V koľkých rokoch ste učenie nechali už len na dieťati?
Mamicky, chcem sa s Vami poradit. V kolkych rokoch ste ucenie nechali uz na dietatku?
Mam 7 rocneho druhacika, no je strasne spomaleny, zamysleny...3 ulohy robime dve hodiny.
Snazim sa aby bol samostatny, najprv mi precita zadanie, potom mi povie vlastnymi slovami co ma robit (vacsinou nechape, musim mu to dlho vysvetlovat), potom urobi prvy priklad, najprv povie vysledok a ked mu ho schvalim, tak ho napise.
Lebo chcem aby mal ulohy v skole urobene dobre, aby nedostal poznamku.
No stale mame s tym problem, ze je pomaly a strasne zabuda.
Svokra mi radi, aby som sa s nim neucila.
Nechala ho sameho robit ulohy, dat mu na to napr. 15 minut na jednu ulohu a ze ked nestihne, ma smolu. A v skole dostane poznamku.
Podla nej mu to pomoze sa naucit samostatnosti a ze nebude taky pomaly.
Podla mna to tak nebude fungovat.
Treba sa ucit s detmi ked tomu nerozumeju, a nie nechat ich tak, napospas...
Co vy na to?
Ake su vase skusenosti?
Dakujem
Dve hodiny? to je vela kedy jedava hra sa idene na kruzky?
Ja som sa s mojimi neucila, v prvej triede pri pisani kontrola ale vacsinou dosli z druziny s ulohami hotovymi.
Ako syn funguje v triede? To s nim toto co ty robi ucitelka tiez pri kazdom zadani?
@mudreocko tak strasne chces, aby bol dokonaly az to prehanas, za pohlavky dobre znamky nestoja. pre vlastny klud by som na tvojom mieste oslovila pani ucitelku a skolsku psychologicku, v com tkvie ta jeho pomalost. ak je tam diagnoza budeme moct na to pracovat, ak to je lenivost alebo povaha, tak budes musiet byt dosledna ale nie az prehnane prisna.
@mudreocko centrum pedagogicko-psychologického poradenstva. Áno, pracujú tam psychológovia, možno odporučia nejaké testy a pomôžu sa zorientovať v probléme. Je to zdarma a malo by byť v každom okresnom meste. Treba zavolať a objednať sa. Podľa napísaného mám dojem, že niekde robíš chybu a možno aj dietko je tým trošku ovplyvnené a to jeho sústredenie určite nevylepšuje. Z päťky si nič nerob. Veľmi to dramatizuješ. On v tebe musí cítiť oporu nech sa deje, čo sa deje.
Len dávaj pozor, aby sa necítil smutný z toho, že nenapĺňa tvoje ideály o učení.Deti berú často všetko osobne ja som minule nechtiac povedala nejakú poznámku na jeho spolužiaka o učení, že má všetko skôr a potom ma viac času byť vonku a Tí poviem, že viac x mi to už vytkol čo som povedala.
@mudreocko Ja by som skor skusila urobit s tych uloh zabavu, nejako ho pozitivne motivovat. Ved musi byt unaveny cely den v skole a potom doma tak dlho pisat ulohy. Chvalit, chvalit a nie trestat, podla mna je lepsie, ked deti pisu ulohy a su pochvalene a maju zo seba dobry pocit, ako ked maju pocit, ze su nesikovne, nic im nejde a dostavaju tresty. Hlavne pri takych malych detoch. Ja ma druhacku a ta vymysla, osiva sa, nechce sa jej pisat, robit domace ulohy ale ked si s nou sadnem prejavim zaujem, ze co robia a ako, pochvalim ju, tak sa chyti a napise ulohu raz, dva. So starsou som sa ucila asi do piatej-siestej triedy. Teraz sa uz uci sama a vobec sa jej do tohu uz nestaram a problemy nema ziadne.
@mudreocko
Mne sa nepáči tvoj pristup prepáč:(
Aj ja by som bola šťastná , keby sa lepšie učil??Ty chceš, aby mal úlohy napísané pekne a bojíš sa ako by si vyzerala pred učiteľkou?a nie si náhodou príliš náročná či perfekcionistka?A prečo si druhák robí sám desiatu?
Jednoducho, keď mu ty vyčítas aký je pomalý v škole detto on už či spraví tak či tak stále nie je dobre, ty mu dáš trest, či na zadok musí sa učiť 2-4 hodiny s prestávkami veď to je 7-8 r dieťa.Rezignuje asi tak ako píšeš jemu je to už jedno....A ďalej píšeš, že nevieš ci Ti to robí naschvál, alebo či nerozumie zadaniu.Co tak sa ho spýtať?Veď si ho v kľude posad a spýtaj sa ho ako by sa chcel učiť, aky predmet má najradšej, že či sú veci, ktorým nerozumie.že napríklad pôjdete do kina, keď celý týždeň si zapíše úlohy, alebo či máš teda chodiť k spolužiačke ich opisovat
Motivovať treba určite a skús mu nevyčítat jeho pomalost možno bude taký celý život.A ty poľav z nárokov na syna😂a prijmi ho aký je.
