icon

Vianočné darčeky spolužiakom ako finančná záťaž?

9. dec 2023

Aj vám lezie na nervy to vianočné obdarovavanie deti v škole, že si vylosujú spolužiaka a majú mu kupit do 3-5€ prioadne viac eur niečo? Keď má niekto tri deti a prepocitava každé euro,je to dosť,keďže u nás vidím, že niekto má problém zaplatiť 3€ na nezistené škody či koncert, nie ešte kupovať blbosti spolužiakom. A okrem toho, niekto si dá fakt záležať,kúpi niečo pekné,hodnotnejšie a dostane totálnu blbosť alebo aj nič,keďže ten čo ho mal obdarovať ochorel alebo nič hedoniesol a učiteľka nemá toľko rozumu pozbierať najskôr všetky darčeky a potom riešiť obdarovavanie,keď to všetci odovzdaju. Toľko môj výlev.

slavomira236
10. dec 2023

@ericka069 no dobrovolna ako dobrovolna ucitelka vypisovala kazdy den kolky sa zapojili a kolky nie kolko sa vyzbieralo ze malo tak nakoniec kupili nieco aj ti co nechceli. To je ako zrps toed je to dobrovolne ale nakoniec kazdy zaplati lebo budu vypisovat dokial tak rodic nespravi

iwesska
10. dec 2023

@zmrzlinka2021 Napr. pekny diar s perom je haraburda? Taky sme kupili min.rok a obdarovane dievcatko sa velmi potesilo. Tak ved nemusime si robit radost uz nicim, mozeme len sediet a somrat aky je svet zly,skazeny a vsetko je zbytocne🤷‍♀️ Dufam,ze ani darceky blizkym nenakupujes,aby ste nezahltili planetu.

diamand2326
10. dec 2023

@annalena Ja to chápem všetko, čo si napísala a aj súhlasím... Že takéto obdarovačky mali dobrý úmysel, ale vystrelilo to často úplne inak bohužiaľ.

zmrzlinka2021
10. dec 2023

@iwesska
A ten diar to dievčatko využije? Hlavne ak to má byť niečo "do troch eur"? Napr. ja si diar kupujem sama na kazdy rok, stojí cca 17-18 EUR - vyberám si ešte aj motív, rozloženie týždňov, proste aby mi pasoval.
Tu nejde o to, neurobiť niekomu radosť, ale celá spoločnosť sme už zahlcovaní výslovne haraburdami, plastom, nepotrebnými vecami. Ja osobne 9 z 10 vecí, čo dostanem, posúvam, kde vidím, ze to cloveka poteší, alebo rovno sa spýtam niekoho - mám toto, ja to nevyužijem, chceš to?
A ako to tu viacero mamičiek spomínalo, prináša to aj velmi vela negatív, zranení detí, lebo jeden kúpi lego a dostane farebnú gumu na gumovanie atd.
My sme toto mali na ZS na prvom stupni a pamatam si, ako spoluziacka dostala peknu detsku zubnu kefku - pravdaze revala.

Napr. v anglicku som sa stretla s tým, že deti si v škole povyrabali pekné pohladnice, pozravy, atd...a na akcii školy (kde bolo velmi ludí) ich predávali. Celý príjem peňazí šiel na podporu handicepovaného dievčatka.
Výhody:
- deti spolupracujú
- deti tvoria
- deti sa učia prirodzenej solidarity (nie stat, nie istitutica, ale my sa ucime nebyt lahostajnymi voči tým čo to potrebujú)

Neberiem ti tvoj pohlad na túto oblast, ale fakt su ludia, co chcu zit inak a radost hladaju v niecom inom, ako v cínskych smejdoch, ktoré sú neraz aj zdravotne závadné a ich výrobov sa devastuje zivotné prostredie.

natall113
10. dec 2023

@zmrzlinka2021 a pritom stačí len kúpiť prakticku vec, a to je možno problém tohto tajného santu, nehovor mi že žiadne dieťa by nevyužilo sladkosť, pero nejaké potreby do školy pri mladších deťoch farbičky a takéto. Keď píšeš že všade sú haraburdy...nikto nehovorí že v balíku má byť 10 blbosti z pepca alebo kiku
Aj u nás v škole deti piekli a potom predávali koláče a peniaze išli do útulku ale majú aj tajného santu aj Mikuláša a všetci sa tešia. Dokonca aby deti neobťažovali rodičov ako tu bolo písané väčšina kupuje darčeky z vreckového

denithestrange1993
10. dec 2023

Ludia,jedna vec,toto o sklamani deti ze nedostali nieco pekne,hoci obdarovali peknou vecou...nemyslite si,ze je to skvela prilezitost na to,aby si takto deti "nacvicili" sklamania? V zivote ich budu mat dost,tak mozno je fajn uz v detstve zistit,ze niektore veci skratka nie su fer.

