diktujem slovo detktiv a on ho aj na 10 den po sebe napise s ypsilonom. Cela uprava zositov aj pracovnych zositov je otrasna. Pismo je strasne. Doma ked cvicime a neponahlame sa vsak vie pekne pisat a aj doplnit diakritiku. V skole to vsak nefunguje. Spominal, ze v skole pocituje stres. Chodil aj na depistaz specialnej pedagogicke a ta sa vyjadrila, ze je uplne OK, len potrebuje vela cvicit. Mal chvilu aj doucovatelku a velmi mu to pomohlo, avsak doucovatelka uz nemala kapacity. Hladam teraz druhu, no ide to sialene do penazi. V skole sa mi otocili chrbtom, ze ho nik doucovat nemoze. Vidim, ze jeho nic nebavi a skola uz vobec. Ostatne deti v jeho triede su v normale, len on je stale akoby pozadu. Je velmi pomaly a cely denny rezim mu musim neustale pripominat. Nefunguje nic. Ani prosba, ani zvysit hlas, ani zakaz, ani vyhrazka. Ked nieco riesime, tak sa aj rozplace, ze je mi to luto. Ale o minutu uz si spieva a hra sa akoby sa nic nedialo. Nic s nim nevie pohnut. Pravidelne zabuda flase, ciapky, straca zosity a podobne. Ja uz si pripadam ako na psychiatrii. Neviem co robit. Mate niekto podobne skusenosti? V kolektive je velmi oblubeny. Je dobry a mily. Aj doma sa sprava fajn, z casu na cas odvrkne, ale inak nie je s nim ziaden iny problem. Dakujem.

dzina007
17. okt 2022

@simca06022011 ono to nieje az tak zvlastna vec. Deti ktore maju problem s pozornostou v skole sa nevedia az tak sustredit a nezachytavaju vsetky slova od ucitelky. Doma sa naucia s rodicom ale ten ich nauci len jednu verziu vacsinou tu najlahsiu najzrozumitelnejsiu a nemusia pochopit inu lebo nemaju tu slovnu zasobu napriklad osvojenu...

Priklad u nas z prveho rocnika:

1) Povedz mi koľko je 3+5. Odpoveď ľahká - 8 lebo rozmel je to nieco co sa ucil aj doma
Ale povedz mi sucet cisel 3 a 5 nevedel lebo nevedel co je sucet. Alebo scitaj cisla alebo urob rozdiel. Nebola to proste slovna zasoba ktoru som doma pouzivala a v skole ju nezachytil tak nerozumel. Ale trvalo dlho kym sme prisli na to o co ide preco pisomky su zle. Toto je len taky jednoduchy priklad.

Minule vlastiveda. Mamina ja som v jednej otazke nenapisal nic lebo som nevedel co patri do MHD. Vravim: Ty nevies co patri do mestskej hromadnej dopravy? Ved sme sa to ucili a vedel si to. Niee to viem, vravim neviem co je MHD. Proste nenaucili sme sa skratku a nadal to do suvislosti. Pre nas nieco jednoduche obycajne ale pre dieta uplne cudzie slovo.

A takychto prikladov je vela, niektorym detom staci ze nerozumeju vo vete 1-2 slovickami a nepochopia co maju robit. Preto je dobre im davat rozne pracovne listy kde su zadania pisane rozne a vysvetlit im ak nerozumeju ze co maju podla zadania robit a dieta sa to casom nauci...

hipuska
17. okt 2022

@dzina007 presne aj u nás je to tak. Preto je pre neho lepšie, keď zoberiem učebnicu a vypisem tie otázky a musí si ich prečítat, pochopiť a odpovedat

zuzidr
17. okt 2022

@dzina007 presne si to vystihla, inak položená otázka ,formulovaná a už nevie...pritom ked mu po lopate doma poviem, čo pani učiteľka myslela, tak vie...na prvom stupni ho treidna doskúšavala po písomke a pýtala sa ho iným spôsobom lebo vedela, že sa to učil a že to vie, na druhom stupni sa s ním nikto už hrať nebude....

dzina007
17. okt 2022

@hipuska my sme preto prve dva roky mali doma aj ine pracovne zosity ktore pouzivali ine skoly aby sme striedali rozne polozene zadania.
A uz sa casto chyta...

Ale napriklad stale je taky hrrr hrrr... ze ak ma uloha viac zadani tak urobi len prve
Napriklad,
1) vypocitaj zadane priklady
- usporiadaj ich od najvacsieho
- vyfarbi vsetky cisla mensie ako 73 a zaroven vacsie ako 48

Tak nepozornost urobi ze proste vypocita a ide hrr hrr dalej.... Lebo on si precita cele zadanie naraz nie po krokoch. a zabudne ze po vyratani mal este dalsie veci urobit. Tak teraz trenujeme ulohy kde je viac veci naraz

hipuska
17. okt 2022

@dzina007 to je presne aj chyba učenia v našich školách. Neučia deti takému inému určeniu, často len biflovacky. Ja som kedysi praxovala na ss a učiteľka mi povedala, že mám písať na tabuľu v odrazkach. Deti, 2 ročník ss, nevedia, nedokážu urobiť s odrazky celú vetu. A keď sa pozriem do synovho zošita, tiež. Len celé vety