icon

Učiteľka trhá deťom zošity. Je to správne?

2. okt 2025

Mam taku vacsiu dilemu. Dcera (5. rocnik) ma na SJ pani ucitelku, ktora im trha zosity, ak nepekne pisu alebo si do nich kreslia a hadze do kosa. Rozpravame sa o tom s dcerou, ale neriesila som to v skole. No minuly tyzden (podla dcery a potvrdili aj spoluziacky) pani ucitelka jednemu spoluziakovi za kreslenie na hodine vytrhla zosit a pleskla mu s nim po hlave. Je to podla mna riadne cez ciaru, a nepaci sa mi, ze je dcera vystavovana takemuto spravaniu z pozicie “moci ucitela -nadriadeneho” Rada by som to riesila v skole, no prosi ma, aby som to nechala tak, ze pani ucitelka ju ma rada a boji sa, ze sa bude na dceru hnevat, ze na nu doma zaluje (co sa jej snazim vysvetlit, ze snad ucitelia chapu, ze deti sa s rodicmi doma rozpravaju o skole), jednoducho je z toho v strese. Je mi jasne, ze ak pojdem za triednou, tak sa kolegyna urcite dozvie, odkial to prislo. No zaroven nehodlam tolerovat taketo spravanie voci ziakom. Nie som tiez typ, ktory by prisiel robit do skoly krik, mam v plane slusne o tom upovedomit pani ucitelku ustne, pisomne a vyziadat pisomne stanovisko skoly. No nechcem zas dcere sposobit problemy. Je dobra a oblubena ziacka. My doma deti nebijeme, nedavame “vychovne”, ziadne pohlavky a podobne, proste fyzicke nasilie odmietame (moje deti nie su o nic lepsie ani horsie vychovane, ako ine deti, su uplen bezne decka a je to nasa volba, no ocakavam ze v skole sa deti udierat ucitelmi nebudu, ci moje alebo cudzie). Je nejaka moznost anonymneho podnetu? Nechcem to zas hnat hned cez inspekcie a podobne, mozno by sa to vedelo vyriesit na pode skoly, no bez toho, aby to nejak ohrozilo meno mojej dcery. Tiez neviem o tom, ze by to riesili rodicia toho ziaka, mozno to doma nepovedal alebo im to nevadi, mne to vadi z pozicie toho, ze to ovplyvnuje aj ostatne deti vratane mojho a nedava to dobry a kvalitny priklad do zivota. Dakujem za odpovede.

anonym_eb4b55
2. okt 2025
@beronsche

@anonym_eb4b55 ok , ešte raz si prečítaj, prečo to autorka rieši.
A ešte raz si prečítaj, čo ti píšem ja.
Mňa to nebaví dookola písať to isté..
A tvoj príklad s ciapkou je UPLNE odveci. Ak nevidíš medzi týmito situáciami rozdiel, tak škoda reči..

@beronsche a ty si videla na vlastné oči tu situáciu v triede? Nie. Príklad nie je od veci. Opísala som tresnutie po hlave, rovnako ako autorka. Čo ak to prebiehalo podobne ako u mňa doma? Čo vy akože môžte vedieť keď ste tam neboli????

beronsche
2. okt 2025
@anonym_eb4b55

@beronsche a ty si videla na vlastné oči tu situáciu v triede? Nie. Príklad nie je od veci. Opísala som tresnutie po hlave, rovnako ako autorka. Čo ak to prebiehalo podobne ako u mňa doma? Čo vy akože môžte vedieť keď ste tam neboli????

@anonym_eb4b55 áno, áno, máš pravdu.
Určite pani učiteľka hravou formou a v rámci zábavy trhá a vychmatava zošity a cape nimi cudzie deti po hlavách.

Vlastne môžeme s určitosťou poznamenať, že:
A) je to vymyslená/ zveličena historka (veď my sme tam neboli! - A výkričníky aspoň 4, dôraz je potrebný!!!!)
Alebo
B) určite to bolo myslene v dobrom a zo zartu
Alebo
C) ak aj nebolo, čo nás do toho...
Amen.
🤦🏼‍♀️

anonym_eb4b55
2. okt 2025
@beronsche

@anonym_eb4b55 áno, áno, máš pravdu.
Určite pani učiteľka hravou formou a v rámci zábavy trhá a vychmatava zošity a cape nimi cudzie deti po hlavách.

