Učiteľka kritizovala žiakov v čakárni u lekára
V čakárni u lekára bola počuť učiteľka, ktorá telefonovala s kolegyňou a bez zábran rozoberala svojich žiakov. Používala pritom ich krstné mená a hodnotila ich pred všetkými prítomnými:
• O niektorých žiakoch hovorila, že sú leniví, neschopní, že sa nikdy nič nenaučia a že jej “kazia triedny priemer”.
• Padli aj ďalšie negatívne poznámky – vraj jeden žiak je “úplne stratený prípad”, ďalší je “drzý a nevychovaný”, iný “by potreboval špeciálnu školu”.
• Spomínala aj, že niektorí žiaci sú “problémoví, nevychovaní, a ich rodičia s nimi nič nerobia”.
• Dokonca povedala, že s niektorými už “stratila trpezlivosť” a že “by najradšej niektorých preradila do inej triedy”.
Všetko toto sa odohrávalo v čakárni plnej ľudí, kde mohli byť aj rodičia týchto detí alebo ich známi.
Ako by ste sa zachovali, keby ste boli svedkami takejto situácie?
Nijak. Ignorovala by som to. Preco to ma niekto z cakajucich riesit? Nemusia ludia do vsetkeho pchat nos.
Autorka, ty si zrejme matkou takého dieťaťa a osobné sa tá to dotýka? Vďaka takýmto uvedomelym rodičom za chvíľu už nikto nebude učiť. A keď si taká empatická a všetko ti na učiteľoch vadí, šup do školstva. A o pár mesiacov (ak to prežijes v psychickom zdraví), daj nám vedieť, ako sa máš a môžeš kľudne napísať svoj názor.
@maryetta nie, bola to random ucitelka niekde v cakarni, co telefonovala s inou ucitelkou a autorka bola pacientka cakajuca na vysetrenie
@zuzana76 vies keby sa to tyka mojho dietata tak by som sa tam ozvala.
Teraz cudzia ucitelka. Riesi cudzie deti.
Tak ako my tu riesime vlastne tiez "verejne" cudziu ucitelku.
a vieš že sa ani nečudujem.Ja by som neučila ani za Kolárov plat😀 Veď decká vedia tak dokafrať nervy že aj človek z kameňa má niekedy dosť.Sesternica robí učitelku a to je ozaj trpezlivé,dobré žieňa ale plánuje isť zo školstva het.Už jej to leze na nervy aj tá výplata o ničom a nervy v prdeli tiež
@liusa82 Sesternica robí dobré rozhodnutie. Nebude ľutovať. Učitelia sa uplatnia všade. Sú veľmi šikovní.
Nijako by som to neriesila. Asi by mi to bolo akurát neprijemne. Možno by som jej povedala, že to ma s tými deťmi asi fakt niekedy náročné.
Chcela si svojim príspevkom zistiť niečo konkrétne?
pani učiteľka si to mohla nechať aspoň na doma... nemusela hodnotiť deti na verejnosti v čakárni pred ďalšími čakajúcimi pacientmi...
čo by so urobila? nič, možno si vypočula a možno ani to nie.
Nič.. nepovedala priezviska ani rodné čísla....
Aspoň si možno rodicia vypočuli ze ich deti nie sú také dokonale ako si myslia... lebo v dnešnej dobe je vždy najhorší ucitel a nikto si nepripúšťa ze chybu vo výchove robí rodič.
Fuha cojaviem...asi by som jej zatlieskala 😄 a ináč by som to absolutne nebrala ako niečo smerodajne, pamätám akymi hodnoteniami niektore učitelky castovali mojich "neschopných" spoluziakov a kam to niektorí z nich dotiahli. Ohovaranie, a ešte takto na verejnosti, je jej vizitka.
Učitelia majú ísť príkladom pre spoločnosť.. takže takéto správanie je podľa mňa nevhodné.
Minule výlet do kina, včera ihrisko a žuvačky. Dnes čakáreň. Doma sa nudíš, tak vymýšľaš hlúposti. Ale chápem, ide koniec roka, treba si pokopať, lebo tie mrchy budú mať dva mesiace prázdnin a teba ide rozdrapiť od jedu, lebo musíš v lete makať.
@zuzanockamt kino? To som asi prehliadla, ale ináč mi to príde akokeby to písala tá mamicka z ihriska, kauza žuvačky.
@cafelatte ked budu ucitelia zaplatení a spolocnost k nim bude ptechovavat nalezitu uctu, potom mozete cakat lepsi pristup. Teraz mame ucitelov, akych si zasluzime.
@zuzana76 Presne tak. Neustále rýpanie, urážanie, šikana. Finančne na chvoste v spoločnosti. A ešte ísť príkladom? Robím do výšky platu.
@cafelatte ked budu ucitelia zaplatení a spolocnost k nim bude ptechovavat nalezitu uctu, potom mozete cakat lepsi pristup. Teraz mame ucitelov, akych si zasluzime.
@zuzana76 Mali sme teraz praktikantku. Pýtam sa jej na konci, ako to vidí s touto prácou, či sa tomu bude venovať. Odpoveď - v žiadnom prípade, keď bola tri týždne v realite. Chce sa uberať iným smerom. Ja som učiteľa - absolventa v škole nevidela už aspoň 15-16 rokov. U nás je najmladšia kolegyňa 37-ročná. A tu dámy vypisujú hlúposti o nejakom príklade.Veď nemá kto robiť.
@1ryba o pár dní tu bude videla som ísť nabalené učiteľky s plnými taškami a kyticami, nie je to uplácanie?
a jedna učiteľka hovorila že to nesie rovno do pivnice, ako si váži darček od dieťatka ktoré jej dalo s láskou hrnček najlepšia pani učiteľka?
