icon

Učiteľka slovenčiny dáva iba mínusky

4. okt 2021

Syn má od septembra novú učiteľku slovenčiny. Prisaham, že tá ucitelka dáva minuska už aj za nadýchnutie ktoré sa Jej nepáči.
Syn ich má už 4. Povedala, že ešte jedno a dá mu päťku.
To môže?
Neviem si to predstaviť, niektoré živé deti takto nazbierané pri jej prístupe aj 100 pätiek za školský rok.
Syn je dobr žiak, nikdy nemal problém so žiadnou učiteľkou. Ale tato?

viestta
Odpoveď bola odstránená
beronsche
4. okt 2021

@najstastnejsia ano, aj to je nieco, co je u nas na figu.. Ze ucitelia pracuju za zobracenku.. ☹

@sorciera24 ano, na slovensku je to sci-fi.. Cely system je potrebne prekopat od zakladov.. Ani fini to nezvladli za par rokov.. Napisala som to len ako priklad, ze sa da aj inak.. Ako reakciu na tu vlnu odporu, kt. sa zvihla uz pri myslienke, ze tato spominana praktika nie je celkom ok...
Je to take smutne, ze ked uz systemove zmeny nejdu zhora a v skostnatenom systeme je tazke ich iniciovat, aj ked jednotlivci chcu (co verim, ze je), tak este aj kritizujeme kazdu zmienku, ze to, co sa deje, spravne nie je.
Najtazsie je vzdy zmenit myslenie a nastavenie ludi..

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2021

@mahalo Ved ale tu sa nepise o chybach, tu sa pise o neplneni povinnosti, o tom, ze ziak je duchom nepritomny na hodine a namiesto toho, aby ho matka trosku usmernila-to sa da pekne, bez negat. motivacie, tak je nastvana na ucitelku.
A to, ze niektori ziaci su na hodinach duchom nepritomni, to nemusi byt nutne ucitelova chyba. Dnes uz mnohe deti frcia na mobiloch a potom sa nevedia dobre sustredit. Proste niekedy sa ucitel moze aj pretrhnut a nedari sa. A tie minusky, tie netreba brat ako trest, tam by si matka mala uvedomit, ze nieco nie je v poriadku a riesit to-ale nie tak, ze urobi cirkus s ucitelkou.

mahalo
4. okt 2021

@elizabet173 Citam tu postoje uciteliek s ktorymi sa opakovane aj stretavam. Obahjovanie trestov, minusiek a patiek skutocne nepatri k pozitivnej zmene. Na druhu stranu suhlasim, ze ucitelky a ucitelia by si zasluzili ovela lepsiu podporu vo vsetkych smeroch (asistenti, vybavenie, pocet ziakov, tutoring, ohodnotenie atd. atd.) Je smutne, ze skolstvo, ako jediny rezort nepresiel za 30 rokov ziadnou skutocnou reformou. Je to na zaplakanie. Ale veci, ktore tu spominame suvisia s nastavenim ucitelov. Na to, aby sme sa inak pozerali na deti, ich potreby a motivaciu nepotrebujeme cakat na reformu. Moj nazor. Ja som sa neposliehala na stat. Samovzdelavam sa, citam vyskumy, odbornu literaturu, chodim na rozne skolenia aj do skol, kde vyucuju inak a mnoho z tych metod sa da implementovat do vyucovania na beznej ZS. Nepisem o systemovych zmenach.

xena0
4. okt 2021

Tak za chýbajúce pero dať mínus alebo za to že nevie kde sú v cvičení, príde mi prehnane dávať nejaké mínus a nie to ešte 5. Ano, upozorniť žiaka na to aby dával pozor a aby si nosil pomôcky ald dávať za to nejaké mínusky a nedajbože hodnotiť nedostatočnou mi príde odveci

mauduska
4. okt 2021

ja sa musím zastať @mahalo. Učím na spojenej škole (ZŠ + SŠ) a mám jednu gymnaziálnu triedu (skoro 30 žiakov) a 2 triedy 5. ročníka (cca 25 žiakov v jednej). Dá sa to. Moji žiaci nedostávajú domáce úlohy.. Zaviedli sme si "cieľ dňa" - čo prakticky znamená, čo sa od nich v daný deň očakáva, väčšinou je to nastavené na taký priemer triedy. Dávam im k tomu úlohy navyše, ak skončia skôr. Tí, čo nestíhajú, sú v tom učive (logicky) slabší, takže si to dokončia doma a tým si to aj precvičia. Takto to mám na ZŠ.
S gymnazistami je to iné - keďže sa im nechce, píšeme každý týždeň malú písomku, pretože oni ako trieda sú dosť leniví a toto ich núti sa do toho pozrieť - majú pravidelnú spätnú väzbu a aj ja viem, ako na tom sú. Domáce úlohy im dávam len ak ma o to požiadajú.
Ja učím len pár mesiacov, minulý šk. rok som neučila celý, takže sa stále ešte učím ako na to. Mám na pláne aj projekty s deckami a celkovo sa snažím im spraviť zo školy niečo, kde nemajú stres a čo si nenosia domov, ak nemusia. Ja si myslím, že vždy sa to dá, aj na štátnych školách (môj prípad) a že je to len o vôli učiteľa. Nemám toľko času na to, koľko by som potrebovala, ale vždy robím, čo je v mojich silách, aby sa počas hodiny objavil nejaký zaujímavý prvok - hra, aktivita, skupinky, hádanie, hlasovanie,...
Najradšej by som bola, keby som moje deti známkovať nemusela, ale nejde to. To ma najviac zo všetkého mrzí. Ale ani rodičia, ani deti, nie sú pripravení na takúto zmenu.