Vlastne môžeme s určitosťou poznamenať, že:
A) je to vymyslená/ zveličena historka (veď my sme tam neboli! - A výkričníky aspoň 4, dôraz je potrebný!!!!)
Alebo
B) určite to bolo myslene v dobrom a zo zartu
Alebo
C) ak aj nebolo, čo nás do toho...
Amen.
🤦🏼‍♀️

@beronsche a ja zas neverím, že by hociktorej dieťa prišlo zo školy, povedalo mame:" mama , musíš mi kúpiť nový zošit, učiteľka mi ho roztrhala a zahodila, lebo som si tam nakreslila kvietok", že by tá mama to neriešila. Už vidím ako povie: áno, jasne, aj každý deň kúpim nový, dobre, že ti to roztrhala. Vy robíte tých rodičov totálne nesvojprávnych. A ževraj toto násilie sa deje viacerým v triede. Tak nech to riešia. Buď je to celé nafúknuté touto dcérou, alebo zrazu celááá trieda do jedného má neasertivnych neschopných a nestarajúcich sa rodičov. Ja proste nechápem, prečo to táto dcéra a matka, ktorej sa nič nedeje, musí riešiť toto v mene celej triedy ako spasitelka. Mne to príde absurdné. Preto mám trochu pochybnosti, či to nie je nafúknuté. Žeby naozaj ani jeden jediný rodič, ktorého dieťa toto zažíva, sa neozval? Ani jeden? Ale táto cudzia matka áno?

simca06022011
2. okt 2025

@anonym_autor treba si pohovorit s triednou, ona ma na to paky uz.. dohovori ucitelke ze viaceri rodicia hovorili a dohovori aj ziakom, ze do zositov sa nekresli a pod.. ak sa to b ude opakovat/nezlepsi sa, cez triednu zase sa to da riesit, aj vyssie a v provom rade by to mali riesit rodicia dotknutych deti = ALE kto vie ci o tom vedia.. cez edupage vies aj rodicom inym dat vediet. Urcite by som neletela robit prievan, kym sa viac ludi k tomu nevyjadri a neukaze sa ako to naozaj je a co sa deje... ;)

vreckovka2
2. okt 2025

Nie, nie je to v poriadku. Ci nieco vyriesis tym, ze sa ozves? Nevyriesis. Mozno si zasadne na tvoju dceru. Nauc dceru zvladat tieto situacie, alebo jej najdi inu skolu. Velmi pravdepodobne natrafis na podobnu ucitelku aj inde. Aj ovela horsiu. Zial, je to tak. Zial, neriesi sa to takmer nikde. Ten clovek sa nezmeni zo dna na den. A keby ho aj vyhodili, tak co? Kto bude ucit? Nie vsade su na ucitelske miesta zastupy ludi.

basullinka
2. okt 2025

Môj názor ako učiteľky: Pre mňa je absolútne neprípustné, aby učiteľ plesol žiaka alebo mu vytrhol stany a zničil zošit. Tak, ako ja netolerujem, ak niečo zničia v triede, prečo im mám ničiť veci ja. Chápem, že jej nejaké veci môžu vadiť, ale riešiť to má normálne. Predsa deti učíme aj slušnému správaniu a komunikácii.
Na druhej strane, na SJL v piatom ročníku nie je moc vhodné si kresliť, pretože to odpútava pozornosť od učiva. Piataci sú v tomto čase väčšinou ešte pomalí, zvyknutí na režim z prvého stupňa. Mnohí ťažšie zvládajú prechod na druhý stupeň a SJL býva predmet, ktorý je pre nich z tých náročnejších. Rodič by mal upozorniť žiaka, aby dával pozor a nekreslil si počas vyučovania, ak niečomu nerozumie, nech sa proste pýta. Na to tam učiteľ je.

beronsche
2. okt 2025
@anonym_eb4b55

@beronsche a ja zas neverím, že by hociktorej dieťa prišlo zo školy, povedalo mame:" mama , musíš mi kúpiť nový zošit, učiteľka mi ho roztrhala a zahodila, lebo som si tam nakreslila kvietok", že by tá mama to neriešila. Už vidím ako povie: áno, jasne, aj každý deň kúpim nový, dobre, že ti to roztrhala. Vy robíte tých rodičov totálne nesvojprávnych. A ževraj toto násilie sa deje viacerým v triede. Tak nech to riešia. Buď je to celé nafúknuté touto dcérou, alebo zrazu celááá trieda do jedného má neasertivnych neschopných a nestarajúcich sa rodičov. Ja proste nechápem, prečo to táto dcéra a matka, ktorej sa nič nedeje, musí riešiť toto v mene celej triedy ako spasitelka. Mne to príde absurdné. Preto mám trochu pochybnosti, či to nie je nafúknuté. Žeby naozaj ani jeden jediný rodič, ktorého dieťa toto zažíva, sa neozval? Ani jeden? Ale táto cudzia matka áno?