@maranco presne tak a my nechceme nic, len slusne a vychovane deti a na to ti povedia: co by este nechceli tie ucitelky, ze kazde dieta bude posluchat? Naco su ucitelky, ked chcu iba vychovane deti? ved nech ich vychovaju.
Ja tak lutujem, ze som nesla na veterinu, co bol po ucitelke moj druhy sen.
Ja som nikdy verejne nekomentovala nič z prace ani čo sa súkromia týka. Čiže mne sa také nestane. Nevidím dôvod obťažovať iných cudzích ľudí tým čo si myslím alebo čo sa deje v práci či v mojom súkromí.
Teraz som bola v nemocnici a keď som potrebovala telefonovať išla som na balkón a zavrela dvere. Lebo ľudia nechcú riešiť problémy iných. A je to aj neslušné.
A čo by som si o nej pomyslela? Nič pekné.
Vysoká škola nezaručuje že je človek vzdelaný. A už vôbec nie že je slušný.
@zuzana76 Presne tak. Neustále rýpanie, urážanie, šikana. Finančne na chvoste v spoločnosti. A ešte ísť príkladom? Robím do výšky platu.
@zuzana76
@zuzanockamt
Fuh, myslela som si, že rešpektujúco, slušne a ohľaduplne správanie nezavisi od vysky príjmu, že sa tak správame, pretože chceme a nie preto, že nám zaň platia.
@zuzana76
@zuzanockamt
Fuh, myslela som si, že rešpektujúco, slušne a ohľaduplne správanie nezavisi od vysky príjmu, že sa tak správame, pretože chceme a nie preto, že nám zaň platia.
@tiika ano aj nie. Ak je clovek vytoceny, siaha na svoje osobne dno, je vycerpany, lebo na neho hodia XY povinnosti a do toho vyskakuju rodicia, neexistuje clovek, ktory by sa spraval respektujuco, ak iny prekracuje vedome hranice jeho trpezlivosti a takisto zaobchadza nerespektujuco s ucitelom. Vela ludi sa vie spravat respektujuco, ohladuplne a pekne, ak take iste jednanie aj dostava.
@zuzana76
@zuzanockamt
@tiika preto vravim, mame ucitelov, akych si zasluzime. Presne takych, akí su rodicia a aj deti.
@tiika ano aj nie. Ak je clovek vytoceny, siaha na svoje osobne dno, je vycerpany, lebo na neho hodia XY povinnosti a do toho vyskakuju rodicia, neexistuje clovek, ktory by sa spraval respektujuco, ak iny prekracuje vedome hranice jeho trpezlivosti a takisto zaobchadza nerespektujuco s ucitelom. Vela ludi sa vie spravat respektujuco, ohladuplne a pekne, ak take iste jednanie aj dostava.
@zuzana76 ale čo s tým má iný čakajúci v čakárni? On je ten žiak /rodič či minister?
Je cakaren jediné miesto kde môže telefonovať? Lebo toto je veľmi neslušné. A nech je to aj pápež.
Ty si zjavne z tiež vyšla zo špeciálnej školy...🙄
@zuzana76
@zuzanockamt
@tiika Správam sa tak, ako sa správajú ku mne.
@zuzana76 ale čo s tým má iný čakajúci v čakárni? On je ten žiak /rodič či minister?
Je cakaren jediné miesto kde môže telefonovať? Lebo toto je veľmi neslušné. A nech je to aj pápež.
@bosorkabb preco, co s tym ma cakajuci v cakarni? Neslusne to je, tak ako vyvolavaju aj iní ludia pracovne a rodinne z cakarne lekara, ale stale je to jej vec. Neurobila by som nic, tak ako nenapominam ani tych, co telefonuju ohladne inych veci, tiez ma to obcas obtazuje.
@bosorkabb tu islo o to, co ta ucitelka hovorila, keby diktovala kolegyni recept na babovku, asi by tu tato tema nebola. Takze mna obtazuju hlucni telefonujuci s akymkolvek obsahom, ale neriesim. Nic neporusuju. A to, co ta ucitelka hovorila, ja by som si to nechala pre sukromny rozhovor, ale tak sme vselijakí, tak ako aj rodicia verejne nadavaju na ucitelov.
@zuzana76 možno chceš povedať, aké je to ťažké byt v pozícii učiteľa a riešiť neustále interakcie s deťmi a ešte k tomu k ich rodičmi, asi to ma ďaleko od nejakého ideálu a nepride ti fér, že vás ostatní potom hodnotia, nechápu aké to je, keď nie sú priamo v tvojej kozi.
Nemala som na mysli, že učitelia maju byt len láskaví, mili, dobre naladení, usmievaví. To nie je respekt. Ten ma byt vzájomný, aj k vám maju mat ti ľudia uctu. Možno sa to naozaj vytráca a je to každým rokom fakt náročnejšie. Nad tým som sa predtým popravde takto nezamyslala.
Určite si stanov hranice, jasne stopni pokial ich niekto prekračuje. Veď robite prácu, ktorá je potrebna. Aby to fungovalo, potrebujete aby boli na tom ochotní popracovať svojim dielom všetci zúčastnení.

Učiteľka je tiež len človek, ktorý sa pravdepodobne potreboval niekomu vyrozprávať. Určite by bolo vhodnejšie, keby vyjadrila svoje pocity, názory v súkromí a nie na verejnosti. Ale keby ste počuli ako sa vyjadrujú študenti o svojich učiteľoch vo vlakoch. Tiež si nedávajú servítku pred ústa, kritizujú... a vôbec ich nezaujíma, kto to počuje... Byť v dnešnej dobe dobrým učiteľom je veľmi náročné.