Učiteľka trhá deťom zošity. Je to správne?
Mam taku vacsiu dilemu. Dcera (5. rocnik) ma na SJ pani ucitelku, ktora im trha zosity, ak nepekne pisu alebo si do nich kreslia a hadze do kosa. Rozpravame sa o tom s dcerou, ale neriesila som to v skole. No minuly tyzden (podla dcery a potvrdili aj spoluziacky) pani ucitelka jednemu spoluziakovi za kreslenie na hodine vytrhla zosit a pleskla mu s nim po hlave. Je to podla mna riadne cez ciaru, a nepaci sa mi, ze je dcera vystavovana takemuto spravaniu z pozicie “moci ucitela -nadriadeneho” Rada by som to riesila v skole, no prosi ma, aby som to nechala tak, ze pani ucitelka ju ma rada a boji sa, ze sa bude na dceru hnevat, ze na nu doma zaluje (co sa jej snazim vysvetlit, ze snad ucitelia chapu, ze deti sa s rodicmi doma rozpravaju o skole), jednoducho je z toho v strese. Je mi jasne, ze ak pojdem za triednou, tak sa kolegyna urcite dozvie, odkial to prislo. No zaroven nehodlam tolerovat taketo spravanie voci ziakom. Nie som tiez typ, ktory by prisiel robit do skoly krik, mam v plane slusne o tom upovedomit pani ucitelku ustne, pisomne a vyziadat pisomne stanovisko skoly. No nechcem zas dcere sposobit problemy. Je dobra a oblubena ziacka. My doma deti nebijeme, nedavame “vychovne”, ziadne pohlavky a podobne, proste fyzicke nasilie odmietame (moje deti nie su o nic lepsie ani horsie vychovane, ako ine deti, su uplen bezne decka a je to nasa volba, no ocakavam ze v skole sa deti udierat ucitelmi nebudu, ci moje alebo cudzie). Je nejaka moznost anonymneho podnetu? Nechcem to zas hnat hned cez inspekcie a podobne, mozno by sa to vedelo vyriesit na pode skoly, no bez toho, aby to nejak ohrozilo meno mojej dcery. Tiez neviem o tom, ze by to riesili rodicia toho ziaka, mozno to doma nepovedal alebo im to nevadi, mne to vadi z pozicie toho, ze to ovplyvnuje aj ostatne deti vratane mojho a nedava to dobry a kvalitny priklad do zivota. Dakujem za odpovede.
Nepreháňaj, to chceš robiť dusno kvôli nejakému plesnutiu zošitom po hlave? Veď to ani nemohol cítiť. Sa skludni, hlavne keď ani nejde o tvoje dieťa.
@anonym_autor nemáš možnosť sa spojiť s ostatnými rodičmi? Ze by sa to riešilo ako skupinová sťažnosť. Sa cudujem, ze to rodicia deti, ktorým roztrhala zošity ci plesla nimi po hlave, dávno neriešia. Toto urobiť môjmu dieťaťu, hneď som v skole a pani učiteľka by kupovala za svoje peniaze nové zošity. To uz kde sme aby niekto roztrhal cudzí majetok?!
Nepreháňaj, to chceš robiť dusno kvôli nejakému plesnutiu zošitom po hlave? Veď to ani nemohol cítiť. Sa skludni, hlavne keď ani nejde o tvoje dieťa.
@belllinka waw, takze toto ti príde normalne zo strany učiteľa?! Za mojich čias si toto žiadny učiteľ nedovolil a to vtedy sa takéto veci až tak neriešili...
@belllinka waw, takze toto ti príde normalne zo strany učiteľa?! Za mojich čias si toto žiadny učiteľ nedovolil a to vtedy sa takéto veci až tak neriešili...
@anonym_bdf746 žiadny učiteľ nestresol žiakovi zošitom po hlave? No čo ja viem, u nás aj áno. Nikto z toho traumu nemal.
@anonym_bdf746 žiadny učiteľ nestresol žiakovi zošitom po hlave? No čo ja viem, u nás aj áno. Nikto z toho traumu nemal.
@belllinka zošitom asi nie ale kedysi knihou a kľučami,kriedou
@belllinka zošitom asi nie ale kedysi knihou a kľučami,kriedou
@anonym_autor no vidíš, zošit je z toho napríjemnejší 🙂 Veď to ani cítiť nemohol. Dnes sa decká nevedia viac zmestiť do kože, ako kedysi, nejaká úcta voči učiteľom nula bodov, tak prestaň tu robiť drámu z plesnutia zošitom a radšej rieš rodičov, aby usmernili decká, čo nerobia to, čo majú.