@anonym_eb4b55 ty neveríš a hotovo. Skutok sa nestal.
Bodka.
Sú tu min.2 príspevky, kde sa píše, že sa u nich dialo niečo obdobné a rodičia dlho, dlho neriešili. Lebo je ťažké urobiť prvý krok..

Toľko tragédii sa stalo, lebo ľudia považovali svoje domnienky za všeobecnú pravdu....

tiika
2. okt 2025
@betulinka1

@anonym_autor ucitelka nie je normalna. Moj syn by mal vyhodené vsetky zosity. On si bezne kreslí a pri tom pocuva a aj si pamata. Tiez mal problem, ked prisiel do 5 ročníka a tam vzdy ked si kreslil, pani ucitelka jo vyvolala ale on vedel. Mala som pocit, ze to ju štvalo este viac. Bola som za nou a povedala som jej, ze teda ak by sa dalo aby ho nechala, je to jeho forma ukľudnenia sa v skole na hodine. Potom ho nechala. Syn mi zase nato povedal, ze ked 500x opakuje to iste detom co nerozumeli, maju integrované deti v triede, tak ze on sa nudí, tak si kresli. Ked sa to netýka tvojej dcery priamo, tak ty to neries. To si musia riesit rodicia deti, ktorych sa to tyka.

@betulinka1 ako by si o mne písala 😌A tiež rovnaké dôvody, no dávala som pozor a vždy vedela odpovedat. Ucitelka ma našťastie nechala tak, a to som si obcas kreslila aj ju pred tabuľou. 🤣

sszuzu8
2. okt 2025
@belllinka

Nepreháňaj, to chceš robiť dusno kvôli nejakému plesnutiu zošitom po hlave? Veď to ani nemohol cítiť. Sa skludni, hlavne keď ani nejde o tvoje dieťa.

@belllinka ide o princíp. Taky pedagóg patrí na psychiatriu a nie k deťom

anonym_6df2b6
2. okt 2025
@basullinka

Môj názor ako učiteľky: Pre mňa je absolútne neprípustné, aby učiteľ plesol žiaka alebo mu vytrhol stany a zničil zošit. Tak, ako ja netolerujem, ak niečo zničia v triede, prečo im mám ničiť veci ja. Chápem, že jej nejaké veci môžu vadiť, ale riešiť to má normálne. Predsa deti učíme aj slušnému správaniu a komunikácii.
Na druhej strane, na SJL v piatom ročníku nie je moc vhodné si kresliť, pretože to odpútava pozornosť od učiva. Piataci sú v tomto čase väčšinou ešte pomalí, zvyknutí na režim z prvého stupňa. Mnohí ťažšie zvládajú prechod na druhý stupeň a SJL býva predmet, ktorý je pre nich z tých náročnejších. Rodič by mal upozorniť žiaka, aby dával pozor a nekreslil si počas vyučovania, ak niečomu nerozumie, nech sa proste pýta. Na to tam učiteľ je.

@basullinka Prave naopak. Kreslenie si, pomaha ziakom s ADHD udrziavat pozornost.

maris5
2. okt 2025

V akom stave musi byt clovek, aby dietatu roztrhal zosit a hodil do kosa? Pozera sa na nu 26 deti, kazde je z ineho prostredia.... Nepride mi to ako adekvatna reakcia. Riesila by som to s ucitelkou. Pripadne by som jej poslala spravu, Prosim vratit zosit zo sjl. Dakujem

matricia
2. okt 2025
@stvura

Na margo toho co dakedy....ja som na ZS prepisovala celu slovencinu zosit jedno leto - poviem ti, pisem odvtedy nadherne (tusim to bolo v tretom rocniku ZS)....nas ucka matiky bila po zovretych prstoch bruskami hore pravitkom, ucka geometrie po nas hadzala spongiu a drevaky a riaditel mi na SS umyval vlasy v umyvadle kedze som si ich nafarbila na oranzovo...som tu, prezila som...a chapem ich flustraciu - bola som pred dvoma tydznami ucit na Gympli (to akoze elitna trieda) a bol to boj...takze si ani neviem predstavit regulernu triedu aj s mensinou, nejakymi detmi z diagnozami...
ale k veci...jasne, je to blbost to spravanie ucitelky, ale ty nevies co tomu predchadzalo, takze by som to neriesila...moje dieta pise ako doktor, ja by som mu dala osobne prepisat asi polovicu zositov a to som jeho mama