Obom sa Vám uľaví.Ak ti dokáže robiť úlohy celé poobedie nemôže to byť zlý chlapec iný by už hodil zošit o zem
Vezmi ho do kníhkupectva môj syn začal čítať v 2 ročníku, ale len na základe toho, že spolužiak mu požičal knižku ktorá ho zaujala a to sme mali doma x kníh, ale čítali sa len večer, alebo spolu encyklopédie.odvtedy si chcel čítať sám a je taký, že pokým ju neprečítal za deň,dva nič nechcel robiť🙂ale boli to také tenšie knizky.Hoc nech to je aj o dinosauroch, psoch, vesmíre, autách či nejaká detská detektívka nech si vyberie sám aké sa mu páčia.Ked bude veľa čítať bude dobre vedieť slovenčinu.Alebo mu kúp komiksy či detský časopis.
Skús mu dať nejakú super motiváciu, alebo skús ho prítulný nevážia st tak na všetkom vysvetliť mu, že učenie nemá byť boj a hádky s mamou, učiteľkou...Ale ako bude šikovný a vieš také tie klasické oblbovacky😂môj syn je piatak a učím sa s nim skôr sedím pri ňom on počíta, ale vždy skontrolujem a pýtam sa čo vie a čo nie
kazde dieta je ine, to sa podla mna neda porovnavat..
syn je druhak, pravdupovediac, ucime sa az okolo tej 18.00 aj neskor, no, ucime, je v jeho rezii spravit ulohy, mavaju malo, casto ich uz sprvai v skole, obcas mi da skontrolovat, ale len slonencinu, matiku ani nie.
snazi sa chystat veci do tasky sam, ja rano este dam kontrolne otazky, co na neico nezabudol. tak kazdy druhy den ale dam s nim diktat, par viet, a nejake tazsie ulohy z matiky, je popredu. jazyky mu problem nerobia, tie sa lepia same na nho.
knihy cita sam uz davno, to neriesim.
vediem ho k tomu, ze ked nieco nema, nespravi, zabudne- znasa dosledky. on je dost ctiziadostivy, takze zatial sa mu nic vazne nestalo, ucitelka je sudna a poznamky ani nedava.
taka cista priprava do skoly trva asi 20 minut, akurát teraz , ako su polrocne pisomky, tak sme opakovali prvouku a to nam trvalo asi 1,5 hod a teda to som myslela, ze ma vynesu, obdivujem vsetkych, ktori toto davaju kazdy den.
aj môj je pomalý.. je tretiak.. od druhého ročníka sa chystá sam, raz za čas skontrolujem, či má obaly a podobne... ináč ani neviem, čo preberajú....párkrát niečo zabudol, zabudol sa naučiť, dostal zlú známku, naučil sa, že čo si neurobí, to nemá a pomohlo to
@eliska13 nejde o to, ze sa bojim akoby som vyzerala pred ucitelou...ale ziadna mama by nebola stastna z toho ze jej vola ucitelka a stazuje sa na syna.
Preto chcem tomu predist nie?
A kazda mama chce aby jej dieta pisalo pekne..no mne ide viac o to aby chyby nerobil a nie az tak o upravu.
Urcite nie som perfekcionistka...len bohuzial ked mam toho tolko vela na hlave...nemam az taku trpezlivost.
To pochopia len mamy ktore su v podobnej situacii ako ja.
A vy si myslite, ze sa s nim ucim 4 hodiny akoze za trest????
To preto tak dlho lebo je pomaly, rozmysla stale o kadecom...
A k tej desiate.
Je to nasa vychova, chceme aby boli nase deti samostatne a co sa da a co chu robit same, to nech robia.
Syn sa tesi ze si moze robit sam desiatu.
Samozrejme sa sa rozpravame v klude comu nerozumie a tak...co si myslite ze len po nim zjapem a nerozpravam sa s vlastnym synom pekne???
@mudreocko 4 hodiny sa učiť s dieťaťom je bez debaty priveľa. Pre všetkých o nervy - pre decko aj pre rodiča. Ak je pomalý a nekoncentrovaný, napriek veľa venovanému času ho to stále nikam neposúva, nezlepšuje sa to, tak je na čase riešiť veci s psychológom, ktorý dá rodičovi tipy, ako má problém riešiť, či tam nie je nejaká porucha učenia, koncentrácie a či neočakáva od dieťaťa to, čo nevie zvládnuť.