zmrzlinka2021
10. dec 2023

@natall113 Lenze ak jedno dieta dostane lego a druhe pero na pisanie, tak pre to druhe dieta to bude dost sklamanie, hlavne ak to "lego" bolo kupovane jeho rodicmi. Ja som sa napr. stretla u secret santu u dospelych s tým, ze clovek dostal nejaku poukazku alebo co, ze "daroval peniaze na nejako organizaciu" alebo kolegyna dostala ocne tiene (limit bol do 10 EUR) - tie boli odomna, co nevedela a proste mi povedala, ze ona taku znacku nepouziva (vraj si kupuje v douglas za 40 - 50 eur ci kolko), tak to dala dcere "na hranie".

A co sa tyka sladkosti - dnes ma vela deti vselijake intolerancie, mnoho rodicov sa snazí, aby dieta nejedlo ultraspracovane potraviny...

natall113
10. dec 2023

@zmrzlinka2021 tak to už je na učiteľke a dohode keď sa dá limit do 5€ to lego by neprešlo tu by som navrhla aby učiteľka skontrolovala všetky darčeky či nepresahuje limit a či každý doniesol tým sa predíde sklamaniu.
Neviem ale aj za mojich čias v škole aj teraz poznám spolužiakov a kolegov tak som vedela ak mal niekto nejaku intoleranciu ale dobre teda aj keď sladkosti vylučime stále sa nájde veľa praktických veci čo sa dá podarovať
Ja robím s deťmi a robíme tajného santu a nikto nemá problém a nebýva sklamaní tak isto to robíme aj dospelí medzi sebou a všetko je vždy v pohode, poznáme sa medzi sebou takže za mňa je toto fajn vec

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
annalena
10. dec 2023

@natall113 Ale preco to musia byt len materialne darceky ? Prkotiny co ozaj vacsina nevyuzije, lebo aj tych pier, gum etc a sladkosti maju dnesne deti nadramec. Preco sa neda deti viest k tomu, ze dolezitejsie ako hocijaky darcek za 2 € je spolocne straveny cas, mile slovo, pozdrav ? Pripadne spolocne obdarujeme rodinu, co su naozaj von financnej tiesni.

U mladsej dcery minuly rok ucitelka z triedneho fondu kupila kazdemu dietatu symbolicky krasne vianocne ponozky ( a islo by to iste aj bez toho). Poprosila rodicov o kolaciky, dobrovolne, kto mohol, ona kupila caj a detsky punc, urobili si vecierok v skole, kazde dieta muselo prispiet , ci uz hrou na hud nastroj, basnickou, vinsom, precitanim vianocneho pribehu, pocuvali spolocne hudbu, hrali spolocenske hry, co si deti doniesli ...dcera doteraz nato spomina a dufa, ze to budu mat aj tento rok.

scila
10. dec 2023

Už tu bola nedávno takáto téma kde som sa vyjadrila, že som proti tomuto zbytočnému podporovaniu konzumného pohľadu na sviatky a produkovaniu zbytočného odpadu, keďže aj po minulé toky tu boli diskusie, ako to, čo dieťa dostalo, vyhodili.

vevesh
10. dec 2023

@denithestrange1993 sklamani bude v zivote vela, aj v skole, preto toto fakt nie je nutne. Asi si este nezazila, riesit cez sviatky dieta, ktore v skole darcek nedostalo- 2x za sebou, aj ked nie vlastnym pricinenim a ty to nemas ani ako ovplyvnit😬😬😬😬😬

vevesh
10. dec 2023

@zmrzlinka2021 u nas nasa skola dava prvy decembrovy piatok volno- deti pridu do skoly, zapnu si vianocne pesnicky, rodicia napecu ( (na prvom stupni aj zabezpecia ranajky), a spolu s triednou cely den tvoria na adventny bazar, kde je pozvane cele mesto. Serviruju sa doma napecene kolace s detskym puncom. Vytazok akcie isiel tento rok na miestnu organizaciu na podporu pacientov s rakovinou. Deti sa uz mesiac dopredu tesia na toto "volno" a bazar🙃🙃 toto odporucam vsetkymi 👐

autor
10. dec 2023

@annalena ja by som bola radšej keby dane do triedneho fondu o 2-3€ viac a učiteľka by kúpila každému dieťaťu ako píšeš ponožky alebo fixky alebo niečo iné a jazdy by mal rovnako a nebol by nik skklamany

