Veľká prestávka na základnej škole
Ahojte, ako trávia vaše deti veľké prestávky? U nás napr.kazdu veľkú prestávku musia chodiť von. Trvá 20 minút, kým sa oblečú, utekajú von, tam chvíľu vymrznut, zas utekať dnu. Nestihne sa syn ani najesť. Každú malú prestávku sa sťahujú z učebne do učebne, to tiež ledva skočí na záchod. Príde domov o pol druhej a z desiaty jeden hryz odhryznuty. Nebolo by lepšie,aby sa cez veľkú prestávku v kľude najedli a oddýchli si? Zaujíma ma, ako je to na iných školách. My sme ako deti napr.museli chodiť sa prechádzať na chodbu, to je podľa mňa lepšie riešenie. Aký máte na to názor? Dakujem
Za mojich čias sme keď bolo teplo chodili sa prechádzať von na ihrisko museli sme klecka robiť v zime na veľkej chodbe...syn sú normálne v triede teraz
Ja by som bola rada, ak by naši chodili von. Môj názor je, že ani deťom so slabšou imunitou to neublíži. u nás máme 2 x 20 min prestávku, cez tú jednu povinne celý 2. stupeň musí ísť na obed, stávasa, že pokiaľ prídu na rad, ostane im 7 min čistého času na obed vrátane cesty do triedy , ked som na to upozornili, bolo mi povedané, že je to v poriadku... cez prestavku môžu hrať ping pong, ale nesmú chodiť za spolužiakmi na iné poschodie či do inej triedy...autorka, prečo sa na zš sťahujú každú hodinu z triedy do triedy?
@felycity lebo každý učiteľ má svoju akoby triedu v ktorej vyučuje. Takže vždy deti chodia do iných tried. Keď som ja bola dieťa, chodili po triedach učitelia. Čiže ani jednu prestávku nesedia v triede.
@slavomira236 ja by som skôr brala,keby boli tiež v triede
Ja viem, že deti sa teraz presúvajú častejšie, ale si si istá, že chodia každú hodinu? Aj matematika, slovenský jazyk, dejepis,....? Bežne majú svoje učebne jazykári a vedné odbory.
Ja nevidím problém v tom. Obliecť sa oblečie, však koľko trvá dať bundu a čiapku,čižmy ? Nie veľa, desiatu si môže vziať aj von zo sebou a zjesť keď sa bude prechádzať. Zbal mu také aby vedel vziať do ruky a jest.Prospeje mu to, si prečítaj čo všetko môže spôsobiť sedavý životný štýl a dlhé sedenie.
U nas chodili von len ked bolo teplo rovno v prezuvkach. U nas 1.prestavka 5min, 2.je desiatova kedy desiatuju...10min.a 3.je velka 15min....ale staci ze maju Tv, treba sa prezliekat a prvak mi donesie skoro celu desiatu...ze nestihol.
U nas maju skrinky v suterene, cize musia prejst aj 2 poschodia, odomknut skrinku, prezut, prezliect a zamknut...pri takych prvakoch nemyslitelne v zime.
...aj my sme na velkej prestavke pochodovali v kolecku po chodbe 🤣 ...pri dnesnych detoch si to neviem predstavit...oni maju problem ist normalne na Tv ci na obed
Toto presuvanie z triedy do triedy aj s taskou som zazila na prvej skole, kde som ucila. Za mna hrozny system. Ano, ja som prevazne ucila v 1 triede a ziaci chodili tam...a take ze popisane lavice nebolo mozne sa dopatrat pri tom kolotoci ze kto to bol.
Syn chodia inde len do odbornych ucebni...mat, sj, anj maju vo svojej triede.
Nečítam celú diskusiu. Takáto prestávka by mala zmysel jedine vtedy, ak by trvala aspoň hodinu+ deti by mali mať prístup k rôznemu športovému náčiniu, preliezkam a pod. Pretože áno, tie v 1-3. roč. sa možno ešte vyšalia vybehajú ale ostatným tá päťminútová prechádzka naozaj nič nedá. Takisto deti potrebujú nejaký čas sa najesť, ísť na záchod, oddýchnuť si, psychohygiena je tiež veľmi dôležitá. Oddychové miestnosti sa už začali zavádzať ale len minimum je takých, kde je to ozaj v súlade s potrebami detí. U nás bohužiaľ na väčšine základných škôl sa na deti a ich potreby pozerá až v poslednom rade. To hovorím ako učiteľka.