Druhák sa vo všeobecnosti ešte samostatne nenaučí ... možno pár zodpovedných detí je takých, že to vedia urobiť aj sami, skôr dievčatká ako chlapci. Ale inak deti ešte potrebujú kontrolu, aby im niekto povedal čo majú robiť aj kedy majú robiť ... a niekedy nepotrebujú s DU pomáhať, len obyčajnú prítomnosť rodiča.
napíšem ti, čo pomohlo nám pri dcére, tiež nekonečne dlho robila DU, v škole nestíhala
- DU sa robili na jedom mieste v stanovený rovnaký čas a v mojej prítomnosti až po 3. triedu
- prestala som jej dávať najavo, že ma to otravuje a že by si to mala robiť sama
- postupne som ju nechávala aj samú, akože musím na WC a zatial si sprav toto, alebo niekto volá, skús tento príklad zatial vypočítať
- pomohli krúžky - ak nemáš DU, nemôžeš ísť preč na krúžok
- psychologička mi povedala, kde ma kokretny problém a čo môžem a nemôžem očakávať... to odbúralo veľkú časť stresu, lebo ak človk vopred vie, že proste toto jej hlava nespracuje, tak to od decka nevyžaduje ... u nás to bolo o tom, že dcera mala problém, ak dostala kompelxné 3-krokové úlohy (chod do izby, sprav úlohy a pobaľ tašku napríklad) a preto som jej to musela deliť - urob toto, ked to bolo hotové, tak dalšia vec
- v škole učiteľka ocenila moj záujem o riešenie vecí aj s pomocou psychologičky, dohodli sme sa na určitých veciach, že dceru bude viac kontrolovať, bude nejaký čas sedieť sama, aby sa nerozptylovala, bude jej davať úlohy postupne a nie všetko (viac cvičení) naraz a podobne.
Desiatu si aj moje deti robili v tom veku sami jedlo, prečo nie?
@mudreocko
učili ste sa od 16tej do 20.00...4 hodiny hroza! - áno, hrôza, jedoznačne NESKORO, aby si sadol k úlohám až o štvrtej. Maš malé dieťa, tipujem, že si na materskej, prečo až tak neskoro sa dostal k úlohám?
Robil si ulohy v obyvacke na stole lebo 3mesacna dcerka spala v detskej izbe.
Ja som ticho sedela na gauci...a cakala kym mi to pride ukazat kazdu jednu vec.
Matiku urobil celkom rychlo a dobre ale to mal len narisovat 3 usecky a pomenovat.
- DU si má dieťa robiť v svojej izbe pri stole a nie v obývačke, kde je kopa podnetov. Dcérku daj spať do spálne, aby on mal kľud a svoje miesto na úlohy.
- máš tam tvrdku, má byť "narysovať", decko biješ za tvrdku a sama si ju urobila ... tým ťa nechcem kritizovať, aj mne sa to stane 😀 Len vidíš, nikto nie sme neomylný a to ťa máme prísť teraz vytrieskať po zadku za to???
Vcera ked opisoval tie vybrane slova...robil chyby v y/i....som mu povedala ze to opisuje, nemoze ss pri tom mylit, ved to vidi co tam je
- odpis je pre deti ťažký, musia si slovo prečítať, zapamätať a následne napísať. Je to ťažšie ako diktát, hoci si to my neuvedomujeme, je to tak ...
Vychova je tazka. - áno je, mam 2 deti a je to čím ďalej, tým ťažšie ... ale vždy si povedz, je to LEN škola, cena človeka sa nemeria tým, aké známky má v škole, ale čo v živote dokáže. a to ti hovorím ako mama a učiteľka zároveň.
Ja mam teraz prvacika. Skolsku tasku si od sameho zaciatku chysta sam - rozvrh som mu prerobila tak, ze miesto tych nezmyselnych skratiek tam mal miniobrazky (napr futbalova lopta miesto telesnej a pod) - zatial nic nezabudol.
Ulohy pri nom vacsinou sedim (prvych par tyzdnov sa to nedalo - same "nehojdaj sa, sustred sa, dobre potom mi to povies a pod", uz je to trochu lepsie. Ale napr. matiku mu precitam zadanie, ak nerozumie, vysvetlim (obcas aj 5x) a tiez ho tak na tajnasa na chvilku opustam stylom ze musim ist zavolat niekomu a pod.
Zalezi od dietata, a tiez podla mna nie je ucit sa ako ucit sa - teraz maju mechanicke veci , ale ked sa budumusiet naucit nejake ucivo, tiez to bude zase ine
@hettinka netreba tu nikoho urazat prodim vas.
