Učiteľka kritizovala žiakov v čakárni u lekára
V čakárni u lekára bola počuť učiteľka, ktorá telefonovala s kolegyňou a bez zábran rozoberala svojich žiakov. Používala pritom ich krstné mená a hodnotila ich pred všetkými prítomnými:
• O niektorých žiakoch hovorila, že sú leniví, neschopní, že sa nikdy nič nenaučia a že jej “kazia triedny priemer”.
• Padli aj ďalšie negatívne poznámky – vraj jeden žiak je “úplne stratený prípad”, ďalší je “drzý a nevychovaný”, iný “by potreboval špeciálnu školu”.
• Spomínala aj, že niektorí žiaci sú “problémoví, nevychovaní, a ich rodičia s nimi nič nerobia”.
• Dokonca povedala, že s niektorými už “stratila trpezlivosť” a že “by najradšej niektorých preradila do inej triedy”.
Všetko toto sa odohrávalo v čakárni plnej ľudí, kde mohli byť aj rodičia týchto detí alebo ich známi.
Ako by ste sa zachovali, keby ste boli svedkami takejto situácie?
@zuzana76 možno chceš povedať, aké je to ťažké byt v pozícii učiteľa a riešiť neustále interakcie s deťmi a ešte k tomu k ich rodičmi, asi to ma ďaleko od nejakého ideálu a nepride ti fér, že vás ostatní potom hodnotia, nechápu aké to je, keď nie sú priamo v tvojej kozi.
Nemala som na mysli, že učitelia maju byt len láskaví, mili, dobre naladení, usmievaví. To nie je respekt. Ten ma byt vzájomný, aj k vám maju mat ti ľudia uctu. Možno sa to naozaj vytráca a je to každým rokom fakt náročnejšie. Nad tým som sa predtým popravde takto nezamyslala.
Určite si stanov hranice, jasne stopni pokial ich niekto prekračuje. Veď robite prácu, ktorá je potrebna. Aby to fungovalo, potrebujete aby boli na tom ochotní popracovať svojim dielom všetci zúčastnení.
@tiika ja odchadzam, idem do inej sfery.
@tiika Správam sa tak, ako sa správajú ku mne.
@zuzanockamt Podľa toho, čo píšeš to naozaj teda nie je o peniazoch, ale skôr ľuďoch. Zrejme ani rodičia nezvládajú komunikáciu na urovni dospelých ludi. Niekedy je ťažké zachovať pokoj, nekričať, niečo konstruktivne riešiť, ked ten druhy nie je zrovna priateľsky naladený.
@zuzana76 veď ja nikde netvrdím ze len učiteľ nemôže. Veď čítaj s porozumením.
Mne je úplne jedno aké má povolanie. Nie je to slušné.
Mňa už nebaví to komentovanie typu ja som lekár, sestrička, učiteľ, úradník..... tak nech urobím čokoľvek hneď sa to zvrtne na pacienti, rodičia, žiaci, platy, úcta....
Ja od každého vyžadujem slušnosť a korektné jednanie je mi jedno či je to smetiar/pekár.... alebo učiteľ /lekár....
Všetci by sme mohli začať o platoch, zákazníkoch a našlo by sa toho veľa. Tento štát nie sú len určité povolania.
@bosorkabb ale vsimni si temy, vaxsina o uxiteloch, smetiara nikto nezhadzuje a nesikanuje
@zuzanockamt Podľa toho, čo píšeš to naozaj teda nie je o peniazoch, ale skôr ľuďoch. Zrejme ani rodičia nezvládajú komunikáciu na urovni dospelých ludi. Niekedy je ťažké zachovať pokoj, nekričať, niečo konstruktivne riešiť, ked ten druhy nie je zrovna priateľsky naladený.
@tiika preto pisem, ze kym sa ludia nenaucia komunikovat a jednat slusne, budu ucitelia, akych si zasluzia, to je cele a je to pravda
@cafelatte ked budu ucitelia zaplatení a spolocnost k nim bude ptechovavat nalezitu uctu, potom mozete cakat lepsi pristup. Teraz mame ucitelov, akych si zasluzime.
@zuzana76 nesúhlasím, nie peniaze majú byť pri praci s detmi motivácia.
Ale osobne si myslím, ze učitelia by mali mať vyššie platy za vykonavanie svojho poslania a podporujem to.
Nijako. Každý sa vo svojom súkromí môže vyjadrovať k čomu chce 🙄
Možno by pomohlo keby mola možnosť dočasného vylúčenia zo školy keď je žiak problémový, nevychovaný, nech sa oň stará rodič čo s ním bude.
Tak by v triede vedeli fungovať s tými čo sa vedia správať a nestrácali čas a energiu na tých čo robia v škole zle.
@tiika Ja si svoju prácu robím najlepšie ako viem. Píšem prácu, nie, nie je to poslanie. Je to práca. Rodičia detí sú čoraz agresívnejší, drzí, šikanujú. Nikto si nedovolí vodičovi autobusu počas cesty hovoriť do šoférovania, predavačke v Lidli tiež nikto nepovie, že má inak blokovať tovar, lekárovi nikto za chrbtom nestojí pri operácii a nehovorí, ako má postupovať, atď. Len učiteľom kecáme a kecáme do roboty, otravujeme ich vo voľnom čase, večer, cez víkend.
Skúste niekedy vetou "to nie je práca, to je poslanie" zaplatiť v Lidli nákup alebo v banke hypotéku 😉
@tiika a prave preto, ze ten ucitel travi s detmi tolko casu, tak sa treba k nemu spravat tak, ako chcu ludia, aby sa spraval k ich detom.
