Výber triedy prvákov

1. júl 2023

Ahojte chcem sa opýtať ci ste riešili nejaké presuny z triedy do triedy keď dieťa prijali do 1.rocnika. ide o to ze dcéru prijali do triedy kde síce pozná nejaké deti ale kamošky zo škôlky ma v druhej triede.ona to zatiaľ nerieši ale mam obavy keď to zisti v septembri ci to nebude problém.na druhu stranu si hovorím ze naši rodicia tiež neriešili kto koho pozná v triede a prežili sme.len mam taky blbý pocit. Neviem ani ci sa vôbec nejaký presun dá riešiť keď už sú deti rozdelené. Mate s niecim takýmto skúsenosti?

viestta
1. júl 2023

Neriesili sme, zvykol si na novych spoluziakov bez problemov

kristinkakvetinka
1. júl 2023

Nie neriesila som ,kamarátov si dieťa nájde rýchlo

andreakotesova
1. júl 2023

Je lepsie, ak nie je v triede s kamoskami.

zuzik307
1. júl 2023

tiez sme neriesili a dobre sme spravili...

zuzikak
1. júl 2023

o to lepsie. Najde si kamosov vo vlastnej triede. Kamosky zo skolky bude stretavat na skolskom dvore. A ked nastane situacia - co urcite nastane, ze ich budu v ramci triedy alebo skolskeho klubu presuvat do vedlajsej triedy, bude si istejsia a bude sa tam citit lepsie.

vkatush
1. júl 2023

Rada z praxe, nerieš to, bude to pre ňu lepšie.

Vytvorí si nové priateľstvá, nebude stagnovať na tých istých, bude mať kamošov v iných triedach, nebude až tak rozptýlená v triede,...

A často, keď je veľa detí "partia zo škôlky", tie triedy sú náročnejšie. Aspoň u nás je taká skúsenosť.

betulinka1
1. júl 2023

Riesila som ale uz v prihlaske sme mali napisat s kym chceme byt v triede.

matus7030
1. júl 2023

Učím na prvom stupni a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ak príde veľká skupina kamošov zo škôlky robí to skôr zlotu ako dobrotu. Určite si deti ľahko nájdu nových kamarátov a so spolužiačkami so škôlky sa stretnú na chodbách školy, vramci škd...
Držím palce pri adaptácii na školu!

bu1bu
1. júl 2023

Riešila som to už pri zápise, pýtali sa nás ci chceme aby bola v triede s niekym známym.

mircalla
1. júl 2023

Dcera mala velku skupinu zo skolky. Jedna sa o ZS s MS.
Rozdelili ich do 3 tried a v ziadnom pripade ich nechceli presuvat. My sme to neriesili, ale ini rodicia sa stazovali.

@bu1bu To sme riesili aj my, ale vobec nam nevyhoveli. Ani inym rodicom. Takze to nebrali do uvahy, hoci hovorili, ze budu, ak to bude mozne

deniseee
1. júl 2023

Prvakov vzdy rozhadzovali, aby sa nestalo, ze daju dokopy velku skupinu deti, ktore sa navzajom poznaju, su partia a nikoho uz k sebe nevezmu. Vzdy ich rozhadzovali do roznych tried, aby tie deti boli na tom cca rovnako, aby sa navzajom spoznavali, aby nevznikali hned zo zaciatku skupinky, ktore su len sami pre seba. Presuny deti sa teda nerobia, ak o to rodicia ziadaju z dovodu, ze v inej triede su kamosky.

bucko555
1. júl 2023

Dcéra nastupovala do prvej triedy s úplne inými ako chodila do školky a v pohode si zvykla má aj kamošky , nikdy sa mi nesťažovala že by radšej bola v.druhej triede

deti95060810
1. júl 2023

neriešila som to pri žiadnom dieťati... kde dieťa zaradili - tam chodilo....
a veru jedna dcéra preplakala zopár dní. Našla si potom druhú inú kámošku ...
Ale...
od 5 tr. zas chodila spolu s tou kámoškou z mš- lebo obe išli do športovej tr. a spolu tvorili štafetu...