@belllinka takže tebe šéf tiež sem-tam pleskne po hlave, keď je nespokojný s tvojou prácou a ty sa poďakuješ, usmeješ a zlepšíš výkon, či ako? Hádam sme už niekde inde ako pred 40-50 rokmi, kedy bolo v poriadku deti v škole šticovať, udrieť pravítkom či trstenicou, nechať kľačať v kúte na polienku a podobne. Tu vôbec nejde o to, či to cítil alebo nie, ale o absolútne nevhodnú reakciu učiteľky z pozície autority. A to som jedna z tých matiek, ktoré nemali problém svojmu dieťaťu capnúť jednu výchovnú na zadok alebo zdvihnúť hlas, ale toto je vážne cez čiaru. Ak je pani učiteľka vyhorená, frustrovaná, nespokojná so svojou prácou či platom, tak nech sa páči - tam sú dvere, možností má ako vš vzdelaná osoba určite dosť.
@anonym_autor ak by učiteľka úmyselne zničila alebo poškodila môjmu dieťaťu vec, ktorú som ja musela kúpiť na žiadosť školy, tak by veru pakovala ešte ten deň kúpiť novú za vlastné. A ano, sťažovala by som sa. Nepoviem, keby sa jednalo o agresívneho žiaka, ktorý niekomu ubližuje, ničí majetok školy či druhých - tam nech ho spacifikuje ako uzná za vhodné. Ale za kreslenie do zošita?? Nech sa ide liečiť.
Tato pani sa zabudla kde? V ktorom roku? Tipujem 1946? Lebo v poriadku to nie je a je jedno či je to tvoje alwbo iné dieťa
Ak tá dcerka prosím aby si to neriešila ty, to je strach. Nápis aspon anonymný mail vedeniu školy že čo sa deje
@belllinka takže tebe šéf tiež sem-tam pleskne po hlave, keď je nespokojný s tvojou prácou a ty sa poďakuješ, usmeješ a zlepšíš výkon, či ako? Hádam sme už niekde inde ako pred 40-50 rokmi, kedy bolo v poriadku deti v škole šticovať, udrieť pravítkom či trstenicou, nechať kľačať v kúte na polienku a podobne. Tu vôbec nejde o to, či to cítil alebo nie, ale o absolútne nevhodnú reakciu učiteľky z pozície autority. A to som jedna z tých matiek, ktoré nemali problém svojmu dieťaťu capnúť jednu výchovnú na zadok alebo zdvihnúť hlas, ale toto je vážne cez čiaru. Ak je pani učiteľka vyhorená, frustrovaná, nespokojná so svojou prácou či platom, tak nech sa páči - tam sú dvere, možností má ako vš vzdelaná osoba určite dosť.
@anonym_autor ak by učiteľka úmyselne zničila alebo poškodila môjmu dieťaťu vec, ktorú som ja musela kúpiť na žiadosť školy, tak by veru pakovala ešte ten deň kúpiť novú za vlastné. A ano, sťažovala by som sa. Nepoviem, keby sa jednalo o agresívneho žiaka, ktorý niekomu ubližuje, ničí majetok školy či druhých - tam nech ho spacifikuje ako uzná za vhodné. Ale za kreslenie do zošita?? Nech sa ide liečiť.
@sissy27 tak prepáč, ale plesnutie po zadku je podľa teba OK, ale zošitom už nie? Takže toleruješ aj plesnutie šéfa po zadku?
@anonym_autor no vidíš, zošit je z toho napríjemnejší 🙂 Veď to ani cítiť nemohol. Dnes sa decká nevedia viac zmestiť do kože, ako kedysi, nejaká úcta voči učiteľom nula bodov, tak prestaň tu robiť drámu z plesnutia zošitom a radšej rieš rodičov, aby usmernili decká, čo nerobia to, čo majú.
@belllinka presne sme sa dnes o tomto bavili so sestrou, že dnes si deti robia v škole čo sa im zachce, sú drzé voči učiteľom, ale čo sa týka ich, tak vyžadujú úctu a rešpekt k svojej osobe, lebo aj keď sú malí, tak sú to cítiace a mysliace bytosti. Čo je síce pravda, ale ak úctu vyžadujem tak ju musím vedieť aj poskytnúť, malo by to byť vzájomné.
Syn mi včera povedal (prvák na strednej), že spolužiak na hodine si potiahol z elektronickej cigarety a dym si vyfúkol do trička, keď sa učiteľka nedívala. Pri predstavovaní ďalší povedal svoje meno a že pasie ovce, iný zase, že pasie barany, spolu s tým prvým. Tak ako neviem, kam tento svet speje.
