Úvodný ročník verzus prvý ročník
Syn chodí do úvodného ročníka. Teraz máme pochybnosti ci ho tam ďalej nechať alebo ho zapísať do prvého ročníka na spadovej škole. Aké máte skúsenosti?
Jeho aktuálna triedna trvá na tom, aby tam zostal. Vraj bude mať v bežnom prvom ročníku ťažkosti, nakoľko ma nábeh na poruchy učenia a slabšie sa sústredí, rovnako psychologička z cppp. Ja tiež nie som úplne mimo, pracujem v školstve, nie som psychológ ale rok co rok vidím, aké deti posielajú do škôl. Do bežných škôl, bež asistenta, bez úvodného ročníka, bez ničoho. S malým pracujem, chodím k odborníkom a viem, že by to nebolo úplne jednoduché ale zvládli by sme to aj v tej bežnej triede od septembra. No nechcem ísť hlavou proti múru a nepočúvat psychologičku a špeciálnu pedagogicku, ktoré majú roky praxe...
A to že má vaše dieťa nábeh na poruchy ucenia nevyrieši ani keby ostal 5x v úvodnom ročníku. Proste so synom len pracujte, posilňuje oslabené schopnosti a dajte ho do 1.triedy.
Hadam nechcete aby isiel v 8 rokoch do prvej. Podali Vam v škole zlu informaciu
presne ako pisu dievcata vyssie odklad moze mat len 1 rok (ak tam nie je vazne zdravotne postihnutie, vtedy sa da odklad aj 2x) a to ze ma nabeh na poruchy ucenia nie je dovod dat mu odklad. treba spravne trenovat oslabene funkcie, absolvovat elkonina a hold v prvom rocniku to bude narocnejsie, nebude ani prvy ani posledny. a to deti chodia do 1.rocnika uz s urcenymi dg. (tazsie ako poruchy ucenia) a zvladaju to. takze drzim palcky aby to zvladol aj on
@lenka22031
@kacena4 zostať v úvodnom ročníku znamená, nie ze ho bude opakovať ale ze budu normálne pokračovať už ako prváci. V tej istej zostave do 10 ziakov, s triednou učiteľkou, ktorá je zároveň aj špeciálny pedagóg. Mozno som sa neúplne vyjadrila 🙂 Proste od septembra bude prvak, to je jasne. Len neviem ci pokračovať v tejto triede alebo ho dat do prvej triedy do inej školy podľa obvodu.
Nechala by som s touto triedou, už sa poznajú tak to bude pre neho jednoduchšie.
Ked mas takto na vyber tak ho tam nechaj. Je ich polovica beznej triedy, budu sa mu viac venovat. Ake nevyhody tam vidis?
ved toto je uplne idealne, predstav si, ze bude v triede, kde je 24 deti a asistent ani nie na vsetky hodiny, triedna ucitelka je len bezna ucitelka a nie specialny pedagog. Bude chodit domov ohucany a unaveny.
@deedol nevýhoda je, že to je na opačnom konci mesta bez možnosti ísť pešo alebo busom. Teda ho nasledujúcich 9 rokov budem musieť voziť ráno aj poobede. A keď mu skončí družina na 2.stupni tak neviem kde ma bude čakávať, kým skončím v práci a vyzdvihnem ho.
@deedol a rovnako ráno, o 7hod.ho vyhodím pred školou a do tried ich púšťajú až 7.45h. Čize dovtedy bude sedieť na zemi vo vestibule.
tak ho tam nechaj aspon ten prvy stupen
Aha chapem. No ja mam syna prvaka a je ich 12 a je to obrovsky rozdiel oproti 24. Aj k nam vozia z druheho konca mesta. Musis si to zvazit. Ja by som radila vydrzat aspon ten 1. stupen tu.
Jasné, že zostať v tejto triede...tu bude len 10 detí..učiteľka sa mu môže viac venovať ako v triede s 25 deťmi...to sa ani nezamýšľajte....vidím len výhody....
Nechajte ho tam, má tam lepšie prostredie, kde budú s ním pracovať ako potrebuje. Nevyrabajte si zbytočne ťažkosti v bežnej škole. Až mu pôjde prvý ročník dobre a budete veľmi chcieť, zvážite prípadne prestup. Ale načo vlastne? Mať 10 deti v kolektíve a špeciálneho pedagóga ako učiteľa je k nezaplateniu a vy sa toho chcete vzdať. Čo vás k tomu motivuje?
Inak, školy majú štandardne rannú družinu, takže by od siedmej bol v rannej družine. A družina bývala až do pol piatej, čo si pamätám, to nestačí? On nemá otca ani žiadneho príbuzného, čo by ho vedel odviezť v normálnom čase? Ste sama na neho?
@lauricka áno, je ranná družina aj poobedná do 16.30hod. ale len na prvom stupni, pre staršie deti už nie. Nemá nám kto pre neho z rodiny chodiť a muž cestuje mimo mesto každý deň, chodí skoro ráno z domu a domov neskoro aby ho vyzdvihol. Bohužiaľ, je to len na mne.
No ved skus prvy stupen a potom sa uvidi. Mozno bude chodi aj sam
@petinkator určite dat do triedy pre deti s NKS, tam dokáže viac napredovať ako v MŠ.

Pracujem na škole ako psycholog a teda, neviem či ste sa zle pochopili v škole s učiteľkou alebo čo. Ale dieťa nemôže ist 2x do úvodného ročníka. To je nemysliteľné a zákonom nepovolené.
Tak isto môže dieťa mat odlklad dochádzky a ostane v MŠ len o rok dlhsie, či je zrelé na školu alebo nie už musí nastúpiť.