Vážia si vaše deti čo majú?
taaakze zaujima ma taka vec, vedia uz deti vo veku cca. 8-9 rokov ocenit vylety, kruzky, sporty, technicke hracky, dovolenky a pod.?
vedia uz deti v tom veku, ze niektore veci nie su samozrejmostou a treba na ne pracovat?
neviem, ci som napisala zrozumitelne o co mi ide, ale zaujima ma kazdy nazor, pripadne dovysvetlujem 😀 😅
dik
sceny v obchodoch nastastie nie su, ale napr. teraz v sobotu chcel uz stvrtu futbalovu loptu... jednu dostal od deda, jednu si vybral v mnichove, jednu potrebuje na futbal speci a teraz chcel dalsiu, tak zostal velmi prekvapeny, ze ju nedostal a uz zacinal drankat... tak toto teda nie...
a ako tak nad tym rozmyslam, tak neviem, v okoli nevidi, ze by mal niekto problem s peniazmi, on to skratka berie tak, ze boli su a budu... lenze v 19stich po mature ho "vykopnem z domu" a co potom? bude zivotaschopny? hmmm???
@tilly u nás to zabralo, ale až teraz okolo veku 12 rokov, vo veku tvojich detí mu to tiež bolo šuma-fuk a tiež len drankal a vysvetľovania nechcel počúvať. Síce na jednej strane puberta s ním trieska, ale na druhej strane vidím, ako tie decká vyzrievajú a začínajú chápať súvislosti a už nevidia len seba ale vidia seba v širšom kontexte 🙂
@tilly ja som zase na topanky 🙂)) tvoj maly je na fotbalove lopty, to je v poho :D
heh, ved to ani mnohi dospeli nevedia
Mojmu synovi som vysvetlila, keď sa ma vždy ráno pýta, kam idem, poviem,že do práce, zarábať korunky, aby mal čo papať, aby mal kde bývať, že to nie je zadarmo - myslím, že to chápe. Alebo keď sme v obchode s hračkami (kam s ním radšej moc nechodím), obzerá si drahé Lego, že by to chcel, a ja mu poviem -"Faninko to nie, na to síce maminka korunky má, ale nekúpi ti to, lebo by si sa stým aj tak moc nehral." Pochopil to, pretože som mu vysvetlila, ako to urobil raz s Legom , kúpila som mu ho za štyri stovky - taká malá krabica - bolo to lego vláčik - hral sa s tým len chvíľku a aj tak to má pohodené kdesi v hračkách a nehrá sa s tým.
Súhlasím, je to o výchove a o nutnosti rozlišovať potrebné veci pred nepotrebnými. Moja neter má toľko rokov ako moj syn a dostane všetko, čo si zaumieni, lebo rodičia ju rozmaznávajú a doprajú jej všetko, čo jej na očiach vidia( Skor aby sa ukázali predomnou, že na to majú a aby som si ja pripadala úboho, že na to nemám). Boli u nás na návšteve a boli sme v Obchodnom dome kde bol obchod s drahými hračkami a asi hodinu tam robila scény, že čo chce a čo nechce, moj syn sa po nej len tak pozeral, že prečo tam kričí a plače že niečo chce. Bála som sa, že pochytí jej správanie, ale našťastie sa nič také nestalo.
súhlasím s príspevkom @celasapremenim - že skromnosť nie je len záležitosť majetkových pomerov. Byť skromný preto, lebo som chudobný je taká trochu vynútená skromnosť. Mnohé deti a rodiny, ktoré žijú v chudobe sú skromné len preto, lebo sú nútené. ale paradoxne v takýchto rodinách sa slovo peniaze a majetok skloňuje častejšie ako v priemerných či bohatších rodinách. A v týchto deťoch je často pestuje skôr závisť, taký ten hlad v očiach po majetkových veciach, po peniazoch. Ak by mohli, ani zďaleka by neboli skromní.
Vraví sa, že peniaze kazia charakter, ale ich nedostatok dobrú náladu 😎, tak to proste je.
Skutočná skromnosť je skôr o životnom postoji, o spokojnosti s tým čo mám, o radosti zo života, z vecí, ktoré sú skutočne dôležité. Toto si človek často uvedomí nie vtedy, keď príde o peniaze, ale keď príde o tieto dôležité veci - rodinu, zdravie.... Keď je sám, keď ho opustí najlepší priateľ, keď jeho deti či iní blízki ľudia vážne ochorejú.