@stvura frustráciu, s diagnózami
Dúfam, že neučíš slovenčinu.

basullinka
2. okt 2025
@anonym_6df2b6

@basullinka Prave naopak. Kreslenie si, pomaha ziakom s ADHD udrziavat pozornost.

@anonym_6df2b6 a prosím Ťa, kde v texte je písané, že sa jedná o žiaka s ADHD? 🙂 Lebo ja to tu nevidím a hovorím o bežnej triede a o žiakoch bez PO.

tiika
2. okt 2025
@anonym_6df2b6

@anonym_6df2b6 myslím, že nemusí ísť len o žiaka s adhd. Môže to pomáhať všeobecne. Ja, keď som sa veľmi nudila, tiež som si kreslila, ale pritom som udržala pozornosť a pocuvala. Ak by som to nerobila, tak by som dosť vyrusovala, najmä, keď ma niektoré veci nebavili.

tiika
2. okt 2025

Dosť často sa tu opakuje, že by to mal riešiť daný žiak. Avšak autorka opisuje, že správanie učiteľky zasahuje všetky deti, branie zošitov, ich trhanie, zahadzovanie... Ak niekoho trapi a nepáči sa mu, akým spôsobom sa vyučuje na škole, ako sa správa k jeho dietatu, prečo by to nemal riešiť? Určite to stoji za zváženie, nie ako útočnú konfrontáciu, skôr otvorený rozhovor, zistenie informácii.
Vela krát tu vnimam extrém, buď sa nič nerieši, všetci sú radšej ticho, alebo to idu za dotyčným s agresiou, v plnej zlobe.
Ak správanie učiteľa v poriadku nie je, veci nerieši s rešpektom, situácia sa stále opakuje a stupňuje, v zaujme deti a zaroven s rešpektom voci učiteľovi, ktorému možno ide o správne veci avšak s nevhodnými prostriedkami, si to vykomunikujte. Nemusíte to nechať tak. Inak necakajme, že sa v spoločnosti a v tomto štáte niečo zázračne zmení.
A to, že niektoré veci sa kedysi neriešili, nie je predsa argument, aby to tak zostalo navždy. Aj v školách sa kedysi používali fyzické tresty, aj trstenicou človek dostal, i za ucho, ani povinná školská dochádzka kedysi nebola, aj malotriedka niekomu stačila, to neznamena, že sa to nedá aj inak. Záleží najmä na spoločnosti, čo toleruje a ako sa k tomu postaví (nemusí ísť hneď o vyhroteny konflikt, sťažnosť najvyššieho stupňa).

anika
2. okt 2025

Inak kreslenie do zositov je uplne bezna vec, vacsinou su to take automaticke kresby- kvety, sachovnice, stromy, ruze labute, domceky, srdiecka a ine ornamenty neskor, jasom tiez mavala pokreslene zosity a popritom pocuvala vyklad, aj pisat stihla, takze tak. Mnohi kreslia aj na strednej, mna vyske...

basullinka
2. okt 2025
@anika

Inak kreslenie do zositov je uplne bezna vec, vacsinou su to take automaticke kresby- kvety, sachovnice, stromy, ruze labute, domceky, srdiecka a ine ornamenty neskor, jasom tiez mavala pokreslene zosity a popritom pocuvala vyklad, aj pisat stihla, takze tak. Mnohi kreslia aj na strednej, mna vyske...