xena0
4. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl veľmi mudruješ a podľa mňa do toho vôbec nevidiš

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2021

@xena0 ked myslis, mne je uplne jedno co si Ty myslis. Ja mam na to uplne iny nazor.

mahalo
4. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl Prosim, citajte s porozmenim. Samozrejme, ze to nemusi byt nutne chyba ucitela, ale ani dietata. Tych faktorov je viac. Netreba ocakavat, ze kazde dieta bude bavit kazda hodina. Podstatne je, aby tu hodinu nenarusal. Jeho povinnost je naucit sa na test, ak chce skolu uspesne dokoncit 🙂

mahalo
4. okt 2021

@viestta Myslis moji ziaci ci deti? Moje deti vynimocne. Ziaci opakuju v skole to sa tyka aj dikatov.

simona139469
4. okt 2021

Takto to funguje všade. Niekde iba 3 minuska

xena0
4. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl 😂😂 to vidím že máš iný názor 🙂 kľudne ho máj ale je úplne mimo

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2021

@mahalo Aha, ja som myslela, ze testy nie su priorita, ale skor vedomosti a hlavne, aby sa dieta naucilo systematicky pracovat, lebo to je to, co potrebuje. A mam dojem, ze moj prispevok si nepochopila. Takze skus znovu a s porozumenim.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2021

@xena0 Podla mna si mimo Ty, ale aj to mi je jedno😉

xena0
4. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl ;) mne dve

martul
4. okt 2021

Samozrejme že za určitý počet minusiek sa dáva 5. Ale to čo si napísala, zato dáva u nás hneď 5, alebo upozornenie do žiackej. Takže buď ešte rada.

ivca82
4. okt 2021

Moze dostat namiesto minuska napr. poznamku. Po niekolkych poznamkach pokarhanie triednym ucitelom a po dalsich pokarhanie riaditelom. Vacsina skol to ma aj v sk.poriadku. Takze preminuaka by som sa nerozculovala, skor by som dohliadla, nech tie ulohy/pomocky na. Minusko za "nadychnutie" by som ale riesila.

sorciera24
4. okt 2021

@mahalo mne napr. žiak, kt. si zabudne prac. list, kt. ja pripravim pre vsetkych, nafotim, lebo na dalsej hodine ideme s nim pracovat napr. skupinovo/ vo dvojiciach hodinu naruší....
ja napr. k tym uloham, ulohy davam minimalne (kedze ucim sjl - male cvicenia na spatnu vazbu, ci ziak pochopil), ale ako pises, vela faktorov ucenie ovplyvnuje...vidim rozdiel v uceni SJL a OBN....na hodinach obn robime aktivity na mraky, pracujeme s aktualnou problematikou, mediami, kriticke myslenie......a SJL pokus je...ale prave rodicia su ti, co si vyzaduju pripravensot na prijimacky, testovania.....ciže metodiku mozes zapajat, ale ak sa od teba očkava, že z profiloveho predmetu dostanes deti na SŠ....tak, bohuzial, tomu musis prisposobit.....(hlavne ak ams v 27clennej triede 2 nadanych, 5 integr. s roznou dg. bez asistenta a zvysok s roznym stupnom vedomosti, pochopenia, zaujmu...
tým sa nestazujem, zvladam to, ale vsetko msuim prisposobit danym okolnostiam.....nie vsade to ide ako pišeš......krasne by bolo, keby slo...

mahalo
4. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl Detske potreby su rozne, nie jednotne a unifmormne. Pre mna klucove zrucnosti a to, ako vie dieta s vedomostami a informaciami pracovat. Testy teda nie su priorita, ale vacsina ziakov sa na ne musi pripravovat aj doma, teda mimo skolu. To bolo k tomu 🙂 Nevadi, nemusime sa zhodnut a asi ani pochopit.

mahalo
4. okt 2021

@sorciera24 Ano to suhlasim, ze nie vsade to ide idealne, zavisi od xy faktorov. Pisem skor o pristupe. Ja napriklad nosim pracovne listy na hodinu a potom im to aj beriem a maju na to zvlast sanony, lebo to sa proste vzdy nejakemu ziakovi stane ze nema/zabudne atd. :D

mahalo
4. okt 2021

Za seba sa lucim, idem uz od pocitaca, preto sa ospravednujem ak uz dalej neodpoviem na spravy smerovane priamo na mna. Pekny vecer vsetkym.

