icon

Učiteľka trhá deťom zošity. Je to správne?

2. okt 2025

Mam taku vacsiu dilemu. Dcera (5. rocnik) ma na SJ pani ucitelku, ktora im trha zosity, ak nepekne pisu alebo si do nich kreslia a hadze do kosa. Rozpravame sa o tom s dcerou, ale neriesila som to v skole. No minuly tyzden (podla dcery a potvrdili aj spoluziacky) pani ucitelka jednemu spoluziakovi za kreslenie na hodine vytrhla zosit a pleskla mu s nim po hlave. Je to podla mna riadne cez ciaru, a nepaci sa mi, ze je dcera vystavovana takemuto spravaniu z pozicie “moci ucitela -nadriadeneho” Rada by som to riesila v skole, no prosi ma, aby som to nechala tak, ze pani ucitelka ju ma rada a boji sa, ze sa bude na dceru hnevat, ze na nu doma zaluje (co sa jej snazim vysvetlit, ze snad ucitelia chapu, ze deti sa s rodicmi doma rozpravaju o skole), jednoducho je z toho v strese. Je mi jasne, ze ak pojdem za triednou, tak sa kolegyna urcite dozvie, odkial to prislo. No zaroven nehodlam tolerovat taketo spravanie voci ziakom. Nie som tiez typ, ktory by prisiel robit do skoly krik, mam v plane slusne o tom upovedomit pani ucitelku ustne, pisomne a vyziadat pisomne stanovisko skoly. No nechcem zas dcere sposobit problemy. Je dobra a oblubena ziacka. My doma deti nebijeme, nedavame “vychovne”, ziadne pohlavky a podobne, proste fyzicke nasilie odmietame (moje deti nie su o nic lepsie ani horsie vychovane, ako ine deti, su uplen bezne decka a je to nasa volba, no ocakavam ze v skole sa deti udierat ucitelmi nebudu, ci moje alebo cudzie). Je nejaka moznost anonymneho podnetu? Nechcem to zas hnat hned cez inspekcie a podobne, mozno by sa to vedelo vyriesit na pode skoly, no bez toho, aby to nejak ohrozilo meno mojej dcery. Tiez neviem o tom, ze by to riesili rodicia toho ziaka, mozno to doma nepovedal alebo im to nevadi, mne to vadi z pozicie toho, ze to ovplyvnuje aj ostatne deti vratane mojho a nedava to dobry a kvalitny priklad do zivota. Dakujem za odpovede.

anonym_6df2b6
2. okt 2025

Bola by som zvedava akoby to riesili, kedy ju ziak tym zositom udrel po hlave spat. Kto by sa viac previnil?

biba_18
2. okt 2025

jedna vec je sťažovať sa, prípadne riešiť túto situáciu rozhovorom - ale akože chceš písomnú odpoveď?? čože??

anjelicek26
2. okt 2025

Ak vies, ktora je to ucitelka, tak normalne rozhovor... konzultacne hodiny a ist tam a vydiskutovat si to... takto som bola minuly rok dcere za ucitelkou vytvarnej (a anglictiny), ze ich tak zdrbava za to, ako "nedokonale" vyrezavaju a maluju, ze chudatka deti s toho stres... ona klasika "mama synov" proste ton tomu prisposobeny, robila si tak poriadok, nechytaj nerobi, rob to poriadne... ze sa jej niektore deti boja jej ani nedoplo... zmenila sa...ano mozno jedna zo sto, co si takyto "ludsky" feedback vedela zobrat k srdcu... mozno je to aj o tom, ako to clovek poda...

autor
2. okt 2025
@anjelicek26

Ak vies, ktora je to ucitelka, tak normalne rozhovor... konzultacne hodiny a ist tam a vydiskutovat si to... takto som bola minuly rok dcere za ucitelkou vytvarnej (a anglictiny), ze ich tak zdrbava za to, ako "nedokonale" vyrezavaju a maluju, ze chudatka deti s toho stres... ona klasika "mama synov" proste ton tomu prisposobeny, robila si tak poriadok, nechytaj nerobi, rob to poriadne... ze sa jej niektore deti boja jej ani nedoplo... zmenila sa...ano mozno jedna zo sto, co si takyto "ludsky" feedback vedela zobrat k srdcu... mozno je to aj o tom, ako to clovek poda...