@zuzana76 v poriadku, na tom niečo je. Zároveň to neznamena, že so všetkým, co učiteľ povie alebo urobí budem súhlasiť a nikdy mu na to nič nepoviem. Ako pri deťoch. No da sa to i slušne. No co s tým, keď nás to v detstve nenaučili? Niekde sa začať musí.
Inak fakt je hlavným problémom to, že niekto hovoril o svojej práci nahlas a na verejnosti? Mna teda viac zarazilo to, čo ta chatgpt ucitelka hovorila na adresu deti, ako sa o nich vyjadrovala, nalepkovala, nemala najmä uctu k ním.
@tiika Ja si svoju prácu robím najlepšie ako viem. Píšem prácu, nie, nie je to poslanie. Je to práca. Rodičia detí sú čoraz agresívnejší, drzí, šikanujú. Nikto si nedovolí vodičovi autobusu počas cesty hovoriť do šoférovania, predavačke v Lidli tiež nikto nepovie, že má inak blokovať tovar, lekárovi nikto za chrbtom nestojí pri operácii a nehovorí, ako má postupovať, atď. Len učiteľom kecáme a kecáme do roboty, otravujeme ich vo voľnom čase, večer, cez víkend.
@zuzanockamt nevnímam to tak, že sa riešia iba učitelia, i keď je mozne, že ty to tak vnimas. Určite sa ľudia neboja niečo povedať, vyjadriť svoj názor na prácu, správanie ľudí kohokoľvek. Čo môže byt i prínosom. Opäť však ide o formu, spôsob a i úmysel niečo zmeniť, nejako napredovať, pomôcť zlepšiť fungovanie ľudí, alebo len kritizovať, vyliať si zlosť.
Nezvyknem pocuvat debaty inych a doporucujem to aj Tebe, mila autorka. Budes mat krajsi zivot😉
Však si jej mohla povedať, že rozoberanie menne žiakov sa na verejnosti sa nehodí.
Ja som tak zvedavá, žeby som chcela počuť rozhovory gynekológov po odchode žien z ambulancie, že kerej ako smrdela a aké má kera výťahane vejare... Bachory aké kera ma a lýtka chlpaté...myslím, že keby si počula gynekológov, v živote by ta netrápili keci uciek🤦♀️
Tak ty počúvaš cudzie telefonáty v čakárni a následne o tom napíšeš príspevok? Ale riešiš to, že si učiteľka dovolila hovorit do telefonu o svojich žiakoch. Inak máš v hlavičke všetko v poriadku? Asi nie.
A to si ešte nebola v zborovni 🤣🤣🤣🤣 no realita dnesnych dni 70 percent triedy su lenivci neschopaci a bohuzial su v triedach aj deti ktore patria do špecky ale inkluzia...ani zdaleka moralka snaha ziakov nieje ako bola dakedy a vidiet realitu, pride ti smutno a budes rozcarovana...v kazdom pripade pouziavala len krsne mena ziadne GDPR neporušila...kazdy sa chce postažovat na robotu...učitelia maju načo...školstvo a moralka aj vďaka problemovým rodičom je v bahne...viem o čom hovorim...prestaň riešiť a pohoršovať sa nad tým do čoho nevidíš, je to škoda energie a času. Pekný dník
Ty zas počúvaš cudzie hovory 🤷🏻♀️ každý máme čosi. Používala iba ich krstné mená. Takže nič neporušila. Učí kopec Aničiek, Zuziek a Jankov 😏 A to že si o niekom myslí, že je lenivý, nevychovaný? Nuž niečo by s tým ten dotyčný a jeho rodičia mali urobiť. Kedysi boli v triede takí dvaja. Dnes sú dve normálne, vychované deti a zbytok drzí a nevychovaní. Väčšinou presne ako ich rodičia 😏 Smutné skôr je, že školy sa zmenili na také menšie ZOO, kde sa učitelia a tie chúďatá normálne a vychované deti, nejako snažia prežiť a dúfajú kedy odtiaľ konečne vypadnú.
Nemáš počúvať cudzie rozhovory 😀 snáď sa to týkalo aj tvojho dieťaťa? Bože ja už naozaj ľutujem tie učiteľky a nečudujem sa im. V kuse ich rozoberajú na mk. Už pomaly si ani prdnúť nebudú môcť lebo to niekto zavesí na modrý koník. Mala si jej povedať v čakárni že je to nevhodné, nie písať o tri hodiny na modrý koník.

@bosorkabb tu islo o to, co ta ucitelka hovorila, keby diktovala kolegyni recept na babovku, asi by tu tato tema nebola. Takze mna obtazuju hlucni telefonujuci s akymkolvek obsahom, ale neriesim. Nic neporusuju. A to, co ta ucitelka hovorila, ja by som si to nechala pre sukromny rozhovor, ale tak sme vselijakí, tak ako aj rodicia verejne nadavaju na ucitelov.
@zuzana76 veď ja nikde netvrdím ze len učiteľ nemôže. Veď čítaj s porozumením.
Mne je úplne jedno aké má povolanie. Nie je to slušné.
Mňa už nebaví to komentovanie typu ja som lekár, sestrička, učiteľ, úradník..... tak nech urobím čokoľvek hneď sa to zvrtne na pacienti, rodičia, žiaci, platy, úcta....
Ja od každého vyžadujem slušnosť a korektné jednanie je mi jedno či je to smetiar/pekár.... alebo učiteľ /lekár....
Všetci by sme mohli začať o platoch, zákazníkoch a našlo by sa toho veľa. Tento štát nie sú len určité povolania.