bimbambim
4. okt 2021

U nás na škole ano.Urcili si pravidlá napríklad z angliny tri smejka dá jednotku za aktivitu tri smutné smejka buď poznámku alebo päťku. Z fyziky majú učiteľku ktorá si vybavila na ministerstve školstva že bude učiť cez body.Stanovila si to ešte dáva aj rodičom podpisovať každý mesiac koľko bodov dosiahli v danom mesiaci.pre ňu viac váha keď dieťa spraví tajničky ako keď napíše štvrťročnu písomku

dahra
4. okt 2021

dcera druhacka uz vlani mali system, ze cierne a cervene body. Na kazdom predmete osobitne. Presne takto, zabudli na matiku priniest pravitko a akurat ho potrebuju? cierny bod,zabudnuta uloha, apod. Tri cierne body - 5ka. Pochvaly za ulohy navyse apod boli cervene body. Za tri jednotka. Tusim pocas roka stihla nejake 3 patky doniest. My sme vedeli, ze pise len do ZK. Mne to nevadilo, lebo deti sa maju ucit zodpovednosti. Ked to neslo prvy polrok podobrotky, ucitelka pristupila k tomuto kroku.

domiklik
4. okt 2021

@nelca84 ôk, tak za chýbajúcu úlohu môže dostať 5, a keď ju bude mať napísanú dobre, tak by mal dostať 1... Ci??

esterba
4. okt 2021

Napisem ti, ako je to u nas. Za taketo pochybenia ucitelka neznamkuje, vyslovne sa vyjadrila, ze znamky su za vedomosti. Deti maju iny system ocenovania mimo znamok - ked sa im nieco podari, dostavaju body, negativne body nedostavaju. Su rozdeleni do skupin, takze pozitivny bod dostavaju ako skupina, je to vlastne sutaz a timova praca. Podotykam, ze ide o uplne beznu skolu. Mne by vadilo, keby dostavali zle body za farebne pero, chybajucu knihu, to su veci, co sa daju normalne rychlo vyriesit spolupracou s ostatnymi a stavaju sa bezne aj dospelym. Opakujuce sa neurobene ulohy sa riesia normalne komunikaciou s rodicom - to je asi najcastejsi problem, co pocuvam v okoli, vacsinou nulova komunikacia ucitelky s rodicom a ked uz, tak jednostranna direktivna zo strany ucitelky. Ak by sa aj s rodicom pri najlepsej voli problemy riesit nedali, tak na to su poznamky, pokarhania, zhorsena znamka zo spravania, ale casto sa namiesto tychto rieseni vyuziva zla znamka z predmetu, co na to nesluzi. Podla mna to nie je spravne, je to len zlahcovanie si roboty.

simca06022011
4. okt 2021

Mozu... Lebo on nedostane 5 za "minusku", on dostane 5 za to, ze 5x nevedel nieco/nemal nieco. To je ako absencia za 3 neskore prichody atď...

sara07
4. okt 2021

@xena0 ale zober to z pohladu učitela
môj názor na určitých uč a asitentov je známy ale chápem toto prečo to musia uč riešit
zabudnuté pero = zdržovanie
zabudnuty prac list = vie tu látku, zvládol tu látky ako to má uč zistit , zdržovanie
zabudnutá uloha = to isté čo vyššie, mám sa vratít k včerajšiemu učivu, čo treba ešte aspon v krátkosit dobrat, môžem pridať tažšíe alebo dalšie nadväzujuce učivo
pokial dieta nema poruchu učenia, pas alebo adhd, add jednoducho má pravo uč toto požadovat a ešte aj pri dg sa musi najst cesta aby to dieta malo väčšia váha sa prenaša na rodiča ale inak to nejde
tie osnovy su strašne nabité nedá sa extra vynechat, ona podal typu triedy si to rozvrhne toto môžem rychlejšie ale tu musím dat viac hodin atd
ak proste chceme aby to dieta niečo vedelo
tak du, prac-listy, učebnice, pomôcky musia mat ak je tam 22 deti a z toho to 14 nemá dost to narušuje aj chod hodiny aj to zdržuje aj to odvadza pozornost, aj je väčšia unava lebo sa zase odbehneme, vratime , odbehnem vratime

sara07
4. okt 2021

@esterba skontrolovanie tašky večer 5 min nedá sa ? kym to nie je že dieta ma aspon mesiac dva všetko na 1 pripravene do školy

erickatt
4. okt 2021

Tak to su minusky pravom

sara07
4. okt 2021

@domiklik teraz je to taká komplexnejšia známka
vedomosti, aktivita, zvladnutie učiva, zapajanie na vyučovani, priprava na vyučovanie robí určitymi % celu známku , niekto to ma v bodoch niekto v %
nie je to len odrapoce látku a dostane číslo