Úlohy pre prvákov na prázdniny
Ahojte, chcem sa spýtať mamičiek, ktoré majú prváčikov, že či aj vaše detičky dostali cez Veľkonočné prázdniny toľko veľa úloh. No môj má písať 2 strany opakovanie vety v zošite + A4 precvičenie písania, potom nové písmeno ho naučiť doma spolu s vetami čo je dokopi ďalších 5 strán, čítať má zo šlabikára 3 strany opakovanie + čítanie toho nového písmena čo sú vlastne 4 strany, z matematiky majú 2 strany pracovný list + A4 s príkladmi na precvičenie + písať diktaty. Takže písať má ako keby: 9 strán, čítať 7 strán a počítať 3 veľké strany. Podľa mňa je to strašne moc a ešte k tomu, nerozumiem prečo by rodič doma mal učiť dieťa nové písmeno písať a aj čítať. A keď príde v stredu do školy bude ich to asi skúšať ako sme ich to my rodičia zvládli doma sami naučiť. Nie som proti opakovaniu cez prázdniny u prvákov, je to normálne, ale toto podľa mňa prehnala a navyše aj to nové písmeno, prečo by som ho ja mala doma učiť, aby ich ona len skúšala, alebo nás rodičov, že ako sme ich to naučili. Najviac ma hnevá, že to zase ovplyvní program celej rodiny.
@katarinapekna, jasne, treba z deti vychovat otrokov, co budu drzat hubu a krok a makat dooblba, lebo tak niekto zhora prikazal. Ak je moja predstava ist na dovolenku s celou rodinou, tak co? Musi mi dat specialne povolenie len ucitelka alebo aj sef, susedia a primator mesta? A zo vsetkych, co sa opovazili ist na dovolenku budu murari (nie zle, konecne ich bude dost)? Proste ucitelka neodhadla mnozstvo a namiesto toho, aby sa to normalne a priamo od rodicov dozvedela, radsej si to deti maju oddriet ako by rodicia “riskovali“ otvorit si zobak. Ja sa tym ucitelom fakt nedivim, ze si niekedy myslia, ze rodicia su horsi nez deti.
@katarinapekna To je skôr cesta pre teba a tvoje deti,ak nejaké vôbec máš.Je to aj vidieť ako všetky diskusie prežívaš a hrotíš do obludných rozmerov, koľko času tu tráviš na rôznych fórach, máš tu takýchto plodných reakcií obľudných 906. Takže vidieť, koľko času tráviš za PC, mobilom a tabletom. Všetko riešiš a všade a na všetko plodne reaguješ. Čo vtedy robia tvoje deti, murujú?
@1212lucia tie strany a4 nie su plne! Je tam vela obrazkov. Pisania a doplnovania malo. Jedine , co Ti uznavam je nove pismeno. To by mali robit v škole.
@tana85 asi nemas prvacku! A nevidela si zosity s pisania ani pracovne listy. Znie to, ze je toho vela . Ale prvakom vojdu 2-3 slova do riadku.
@mirkaaa80 nie myslela som na autorku prispevku.
@emilia25 prvaci sa neucia slovicka! Iba hlasky a nikto ich slovicka neskusa! Alebo je to u Vas inak?
@vroni to že ideš na dovolenku predsa nikoho nezaujima,chod a zadal si cas. Nestihas? Tvoj problém,ako s tym súvisia úlohy? Ak sa ti nepaci, vystuduj ucitelstvo a ukaz to lepšie....pohoda,klidek....
@katarinapekna, nech si ten cas zadeli pani ucitelka a neorganizuje volny cas mne. A co mam a co nemam vystudovane nie je predmetom tejto diskusie. Schopnost vidiet neprofesionalitu neznamena nutnost mat dany odbor vystudovany.
@lusinda3 To tak úplne neni, že sú tam obrázky, alebo roztahane na celú stranu, v pracovnom liste z matiky áno, ale to vytlačené je plné príkladov, nie je to z netu, podľa mňa ich pripravila ona, je ich tam dokopy 68, rôzne druhy, napríklad + -, rozklady čísel, alebo doplniť znamienka +-,doplniť chýbajúce číslo v príklade, reťazové príklady, slovné úlohy 2 bez obrázkov, len s predpripravenym zápisom a odpoveďou..., ale to je jedno o matiku ani nejde, tú má rád, ale to písanie, tam sú obrázky minimálne a tá A4 tam majú prepis viet, zo šlabikára dokopy 8, už aj s tým f, vytváranie viet z popletenych slov A ešte niečo , nie sú tam žiadne obrázky, lebo to ako hovorím pripravila asi ona, takže tie A4 vôbec nie sú nejak detské a hravé ako by si si myslela.
My name asi 6 riadkov slov a 3priklady plus citat 1stranu...cize nic za chvilu zmaknute,uzivame volno a isto ju ani precvicovanim a diktatmi nebudem trapit 🙂
@1212lucia To iste mame aj my. A dcerka to uz ma hotove. .. Ak si robi pravone listy sama, tak posla vzoru z netu. Lebo mi tam mame to iste. Slovne ulohy, retaze, rozklad... Pisala aj diktat, aj opis zo slabikara. ... To si myslela osem viet so slabikara alebo stran??
