icon

Učiteľka prváčikov známkami demotivuje?

26. jan 2024

Maminky co si o tom myslite ?
Mam dceru prvacku. Ucitelka uz od oktobra dava detom zle znamky. Ziadne vcielky a podobne. 4,5. Uz na rodicku sa to riesilo ze je to nevhodne, demotivujuce. Nevie dobre basnicku supne 3. Neurobi pracovny list da kludne 5. Ziadna sanca, komumikacia s rodicom, nic. Ako rodicia si myslime ze to nie je uplne normalne takto klasifikovat deti ktore su v skole tak kratko.

Strana
z4
dorotka31210
Autor odpoveď zmazal
dorotka31210
28. jan 2024

@belllinka ty teľa sprosté sa preber, tie decká sa donedávna len hrali a zrazu šok škola, všetko sa v nich buri. Ty si asi prváčka nikdy nebola, ty si sa už narodila ako žirafa veľká a dospelá a vyštudovaná. Ja si pamätám v 1 ročníku slniečka, včielky, prasiatka. Poprípade čierne body. Ale nie, že napíše sa diktát a drb za 5. Mám brata ktorý mal všetky možné diagnózy a presne takúto učiteľku. Nevieš si ani len predstaviť čo to moju mamu stálo síl a preplakanych nocí. A čo hodín sa snim učila. Chvála Bohu, keď sa to prevalilo, učiteľka letela zo školy ako špinavé prádlo.

belllinka
28. jan 2024

@nikaeli a ešte si ju počkajú po vyučovaní a “podajú si ju” 🤷‍♀️

dorotka31210
Odpoveď bola odstránená
pohodacka03
28. jan 2024

O chvilu mi nastupi dcera do prveho rocnika, az sa zacinam bat 😬. Za mna by som nedavala v prvom rocniku znamky, mne sa pacilo ze ucitelka mala 3 peciatky + 1 specialnu, ktoru davala za bezchybne napisanie/precitanie. A aj 5 za zabudnutu ulohu je podla mna strasne demotivujuce. Ved aj deti su len ludia a mozu nieco zabudnut, ak by to bolo zase pravidelne zabudanie, bolo by to ine. Mnozstvo uloh je tazko posuditelne, lebo kazde dieta ma vlastne tempo, z popisu sa mi to nezda vela. Ale neznasam, fakt neznasam, ked v triede preberu 3 priklady a za domacu dostanu potom dalsie 3 strany(resp.precitaju 3 riadky a doma docitat 2 strany a pod.)- vzdy si davam potom otazku, ze co sakra robili v skole. My sme mali ucitelky, s ktorymi sme toho v skole stihali vela, dostali sme aj nejake ulohy, a ti co boli najlepsi dostavali este povinne extra ulohy(tie klasicke boli spravene uz cez hodinu). No ak sa pristup pani ucitelky nezlepsi, uvazovala by som aj o zmene skoly(samozrejem neviem ake su moznosti vo vasom okoli). Prajem nech ma dcerka radost z vedomosti a nie smutok z pani ucitelky 🍀

belllinka
28. jan 2024

@dorotka31210 diktát u prvákov vyzerá asi tak, že učiteľka pomaly diktuje písmenká, ktoré majú ovládať. Ak žiak nenapíše nič, má dostať včielku?? A neťahaj sem deti s poruchami učenia, o nich nie je táto diskusia.

janulik2008
28. jan 2024

U nás tiež boli známky už v prvom ročníku, dokonca jedno dievčatko aj prepadlo už druhýkrát.
Diktáty mali deti tým štýlom že učiteľka diktovala písmenká neskôr slová aj to tak že napríklad nie "apríl" ale "aprííííl" aby deti na ten dlzen nezabudli 😁😁😁
Básničky sa za celý rok učili asi 3 naspamäť 😉
Ale zasa podľa mňa za domáce úlohy by deti 5 nemali dostávať je to nefér.

dorotka31210
28. jan 2024

@belllinka ja ti len píšem, že nikto nespadol z neba múdry ako ty. A kde si čítala, že dcéra pani čo píše príspevok nenapísala nič? Ale ja som zabudla, ty si bola na tej hodine a videla si ako tá hodina prebieha, a aká je pani učiteľka. A naviac prečítaj si príspevok znovu. Riešilo sa to už na rodičku a myslia si to aj rodičia, ale žiaľ. Radšej nechať dieťa sa trápiť a urážať od niekoho, kto si ho o "10 rokov" ani pamätať nebude, ale zato s dieťaťom to pôjde stále, aj v dospelosti.

belllinka
28. jan 2024

@dorotka31210 píšem na margo tvojej vety že “napíše diktát a drb za 5”. Že čo má dostať namiesto 5-ky? Nemyslím si, že v prvej triede je nejaké extrémne nezvládnuteľné tempo výučby.

maciatkolulu
28. jan 2024

Presne toľko mal aj môj,od pol roka, známky síce nevideli,ale na vysvedčení mali aj prváci trojky. Tiež som bola prekvapená. Ale nakoniec ja už neviem. Naši známky reálne nevidia,až na vysvedčení. Ako orvakom by som ja dávala čierne body,ale či je to látka,či čierny bod. 🤷My sme hlasovali na začiatku prvého ročníka,či známky,či písomne hodnotenie. A je to takáto stredná cesta.