Učitelia sú šikanovaní, deti si z nich robia srandu, nerešpektujú pokyny, pravidlá…
Podľa mňa to určite nie je správne, keď chce môže dať poznámku ale určite hádzať do koša zošity či trhať a po hlave pleskať ...to je úplne cez čiaru. No ale sama neviem čo by som robila aby sa to neobrátilo voči Vám a hlavne dcére, ale riešiť to treba nech sa pani učiteľka zobudí. Ja by som to asi na rodičovskom povedala triednej, slušne asertívne možno ani o tom učitelia nevedia čo sa deje v triede. Osobne za anonym nie som. Ale to je už na každom ako veci najradšej rieši.
@belllinka presne sme sa dnes o tomto bavili so sestrou, že dnes si deti robia v škole čo sa im zachce, sú drzé voči učiteľom, ale čo sa týka ich, tak vyžadujú úctu a rešpekt k svojej osobe, lebo aj keď sú malí, tak sú to cítiace a mysliace bytosti. Čo je síce pravda, ale ak úctu vyžadujem tak ju musím vedieť aj poskytnúť, malo by to byť vzájomné.
Syn mi včera povedal (prvák na strednej), že spolužiak na hodine si potiahol z elektronickej cigarety a dym si vyfúkol do trička, keď sa učiteľka nedívala. Pri predstavovaní ďalší povedal svoje meno a že pasie ovce, iný zase, že pasie barany, spolu s tým prvým. Tak ako neviem, kam tento svet speje.
Učitelia sú šikanovaní, deti si z nich robia srandu, nerešpektujú pokyny, pravidlá…
@dorizzz presne tak, ja keď od svojich detí počujem, ako sa niektorí žiaci správajú k učiteľom, tak je mi z toho zle a je mi ľúto, čo musia tí učiteľa zažívať. Lebo detičky sú sväté. Ale tu sa idú rozčuľovať z plesnutia zošitom po hlave. Radšej nech si vychovajú deti a nebude ich musieť nikto plieskať po hlave.
MInule na rodičku, učiteľka hovorí, že za nejaké správanie, nejdem konkretizovať, dostane žiak pokarhanie učiteľom na vysvečku. Na to sa ozval jeden otecko, že ich to i tak netrápi, že to je iba zdrap papiera.
Mozno je to jedina cesta ako si s takymi detmi poradit. Ja sama synovi vytrhnem stranu ak je potrhana alebo pocarbana. Inac by to vyzeralo ako?
Nech vie ze to bude pre neho praca navyse si to znovu prepisovat. Ale toto ja podporovat ani ospravedlnovat nebudem.
@belllinka cize ked sa tvojmu nadriadenemu v praci nebuee na tebe nieco pozdavat, moze ti niecim plesnit po hlave?
Ty to nechceš riešiť, lebo učiteľka má rada dcéru? Presne pre takýto prístup sme na ZŠ mali učiteľa pedofila a pridrbanú alkoholičku. Lebo sa vlastne nik nesťažoval dosť nahlas 🤷🏼♀️ a pubertálne deti nik nebude predsa brať vážne. Keby áno, tak veľa z nás by nemalo traumu z pedofila a nikoho by psychicky nešikanovala trúbka, čo si myslela, že požrala múdrosť sveta. Takže normálne otvor Edupage triedny chat, spýtaj sa rodičov, či sa aj im deti sťažovali a potom choď osobne za riaditeľkou - tr.učitel s tým nič nemá 🙂
Na margo toho co dakedy....ja som na ZS prepisovala celu slovencinu zosit jedno leto - poviem ti, pisem odvtedy nadherne (tusim to bolo v tretom rocniku ZS)....nas ucka matiky bila po zovretych prstoch bruskami hore pravitkom, ucka geometrie po nas hadzala spongiu a drevaky a riaditel mi na SS umyval vlasy v umyvadle kedze som si ich nafarbila na oranzovo...som tu, prezila som...a chapem ich flustraciu - bola som pred dvoma tydznami ucit na Gympli (to akoze elitna trieda) a bol to boj...takze si ani neviem predstavit regulernu triedu aj s mensinou, nejakymi detmi z diagnozami...
ale k veci...jasne, je to blbost to spravanie ucitelky, ale ty nevies co tomu predchadzalo, takze by som to neriesila...moje dieta pise ako doktor, ja by som mu dala osobne prepisat asi polovicu zositov a to som jeho mama
@belllinka cize ked sa tvojmu nadriadenemu v praci nebuee na tebe nieco pozdavat, moze ti niecim plesnit po hlave?