Vobec to nie je tak dramaticke ako pises.
@lusinda3 Tak super máš veľmi šikovné dieťa, keď už to za 2 dni stihla , teš sa, podľa mňa by si mohla zvážiť aj školu pre nadané deti. Ja mám také bežné dieťa, ešte k tomu aj hravé, takže pre nás to síce nie je dráma ako si napísala, ale je to preňho dosť. Lebo neviem či si si na začiatku všimla, ale on okrem písania na tú A4 má ešte 3 strany z predpisoveho zošita + to nové písmeno čo sú ďalšie 4 strany. Takže 7 strán. Ale to ste možno mali aj vy. Takže aspoň nie sme sami, lebo vidím, že ostatní tu píšu, že majú toho podstatne menej.
Deti by na prázdniny úlohy dostávať nemali. Tie sú na oddych od školských povinností. My tiež nejdeme dovolenkovať s batohom práce na pleciach. Pani učiteľka má krátku prax, naviac je bezdetná, evidentne jej "nedocvaklo", lebo s úlohami to naozaj prehnala. ☹ K deťom má však pekný vzťah, mamička je spokojná, tak ostáva len opakovane sa s ňou o množstve domacich úloh porozprávať, a nie hneď koníkovské obľúbené: Do Štrasburgu! Riešiť to však zakladateľka odmieta, preto pointa založenia diskusie mi uniká. Či išlo len o vzájomnú informovanosť, koľko riadkov napisali cez prázdniny naše deti? To dáva aký zmysel? Tým sa problém vyrieši? A pre neinformované: učiteľ sa cez prázdniny zúčastňuje rôznych vzdelávacích podujatí, školení, schôdz, čerpá náhradné voľno za zastupované hodiny, za Noc s Andersenom, za karneval atď., teda za aktivity, ktoré boli nad rámec jeho pracovného času (nie úväzku). Časy, keď učiteľ úderom poslednej vyučovacej hodiny opustil školu a počas prázdnin mal platené voľno, sú už dávno minulosťou, tak nezáviďte, naozaj nie je čo. Má tak isto, ako každý iný zamestnanec, zákonom stanovený pracovný čas i dovolenku. 🙂
@lusinda3 tak v prvom sa ucia tie slovicka na spamet ako sa akoze vyslovuju ucitelka ich potom z toho skusa.v 2 aj pisu a v 3 uz idu dost rychlo.ja nechapem tento system ucenia lebo budu sice vediet ako sa vyslovuje a co znamena ale dalsi rocnik vlastne sa aj tak musia ucit to iste aby vedeli aj pisomne.akurat mi to svagrina vysvetlila ako to u nich chodi.ja som stastna ze toto v skole nemame a bude to az v 3 rocniku.ale to asi aj zalezi od riaditelky co vsetko tym detom zavesi na krk.
Nedostali ziadne ulohy, p. ucitelka to nechava na nas....takze kazdy den par prikladov, citanie, odpis alebo diktat, .....Primerane ......
Ja sice nemam prvacika,ale prave som prisla od vnucky ktora je uz siedmacka.maju jesenne prazdniny :sobota ,nedela,pondelok,utorok a stredu.dostali z matematiky vypocitat 80 prikladov zlomky.poviem vam pocitali sme to 2 dni.a to ma este ostatne predmety.som zhrozena.nic z toho volna nebude mat.aj dospely clovek si po praci musi oddychnut,ale ziaci dostavaju tolko uloh ,ze po vyucovani sa ucia znova az do vecera.a to musim podotknut ze v triede ich je len 8 ziakov.
Sviatky a prazdniny vyuzivame na oddych a stretavanie s rodinou a kamaratmi ako asi vacsina ludi.cez vsedne dni sme totizto zaneprazdneni pracou, skolou, ulohami , kruzkami.My aj nase deti toho mame dost.
S tolkymi ulohami ako pisete by sme teraz neboli na dovolenke ale zhrbeni nad pisacim stolom.jasne ze treba mat aj povinnosti a nejake mensie ulohy ale vo vasom pripade je pani ucitelka bud 1. Totalne zapalena pre ucenie a sama travi sviatky pripravami do skoly alebo 2. Nema sukromny zivot 3.nema ani stipku empatie pre deti....
Nenne27 napisala si to velmi presne.som znechutena aj z toho ze pani ucitelka ma v triede len 8 ziakov(vnucka chodi do skoly na dedine)a nenajde si cas aby detom dokonale vysvetlila ked niecomu nerozumeju.co by robila,keby mala30 ziakov,ako maju v mestach.fakt som znechutena,ked vidim ze dieta pride zo skoly ,naje sa a do vecera maka nad knihami.

@1212lucia, tak ak je ucitelka inak pristupna argumentom, treba jej to vysvetlit plasticky. To mnozstvo je nezvladnutelne, lebo...(ideme k starym rodicom, cesta, cas, unava, mladsie/starsie dieta, proste tie dovody casovo a priestorovo zhmotnit) Nerozpakovala by som sa ani so zdoverenim, ze syn si robi ulohy s placom, vadi mu to mnozstvo. A povedat, co je zvladnutelne. To by snad akceptovat mohla, ci?