Školský zákon

16. apr 2023

Vraj bola od septembra zmena v školskom zákone kde je údajne, že učiteľ je povinný, ak je žiak chorý dať mu vedieť čo preberali na hodine.Zalezi podla toho, či skola pouziva edupage, mail či iný informačný kanál.
Zapisujú vaši učitelia na edu prebrate učivo, či žiak si zisťuje úlohy od spolužiakov?
Mala som konflikt s učiteľkou, lebo syn bola 2 t chory a bolo zle, že nemal poznámky z učiva a nevedel, keď ho vyvolala.Vychovavatelka bola v kabinete a prišla následne za mnou a povedala mi, že bol doplnený školský zákon kde je dané, že pedadog je povinný prebrate učivo zapisovat
Názor pedadogiciek?je to pravda?

rakywanda
16. apr 2023

Dcéra 2.stupeň, dve učiteľky pošlú vetu typu - preberali sme "názov učiva", číslo strany. Decká si zháňajú poznámky, úlohy, informácie samé medzi sebou.

nelca0510
16. apr 2023

V prvom rade sa jej mal syn ospravedlniť hneď na začiatku hodiny,že chýbal a nemá prebrate učivo. Ona si snáď ma pomáhať všetkých žiakov,ktorí chýbajú ?

cafelatte
16. apr 2023

To som nevedela o tomto zákone. Syn si zisťuje od spolužiakov. Ale keď nevie alebo nemá spravené kvôli chorobe, učiteľka to akceptuje.

maranco
16. apr 2023

"vraj a údajne" radšej skús pohľadať a napísať v ktorom § je táto povinnosť
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

mamina7070
16. apr 2023

ano plati to ak si nepochodila u p
ucitelky informuj sa u riaditela skoly u nas je to normalne aj bez choroby ze tam zapisuju a pri chorobe tiez komunikujeme 😉 je to len o ludoch

elmivelmi
16. apr 2023

@nelca0510 a tak hadam,ma to zapisane niekde,nie?Alebo si 2tyz nevsimne ,ze jej chyba ziak?

scila
16. apr 2023

Synovia 1.r. a 3.r. - učitelia napíšu úlohy aj čo preberali.

zuzanockamt
16. apr 2023

Posielam komplet všetko - poznámky, PL, strana+cvičnia, ktoré sme prešli.

majada35
16. apr 2023

My zasielame na edupage pravidelne učivo...pre všetkých...tak sa nikto nemôže vyhovárať, že nevedel atď. 🙂

nanka3
16. apr 2023

Neviem, či je to povinné, nepočula som o takom zákone… ale ja vždy dávam do Edu to, čo som preprala- názov učiva a určite tak robi aj vasa ucitelka, ak teda mate edupage. V pripade, ze davam na hodine PL, automaticky ich posielam k DU do edu a taktiez ak chyba 5 a viac deti, vtedy okrem zapisanej temy v triednej knihe, posielam aj poznamky.

katuskamala1
16. apr 2023

Ak ucitelka ucivo nezapisena edupage tak sa pytame u spoluziakov,ak by sme sa so spoluziakmi nepoznali,pisem ucitelke. Urcite neposlem dieta po 2t do skoly bez doplneneho uciva ,nebudem si predsa mysliet,ze tie 2t sa nic neucili.. To,ze ucitelka vyvola ziaka v prvy den nastupu do skoly je svinstvo, i ked ako prevencia je ospravedlnenie. Ved tak sme fungovali vsetci ako deti,ziaden edupage nebol,jedine tak pevna linka :D

patus_2
16. apr 2023

Ja sa čudujem, že dnes v dobe mobilných fotoaparátov a možnosti posielať fotky za pár sekúnd niekto toto rieši. Veď napíšem spolužiakovi, sfoť a pošli mi poznámky. Otázka 2 minút maximálne. Treba učiť deti aj trošku zodpovednosti a samostatnosti... Nemôžu všetko dostať na tanieriku naservírované, lebo potom v bežnom živote budú veeelmi prekvapení.

