Vianočné darčeky spolužiakom ako finančná záťaž?
Aj vám lezie na nervy to vianočné obdarovavanie deti v škole, že si vylosujú spolužiaka a majú mu kupit do 3-5€ prioadne viac eur niečo? Keď má niekto tri deti a prepocitava každé euro,je to dosť,keďže u nás vidím, že niekto má problém zaplatiť 3€ na nezistené škody či koncert, nie ešte kupovať blbosti spolužiakom. A okrem toho, niekto si dá fakt záležať,kúpi niečo pekné,hodnotnejšie a dostane totálnu blbosť alebo aj nič,keďže ten čo ho mal obdarovať ochorel alebo nič hedoniesol a učiteľka nemá toľko rozumu pozbierať najskôr všetky darčeky a potom riešiť obdarovavanie,keď to všetci odovzdaju. Toľko môj výlev.
@soraya25 tak to kupujete dosť, my napr sa v rodine už nedarcekujeme ani netuším,synovcom,nakoľko každý má toho až moc. Vidíš,niekto nemá na to aby svojmu dieťaťu kúpil lego,nie ešte cudziemu. Nie je to môj prípad,aké osudy sú rozne
Keď vám to vadí tak sa ozvite. V dobe internetovej nemusíš čakať na rodičovské.
Bože všetci trepete o materializme ale nieje to náhodou o peknej myšlienke? Naučiť deti obdarovať druhých? Úplne by stačilo keby učiteľka skontrolovala či každý niečo dostane aby sa nestalo že niekde zostane bez darčeka. Keď na to nemám a nechcem sa zapojiť tak to poviem narovinu a hneď myslím že sa dá potom predísť sklamaniu, mne sa tieto akcie vždy páčili či na strednej či na základnej či v práci a som rada že som zatiaľ stretla ľudí ktorí to majú rovnako, je to milé a netreba kupovať drahé dary niekedy aj sladkosť poteší
Áno, tiež to neznášam. U nás s tým našťastie na 2.stupni skončili. Haraburdy a nekonečné materiálno, ktoré treba v predvianočnom zhone zháňať - úplne zbytočné.
Ja som učiteľka, ale nikdy som takúto aktivitu nerobila. Keď chceli žiaci, aby si losovali "tajného santu" tak som to zmenila na slovné obdarovanie. Takže na papierik mali napísať venovanie alebo básničku, nakresliť niečo a tak darovať spolužiakovi. Ja tiež nemám rada, keď sa mi doma hromadia prkotiny, ktoré o 2-3 roky iba vyhodím...
@patus_2 to je pekná myšlienka, prípadne napísať o ňom niečo pekné, dobre vlastnosti apod.
Nastastie u mas to nieje..naco mi doma nejake trapnosti..dcerka prvacka vzfy nakresli obrazok kamaratk a da im aj chodi zo skoly z obrazkami ktore nakrelslil niekto jej. Netreba mam vianoce nato.
Plus moje deti veria na jeziska ano stale tak by im to bolo cudne kupovat nieco niekomu a davat mu to
Mne vadí na celej tejto super akcii, že je to hodené na rodičov. Keď už škola túto haluz vymyslela, tak nech to riešia v rámci výtvarnej či techniky a rodičov z toho vynechajú. Vadí mi, že dieťa keďže nezarába peniaze, tak je to hodené na rodiča.
Ozvala som sa v septembri na rodičovskom, nech to prejde triedny s deťmi či chcú to robiť alebo nie a ozvali sa aj iní rodičia, že majú si vyrobiť vlastnoručne. Tento týždeň sa dohodli na dvojiciach, že kto komu. Len jedného spolužiaka z toho vynechali. A tu je hlavná príčina prečo mi to celé lezie na nervy. Žrebovať nechceli, lebo nikto chlapca XY nechcel a teda s ním dvojicu nikto nevytvoril. Verím, že sa to v triede utrasie a nikto nebude sklamaný. Lebo minulý rok boli nepárny počet, jeden chlapec sa ozval, že on sa tohto zúčastňovať nebude. Viem, že nikoho nemôžu prinútiť, ale ide o princíp ako k tomu v triede pristúpia. A ten prístup teda nič moc
U nas tajny Santa nefrci. Je to uplne dobrovolne a ked chce dieta dat darcek spoluziakom jedine pravidlo je ze to musi byt pre celu triedu. Cize kupujem take lacne drobnosti vo velkom baleni Cize ked na kazde dieta dam $1-2 nie je to nic . V triede ich je 20+4 je to mixnuta trieda G3/4 Cize dame aj tym 4 kom . Nenosi si domov zas od 23 deti darceky a vobec nie je sklamana. Je to o davani. A ked dostane od 3-5 nieco je happy Aj ked je to len nalepka alebo ceruzka. Nie je to o materialnosti. Naopak je to o spolocnosti. Robeni radosti druhym bez ocakavania nieco za nieco, Ma to o to vacsiu cenu ze to nie je povinne. U vas ten princip chapem ze sa ti nepaci ked to nechces robit a “ musis.” Ale naucila by som dieta nech nie je sklamana ked dostane salonky ( a ze ich musela vratit to snou spoluziak vybabral) Na tvojom mieste by som povedala ucitelke ze sa toho nezucastnim. Ze nebudem nic davat a nech nedavaju nic mojmu dietatu a budes spokojna. U nas najviac frcia darceky na Valentina 😂
Neriešila si to aj minulý rok?
Že Tvoje dieťa bolo z darčeka sklamané, lebo ono dalo "lepší"darček?
Cudujem sa kazdej jednej ucitelke,ktora sa na to da, lebo vzdy z toho vyjde prave ona ako "ta blba"...