@anjelicek26 hej, súhlasím no len to trhanie zošitov veď kto to má stále kupovať

beronsche
2. okt 2025
@belllinka

Nepreháňaj, to chceš robiť dusno kvôli nejakému plesnutiu zošitom po hlave? Veď to ani nemohol cítiť. Sa skludni, hlavne keď ani nejde o tvoje dieťa.

@belllinka waw.. vraj jedno plesnutie po hlave..
Čiže, keď tebe plesne po hlave šéf, je to ok?
Ak sa pochytis s manželom a plesne ti slabo po hlave, tiež to bude ok?
Nechápem tento postoj.
Deti si rešpekt nezaslúžia?
Ale chápem, že keď vás je viac, nič sa nezmení. Ake smutné..

terezia74
2. okt 2025

@anonym_autor dnešným deckam by som zaviedla aj trstenicou po rukách, keď ich slušnému správaniu nenaučili doma 🙂

anonym_bdf746
2. okt 2025
@belllinka

@anonym_bdf746 žiadny učiteľ nestresol žiakovi zošitom po hlave? No čo ja viem, u nás aj áno. Nikto z toho traumu nemal.

@belllinka u nas predtstav si, ze nie. Mne to nepríde normálne ked je milión iných spôsobov ako to riešiť. Nie všetci pekne píšu a zaslúžia si za to toto? Ja som mala zošit tiež pokresleny a ani raz som takúto reakciu od učiteľa nezazila

autor
2. okt 2025
@beronsche

@belllinka waw.. vraj jedno plesnutie po hlave..
Čiže, keď tebe plesne po hlave šéf, je to ok?
Ak sa pochytis s manželom a plesne ti slabo po hlave, tiež to bude ok?
Nechápem tento postoj.
Deti si rešpekt nezaslúžia?
Ale chápem, že keď vás je viac, nič sa nezmení. Ake smutné..

@beronsche by ma zaujímalo ak by to žiak učitelke vrátil tak kto by bol na vine?

gerdusha
2. okt 2025

@anonym_autor na FB diskusia nestačila? Stále si nedostala odpoveď, ktorú očakávaš?

autor
2. okt 2025
@terezia74

@anonym_autor dnešným deckam by som zaviedla aj trstenicou po rukách, keď ich slušnému správaniu nenaučili doma 🙂

@terezia74 moment,ty schvaľuješ fyzické násilie? V akom storočí si sa zasekla? Tvoj komentár je úplný grc

belllinka
2. okt 2025
@gerdusha

@anonym_autor na FB diskusia nestačila? Stále si nedostala odpoveď, ktorú očakávaš?

@gerdusha kde to riešila na FB?

sissy27
2. okt 2025
@belllinka

@sissy27 tak prepáč, ale plesnutie po zadku je podľa teba OK, ale zošitom už nie? Takže toleruješ aj plesnutie šéfa po zadku?

@belllinka kde ja píšem o plesknutí po zadku? sa pýtam, či aj tebe capne šéf niečím po hlave, keď sa mu niečo nepáči a ty to v pohode toleruješ? Veď to nebolí, tak je to ok? Či je to podľa tebe vhodné len keď to spraví dospelý človek dieťaťu?

autor
2. okt 2025
@sissy27

@belllinka kde ja píšem o plesknutí po zadku? sa pýtam, či aj tebe capne šéf niečím po hlave, keď sa mu niečo nepáči a ty to v pohode toleruješ? Veď to nebolí, tak je to ok? Či je to podľa tebe vhodné len keď to spraví dospelý človek dieťaťu?