baskustek
16. apr 2023

Nie, nie je nič také v školskom zákone. Nech sa páči: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-245 môžeš si študovať, ak neveríš

autor
16. apr 2023

@nelca0510 odpovedaj k otázke.
@patus_2 ide o povinnosť učiteľa, ktoru si neplní.Moj syn mal doučené všetko, až na pár poučiek, ktoré mu spolužiak zle odfotil.Nebudeme lúštiť po druhých, keď to ma učiteľ napísať chcem, aby to bolo napísané na edu a nie zaťažovať ostatnych.Syn je dobrý žiak je v 7 ročníku a je maximálne chrapunske po druhom dni v škole si na ňom vybíjať nervy.Mal sarlachovu angínu bol na infúziách, ale ďakujem za info
Idem si ten zákon nájsť myslela som, že pedadogicky budú znale je to zmena od septembra 2022

januska12323
16. apr 2023

A ty si ho 2 týždne nechala doma a nezháňala poznámky? Učiteľka má povinnosť zapísať čo prebrali - názov učiva plus domácu úlohu ak majú. A nie písať celé poznámky keď sa ich neprítomný žiak ani nesnaží získať. Pred hodinou mal mať dopísané poznámky aspoň čiastočne pochopené a ospravedlniť sa.

mamina7070
16. apr 2023

Ucitel ma povinnost vid

(9)
Ak sa žiak ospravedlnene nezúčastní výchovno-vzdelávacieho procesu, základná informácia o prebranom učive sa poskytuje rodičom žiaka, inej fyzickej osobe ako rodičovi, ktorá má žiaka zvereného do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupcovi zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova, výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody (ďalej len „zákonný zástupca“) prostredníctvom elektronickej komunikácie alebo iným dohodnutým spôsobom.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

kaktusik007
16. apr 2023

@mamina7070 zakladna informacia o prebranom ucive. Cize ak skola pouziva edupage, je asi 99% sanca ze ho pouziva aj ako triednu knihu... Takze treba rozkliknut ucivo - vybrat predmet, a tam je nazov uciva. Cize presne ta zakladna informacia.

mamina7070
16. apr 2023

@kaktusik007 a preco mi toto pises? nechapem ja som neni zadavatelka otazky a rozsah zakladnej informacie si moze prediskutovat s ucitelkou riaditelom obratit sa na ministerstvo atd
ja nestojim o diskusiu s tebou (len som odpovedala na otazku ktorej ty nie si autorom 😉)

benit
16. apr 2023

Ucitel ma posielat ucivo detom, ktore su riadne ospravedlnene z vyucovania. Akou formou jena dohode. Ja posielam len ziakom, ktorych rodicia si daju namahu aspon napisat, ze dieta je chore. Kto sa neozve ,ma smolu. Aj rodic ma povinnost do 24hodin oznamit, preco ziak nie je v skole a nie vsetci si svoju povinnost plnia, tak ako su niektori neporiadni rodicia , tak aj ucitelia.

autor
16. apr 2023

@januska12323 a kde to píšem?Ty čítaš s porozumením?Pisem niekde, že nebol 2t v škole a nemal od spolužiakov poznámky?
Vyjadruj sa k veci.Nedostal od učiteľky žiadne info o prebratom ucive, keď som jej písala po 3 dňoch ci mi môže posielať ulohy, tak nie, ma si zistiť od spolužiakov.
Následne ho vyvolala z poučky dostal 4 a išla som do školy či sa jej to zdá fér, že ulohy mu neposlala, poznámky od spolužiakov si dopísal, ale poučky poznačené ten chlapec nemal.Zacala po mne zvyšovať hlas ako ona nie je povinná vlastne nič... iba rodičia a žiaci sú povinní.Naco sa zobrala, že ju čakajú žiaci pritom sme boli dohodnuté na čas a bola som tam 3 min.a vystupovala som slušne ja som bola prvý x v škole po 7 r.
Vychovavatelka všetko počula a povedala po jej odchode, že učiteľ je povinný chorému žiakovi napísať na edu úlohy, ak by ma na to neupozornila neviem o tom čo ona nechcela spraviť.
Zajtra idem za riaditeľkou ja nie som nejaké Jojo, aby sa správala ku mne ako k ziacikovi

