icon

Úzkostlivé 7-ročné dieťa

2. júl 2023

Ahojte mamičky. Idem si k Vám po radu. Mám 7 ročného syna,ktorý je taký typ že sa nerád háda,neprovokuje,nerobí naschvál iným zle. Ale...od škôlky má kamarátov ktorý sú taký že sa furt starajú do toho druhého . Napríkad: ty to nevieš lebo ja to viem lepšie...atď..viete si predstaviť podla mňa. Ja toto celé chápem,každý je iný a sú to ešte deti. Len čo poradiť tomu svojmu ,keď on niekedy nevie čo zareagovať na to keď ho buzerujú. Hneď plače. Ako ho posilniť.

marianarem
2. júl 2023

Tak mozno vlastnym prikladom. Ty a jeho otec ste ake povahy, ako reagujete, ked sa do vas niekto navaza?

autor
2. júl 2023

@marianarem ja som tiež taká že sa nerada hádam,ale nenechám sa keď som už v konflikte. Syn začal troška neskôr rozprávať,tak ani nemá takú slovnú zásobu,nevie sa obhájiť. Len nechcem aby ho to trápilo potom. Vždy mu poradím nech sa nestará čo ostatný hovoria

deti95060810
2. júl 2023

u nás to prestalo až v puberte... niekedy v 16 - 17 r poslal do zadku každého kto ho predtým buzeroval...
musí vyrásť...

denkabemommy
2. júl 2023

Nemusí ísť vôbec do konfliktu, stačí asertívne ohradiť "nepáči sa mi, že ma buzeruješ, nechcem, aby si sa somnou takto rozprával", alebo "prosím prestaň, inak odídem, kým sa nebudeš vedieť somnou slušne rozprávať", ono čím skôr naučíme deti slušne sa ohradiť, tým prirodzenejšie im to pôjde z úst v dospelosti. Častokrát vidím, že ani my dospelí nevieme použiť asertivitu, ktorá je tak dôležitá. Veľa podobných príkladov dohľadáš cez google.

autor
2. júl 2023
autor
2. júl 2023

@denkabemommy práve o toto mi ide,že čo mu poradiť. Skúsim mu takto povedať. Lebo on im to nevie vrátiť,lebo to v ňom jednoducho nieje,nieje taký typ. Jeho nezujíma že niekto nevie bicyklovať pritom on už dávno vie napríklad. On je rád sám za seba a jemu to stačí.

katka0123
2. júl 2023

Sport. Najdite sport, co ho bavi. Najlepsi liek na ustrachanu dusu. Najde si kolektiv, kam bude patrit, bude si viac verit. Cokolvek, na co ma vlohy.

autor
2. júl 2023

@katka0123 áno aj sme mu navrhovali futbal,karate všeličo možné,práve pretoto . Ale nechce,nechce kvôly tomu na krúžky lebo sa bojí toho že mu to nepôjde . Nechce ísť ani do tábora lebo sa tam usporadúvajú preteky. Bojí sa že bude posledný . Je mi to ĺúto lebo sme mu asi dali málo na to aby mal sebavedomie aby si viac veril. A neviem ako to napraviť teraz.

katka0123
3. júl 2023

Toto mi poradila nasa pediatricka a jej sestricka. Mali sme rovnaky problem. Futbal skusil, ale neustal ten tlak. Vymenil sport a funguje to vo vode. Chytil sa. Stale je v kolektive ten co je trochu bokom, nikdy nie je hviezdou zabavy, ale neskutocne to pomohlo. Niekam patri, ma kamosov. Ak netusis aky sport, su take "testy", kde odporucia na aky sport ma nadanie. Hlavne treba zacat teraz, lebo socialne zabrany sa budu len prehlbovat, ako aj zrucnosti a potom da do klubu pristupuje tazko. Drzim palce!

januarova
3. júl 2023

Tiež môžem šport odporučiť. Odkedy dcérka hra basketbal, viac si verí, je komunikatívnejsia.
Nemáte blízko basketbalovy klub? Tiež dobrý šport, pre chlapcov aj dievčatá

autor
3. júl 2023

@katka0123 super. Presne aj môj syn je takýto. Ale to ani nevadí,kým sa on tak cíti dobre . A plávanie je super ďakujem Ti😊

autor
3. júl 2023

@januarova skúsim,aj basketbal rád hrá,celkovo má rád športy ,kým nepríde na to ,že od neho niečo očakávajú. 🙈

katka0123
3. júl 2023

Skus kondicne plavanie. Nie pretekarov ak ma stres z tlaku. Alebo gymnastiku, atletiku, kruzok na vseobecne pohybove hry, lezenie, ... co mate v okoli. Drzim palec! Nech ma stastie na trenera a deti.

autor
3. júl 2023

@katka0123 od septembra bude chodiť na cvičenia ,posilnenie,žiadne preteky , tak dúfam že ho to nakopne. Ďakujem pekne😊

denkabemommy
3. júl 2023

@autorka O asertivite sú aj knihy, môžeš nejakú zadovážiť, sú aj detské verzie a popravde ja som sa to tiež naučila až v dospelosti, presne pre podobné prípady, kedy syn nevedel zaujať stanovisko v "boji" a ja vlastne tiež nie 😅.. teraz to už obaja celkom dobre ovládame, takže malo to niečo do seba

autor
3. júl 2023

@denkabemommy 😅 presne to je aj ten môj problém,že mu vlastne neviem čo poradiť čo by bolo správne. Pozriem na tie knižky. Ďakujem

slovakboy
3. júl 2023

To je to že my ukazujeme deťom pretekárske vzory. A deti sa pretekajú už od malička kto je prvý kto je rýchlejší kto je výkonnejší ten je lepší. No a keď on je v kolektíve kde jeho hodnota závisí od toho či bude prvý, tak sa cíti ako menej hodnotný a ešte keď aj vy to od neho očakávate aby sa vedel ohradiť tak mu zo nejde. Ďalšia vec je že by mal vrátiť niečo druhým alebo im to oplatiť. Jeho nezaujíma že niekto nevie bicyklovať on sa mu nebude vysmievať. Ale iní áno. Tak si to myslela? Buď rada že je svoj a netrápia ho výkony iných. Nech sa neporovnáva a nesnaží sa vyhrať. Dôležité je aby mal sám v sebe sebapotvrdenie. Aby jeho hodnota závisela len od neho samotného a nie od iných. Výkony iných a svoje postavenie v tých výkonoch mu môže byť u prdele. To sú najšťastnejší a najvyrovnanejší ľudia. Teraz plače, pretože vy aj okolie od neho očakávate aby sa nedal. On sám si musí určiť čo je pre neho dôležité. Samozrejme asertívne spravanie je potrebné naučiť. Vedieť štát svoj postoj to je ťažké aj pre dospelých