@anika tak ono je rozdiel, či hovoríme o kreslení do zošita, keď už má konkrétny žiak hotové cvičenie a čaká na ostatných, prípadne počúva učiteľa alebo si kreslí miesto toho, aby si robil cvičenia 🙂 tak ako si to mala ty a aj niektoré iné baby vyššie je OK, ja so svojej skúsenosti hovorím, že je veeeeľmi veľa takých, u ktorých je to ten druhý prípad, kreslia si a pritom nevnímajú a takých proste učiteľ musí upozorniť.... 😊 Proste nie je kreslenie si a kreslenie si

anika
2. okt 2025
@basullinka

@anika tak ono je rozdiel, či hovoríme o kreslení do zošita, keď už má konkrétny žiak hotové cvičenie a čaká na ostatných, prípadne počúva učiteľa alebo si kreslí miesto toho, aby si robil cvičenia 🙂 tak ako si to mala ty a aj niektoré iné baby vyššie je OK, ja so svojej skúsenosti hovorím, že je veeeeľmi veľa takých, u ktorých je to ten druhý prípad, kreslia si a pritom nevnímajú a takých proste učiteľ musí upozorniť.... 😊 Proste nie je kreslenie si a kreslenie si

@basullinka ano, rozumiem ti

wayway
2. okt 2025
@basullinka

@basullinka Skvele pocut nazor pedagoga.👍

Ku kresleniu. Mne kreslenie vzdy pomahalo sa sustredit… skor to bolo na nevydrzanie, ked sa nedalo nic ine robit. Myslim si, ze som niekde na spektre ADD.

akvi
2. okt 2025
@basullinka

@basullinka kreslenie naozaj moze pomoct udrzat pozornost, obzvlast, ak ucitel casto pouziva uplne nezazivne frontalne vyucovanie, co sa bohuzial stale deje velmi casto. A ucitel by sa mal zamylsiet nad tym, ako uci, ked vidi, ze vela deti si cmara do zosita, lebo to mu moze vela napovedat o tom, ze je pre deti sakra tazke udrzat pozornost. A je jedno, ci deti kreslia preto, lebo ich to nezaujima a takto sa zabavia alebo preto, aby sa udrzali "bdele". Proste ja byt ucitelka, tak spozorniem a prehodnotim svoje metody..

Autorka - chapem tvoju dilemu, ci sa ozvat alebo nie. Ja som za zo, aby si na to upozornila, kludne anonymne, ak sa obavas, ze si ucitelka zasadne na tvoje dieta. Je to smutne, ze musis takto "kalkulovat", ale ja to uplne chapem. Ja som z tych, co sa ozvu vzdy, ked to tak citim, ze treba, v podstate vzdy som to vyhodnotila, ze to bolo spravne sa ozvat, aj ked teda nie vzdy som to tak vnimala bezprostredne potom, obcas az s odstupom casu. Skor lutujem to, ked som sa neozvala.. Ja si totiz myslim, ze zmeny mozu nastat len vtedy, ak sa na nepripustne spravanie bude upozornovat. Je fajn, ze cim dalej tym viac ludi to citlivo vnima a nebagatelizuje. Este stale je tu ale plno ludi, ktori to nevidia a prave preto je tak dolezite na to upozornovat.. aj v tejto diskusii sa to opat ukazalo..

beronsche
2. okt 2025
@tiika

Dosť často sa tu opakuje, že by to mal riešiť daný žiak. Avšak autorka opisuje, že správanie učiteľky zasahuje všetky deti, branie zošitov, ich trhanie, zahadzovanie... Ak niekoho trapi a nepáči sa mu, akým spôsobom sa vyučuje na škole, ako sa správa k jeho dietatu, prečo by to nemal riešiť? Určite to stoji za zváženie, nie ako útočnú konfrontáciu, skôr otvorený rozhovor, zistenie informácii.
Vela krát tu vnimam extrém, buď sa nič nerieši, všetci sú radšej ticho, alebo to idu za dotyčným s agresiou, v plnej zlobe.
Ak správanie učiteľa v poriadku nie je, veci nerieši s rešpektom, situácia sa stále opakuje a stupňuje, v zaujme deti a zaroven s rešpektom voci učiteľovi, ktorému možno ide o správne veci avšak s nevhodnými prostriedkami, si to vykomunikujte. Nemusíte to nechať tak. Inak necakajme, že sa v spoločnosti a v tomto štáte niečo zázračne zmení.
A to, že niektoré veci sa kedysi neriešili, nie je predsa argument, aby to tak zostalo navždy. Aj v školách sa kedysi používali fyzické tresty, aj trstenicou človek dostal, i za ucho, ani povinná školská dochádzka kedysi nebola, aj malotriedka niekomu stačila, to neznamena, že sa to nedá aj inak. Záleží najmä na spoločnosti, čo toleruje a ako sa k tomu postaví (nemusí ísť hneď o vyhroteny konflikt, sťažnosť najvyššieho stupňa).