@beatrixx1525 u nás na škole bola oddychová miestnosť a za chvíľu ju aj zrušili. Decka sedeli a cumeli do mobilov. To radšej byt 15 - 20 min na školskom dvore a prechádzať sa.
@pribinak tak potom bola tá miestnosť urobená zle. V našej škole sú v oddychovke optické vlákna meniace farby, hojdacie siete, vajíčka, rôzne senzorické pomôcky a deti sa idú pobiť o to, kto sa tam dostane.
@beatrixx1525 nebola urobená zle, vyzeralo a bolo to zariadené skvele
Akurat decka zaujali len miesta na sedenie
Áno spočiatku sa decka predbiehali ale časom to prudko opadlo a stala sa z toho mobil room (decka si to tak nazvali)
U nás na škole sme mali dve veľké prestávky, prvá bola desiatová (po druhej hodine) a ďalšia bola prechádzacia (po štvrtej hodine, keď bolo teplo chodili sme von na dvor sa hrať s loptou, skákať cez gumu v papučiach a v zime vnútri na chodbe)
Ja mám na to možno iný názor,keď som starší a bol som na vojne. Ale 20 minút sa obliekať?akože dať si bundu a topánky? A čo sa týka desiaty, tú si nemôže zobrať von? A asi to ani nie je jediná prestávka za celé vyučovanie,cez ktorú by sa mohol najesť,či? Neviem ako to je u vás,ale mi sme mávali desiatovú prestávku a potom veľkú,cez ktorú sme chodili von. Pokiaľ viem,veľa ľudí má obednú prestávku v práci okolo 30minút,alebo neviem teda koľko je zákonom schválené.
A áno,keby bolo na mne,tak by každú väčšiu prestávku boli vonku,aj každú telesnú výchovu pokiaľ by nebola napr búrka,resp iné extrémne počasie.
Už som písala, že u nás chodia von, keď je teplo. Popisem to bližšie. Učiteľ odvedie žiakov do šatne, máme v škole 3 poschodia, takže 2 schodiskami sa ruti 550 žiakov. Potom sa dozor vráti na chodby a hľadá žiakov poskryvanych v skrinkach, za rohmi a na zachodoch. Po cca 5 minutach sa ziaci vyrutia na dvor. Po dalsich 5 minutach ich zacnu ucitelia dozorujuci vonku zhanat naspat do satni a do tried, pretože velka prestavka ma 15 minut. Učitelia na vonku hľadajú žiakov poskryvanych v kríkoch atď. V čase keď už ma prebiehať vyucovacia hodina, tak nikto nie je najedený, nebol na wc, ešte stále prichádzajú oneskorenci zo šatni. Hlavne, že boli vonku!
@letfenixa 😂😂😂🤦🤦🤦tak nejako🤦🙈
Treba to riesit v skole, u nas taketo nieco nie je, keby sa malo 600 deti presuvat von na dvor to by bola ina divocina,. Ale rodicovska rada je presne na toto, rodicia si to vydiskutuju s vedenim a hlupost zrusia. AK chcu aby sa deti hybali, treba to inak zabezpecit, nema to zmysel takto riesit s obiekanim, obuvanim... este keby zobrali jedlo von a mali ho kde v klude zjest, ael na to nase dvory v 99% nie su usposobene a kolkokrat 10minut je malo po tych kolosoch sa aj presunut do inej triedy. Pamatam ako sme na strednej bufet a wcko davali BEHOM aby sme stihali dalsu hodinu, a jedli v pochode alebo to do seba hadzali z pod lavice este zaciatkom dalsej hodiny (co sa nestihlo dojest :D)
@nepic 20 minút trvá celá prestávka, no neviem či by človek nemal jesť v kľude a nie letieť von s rožkom v ústach v zhone, ani si neoddýchne,ani sa nenajedia, ani poriadne neobleču. Pred prestávkou ešte letieť z učebne odlíšiť si tašku do svojej triedy,potom zas z vonku letieť do triedy po iné knihy,no neviem,keby som mala mať takú prestávku v robote,asi má porazí a to tiež sedím v práci na zadku a som rada,keď sa cez prestávku v kľude najem a vycikam
@simca06022011 presne,tiež si to pamätám, ako sme museli utekať, prídeš na wc, tam 15 dievčat pred tebou,letis na druhé wc na opačnej strane školy,tam to iste, presne sa mi to vybavilo zo strednej,ale tam sme nechodili von,len celú prestávku som čakala v rade na wc🙈🤦😂
@simca06022011 a ešte človek je celkom rýchly,ale malým deťom dlhšie všetko trvá,kým sa poobzeraju okolo seba,už je po prestavke
@autor
Ale to som tu čítal,že sa dieťa oblieka 20 minút,tak na to som narážal,že to je podľa mňa dlho, samozrejme pokiaľ je dieťa fyzicky a psychicky zdravé.