Normalne sa mi dvihol tlak! S tou tvrdkou...to sa moze stat hocikomu a ako to mozete porovnavat so synom.
On to opysuje a opise zle, o to ide.
A po dalsie sme si nepotykali.
Budte taka dobra, neradte mi a nehovorte ako a kde maju spat moje deti. Mam na to dovody preco spi dcerka v detskej. A syn si robi ulohy v obyvacke. Ma na to vyhradeny stol.
A robi to rovnako ako si ich robil v minulosti v izbe.
Dalsia vec. Ja nemusim nic vysvetlovat ako a preco...pri takom neprijemnom komentari...ale napisem...
Syn sa zacal ucit o 16tej preto lebo dovtedy sa proste nedalo. Kvoli dcerke a tiez to tu nemusim rozoberat preco.
Ja som tu napisala prispevok a chcela som pocut skusenosti mamiciek...
A nie "stale mudre" mamicky co len vedia cloveka urazit a mat otazky " a preco??" ....a radit ze si s nim sadni a opytaj sa ho ze co mu vadi... boze, akoby som to nerobila. Ved to predsa patri k dobremu vztahu matky a dietata...komunikacia.
Och rozculila som sa.
Proste treba pisat komenty normalne...a nie urazat a pisat trapne ze ci ma treba vyflaskat po zadku!
To si vyprosim!
Ja som s Vami husy nepasla!
Dakujem oststnym mamickam za normalne a mile komenty a skusenosti.
Uz sa sem nebudem chodit pozerat.
@mudreocko ja som ťa vôbec nemienila urážať, však som aj písala, každému sa to stane, aj mne, aj tebe a dieťaťu tiež, veď sa to len učí ... si celá vystresovaná ako vidím, všetko berieš príliš vážne a osobne.
napísala som ti moje osobné skúsenosti, dcéra mala veľké problémy v 1. triede, skočili sme až u psychologičky, ale keď som s ňou spolupracovala, nakoniec mala samé jednotky na ZŠ, Monitor dala na 100 a 96% a dnes je úspešná gymnazistka ... len mne sa zdá, že ty si nechceš dať poradiť, prišla si sa skôr vyžalovať. Aby sme ti tu dali za pravdu, že ty robíš všetko dobre a syn je problémový, nechce, nevie.... Tiež bolo obdobie, ked som to tak brala, ale už dnes som pri druhom dieťati vyrovnanejšia a pozerám na veci inak, aj cez dieťa, nielen cez moje názory.
@mudreocko 4 hodiny- doma....plus koľko cca majú 2háci priemerne hodín? 5?6?
t.j. 9-10 hodín / denne!!
viac ako klasická 8h. prac. doba.
fakt si myslíš, že druháčik dokáže svoju pozronosť pri svojej práci udržať takto dlho???
@mudreocko, druhak aby sa ucil styri hodiny je tyranie dietata. A je uplne fuk, ci sa uci styri hodiny, lebo je pomaly alebo preto, lebo pani ucitelka si mysli, ze rodicia doma s detmi nic nerobia. Mam doma piatacku (prvacku na gymnaziu) a teda do pol hodiny je s ulohami hotova, prve dva roky sme mali doslova zakaz nechat dieta ucit sa dlhsie nez 20 minut. Takze alebo ma syn nejaky vaznejsi problem alebo dostavaju tych uloh fakt privela. Ale tolko sediet nad ulohami fakt nema zmysel.
P.S. Na internetovych forach sa tyka. Vykanie sa povazuje za urazajuce a nevhodne. Doslo ti to aj v potvrdeni registracie z MK

ja mám doma prváka a tretiaka... prvý syn bol samostatný od prvej triedy, na začiatku potreboval prečítať zadanie a ja som už len kontrolovala. Doteraz príde, len keď niečo nerozumie, avšak cez víkendy ho skúšam vlastivedu, prírodovedu a slovíčka, píšeme diktáty na vybrané slová atd. Veci do školy si chystá sám od druhého ročníka. Samozrejme doniesol pár poznámok ale našťastie sa tá jeho zábudlivosť vytráca a učí sa samostatnosti. Druhý synátor - prvák - to je pravý opak staršieho. Musím pri ňom sedieť a kontrolovať, čo robí ako to robí. Niekedy robíme úlohy na cvičný papier, potom do zošita - takže v podstate dvojitá robota. Ale veci nechám nech si sám nachystá do školy. Som presvedčená o tom, že sa musia učiť zodpovedne si nachystať svoje veci a nespoliehať sa na mňa (veru sme mali pár hádok s ich otcom ohľadom mojej "nedôslednosti" v kontrole, ale dieťa sa po pár poznámkach naučilo kontrolovať si svoje veci).