@anonym_fc1661 mne šéf zoberie odmeny, to asi viac zaberie 🙂 žiakovi môže napísať poznámku, to asi nezaberie, tak si možno myslí, že to plesnutie viac zaberie
Ak by to urobil učiteľ mojej dcére, tak áno išla by som sa sťažovať. A aj žiadala by som aj vysvetlenie , prečo ničí veci ktoré som ja zaplatila.
Ty to nechceš riešiť, lebo učiteľka má rada dcéru? Presne pre takýto prístup sme na ZŠ mali učiteľa pedofila a pridrbanú alkoholičku. Lebo sa vlastne nik nesťažoval dosť nahlas 🤷🏼♀️ a pubertálne deti nik nebude predsa brať vážne. Keby áno, tak veľa z nás by nemalo traumu z pedofila a nikoho by psychicky nešikanovala trúbka, čo si myslela, že požrala múdrosť sveta. Takže normálne otvor Edupage triedny chat, spýtaj sa rodičov, či sa aj im deti sťažovali a potom choď osobne za riaditeľkou - tr.učitel s tým nič nemá 🙂
@anonym_6e9668 alebo môže na Edupage otvoriť chat a napísať tomu konkrétnemu rodičovi, nech si umravní dieťa
@anonym_fc1661 mne šéf zoberie odmeny, to asi viac zaberie 🙂 žiakovi môže napísať poznámku, to asi nezaberie, tak si možno myslí, že to plesnutie viac zaberie
@belllinka ale ty chodis do prace kvoli mzde, cize je to adekvatna forma “trestu”, kedze odmeny nie su narokovatelne a su za nejaku pracu naviac. Ziak chodi do skoly kvoli prospechu, studijnym vysledkom, znamkam a ucitelka by mala zvolit adekvatnu formu trestu. Moze mu dat poznamku, moze ho vyvolat a dat mi znamku adekvatnu jeho vystupu, pripadne mu moze dat neospravedlnenu hodini ak jej to skolsky poriadok dovoluje za to, ze sa sprava v jej ociach na hodine neadekvatne a nedava pozor. Pripadne mu da vypracovat pracu naviac doma alebo na hodine.
Keby ti nadriadeny plesne po hlave je to rovnako neadekvatne ako ked ucitelka plesne po hlave.
@anonym_6e9668 alebo môže na Edupage otvoriť chat a napísať tomu konkrétnemu rodičovi, nech si umravní dieťa
@belllinka nebola tam, nevie čo sa dialo, ak si naozaj dieťa kreslilo, to ti príde nemravné? Si dobre mimo dievča. Dospelá, emočne vyzretá žena nebude mať hysterické prejavy a udierať deti, lebo vie komunikovať tak, aby si vybudovala prirodzený rešpekt. Keď na to nemá, nech ide robiť za pás, tam môže hulákať na robotu koľko chce.
@belllinka nebola tam, nevie čo sa dialo, ak si naozaj dieťa kreslilo, to ti príde nemravné? Si dobre mimo dievča. Dospelá, emočne vyzretá žena nebude mať hysterické prejavy a udierať deti, lebo vie komunikovať tak, aby si vybudovala prirodzený rešpekt. Keď na to nemá, nech ide robiť za pás, tam môže hulákať na robotu koľko chce.
@anonym_fc1661
@anonym_6e9668 Amen, máte pravdu, je to strašný trest, treba dieťa objednať k psychológovi, nech sa z toho nezosype.
Nemalo by sa to stavat. Ako clovek zo skolstva s xy rocnou praxou som vsak uz rezignovala na podobne spravanie ucitelov. Darmo by ucitelke aj dohovorili, dokonca dali pokarhanie, alebo cokolvek. Ona ina uz pravdepodobne nebude. Nevie to inak. Ucitelia maju xy vzdelavani o komunikacii, o tom ako riesit problemove situacie. A aj tak robia to, co maju zauzivane roky....
@anonym_fc1661
@anonym_6e9668 Amen, máte pravdu, je to strašný trest, treba dieťa objednať k psychológovi, nech sa z toho nezosype.
@belllinka nejde vôbec o dieťa, objednať by sa tam mala dotyčná učiteľka, lebo sa očividne zosypala, keď musí 1. Udrieť slabšieho z pozície autority 2. Má potrebu trhať zošity za škaredé písmo. Za mňa je bitie človeka - vedome mu chcieť ublížiť psychicky choré, zvrátene a úchylné a je jedno či je to rodič dieťa alebo dvaja chlapi v krčme. Stále je to buranské dokazovanie si nadradenosti.