A čo sa týka toho sedenia,každému asi vyhovuje niečo iné keď vám sedenie tak samozrejme zastávate ten názor aj či sa týka dieťaťa.
Ja mám na to zas iný názor,asi keď som bol vychovávaný inak. Ale aj keď som pracoval ako vodič diaľkového autobusu,som vždy vyháňal cez prestávku ľudí von už len kôli nejakej trombóze a aj nech sa vyvetrá,nie potom plakať že ma bolí hlava. Aj pre mňa bolo lepšie keď som aj keď len na chvíľu stál vonku,ako tam celý deň resp noc sedieť.
A to že si odnesie tašku,potom ide pre knihy,tomu nejako nerozumiem,to nejde naraz? či učili sa v jednej triede,tašku potrebujú v druhej,ale s knihami idú do tretej učebne? To na ktorej škole takto funguje?
@nepic idú napr z učebne do svojej triedy a potom na prestávky,z prestávky do triedy po tašku/knihy zas do druhej učebne. Ja mám rada pohyb,hovorím že keď človek aj sedí celý deň,je lepšie pre mňa sa v kľude najesť,vycikať,oddýchnuť,akokeby má hnali cez prestávku v práci von. Ešte v zime. Ale tak každému vyhovuje niečo iné,beriem...
Vyjadrim sa ako ucitel. U nas jevelka prestavka 25 minut aje nekinecna. Decka vriedkaju behaju biju sa... ver tomu, ze keby nebol na dvore ma z chleba odhryznuty tiez len jeddn hryz s nachystany nebude tak ci tak. My chodime tiez von, aspon trochu psychohygiena. Zmenia prostredie, vybehaju sa a dokazu ss aj najest, tie deti co chcu.
Naši desiatuju a hrajú hry na chodbe, von nechodia
Ďakujem všetkým za odpovede a názory. Vidím,že najblaznivejsie je to na našej škole🙈
Aj v skole mojich deti je zauzivane,ze sa chodi von. Ja s tym nemam ziadny problem, mne by zasa prekazalo,kebyze maju sediet v triede. Aspon sa trochu vyvetraju, kto chce, poprechadza sa. Desiatu si nosia so sebou a zjedia ju na cerstvom vzduchu. Smutne je, ze pre mnohe deti je to jediny pobyt vonku pocas dna.
Na našej škole nechodili vonka,ale pred koronou sa chodili prechádzať na chodbu.Teraz už ani to nie sú v triede
My sme tiez chodili von cez velku prestavku. Cez malu sme proste jedli cestou do ucebne...
Ja by som bola radsej, keby sli von. U nas je to tak, ze niekedy idu, teraz skoro vobec. Potom vecer zistime, ze v ten den nebol vlastne vobec na vzduchu a uz je neskoro nam ist potme na prechadzku. Takze som vdacna, ked si tam najdu na to cas. Koezby aj vyucovacie hodiny mavali viac vonku…

Ak majú areál na to ísť von prečo nie ? Celu základu ame takto chodili nikto s tým nemal problém 🤣 ba deti sa tešili . Ale veď dneska len aby na zadkoch sedeli len aby náhodou Neochoreli … bunda a prezutie trvá minútu na wc ho pustia aj cez hodinu keby náhodou . Kľudne sa ozvy ale podla mna budeš za divnú a ak to chlapcovi odobria a nechajú ho v triede tak aj on