icon

Usmerňovanie detí v oblasti sociálnych sietí

7. jan 2024

Ako vaše deti usmernujetw čo sa týka sveta sociálnych sieti? Ja ešte nemám tak staré dieta, ale napríklad ja ked som dospievala už tie siete boli súčasťou môjho života a nikto mi nepovedal, že toto nerob, hento nie je pravda. A časom som na to prišla, že nie je všetko pravda. Ja som ešte z tej generácie, že moji rodičia nemajú poňatia ako fungujú sociálne siete a niekedy je ťažké im vysvetliť, že nie všetko tam je pravda a že ten obsah je cielene tvorený na to aby bol šokujúci, zaujal a strhol tu pozornosť aby si chcela stále viac. Ako sa k tomu staviate u vašich deti? Take 14 ročne dieta uz bežne ma Instagram, vidí rôzne veci, influencerov, ktorých pokladá za vzory, ale nevie si este samé od seba uvedomiť, ze polovica z toho čo vidí je fake. Veď ja som minule aj manželovi musela vysvetliť, ze filtre existuju take ze ani nevies, bežne sa upravuje postava vo fotoshope alebo že ked niekto povie, ze nemá platiku tak to vôbec nemusí byt pravda. Naozaj ma zaujíma ako pripravujete deti na to aby mali nejakú gramotnosť v tomto ohľade. Ja ked som mala 17 tak som to nemala a musim povedať, že rôzne veci som poslala.

egonsk
7. jan 2024

Ako mozu rodicia, ktori su schopni objednavat veci z falosnych webov asi tak vychovavat deti ku zodpovednosti na socialnych sietach?

Takmer ziaden rodic si ani zrychlene neprecital podmienky vytvorenia konta u nejakej socialnej siete, inak by vedeli, ze neplnoleti to maju zakazane, alebo povolene iba s urcitou vynimkou a brebratim zodpovednosti. Obycajny gmail moze zriadit rodic dietatu len ako kontrolovany email, cim ma pristupny dohlad nad jeho sluzbami. Nepoznam ani jedneho, ktory by to tak spravil, dokonca ani moja ex to nespravila. Naopak v skole ucitel detom na informatike s kludom anglicana povie, ze si maju navolit vyssi vek, aby im dovolilo zriadit si konto.

mandzula
7. jan 2024

@autor chodime s dcerou ku kozmeticke, ktoru som dcere ukazala na socialnej sieti s otazkou, aky vidi rozdiel medzi tou realnou a tou na fotkach. Viac nebolo treba.

petronelag
7. jan 2024

Niečo im už hovoria aj v škole, ale treba aj doma, aj občas pozrieť, čo pozerajú.

jamimo
7. jan 2024

o vplyve digitálnej doby na život výborne rozpráva pán profesor neurológie Stránsky. Odporúčam rozhovory na youtube. Aj táto kniha je fajn
https://www.martinus.sk/737679-digitalna-demenc...

autor
7. jan 2024

Neviem, čo im hovoria v škole, ale asi dosť malo alebo nepodstatné veci, lebo sme mali v rodine prípad, kedy dievča točilo na video vandalizmus, ničenie verejného aby sa podobala na youtubere. A proste myslela si, že keď to robí youtuber je to v pohode. A to zas rodičia neustrážia, čo robia ich 12 ročne deti keď sú vonku.

anketkarka
8. jan 2024

V dnešnej dobe sa spoliehať na školu v tomto nedá. Podľa mňa si každý musí ustrážiť a vychovať svoje deti sám v rodine. Nie je to ľahké. Ale kto chce, nájde si čas na svoje dieťa a postupne mu bude vysvetlovať úplne bežné veci zo života v spojitosti s internetom a so sociálnymi sieťami, tak by to malo fungovať. Nie všetci rodičia však majú dostatočné vedomosti o možných rizikách internetu a sociálnych sietí. Tu by mohla vzdelávať škola rodičov. Je to náročná doba. Posrupne od útleho detstva, krok za krokom. Staršie si už dohľadajú info samé, len ich treba naučiť kritickému mysleniu a efektívnemu vyhľadávaniu zdrojov.

dskjhfdlkdjhl
10. jan 2024

Deti usmernujeme aj v tomto smere rovnako ako aj v inych smeroch, samozrejme, ze ak je rodic malo informovany, tak nema ako usmernit dieta. Takze aj tu plati, ze najlepsi je osobny priklad, deti su tak prirodzene vychovavane. Takze rodicia sa musia na soc. sietach chovat zodpovedne, musia detom vysvetlit, ako to funguje, ale teda v prvom rade by sa mnohi museli dovzdelat.