Mne to tiez lezie na nervy a to rozhodne s peniazmi problem nemam, ale popri tom vsetkom co mam este mysliet na take bludy …minuly rok som kupovala nejake privesky na kluce tusim, tento rok som to odbila kinderkom🤣 akoze ja take veci nemusim a ani neuznamam, mali sme aj v praci seecret santa a takeho kolegu som si vyzrebovala co som ani meno poroadne nevedela a kupuj takemu nieco, len co som tym zabila hodinu casu v knihkupectve a papiernicte a aj tak som nakoniec kupila flasu vina🤦🏼♀️ a navyse niektore matere mi pridu ako z ineho sveta, kupovali do tych balickov barbiny ci lego ci ine drshe hracky aj za 15-20 e a to sa uz potom aj stazovali dalsi rodicia ze ci im sibe, ze to mala byt drobnost, kiderko, guma na gumovanie a tak, ale darmo ked sa mamky musia ukazat ze na to maju🙂 ako kupila som drobnost ale nemienim podporovat toto, vsak syn je v 3 rocniku, kym bude devistak tak co si mobily budu davat do vrecusok? Pre mna je darcek to ze syn je v kolektive oblubeny, ze ho maju deti radi a aj on ich, ze ked je chory tak mi mamicky bez opytania posielsju preberane ucivo, ze sa navzajom k sebe chodia hrat a rozumeju si ako kolektiv, ako vazne nemam problem kupit kinderko ale u nas mam pocit he sa to zmenilo na predbiehanie kto dal aku drahu vec a to sa mi nepaci
Ja si tiež myslím, že je to blbosť. Mohli by sa napr dohodnúť na darčeku napr do 3e a kúpiť si niečo na konzum, napr cokoladky. Len tie sa dávajú už na Mikuláša. A kupovat niečo za 3-5e. To si neviem predstaviť čo také potrebné by to mohlo byt. Ja nemám vôbec rada obdarovavanie nepotrebnými vecami. A toto mi príde, že každý ten darček aj tak potom hodi do šuflíka. Skôr by sa mi pacilo keby si deti urobili v škole napr. spoločne posenie pri čaji, pernickoch, ako kupovať blbosti po 3-5e
@miskakyska presne aj mne sa zda.
@miskakyska nie o tomto som tu nepisala
@janulka182 ja som také nič nepísala ale vidím že nie som jediná komu sa to nepáči
Je to blbosť aj podľa mňa, malo by sa to zrušiť..
Tak to chápem, že nie každý má peniaze na darček. Ja by som to urobila tak, že by deti darčeky vyrobili na výtvarnej, napr. pohľadnice Vianočné a potom by si žrebovali komu z triedy dajú tú pohľadnicu tak by rodičia nemuseli nič kupovať a všetci by dostali podobný darček a nemuseli by sa cítiť zle, že niekto dostal viac a niekto menej alebo to zrušiť úplne.
@estellas súhlasím,to by bolo fajn
Za mňa sú toto hlúpe zvyky. Príklad z minulosti na Mikuláša na synovej škole. Mali možnosť (výzvu) dať kamošom Mikuláša. Keďže syn mal v triede veľa kamarátov, vybral si asi piatich, ktorým sme poskladali balíčky. Štyria sa potešili, jeden balíček odmietol, že on takéto neje. Syna to nejak netrápilo, doniesol domov. Popritom dostal aj balíček od spolužiaka, ktorému Mikuláša nedal. Tak sa ho pýtam, čo si mu nedal ten balicek pre T. (ten, ktorý ho odmietol)? Že jeho to nenapadlo 😅. Môj syn je flegmoš, ale iné deti môžu byť na toto citlivejšie. A čo tým chcem povedať, že rodičia s tým majú akurát tak starosti a výdavky bez istého výsledku.
Preco musi vratit darcek? 🤨 Moj dostal antistresovu lopticku a po par stlaceniach praskla,vytiekla a isla do kosa. A vobec si z toho nic nerobil. Treba detom vysvetlit,ze to nie je nieco za nieco, ale darcek kupovany s najlepsim vedomym a svedomim. Sama pises,ze niektori nemaju ani tie 3e a potom sa hnevas,ze dcera dostane "len" somarinu.
@eternity24 Posedenie je sucastou dna,ked si vymienaju darceky. Za 5e sa da kupit aj kadeco tvorive,zaujimave pero, zapisnik, fixky...
Suhlasim s tebou, mozes nechat dieta doma a vyhnete sa tomu. Ja mam celkovu alergiu na darcekovanie uz. Ale zamyslam sa nad tou logikou, ze na jednej strane "darceky nosi jezisko" a zaroven maju nosit darceky aj deti detom....wtf?
Ved to moze byt aj vyrobene alebo sladkost.mi nehovor ze z mikulasskej nadielky nevie niekto odlozit jedny kindercokoaldky.alebo vyrobit svietnik z cajoveho kahanca alebo peknu pohladnicu ked je plny youtube navodov.ja by som to vobec tak neprezivala nejde absolutne o peniaze. A ked ochorie tak darcek snad prinesie po vianociach nie?.na mikulasa dostala dcera od spoluziacy co si ju vytiahla figurku macicky z kindervajca a obycajne lizatko.vytesena jak blcha s tou cicou spi kazdu noc v posteli.lepsie jak hocijake rafaelo.alebo ferero

@zmrzlinka2021 presne,strašné materiálna doba je. A ako mi tu niekto vykrúcaj,že pozerám či mi niekto dá toľko koľko som dala ja,to nejde o to. Dcéra chcela na Vianoce knihu a kozmetiku,takže materiálne založení fakt nie sme.