slavomira236
28. jan 2024

@maciatkolulu tak mne by sa zas nepacilo ze nedavat znamky a poto na ysvedceni prekvapko ze 3. Ja chcem vediet ako na to dieta je. To radsej nech ich znamkuju.

maciatkolulu
28. jan 2024

@slavomira236 nie je to prekvapko. Mávame také rodič,dieťa,učiteľ stretnutia a tam sa všetko poviem vidím práce, ktoré nosí syn domov. Takže presne vieme na čom sme.

nikaeli
28. jan 2024

@dorotka31210 čo mažeš svoje odpovede? hrdinka, hlavne že si nechala fakera..

janulik2008
28. jan 2024

@nikaeli čo písala? Nestihla som 🫣

nikaeli
28. jan 2024

@janulik2008 niečo v tom zmysle, že by sa zavrela s učiteľkou v triede a stručne si to s ňou vyjasnila.. bolo to na dlhšie a podľa môjho názoru nie veľmi pekné.
Pripomenulo mi to - "nová doba, host vyhazuje vrchního" 🙈 keď rodič ide poúčať učiteľa, ako má pracovať, čo môže a čo nie..

janulik2008
28. jan 2024

@nikaeli to fakt? 🫣🫣🫣 Ono jasné aj deti to preháňajú už podľa mňa ale tu je zasa podľa mňa učiteľka v niečom dosť prísna. Sú to malé deti ešte, a dať za pisomku 5 lebo dieťa nevie je podľa mňa správne ale zasa dávať 5rky za to že dieťa nevypracuje list je podľa mňa dosť demotivujúce

nikaeli
28. jan 2024

@janulik2008 pýtala som autorku o fotku, žiadnu nedala. Poznáme iba jej pohľad na vec. Nepáči sa mi, ako tu poniektorí lynčujú učiteľku bez toho, aby poznali celú situáciu 🤷🏻‍♀️ a nie je to prvýkrát, kedy mamičky hneď bežia za zriaďovateľom. Že sa má prvák naučiť 10 anglických slov a krátku básničku? už nie je v škôlke. O rok toho bude ešte viac a ešte viac. Nastúpia poučky, predmety ako Vlastiveda a pod. - bude musieť vedieť porozprávať o danej téme, či na angličtine spájať slovíčka do krátkych viet. Detská pamäť sa musí trénovať. To nie je výmysel učiteľky, aby básničkou týrala deti 🤷🏻‍♀️

dorotka31210
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
28. jan 2024

@nikaeli vieš čo mala v prvom ročníku mala čo sa týka angličtiny slovíčka ale tie sa naučila cestou zo školy. Len ona a anglický jazyk to je láska 🤣 trz je druháčka a učiteľka na rodičovskom sa pýtala či chodila niekam na kurz že vedela preložiť niečo čo im púšťala nahrávku, netušíme odkiaľ to má 🫣 ale zasa máš pravdu je len jeden pohľad na vec no v prvakoch minulý rok tiež bola jedna pani učiteľka trošku premotivovaná 😁

aaao
29. jan 2024

@belllinka diktat u prvakov vobec nevyzera ze ucitelka diktuje pismenka. Nasi pisu normalne cele vety. Posledny diktat mali 5 viet.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
belllinka
29. jan 2024

@aaao tak teraz už asi vedia aj slová, ale myslím na začiaktu, keď ovládali pár písmen

slavomira236
29. jan 2024

@stastnamanzelka to uz je iste ze to tak bude? Bez znamok vsade?

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
8_sarah
Autor odpoveď zmazal
8_sarah
29. jan 2024

@nikaeli 🤝👏 uplne suhlasim

8_sarah
29. jan 2024

Tak ale to je skola. Nie MS a leharo. Kto nevedel, ze skolopovinne deti maju ulohy a viac zodpovednosti ako skolkari? A za neurobene d.u. a nesplnene povinnosti a nenaucenie by som vcielky tiez nerozdavala. Ak to dieta alebo rodic nezvlada, mali mat odklad.

letfenixa
29. jan 2024

@aaao od októbra píšu vety?

annamivo
1. feb 2024

Moja skúsenosť: pečiatky len september, potom známky. Do týždňa 3 písmenká =3 básničky. 3* v týždni test. Každý deň DU písanie, mat. Čítanie. Niektoré deti čo mi syn hovoril tiež dostali aj 3/4, 5 asi nie. Áno je to demotivujúce, ale z druhej strany čo má dať učiteľ dieťaťu ktoré si neurobí DU? Ja keď som nemala DU dostala som 5. Či som bola prváčka či na strednej. Mala by pozerať ako sa dieťa snaží, či je šikovnejšie (pochváliť), čo mu nejde - motivovať, prebrať s rodičmi. ALE dieťa si má plniť úlohy a na tom treba trvať, lebo potom učiteľa nebudú rešpektovať. Naučiť sa básničku / rymovacku nie je nič ťažké.

Strana
z4