prasiatko30
1. júl 2023

Na nasej skole bola a je politika, ze deti sa miesaju kazde dva roky. Kazde dva roky daju deti do “jedneho vreca” a urobia dve triedy - vela rodicov proti tomu pritestuju a veru poznam pripad kde jedna matka to kazdy rok ked sa menili triedy prezivala velmi zivo, dieta bolo z toho na nervy a nakoniec to miesanie tried dietatu skodilo koli aferam co stvarala matka ako koli tomu, zeby si dieta nedokazalo najst kamaratov. Ja v tom vidim vyhody - dieta spozna novych ludi, a ma oporne body aj v jednej aj v druhej triede. Skor treba dieta podporit ake to bude super lebo spozna novych kamaratov a ako bonus bude stretavat byvalych spoluziakov na velkej prestavke. Snazit sa neprenasat tvoju neurozu na dieta

luliu
1. júl 2023

Neriešili sme, maju nových kamarátov a boli spokojni, sestra riešila a síce je v triede s kamarátmi, s ktorými si už ani tak nerozumie postupom času plus má absolútne najhoršiu učiteľku zo všetkých tried. Takže sestra to veľmi oľutovala.
A z iného uhla pohľadu ako príde k tomu riaditeľ keď príde za ním x takychto matiek, ktoré stresuju namiesto ich deti. Nechaj to tak.....

scila
1. júl 2023

V synovej triede tak bolo, že chlapček zaradený do 1.A chcel ísť do 1.B, lebo tam mal kamarátov zo škôlky a tak ho vymenili za chlapca, ktorý do škôlky v dedine nechodil, nikoho nepoznal, takže mu to bolo jedno.

oriesocek
1. júl 2023

ja by som to rovnako neriesila. Dcera chodila do skolky, kde ju potom podla rajonu nechceli zobrat do skoly. Isla na spadovu a nasla si dobré kamarátky aj hoci nikoho nepoznala a je spokojná. Tam horozi aj to, co pisu baby vyssie - ze nebude hladat ine vztahy - niektoré deti budu vylucovat, atd... ona ma kamarátky v iných triedach a hraju sa, ked su v druzine, atd.

jana_eyre_2
1. júl 2023

Aj moja dcéra mala pár dobrých kamarátok v škôlke, ale keď nastúpila do školy, tak boli každá v inej triede.. vôbec som to neriešila, škola je nový začiatok, našla si nové kamarátky a s niektorými zo škôlky chodí na flautu a šport tam sa stretavaju..

Napríklad najstarší syn mal len jedného kamoša v škôlke - jeho bratranca.. chodia spolu doteraz do triedy a čím sú starší, tým viac je medzi nimi viac konfliktov.. tento ukončený ročník si syn našiel viac dobrých kamarátov a bratranec akoby trocha žiarlil, začal si z neho robiť srandu..

No a najmladší ide tiež teraz do prvej triedy.. rozdelenie tried sa dozviem v septembri a nijako to neriešim.. neoplatí sa nic riešiť dopredu, ale treba počkať ako sa to všetko vyvinie a riešiť až aktuálne prípadné problémy..

3009
1. júl 2023

Keď išla pred 2 rokmi vnučka tak pri zápise sa pýtali s kým chce ísť do triedy a boli spolu dosť veľká skupina zo škôlky a kamarátia sa stále a samozrejme má aj nové kamarátky.

araavdva
1. júl 2023

na zápise som hovorila aby dali dceru do triedy s najlepšou kamoškou. Nakoniec ich rozdelili a ja po roku v škole môžem iba povedať, že to bolo pre malú to najlepšie čo sa mohlo stať. Našla si kamošky. Trieda su perfektný kolektív a je tam spokojná.