iwesska
10. dec 2023

@zmrzlinka2021 No vidis a mne zas pride zbytocne kupovat od dietata pohladnicu,kedze moje deti su tvorive a ich vytvorov mam za mesiac tolko,ze to nemam kde skladovat. Nie to este aby som si kupovala od cudzich. Tym diarom som nemyslela diar s datumami,sa zas nechytajme za slovicka. Moja dcera si do takych rada kresli a vzdy ho cely zaplni. Za mna je to teda urcite mensia blbost ako obrazok cudzieho dietata. Pamatam si,ze toto obdaruvanie fungovalo este v case,ked som ja chodila na ZS a tych veci,co sa dalo kupit vtedy bolo fakt malo - tak si deti davali cokoladky,lentilky..proste drobnosti a ziaden rodic z toho kovbojku nerobil. Moje dieta tuto akciu absolvuje uz 7 rokov a zrutene z toho este tiez nikdy neprislo. Proste to beru ako milu sucast vianocneho posedenia. To len rodicia maju pocit,ze ich deti dostali neumerne malo k tomu,co oni same darovali🙄

natall113
10. dec 2023

@monsterablue jasne a ja žijem v ružovom svete, všetci sú sklamaní a preto sa deti od septembra pýtajú kedy budú losovat a podobne, všetci sa na to tešia máme vianočné posedenie kde si rozdaju darčeky dospelí aj deti a máme zábavu, zapája sa len kto chce každý dodržiava limit a sú to naozaj praktické darčeky, idú aj hand Made aj kupene a nie nikto nieje sklamaní

natall113
10. dec 2023

@annalena ja nehovorím že musia byť materiálne, to je už na učiteľke alebo na tom kto to organizuje ako to pojme ale ver tomu že aj keby niekde majú deti napísať niečo o spolužiakovi aj na to by sa rodičia tu dokázali sťažovať

jana_eyre_2
10. dec 2023

@denithestrange1993 chces povedať, že pokiaľ zazijes kopa sklamaní tak ťa už nič nebude tankovat? Zaujímavy pohľad, podľa mňa však úplne nereálny.. 😉

denithestrange1993
10. dec 2023

@jana_eyre_2 myslim ze realita je taka,ze vela ludi ta v zivote sklame a musis ratat aj s touto moznostou. Chapem,ze chceme deti vo vela veciach chranit,ale toto je take ze,naco? Deti sa maju okrem vzdelavania naucit v skole aj nejake zivotne zakonitosti,akymi je bohuzial aj princip neferovosti,nespravodlivosti a nejake prve velke sklamania.

denithestrange1993
10. dec 2023

@vevesh zazila som 100x horsie veci, ja to beriem tak,ze to detom neublizi. Tak by som mu normalne vysvetlila: ano bol si sklamany,ty si sa snazil vymysliet pekny darcek a niekto sa na to vykaslal/nevenoval tomu taku pozornost. Je v poriadku citit sa smutne,chces si miesto toho vybrat nieco pekne v hrackarstve,papiernictve??? Akoze ok,ale uvedomme si,ze deti a rodiny riesia ovela horsie veci ako nejaky trapny secret santa, male sklamania detom urcite nesposobia celozivotne traumy. Najmä ak sa jedna o materialne veci.

jana_eyre_2
10. dec 2023

@denithestrange1993 a akože ich to ideme učiť na materiálnych a nepodstatnych veciach hej? No ja mám teda dosť odlišný pohľad na to ako sa da naučiť to, že život prináša aj negatívne skúsenosti a sklamania ako na tom že nedostanu darček od spolužiaka, alebo že dostanú len lízatko a ten druhý lego..

Ako som povedala.. ľudom sa nechce s deťmi poriadne a často komunikovať a tak si to zjednodušujú takýmito povrchnými aktivitami.. nuž - každý ako uzna za vhodne.. ja to nepovažujem za žiadnu školu života..

denithestrange1993
10. dec 2023

@jana_eyre_2 furt citam dookola to iste,je to nefer,je to nespravodlive. Poviem ti takto. Je spravodlive,ze existuju chore deticky a rodicia? Siroty a vdovy? Ze ludia su nezamestnani alebo pracujuca chudoba, vo vojne alebo v hladomore? Neviem asi zijem v inom svete,a nejaky secret santa pre mna je tou poslednou vecou co by mi trapila. Ako veriaca ti poviem,ze hodnotu vianoc vidim inde nez v rozdavani darcekov medzi spoluziakmi a naslednym naseranim sa,ake je to vsetko nefer. K tomu vediem aj svoje dieta,ze svet nie je fer,ale nemusime riesit kazdu malichernost.