Podľa mňa by sa mala v prvom rade ozvať mama chlapca, ktorého učiteľka capla po hlave. Jasné, že to nie je správne, a to vytrhávanie zošitov z rúk detí je tiež riadne neslušné gesto. Pani učiteľka očividne nezvláda situácie a rieši to bez rozmýšľania. Kvôli tomuto by som učiteľku v živote nemohla robiť, chýba mi trpezlivosť a dookola niekoho napomínať, ...vydržala by som max týždeň 🤣. V tvojej situácii by som to dcérke vysvetlila tak ako som to napísala.... jednoducho všetci sme len ľudia a určite momenty nezvladame. Ak by sa toto opakovalo pravidelne, spojila by som sa s ostatnými rodičmi a možno by bolo vhodné na rodičovskom združení to spomenúť a vyriešiť s danou učiteľkou. Hlásenie riaditeľovi by bola posledná možnosť
môj syn mal pokreslené všetky zošity z tých predmetov, ktoré ho nebavili, čiže ak si dieťa na slovenčine kreslí tak sa nudí, treba riešiť ako viesť tú hodinu inak, trochu záživnejšie
zošity mu nikto netrhal, ale na matematike im učiteľka lámala tupé ceruzky a hádzala ich z okna, neriešila som to, lebo môj syn nielen že nemal zastrúhanú ceruzku, on ju väčšinou nemal vôbec... čiže by som bola za debila ja
určite takéto správanie deti nepovzbudí, budú si o nej myslieť svoje
ak to riešiť chceš tak sa ozvi na rodičovskom, alebo sa skontaktuj s rodičmi detí, ktorým sa to stalo a spoločne vymyslite čo budete robiť (ideálne vymeniť vyhorenú učiteľku)
Podľa mňa by sa mala v prvom rade ozvať mama chlapca, ktorého učiteľka capla po hlave. Jasné, že to nie je správne, a to vytrhávanie zošitov z rúk detí je tiež riadne neslušné gesto. Pani učiteľka očividne nezvláda situácie a rieši to bez rozmýšľania. Kvôli tomuto by som učiteľku v živote nemohla robiť, chýba mi trpezlivosť a dookola niekoho napomínať, ...vydržala by som max týždeň 🤣. V tvojej situácii by som to dcérke vysvetlila tak ako som to napísala.... jednoducho všetci sme len ľudia a určite momenty nezvladame. Ak by sa toto opakovalo pravidelne, spojila by som sa s ostatnými rodičmi a možno by bolo vhodné na rodičovskom združení to spomenúť a vyriešiť s danou učiteľkou. Hlásenie riaditeľovi by bola posledná možnosť
@7miriam77 Pravdaže, to ešte nie je také hrozné, tu niekedy rodičia píšu, že sú nervozni zo svojho jedneho dieťaťa a v škole z tých 20, z ktorých niektorí majú správanie naozaj že cez čiaru podráždi aj pokojnú učiteľku a oni musia tie deti zvládnuť, používajú nato niektorí aj takéto prostriedky, ja som nikdy nechodila riešiť do školy, povedala som synovi, že ho to nezabije a aby sa správal tak, že nebude potrestaný.
@belllinka toto nie je normálne. Áno, ucitelke sa nemusí páčiť, ze si deti kreslia do zositov, ale plesknutie po hlave ci inde je cez čiaru. A ze škaredo písu? Jednoducho to tak je. Ja som aj slovencinarka a tiež škaredo píšem. No a čo? Hlavne, že je to správne. A milovala som, ak deti niečo do zošitov kreslili. A super, ak k teme. Dokonca som tomu venovala kapitolu v mojej práci ku kvalifikačnej skúške. A @atorka, išla by som za triednou alebo za učiteľkou.
Tu ucku zrejme prebudili z hybernacie 80.rokov🤣toto som nemyslela, ze este existuje, aj ked je to len blby papier, je to akt zbytocnej agresie. To vidia ziaci medzi sebou, na nete, v rodinach, ucitel - vystudovany profik by sa mohol spravat uhladene a jemne. 🌸

Ostatných rodičov nepoznáš? Skôr by som sa s nimi skusila najskôr porozprávať a potom ak.matennieco ako rodičovské, tak aby ste sa mohli viacerí ohlásiť.
Alebo môžeš anonymné poslať na riaditeľstvo školy.