icon

Vreckové pre 9,5 ročného syna

jazumalu
23. máj 2016

Ahojte. Môj 9,5 ročný syn si začal pýtať vreckové. Doteraz nedostával, všetko čo chcel a zdalo sa nám to v poriadku, sme mu kúpili. Čo sa nám zdalo ako zbytočné míňanie,sme zamietli. Teraz prišiel s požiadavkou vreckového, lebo by sa vraj chcel sám rozhodnúť o tom, na čo minie a že aj spolužiaci dostávajú. Nie sme proti, ale...
Psychológovia vraj neodporúčajú podmieňovať vreckové domácimi prácami...rozumiem, ani mne nikto za ne neplatí, domácnosť je pre všetkých. So synom však máme problém, že on doma nechce robiť nič, pritom po ňom kvôli neskorým príchodom zo školy a tréningom 4x do týždňa ozaj ani veľa nechceme (upratať si po sebe šaty a hračky, odniesť po sebe riad do umývadla, spraviť si úlohy a pripraviť sa do školy). On to všetko spraví, ale má pri tom nekonečné komentáre a herecké hysterické prejavy. Neustály boj s ním ma oberá hádam o viac energie, ako všetky domáce práce dokopy. Preto manžel navrhol dávať mu týždenne 2 eurá, ak tieto 3 činnosti bude robiť automaticky a bez komentárov a ďalšie 3 eurá ako odmenu za dobrovoľnú ďalšiu pomoc v domácnosti. Na podporu odmeňovania za domáce práce som počula (aj keď ojedinelý) názor, že aj my dostávame v zamestnaní plat a že dieťa si aspoň zvyká, že keď sa snaží, bude odmena.
Čo si o tom myslíte?

Strana
z2
katarinamarkova
23. máj 2016

@jazumalu tipy, triky, finty....
- nemáš upratené? nebude TV, PC, von s kamošmi......upraceš, môžeš......
- prečo ideš z kuchyne preč? dojedol si? uprac si.....potom choď. ( hneď ako sa doje, sa upratuje zo stola - HNEĎ- vždy! )
- nemáš úlohy? - nebude TV, PC, von s kamošmi......budeš mať, potom môžeš
- nemáš svoje základné povinnosti? - hmmm.....tak nestihneš tréning, ani ísť von, ani PC, TV, mobil....iné vymoženosti.

pri hocakej neprimeranej hysterickej reakcii - ok, mojko, týždeň bez TV, mobilu, PC.
pri ďalšej neprimeranej hysterickej reakcii - ok mojko, máš z toho 2t.
( nesľubovať, dodržať )
zaberá perfektne a robí po 2týždňoch z detí zázračných anjelikov 🙂

katarinamarkova
23. máj 2016

@janka258 2r., 4r., 10r.

katarinamarkova
23. máj 2016

@janka258 plus občas nejaký ten predpubertálny starší kamoš syna doma ,, požičaný,, 🙂

janka258
23. máj 2016

@katarinamarkova tak Ťa to ešte len čaká 😀 pokusy v začiatkoch puberty sú zabijak na doterajšiu výchovu 😀 chválabohu,my sme sa už nejako ustálili na vzájomne akceptovateľnej rovine,tak dúfam,že to tak aj zostane 😀

simonka77
23. máj 2016

@janka258 uplne presne)) ked mal starsi syn 5 rokov, sam si vysaval izbu, utieral prach, pomahal s riadmi 🙂 (bez toho, aby mu niekto kazal)...teraz je puberta ako vysita a vysavac a syn sa vidia vtedy, ked "zavelim", prach si utrie niekedy podla potreby, niekedy mu necham odkaz typu "ahoj, som tvoj prach, je ma tu veľa, utri ma🙂" a tak podobne...)))

vreckove dostava mesacne 10,- eur. setri si, nastastie nemina vobec na hluposti, skor si kupi knihu) plati si z toho kredit na autobus, kredit na telefon,, prip. ak ide s kamaratmi niekam, nepyta si od nas. niekedy nas pozve na zmzrlinu ci horucu cokoladu, co fajn padne))
ak si minie, nema /este sa nestalo nastastie/. deti sa musia naucit hospodarit s peniazmi, rovnako ako sa musia naucit, ze peniaze si doma netlacime z tlaciarne, ale treba ich zarobit.
isty cas sme mali doma tabulku s domacimi pracami a za tie dostaval 10 centov napr., ale drzalo ho to mesiac a hotovo. takze po dohode s nim ma mesacne vreckove s tym, ze ak chce nieco, co nepotrebuje, pripadne uz v dany mesiac mal kupene (bárs len ta kniha), kupuje si zo svojich. samozrejmostou je priprava do skoly aby ostala ako doteraz, vratane vysledkov v skole.

alaguema
23. máj 2016

@janka258 no, ja práve vreckové vôbec za povinnosť rodičov, ani právo detí, nepovažujem. Ale chápem pointu toho, čo píšeš.

misel0806
23. máj 2016

Davat vreckove za pracu nieje prave ta najlepsia alternativa.. Nauci sa nato a potom zakazdym bude pytat.... Bude mat desat uz musi byt zodpovedny a pracu a pomoc v domacnosti musi brat ako samozrejmost a nie ako biznis s ktoreho bude tazit☺

jazumalu
autor
24. máj 2016

Tak baby, vidím, že sme na tom rovnako ako mnohé...aspoň to ma utešuje pri tom každodennom boji. Ďakujem Vám za príspevky, určite z nich niečo budem aplikovať a hádam nájdeme s potomkom spoločnú cestu 🙂

jessicastarblade
22. dec 2024

@jazumalu ahoj. mám 14 rokov. predtým ako sa začnete čudovať prečo tu mám účet tak prosím pochopte že tu majú účty aj mladšie deti. tiež len hľadám odpovede ktoré neviem nájsť inde. ďakujem 🙂. no ale k téme. mám 14 a od rodičov vreckové nedostávam. celkovo mi to nevadí ani ma nikdy nenapadlo si to pýtať. celkovo som vďačná za všetko čo mi kúpia - aj keď to nejako nepotrebujem. viem že nemáme bohvie koľko peňazí a preto im nechcem míňať ďalšie (už na mna minuli dosť). mám rôzne kamarátky: jedna si za vrecové tajne kupuje energetické nápoje a vapy/cigarety + make-up, ďalšia si kupuje knihy a občas nejaké jedlo keď ide zo školy domov + lístky na autobus + darčeky a k tomu si šetrí, tretia kupuje hlúposti kamarátom a len tak im tie peniaze dáva a potom ju pravdaže majú "radi" a je obľúbená. pravdaže, vašu dcéru nepridávam k ani jednej z nich . len chcem povedať že deti sú v tomto veku rôzne. ja by som sa úprimne potešila keby som na mesiac dostávala 5-10€ - nezvyknem míňať peniaze (viem že to znie vymyslene ale mám svoje sny kôli ktorým si šetrím už rok). toto bol čisto môj názor, takže prosím pochopte to 🙂. s pozdravom, Jessica 🙂 (je to moja skúsenosť, len som sa podelila)

Strana
z2