Deti treba viesť k skromnosti, ale ani nie tak upieraním materiálnych vecí, i keď kupovanie hlúpostí bez rozmyslu tiež nie je cesta, ako skôr životným štýlom, ukazovať im, čo nás skutočne teší, čoho si v živote vážime. 🙂
@tilly Ahoj 🙂 do tebou vybratej vekovej skupiny deticiek na ktore sa pytas sice nezapadame ,ale skusim ti priblizit aj tento pohlad 🙂 Mam 2,5 ročnu dcerku,obaja s manzelom pracujeme a nie je nic co by jej chybalo, vylety a kruzky (plavanie,tanečna,angličtina..) vie oceniť tym aka je štastna,všetko chce vidieť,všetko ju bavi a uz ked sa napriklad po plavani obliekame tak mi rozprava že "ete pojdeme žee? " a potom kazdemu vysvetluje kam vsade chodi a ako sa jej tam paci,aj susedom vo vytahu 🙂 Co sa nakupov tyka,tak vzdy nieco dostane ked nakupujeme spolu,ale snazim sa jej uz aj teraz vysvelit hodnotu penazi a aj to preco som ja niekdy cele vikendy prec,preco tatinka polku dna nevidime a ked sa stalo ze som mala v penazenke 10 eur a potrebovala kupit par dolezitych veci do domacnosti,tak zial milacik,dnes mi peniazky nevyjdu ale nabuduce ti zase to kinderko kupim a dcerka to bez problemov pochopi a nicoho sa krikom v obchode nedozaduje,pritom naozaj ked so sebou vyššiu hotovost mam tak jej vzdy nieco kupim a vazim si to že ked to jednoducho nejde,tak to vie aj vo svojej malinke hlavinke pochopiť 🙂 Uvidime ako to bude vyzerat v tom spominanom veku (8-9 rokov) a hlavne ako ju budeme vediet naucit ze aj ked vsetci naokolo včetne jej maju tablety,notebooky,drahe tenisky a podobne,tak to nie vzdy musi byt samozrejmost a ze niektorí rodicia na to musia pracovať viac a tvrdšie.
@bodka70 veru tak, bohaty clovek je ten, co je spokojny s tym co ma 🙂
ako ja sa priznavam, mam rada financnu slobodu, preco nie, ale viem aj pockat, dosetrit, pripadne si odopriet a vedela som aj pockat s prijmom pocas studia napr, aj to je odklad prijmu financneho 🙂 a dufam, ze to budu vediet aj deti a ked nie, tak si pripadne nabiju nos...chranit ich do smrti nebudeme moct
inak co som rada, ze som zdedila po rodicoch, nezavidim 🙂 naozaj nemam tento pocit v zivote a ani sa nezvyknem porovnavat...ale neriadim si to vedome, jednoducho to nerobievam
dokonca moja mati aj tak nejak prirodzene v pohode starla 🙂 ani to ju nestvalo :D
@sarinka2012 tak vo veku 2,5 roka maju este uplne ine myslenie, aj moj 4,5 rocny ma trosku iny pohlad na tie veci, aj tento skoro 9 rocny bol iny, ked bol mladsi a myslim, ze si uvedomuje, ze pre peniaze sa chodi do prace, len mi chyba u neho nejaka ta skromnost a pokora ako to tu bolo spominane...
Aaaa 😀 😀 😀 😀 usmevna tema ano vazia kazde rano mi dakuju za vsetky hracky 😀 😀 😀 a bozkavaju ma.... 😀
tiez sa snazim toho starsieho upozornovat na to, ze peniaze, ktore su, nemusia byt a nech si uvedomi, ze tatinko je v praci od nevidim do nevidim, aby som ja nemusela byt v praci do vecera a mohla ho vozit po treningoch, toto zrejme chape, ale aj tak to berie tak na lahku vahu...
dalej tu bola spominana vychova a ze nedat dietatu vsetko, OK, beriem, ze vsetko nie, ale co ho nezoberiem na dovolenku? nedam ho na kruzky? (ktore nas stoja cca. 300€/mes.), neobleciem ho? (aj ked ano, nedavam mu znackove oblecko, lebo nepotrebuje, staci HM apod...)
a suhlasim s nazorom, ze ak nie su peniaze, tak je to vynutena skromnost a tiez by som nechcela decka vychovavat k zavisti, to je podla mna jedna z najhorsich vlastnosti...
@tilly Chapem a preto som sama zvedava ako to za par rokov bude,ci dokazeme dcerku ,aj napriek tomu že jej doprajeme vsetko co sa bude dat a nevidim dovod preco by sme nemali,ked nam to finančna situacia dovoli,naučiť,že to všetko čo ma nie je samozrejmost a že si to treba vazit ale to pre mna neznamena nedat jej vsetko len preto aby som jej vnutila že si veci treba vazit,chodime na dovolenky kazdy rok ,aj vylety v ramci zahranicia ,hracky dostava aj pre radost (aj ked len kelimok plasteliny v ramci nakupu) nie len k sviatkom trikrat do roka.Nedat jej alebo nekupiť pre mna nie je sposob ako jej vštepiť hodnotu penazi s tym s Vami uplne suhlasim
my mame doma takmer 5 rocneho drobca a neviem s istotou povedat ci si vazi alebo nie ... raz sa mi zda ze aj ano a potom pridu dni ked mam pocit ze vsetko berie ako normalnu samozrejmost a standardne vybavenie "jeho potrieb" .... ale ako to tu bolo uz viackrat spominane vsetko zavisi od vychovy a u nas je to niekedy naozaj tazke .... ja aj manzel mame povolania ktore vyzaduju aj odlucenie od domova aj na viac dni ako len jednu alebo dve noci .... no a samozrejme ked sme potom s malym a este aj nejakou velmi velkou nahodou 😀 😀 😀 vsetci traja spolu tak je jasne ze sa mu snazime vyhoviet vo vsetkom ... ist na vylety, do kina, kupit hracky co za ten cas niekde videl a podobne .... no a potom su tu este ti ktori nam pomahaju so strazenim ked to potrebujeme tak to je ten isty kolotoc a je zjavne ze maly si to vychutnava ... nemozem vsak povedat zeby bol rozmaznany a skakal nam po hlave skor ... ze uz prisiel na to na koho akym sposob a kedy moze ist aby dostal to co chce 😀 😀 😀 .... chvilu sice nastane obdobie ked zijeme ako "normalna rodinka" ale ked uz konecne spadneme do tych beznych kolaji tak opet jeden z nas niekam cestuje a to je pre maleho ta spravna chvila .... napriek tomu sa mu snazime vysvetlovat co vsetko musime my urobit aby mal vsetko co chce tak som sama zvedava ako sa to cele odzrkadli ked bude uz predsa len o nieco stari ....