jana_eyre_2
10. dec 2023

@denithestrange1993 sranda je, že ja som ani náhodou netvrdila že Secret Santa je nefér.. Tvrdís to ty a ty tvrdíš že tak môžeš deťom demonštrovať aky vie byť život nefér.. a ja som ti len povedala že demonštrovať to takouto materiálnou blbostou je totálna hlúposť.. ale ako píšem - keď myslíš že takto niečo deťom vysvetlis,.tak Budiš..
(rada ti pripomeniem, prečo som na teba reagovala - kvôli tomu ako si písala že tieto malé sklamania ich pripravia na väčšie, čiže len ty predpokladás že toto je nefér)

denithestrange1993
10. dec 2023

@jana_eyre_2 a nepripravia? Ked som bola mala a nieco sa mi rozbilo plakaka som a bol to pre mna problem dna,dnes po 5 minutach ani neviem ze som nieco rozbila. To iste je to s neferovostami, male deti vnimaju ako najvacsiu krivdu sveta ak im niekto daruje totalnu kravinu. V dospelosti nad tym vsak len mavnu rukou a vedia zniest aj ovela vacsie zivotne nepravosti. Ja som za to aby sme detom dovolili ukusit aj trpke pachute zivota a nezametali im cesticku,ked im naaahodou stane nejaka krivda.

jana_eyre_2
10. dec 2023

@denithestrange1993 nie nepripravia.. ja ti len vravím že táto malichernost nie je žiadna trpká pachuť života a takto im to nijako neukazes..

oblecenie99
10. dec 2023

Ja už začínam mať brutálnu averziu na darčeky všeobecne, a som rada, že ten môj ešte nie je v takom veku, keď toto čítam . Nerozumiem tým drobnostiam, načo? Každý rok hrnček, pero, guma, atď., len aby sme niečo dali? Zbytočne haraburdy, haraburdy a haraburdy.

Mám rada moje švagrine, ale keď ide o sviatky... Vzdy im každý rok povieme, že prosíme len striedmo, lebo decká toho majú naozaj že dosť, no a akurát teraz bol Mikuláš, jedna už má deti staršie (17 a 12) tak som im urobila taký menší balíček so šiestimi rôznymi sladkosťami (kvalitnými, čokolády, keksíky, cukríky atď) a cítila som sa ako posledný drzgros, keď môjho jedineho štvorročného syna zasypali troma obrovskými darcekovymi taškami, sladkosti od výmyslu sveta (môj na sladké ani nie je), narátala som len balíkov gumených cukrikov 15, slovom pätnásť. Ma asi 25 čokoládových Mikulášov. Načo mu je 6 čokoládových kalendárov? Na Mikuláša pyžamo, rôzne oblečenie. Na deň detí detto, to bolo o to trapnejsie, že ja som im priniesla len jednu čokoládu, lebo u nás sa toto nikdy nerobilo, že darčeky na MDD, ideálne v obrovskej taške, od širokej rodiny.. veľká noc, obrovské čokoládové zajace, Kinder vajicka na kilá. Každý rok jak krava opakujem, že prosím, nepreháňajte, a tu ho máš.

Ide mi skôr i to, že tie decká už tak majú naozaj že všetko, že ich už pomaly nič nepoteší, schválne, po x-tom Mikulasskom balíku, ktoré dostávajú cca dva týždne, sa z toho ešte budú tešiť? Plus ja sa cítim blbo, že ja sa snažím dodržiavať dohodu a potom vyzerám fakt jak idiot.. detto Vianoce, s mojou stranou rodiny sa viem dohodnúť, že dospelí NIČ, lebo všetci máme všetko. Nie, nechcem ďalší hrnček s Pepca, len aby bolo, ani vianočné vtipné ponožky, ani sadu Palmolive, ani ďalší šál, ani sadu čajov, ktoré nikdy nevypijem, ani remeselné ručne robené jedla, či mydla, džemy a sviečky, atď. Atď. nič nechceme, všetko, čo potrebujeme chvalabohu máme a čo nie, to si kúpime. Radšej sestre kúpim cez rok niečo, čo sa mi zapáči, a viem, že by sa jej hodilo alebo to zhanala, či mamu prekvapím, ak viem, že niečo potrebuje a poteší ju, ale to silene dajme si NIECO, len nejakú drobnosť, lebo Vianoce mi z roka na rok lezie brutálne na nervy. A ešte meniny a ešte narodeniny atď. atď. Normálne mi to kazí radosť zo sviatkov. Tu drobnosť, tam drobnosť a stojí to kopec nervov, naháňania sa a peňazí. Každý rok. A aby toho nebolo dosť, tak to ešte riešiť aj s deckami v škole. A jasne, potom aj ďalšie decká, lebo darčeky a LA tajný Santa ako povinná jazda, a potom súkromné pre kamošov, keď si zvykli dávať aj tak. Naozaj je to o tých materiálnych veciach, o nič iné nejde. Kúpiť ďalšiu drobnosť ERGO s prepáčením ďalšiu zbytočnú pi*ovinu, len aby sme si niečo dali.