@sissy27 ale plesnuť dospelému je iné to sa nesmie ale dieťaťu sa to berie ešte ako výchovné a teda sa to môže. Hnus hnus

belllinka
2. okt 2025
@sissy27

@sissy27 Píšeš, citujem: "A to som jedna z tých matiek, ktoré nemali problém svojmu dieťaťu capnúť jednu výchovnú na zadok..."
Takže keď si ty bila dieťa to bolo v poriadku?

anonym_2d85ae
2. okt 2025

Zas premotivovaná helikoptérová mamička?

sissy27
2. okt 2025
@belllinka

@sissy27 Píšeš, citujem: "A to som jedna z tých matiek, ktoré nemali problém svojmu dieťaťu capnúť jednu výchovnú na zadok..."
Takže keď si ty bila dieťa to bolo v poriadku?

@belllinka v prvom rade - je to moje dieťa a vychovávam si ho tak, ako ja uznám za vhodné. A teda ak sa to stalo, tak za niečo naozaj vážne, nie za to, že sa mi nepáči ako píše alebo že som sa zle vyspala. A ako som písala aj predtým- ak by dieťa vystrájalo v škole tak, že tým niekoho ohrozuje alebo naozaj ide proti školskému poriadku, tak nech aj učiteľka zasiahne ako uzná za vhodné, nebudem jej to mať za zlé. Ale za to, že nepíše podľa jej vkusu?? Alebo že si kreslí do zošita??

terezia74
2. okt 2025
@anonym_autor

@terezia74 moment,ty schvaľuješ fyzické násilie? V akom storočí si sa zasekla? Tvoj komentár je úplný grc

@anonym_autor trochu nadhľadu a sarkazmu. Dnešné decká ( nie všetky ) sú drzé a nevychovane, nemajú absolútny rešpekt, nič.

kaca222
2. okt 2025
@belllinka

Nepreháňaj, to chceš robiť dusno kvôli nejakému plesnutiu zošitom po hlave? Veď to ani nemohol cítiť. Sa skludni, hlavne keď ani nejde o tvoje dieťa.

@belllinka je neprípustné, aby učiteľ dieťa treskol zošitom po hlave a je úplne jedno či to žiak cíti alebo necíti.

kaca222
2. okt 2025
@terezia74

@terezia74 rovno aj dospelým prosím 🙂

anonym_eb4b55
2. okt 2025

Pokiaľ to neriešia rodičia toho žiaka čo dostal, tak by som bola ticho. Nie je to najvhodnejsia reakcia učiteľky, ale asi vie, za čo dostal a zaslúži si, keď on to nerieši. Ja by som sa hanbila riešiť niečo za druhého človeka, nech si to poriešia jeho rodičia.

anonym_7f1331
2. okt 2025

Čiže podľa tejto diskusie nieje problém ak sa mne niečo na niekom nepáči alebo nerobí tak ako si predstavujem tak ho môžem trestnúť po hlave?
Či môže len učiteľ a nikto iný? Na základe čoho?

30majka71
2. okt 2025
@lukbe

@belllinka toto nie je normálne. Áno, ucitelke sa nemusí páčiť, ze si deti kreslia do zositov, ale plesknutie po hlave ci inde je cez čiaru. A ze škaredo písu? Jednoducho to tak je. Ja som aj slovencinarka a tiež škaredo píšem. No a čo? Hlavne, že je to správne. A milovala som, ak deti niečo do zošitov kreslili. A super, ak k teme. Dokonca som tomu venovala kapitolu v mojej práci ku kvalifikačnej skúške. A @atorka, išla by som za triednou alebo za učiteľkou.

@lukbe 👏👏👏👏 konečne normálna učiteľka

beronsche
2. okt 2025
@terezia74

@terezia74 ja ich rodičom. Pretože ak sú deti nevychovane, je to ich chyba.
Jaaj, toto už prijateľné nie je, mlátiť dospelých, to len deti sa môžu, že?

beronsche
2. okt 2025
@anonym_2d85ae

Zas premotivovaná helikoptérová mamička?

@anonym_2d85ae zase zbabelý anonym, čo ma odvahu, len ak nezverejní svoj nick?
A síce nevie, čo znamená "helikoptérovy rodič", ale pouziva to..

autor
2. okt 2025
@beronsche

@anonym_2d85ae zase zbabelý anonym, čo ma odvahu, len ak nezverejní svoj nick?
A síce nevie, čo znamená "helikoptérovy rodič", ale pouziva to..