inak ake sme my dobre matky 🙂)) myslite, ze sa volakedy nad takymito vecami zeny vobec zamyslali?
figu
@celasapremenim myslis, ze niekedy bol taky konzum ako je teraz? nic nebolo, nebolo sa nad cim zamyslat...
to je fakt 🙂
ale je fakt aj to, ze sa matky detom absolutne nevenovali
Ja mam zaujimavu skusenost s manzelovym synom...uz tu niekto spominal, aku nevyhodu a chaos maju deti rozvedenych rodicov, ked matka taha financne za kratsi koniec...tak maly je tymto tiez ovplyvneny...jeho mama je robotnicka a rata kazdu korunu, ale takym sposobom, ze maly (ma 9) riesi len to, co kolko stoji, ake su akcie v obchodoch a co maju kde najlacnejsie...stale vsetko obracia na peniaze a jeho najvacsim snom je, aby mal on a mama co najviac penazi...mm dava, kolko moze, viac, ako mu urcil sud, a navyse ked je maly s nami, berieme ho do kina, na vylety, do akvaparku, lebo s mamou si to vsetko nemoze dovolit...vysledkom je, ze to, co od nas dostava, berie ako samozrejmost, na ktoru velmi rychlo zabudne a nevelmi si ju vazi, zatial co s mamou bol raz v Tatrach a spieva o tom este po roku...teraz cakame nase prve mimi a uz si nebudeme moct dovolit minut s nim 80 EUR za vikend, tak som zvedava, ako na to bude reagovat...
inak jeho postoj k peniazom a lutost voci mame sa nam nepaci, snazime sa mu vysvetlovat, ze ked sa bude dobre ucit, bude mat lepsiu pracu a viac penazi, ale on to nejako nechape...
inak na prvy pohlad mu po materialnej stranke nic nechyba, ma vsetko, co deti v jeho veku normalne maju, len ten vztah k peniazom je ozaj podivny...
@tilly no jeho mama ma taky postoj "najdite mi niekto dobru pracu"...mozno som naivna, ale schopny sikovny clovek sa v zivote nestrati...je zle cakat, ze mi niekto vzdy pomoze...je treba vediet sa postarat sam o seba a to ucit aj deti...a nesuhlasim s tym, ze deti vidia, ze to funguje inak...je to o vychove a tu my s mm velmi nezmenime, vplyv mamy je podstatne silnejsi...
Myslim, ze deti v takomto veku este nechapu stav skromnosti, alebo vazenia si niecoho. Ale treba im to stale pripominat a v teenagerskom veku a v dospelosti sa odzrkadli, ako boli vychovavane a k comu boli vedene....
Ide o to, ze im to budeme neustale vstepovat do hlavy, aby si vazili, co maju...

my mame 5r a 2r. maly absolutne nevenuje peniazom pozornost, iba vie, ze su na to aby ich hodil do "vlacika" v obchodaku, co sa raz za tyzden moze povozit...
mala, to uz je ina kapitola, ta CHCE mobil, lebo lucka v skolke ma, CHCE tablet, lebo saska ma... CHCE barbie lebo viky taku ma.... a mama si zla zla zla, lebo mi nic nekupis....
ked sme v obchode a ma svetlu chvilku, tak sa opyta ci to stoji vela penazi, ked poviem ano, tak to polozi naspat a hlada nieco lacnejsie, ale ked ma tmavu chvilku, tak scena je na svete...
minule chcela hodinky, ja na ucte 10€, tak som jej povedala, ze za svoje... chvilku setrila - dedo, babka obcas daju nejake euro, tak si nakoniec sla cela pysna kupit za svoje peniaze. ostala v rozpakoch ked jej predavacka zobrala uplne vsetky €, ale vecer mi vravi, mami, mne nevadi ze uz nemam peniazky, ale mam krasne hodinky 😀
a vylety, kruzky, dovolenky u mora a na velku noc berie ako samozrejmost, od jej malicka chodime, inak to nepozna...