@tiika výborný príspevok!!!

beronsche
2. okt 2025
@akvi

@basullinka kreslenie naozaj moze pomoct udrzat pozornost, obzvlast, ak ucitel casto pouziva uplne nezazivne frontalne vyucovanie, co sa bohuzial stale deje velmi casto. A ucitel by sa mal zamylsiet nad tym, ako uci, ked vidi, ze vela deti si cmara do zosita, lebo to mu moze vela napovedat o tom, ze je pre deti sakra tazke udrzat pozornost. A je jedno, ci deti kreslia preto, lebo ich to nezaujima a takto sa zabavia alebo preto, aby sa udrzali "bdele". Proste ja byt ucitelka, tak spozorniem a prehodnotim svoje metody..

Autorka - chapem tvoju dilemu, ci sa ozvat alebo nie. Ja som za zo, aby si na to upozornila, kludne anonymne, ak sa obavas, ze si ucitelka zasadne na tvoje dieta. Je to smutne, ze musis takto "kalkulovat", ale ja to uplne chapem. Ja som z tych, co sa ozvu vzdy, ked to tak citim, ze treba, v podstate vzdy som to vyhodnotila, ze to bolo spravne sa ozvat, aj ked teda nie vzdy som to tak vnimala bezprostredne potom, obcas az s odstupom casu. Skor lutujem to, ked som sa neozvala.. Ja si totiz myslim, ze zmeny mozu nastat len vtedy, ak sa na nepripustne spravanie bude upozornovat. Je fajn, ze cim dalej tym viac ludi to citlivo vnima a nebagatelizuje. Este stale je tu ale plno ludi, ktori to nevidia a prave preto je tak dolezite na to upozornovat.. aj v tejto diskusii sa to opat ukazalo..

@akvi to sa ukazuje tak často... Ľudia veľmi často nevnímajú agresiu voči deťom ako problém...

basullinka
3. okt 2025
@akvi

@akvi pozri, ja apriori proti tomuto nemám nič. Ešte raz píšem, je rozdiel kreslenie, ak to niekomu pomáha a zapája sa a je rozdiel, ak niekto si radšej kreslí, lebo sa mu nechce. V triede máš rôznych žiakov. Ja proti doodlingu, ako píšem v prvom prípade, nemám absolútne nič, v druhom áno a vtedy je upozornenie na mieste. A ak sa jedná o deti s ADHD a inými diagnózami, každy učiteľ by mal byť oboznámený o tom, čo konkrétnemu dieťaťu pomáha a ak toto je jedna z foriem, čo mu pomáha udržať pozornosť je to OK, len aj to musí byť regulované. Lenže tak, ako doodling má bezpochyby svoje pozitíva, má aj svoje negatíva a tie musíme uvažovať tiež. Proste toto je všeobecná debata, pričom v tej ozajstnej triede je to u každého dieťaťa, v inom ročníku, predmete veľmi veľmi individuálne, preto sa o tom vo všeobecnej rovine ťažko diskutuje. Môj prvý komentár vychádzal zo skúseností s piatakmi na ZŠ na začiatku školského roka na konkrétnom predmete. Ale určite súhlasím s tebou, že ak je to ten prípad, kedy si žiaci kreslia, lebo ich to nudí a nebaví tá hodina, je to nezaujímavo podané, tak je na mieste sebareflexia u učiteľa, aby si porozmýšlal, aké metódy zvoliť. Je veľmi dôležité sledovať žiakov, pozorovať - v každej triede ti aj na rovnaké učivo môže sadnúť úplne iná metóda a treba s tým pracovať, pričom súhlasím aj v tom, že nie každý učiteľ to tak aj robí 🙂

didi35
3. okt 2025

Diskusia sa uberá smerom, či je kreslenie do zositov ok…

O to tu predsa vôbec nejde. Tu ide o dilemu, či nevhodné správanie učiteľa riesit alebo nie.

Áno, treba to riesit. Inak sa to nezmení. A aj vlastným deťom treba vysvetlit, že takéto nevhodné správanie učiteľa nemôže zostať nepovšimnuté, že sa treba ozvať a nemlčať, aj keď ide o dospelého človeka.. (ktorý môže tiež robiť chyby, nemá dobry den, a pod.)