tramtada31
11. dec 2023

Autorka, tiež si myslim, že si to nepochopila. Vidis seba a svoje deti, aby neboli sklamane a zároveň máš potrebu sa ukazat hodnotným darom, ktorý vôbec Nie je hodnotny, lebo asi veľa malým detom nespravis radost salkou😀, ale teda suma sumárom tá to obtazuje a ešte kritizuješ chuderu ucitelku, že čo vymýšľa za sprostosti a pritom chcela pre tie deti niečo pekne spravit a vyriesit dilemu rodičom, aby si deti medzi sebou nemuseli vymieňať 100 darcekov. Ja som chodila na zs v 90 rokoch a tiež sme to mali. Dostala som hracku z kinderka a bola som spokojna, a to až tak, že si to pamatam do dnešného dňa 🙂 kľudne si mohla zadať svojmu dietatu, nech niečo spolužiakovi vyrobí, ale zbytočne to nafukujes a si tým taká zatazena, že ešte kvôli tomu zakladas aj tému 😀

autor
11. dec 2023

@oblecenie99 my si tiež nedávame ani doma dary, každý všetko má, čo nemá si kúpi. Ja som otcovi kúpila knihu krížoviek a čiapku a máme vitamíny na vlasy. To je všetko. Len drobnosť. Keď vidím ako niektorí kupujú širokej rodine darčeky,tiež nerozumiem na čo, reálne málokto dostane niečo čo potrebuje,čo ho poteší a využije. Kupujú sa blbosti a zahlcuje planéta odpadom.

jana_eyre_2
11. dec 2023

@oblecenie99 úplne presne si to vystihla..

Inak mňa tento rok v duchu rozosmialo ako svokra pred pár týždňami napísala že si nepraje žiadne dary na Vianoce a deťom naplní na Mikuláša len maly balíček, lebo hodnoty.. ja som jej vravela že s tým mikulasom super naozaj a dúfala som že po 12tich rokoch babickovania mojim deťom sa konečne unormalni.. včera sme tam boli a deti dostali cca 2x väčší balík ako dostali doma.. najmladší ktorý ešte verí na Mikuláša mi doma vraví, že toto neverí že bol Mikuláš, to určite babka lebo to len ona tak dokáže preháňať.. že podľa neho Mikuláš prišiel len domov..

Ja nie som človek čo by bol apriori proti darčekom a sladkostiam, rada ich dávam aj príjmam.. LENŽE ☝️ ľudia to naozaj preháňajú, fakt že moc preháňajú a ani si to nepriznajú.. sme zahltení vecami, darmi za každý pohyb, naháňame si tým nejaký falostny pocit radosti a učíme tomu deti od malinkeho mala.. je to zamna jedna z chorých veci v tejto dobe..

akvi
11. dec 2023

Pridávam sa k tým, čo majú k tomuto odpor. Možno aj preto, lebo ja nie som zrovna darčekový typ, mne sú darčeky sumafuk a vlastne my to tak máme všetci v rodine. Nikto si nepotrpí a my si už pekne dlho s mužom ani nič na Vianoce nedávame. Keď čokoľvek potrebujeme, kúpime vtedy, keď potrebujeme. No a syn tento "vzťah" k darčekom má po nás a brutálne ho to v škole rozčuľovalo, keď sa takéto niečo robilo, pretože je to presne o haraburdach, ktoré nik nepotrebuje a za druhé je to aj o tom, že prečo by mal obdarovavat niekoho, na kom mu vôbec nezáleží. Kým bol menší, tak som to odtrpela a niečo kúpila, ale keď už bol väčší, tak v škole povedal, že sa nezapojí a našťastie to bolo akceptované a tak ho vynechali z toho. Dnes by som sa asi tiež viac vyhranila a napísala do školy, že sa nezucastnime, nech sa zariadia.