@beronsche tie komentáre vyššie... koľkým matkám to príde normálne

sevrin
2. okt 2025

Joooj, dnešné deti sa dobre majú. Pamätám si ako som si v zošite spravil okraj o pol centimetra širší ako som mal a učka mi takú vylepila až sa mi pred očami zaiskrilo 😅
Za komunistov to nebolo nič neobvyklé, dnes by ju brala záchranka a po nej policajti 👍😂

beronsche
2. okt 2025
@anonym_eb4b55

Pokiaľ to neriešia rodičia toho žiaka čo dostal, tak by som bola ticho. Nie je to najvhodnejsia reakcia učiteľky, ale asi vie, za čo dostal a zaslúži si, keď on to nerieši. Ja by som sa hanbila riešiť niečo za druhého človeka, nech si to poriešia jeho rodičia.

@anonym_eb4b55 "asi vie, za čo dostal a zaslúži si, keď on to nerieši"
No, ak má dieťa rodičov, ako sú mnohé prispievatelky v tejto téme, ani za nečudujem, že to nerieši.

Neexistuje ospravedlnenie takéhoto činu učiteľky.
Už to trhanie zošitov je silné cez čiaru. Fyz. násilie (tu vôbec nejde o to, či to dieťa boli) je úplne neprijateľné, nech je z akéhokoľvek dôvodu!!
Ja neverím, že ešte stále existujú ľudia, čo to obhajujú...

beronsche
2. okt 2025
@anonym_autor

@beronsche tie komentáre vyššie... koľkým matkám to príde normálne

@anonym_autor ja chápem, že nie je ľahké vymaniť sa zo zaužívaných vzorcov správania, ale stále ma to prekvapi, kolkym matkam príde fyz.nasilie na deťoch a ponižovanie deti, ako úplne legitímny výchovný prostriedok.

livuska124
2. okt 2025
@anonym_7f1331

Čiže podľa tejto diskusie nieje problém ak sa mne niečo na niekom nepáči alebo nerobí tak ako si predstavujem tak ho môžem trestnúť po hlave?
Či môže len učiteľ a nikto iný? Na základe čoho?

@anonym_7f1331 samozrejme, môžeme sa asi plieskať po hlave úplne v pohodičke....aj učiteľku, ak bude vzdelávať spôsobom, ktorý sa ti nepáči, alebo dostatočne rýchlo, môžeš ísť tresnúť zošitom po hlave, veď jej len vrátiš jej výchovnú metódu. Aj predavačke, ak nebude blokovať a nedajbože sa napije namiesto načítavania čiarových kódov mojich potravín, alebo bude vykecávať do mikrofónu, čo majú všetci v nemenovanom reťazci na hlave, tak jej capnem paradajkami, alebo chlebom, čo má čo piť, alebo rozprávať počas výkonu práce....blokovať má!

anonym_fc1661
2. okt 2025
@belllinka

@anonym_fc1661
@anonym_6e9668 Amen, máte pravdu, je to strašný trest, treba dieťa objednať k psychológovi, nech sa z toho nezosype.

@belllinka prosim ta, si na smiech. Nie, dieta netreba objednat k psychologovi, dietatu sa ma vysvetlit, preco takerto spravanie nie je v poriadku a rovnako sa ma ucitelke vysvetlit preco to nie je v poriadku. B udme sa opakovat, adekvatnym sposobom. Mozno by pre teba bolo v poriadu, keby jej plesla riaditelka po hlave, ale v zasade, v slusnej a civilizovanej spolocnosti taketo “tresty” su uplne mimo. Ucitelka by si toto nemala dovolit len z titulu moci, ze je v rebricku vyssie nez ziak. Pokial sa nevie kontrolovat, nema pracovat v takejto profesii, to plati o akejkolvek profesii, kde sa clovek nevie spravat do koze a nevie sa spravat k svojim podriadenym a nadriadenym.
Ale na zaklade tvojich komentarov vidim, ze tvoje hodnoty su poprehadzovane, kedze sa tu navazas do ludi, co fyzicky trestaju deti a ty si vlastne rovnaka, na jednej strane to obhajujes a potom sa do ineho pustis.