Aby sa deti naučili, že to nie je v poriadku, že si to nemajú nechať pre seba, ale musia mat dôveru, že ich niekto vypočuje. Lebo potom sa môže stat horšie (na inej škole, v zamestnani) a takto naučené deti budú mlčať. To chceme??

didi35
3. okt 2025

Zrovna čítam článok, ako horský vodca nevhodnými sexistickymi poznámkami obťažoval turistky! Presne, treba sa ozvať a aj deti naučiť ozvať sa. Nevhodne správanie sa nemá tolerovať.

https://www.aktuality.sk/clanok/tLDdsGC/zavri-t...

katulka3333
3. okt 2025
@dorizzz

@belllinka presne sme sa dnes o tomto bavili so sestrou, že dnes si deti robia v škole čo sa im zachce, sú drzé voči učiteľom, ale čo sa týka ich, tak vyžadujú úctu a rešpekt k svojej osobe, lebo aj keď sú malí, tak sú to cítiace a mysliace bytosti. Čo je síce pravda, ale ak úctu vyžadujem tak ju musím vedieť aj poskytnúť, malo by to byť vzájomné.
Syn mi včera povedal (prvák na strednej), že spolužiak na hodine si potiahol z elektronickej cigarety a dym si vyfúkol do trička, keď sa učiteľka nedívala. Pri predstavovaní ďalší povedal svoje meno a že pasie ovce, iný zase, že pasie barany, spolu s tým prvým. Tak ako neviem, kam tento svet speje.
Učitelia sú šikanovaní, deti si z nich robia srandu, nerešpektujú pokyny, pravidlá…

@dorizzz presne tak ....nevedia kde majú konca a keď prídu k mami je tak učiteľka je zlá ....

beronsche
3. okt 2025
@katulka3333

@dorizzz presne tak ....nevedia kde majú konca a keď prídu k mami je tak učiteľka je zlá ....

@katulka3333 lenže ospravedlňovať nezvládnutie situácie učiteľkou tým, že deti sú nevychované nevyrieši nič. Práve naopak..
dobry pedagóg má situáciu pod kontrolou aj bez takých neprijateľných absurdnosti, ako je trieskanie deti, či trhanie zošitov.. a pod.

ema22270
3. okt 2025

Mne to teda tiez nepride ok, aj ked nevieme uplne aka to je trieda, co tomu vsetko predchadzalo. Pamatam si tiez ucitela co daval triednou knihou po hlavach niektorym ziakom, tiez raz hodil kluce, nepacilo sa mi to a robil to len ziakom, co mali zle znamky. Bolo to vyslovene ponizujuce pre tie deti. Nemali by sa taketo veci diat, ale doba je teda velmi tazka, aj tie deti nie su lahko zvladnutelne - ale diat by sa to nemalo. Ja teda sa niekedy doma rozculujem nad upravou v zositoch u syna, niekedy to vie tak pekne napisat a obcas 🤯🤯🤯 akoby to ani on nepisal. Par x uz veru prepisoval kratsie texty, ked mal skrtance, nech si to radsej precvici. Popritom vie pisat naozaj pekne. 🤷‍♀️

pipistrel13
3. okt 2025
@belllinka

@dorizzz presne tak, ja keď od svojich detí počujem, ako sa niektorí žiaci správajú k učiteľom, tak je mi z toho zle a je mi ľúto, čo musia tí učiteľa zažívať. Lebo detičky sú sväté. Ale tu sa idú rozčuľovať z plesnutia zošitom po hlave. Radšej nech si vychovajú deti a nebude ich musieť nikto plieskať po hlave.
MInule na rodičku, učiteľka hovorí, že za nejaké správanie, nejdem konkretizovať, dostane žiak pokarhanie učiteľom na vysvečku. Na to sa ozval jeden otecko, že ich to i tak netrápi, že to je iba zdrap papiera.

@belllinka som ako ucitelka nesmierne vdacna za tieto nazory,ze su ludia,ktori vidia nevychovanost mladych ludi a deti a to,ze sa neustale poukazuje len na ich prava a povinnosti nemaju...cudujte sa po tom,ze trpia od 15 rokov depresiami a inymi dusevnymi trapeniami...samozrejme nie vsetci su taki a v uciteloch je casto chyba,ze to toleruju
nasa skola je nastavena dost prisne v tychto veciach a zatial sme upratali aj tych "najvacsich" machrov,pretoze ako pochopia pokial mozu,zastavia sa...len skoda,ze doma to mnohych neucia

anonym_21b17f
3. okt 2025

neni pani ucitelka aj riaditelka?