nevenka
2. júl 2023

My sme mali skusenost, ze jeden chlapcek silou mocou chcel byt v triede s nasim synom. Riesila to jeho mama. No bol covid, nastupovali v roku 2020, takze viac boli doma, ako v skole. No ale...boli teda spolu v triede a z toho bojazliveho chlapceka sa vyklul pekny "hajzlik", spojili sa este s dalsimi a zacali sa nasmu synovi za voloviny vysmievat a robit mu zle. Raz dokonca prisiel domov s ciernym palcom na nohe, sa ho pytam, co sa stalo. Az si to vsimla vsetko vychovavatelka a ze nas syn nieco povedal na takych hodinach, kde mali "kruh dovery". Zrazu zacal byt mlkvy, smutny. Dobrak k tym chalanom a chcel sa s nimi kamosit, ale vzdy to skoncilo tym, ze ho vyclenovali a iniciatorom bol prave tento bojazlivy chlapcek zo skolky. Potom jeden dalsi to na neho povedal, ze vymysla, ako sa nasmu povysmievat. Zgulovali ho tak, ze mal cervenu dodriapanu tvar. To uz som nedala a zasla za vychovavatelkou. A nakoniec aj ten cierny palec sa vysvetlil. Ten dobry chlapcek, co sa bal byt v triede "sam", zastruhal stetec a s tym ostrym stetcom nahanal cez prestavku nasho a ten si narazil palec o nohu stolika. Ono sa to potom utriaslo, vychovavatelka uz na to davala pozor, ale maly nechcel ani chodit do druziny. Bola som doma s babatkom, tak som po neho chodila na obed domov a neskor uz chodil sam hned po vyucovani. S jednym chlapcom sa kamosi z tej partie stale, ale mali teraz napriklad kamaratske fotky a mal tam uplne inych chlapcov, poviem tak, podobnych intelektualov, co sa radi ucia a jedneho Ukrajinca. Pri dcerke som toto vobec neiesila, islo par spoluziakov do ich triedy, ale vela slo na inu skolu. Najlepsia kamoska chodi na inu skolu, stretavaju sa na ihrisku pri kostole, v zbore spievaju spolu a obcas sa pride mala pohrat ku nam a nasa ku nim. V triede ma dcerka nove kamosky. Ale jedna je taka cudna, ze vraj v triede sa s nasou bavit nechce a na ihrisko ju vyvolava, ze sa s nou chce "hrat". Ale tak riesia si samy, ona je akcna a neda sa, dcerka sa skor aj pobije, keby bolo treba, to syn vobec 🙃😅.
Za mna - treba to nechat tak. My sme mali na strednej kopu spoluziakov z 1 zakladnej skoly, vyberova trieda to bola, nastastie som si tam nasla 1 vybornu kamosku a 2 dalsie sa ku nam pridali. Vsetky baby z okolitych dedin okolo mesta, ostatni boli jedna particka z mesta a medzi seba nas nebrali. Cim viac deti sa nepozna, tym lepsie.

lacibo
2. júl 2023

Ak to dcera neriesi..ty to uz vobec neries..bude to brat ako automaticke, ze bude v triede s danymi detmi, s ktorymi bude..presuvacky nikdy nerobia dobrotu a v konecnom dosledku je to medvedia sluzba aj pre dieta..na co ho brzdit, ked sa moze rozvijat

lacibo
2. júl 2023

Moja dcera nastupila do triedy, ktora je v blizkom meste a su tam deti aj z okolia..kedze je to specialna trieda pre nadane deti..cize s nikym sa nepoznala..a nikdy sa necudovala, preco ma spoluziakov akych ma..deti toto fakt neriesia..iba rodicia..treba zvolnit a nechat deti trosku samé riesit svoje zalezitosti..aj od prváka uz..cim skor tym lepsie..bude o to.viac samostatna a nezavisla od mienky inych..kamaratov si najde v hocijakej triede..

tani777
2. júl 2023

Moja este len bude predskolacka..ale takto,ked som sla ja do skoly,prvy den ma strasne mrzelo,ze jeden kamarat zo skolky je v inej triede...potom mi to uz nevadilo,stretavali sme sa na chodbe a vonku po skole..a v tretom rocniku nas zas pomiesali a uz sme boli spolu 🤷‍♀️ cize z pohladu dietata je to uplne v pohode,aj ked to na zaciatku zamrzelo..a to som k tomu vzdy bola introvert,co si tazko hlada kamaratov,ticha,uzavreta..a zvladla som to

autor
4. júl 2023

Ďakujem pekne ukludnili ste ma. Snáď to zvládne v pohode aj mala😊