@mamina7070 áno, tiež som to práve našla dik.

betulinka1
16. apr 2023

@nelca0510 nesuhlasim, ucitelka si ma plnit svoje povinnosti. Preco by sa mal ospravedlňovať, ze bol chori hadam ucitelka nie je na hlavu. Ucitelka je povinna dat chorým detom učivo cez edupage. Okrem toho dieta mohlo byt tak chore, ze sa nedokázalo ucit. Za 2-3 dni, ked je uz ako tak Ok, nestihne dobehnúť tyzden alebo dva učiva, asi hned ako pride mu nedam pisomku, lebo ako človeku mi ma byt jasne, ze nemusi mat vsetko, co sme preberali. Niektore ucitelky si fakt dokazujú na detoch svoj komplex. Ako detom ukazat, ze su neschopné. To ako vazne aby sa dieta bálo byt aj chore.

ada510
16. apr 2023

Áno nám píše komplet všetko aj čo bolo na hodine aj Du a robíme tiež potom všetko doma ...

anesim
16. apr 2023

Staci, ked napise temu uciva a ulohu str xy. Nie poslat poznamky.
Ked je uloha z pz, tak napisem, ale ak su to prac listy, kt nemam v elektr podobe, tak ich dam ziakovi , ked pride.
A aj to co posielam, co myslis, kolko ziakov to ma vypracovane? Ani na 1.st to nemaju spravene, ( kde je ta kontrola zo strany rodicov vacsia), nie to este na 2.

simca06022011
16. apr 2023

@nelca0510 toto vôbec neberú do úvahy už u nás

uhnakova
16. apr 2023

@patus_2 ide o to, že spolužiaci majú poznámky na 💩. Čiže pokiaľ učiteľka len diktuje poznámky a z učebnice neberú, tak je dieťa po chorobe veľmi ľahko v keli.

uhnakova
16. apr 2023

Syn je piatak a veľmi záleží na učiteľke, aký má prístup. No bohužiaľ vo všeobecnosti je to otras. Syn sa už bojí zostať doma chorý, lebo ho potom nútia dopisovať písomky behom prvých pár dní po chorobe, úplne kašlú na to, že chýbal a pri covide sa napr. fakt učiť nedalo, až tesne ku koncu choroby posledné dva dni. Niektoré učebnice som dokúpila, aby sme mali aj doma aj v škole, lebo pred chorobou zostala učebnica v škole (regulérne si ich tam nechávajú, keď im ich netreba) a poznámky od spolužiakov počas choroby boli nepoužiteľné, proste si zapísali minimum učiva. Učiteľka z geografie švihla synovi písomku po covide aj po reprezentácii školy na mat. olympiáde.

nelca84
16. apr 2023

Tak ja neviem, ale pre nas bolo vzdy samozrejmostou pozistovat si od spoluziakov, co sa v skole prebera... no ale teraz uz maju povinnosti len ucitelia 🙈

simca06022011
16. apr 2023

@nelca84 bolo aj to ale dnes nechcú dat :D

simca06022011
16. apr 2023

Inak je tu o tých úlohách pár tém už... som to posledný rok niekoľkokrát riešila:D

januska12323
16. apr 2023

Určite má učebnice a zapísané prebraté učivo v triednej knihe, chápem, že ťa to vytočilo ale ja za to nemôžem. Tak sa ukludni.
Doučí sa poučku a na ďalšej hodine sa môže prihlásiť. Ak sa učí na dobré známky tak jedna 4 mu známku na vysvedčení nezhorší.