Vybuchla som a nezvládla situáciu
Viem, ze ma teraz mnoho super dokonalych mamiciek odsudi, ale ja uz mam nervy na pokraji. Moje drahe dieta ma privadza do zurivosti tym, ako si nevie nic vazit. Je na prvom stupni zakladnej skoly...dlho nam trvalo, kym konecne pochopila, ze ulohy proste robit musi, ze do skoly sa nechodi vykecavat atd...tento rok prekvapila. Robi si ulohy, patrila medzi naj flakacov a teraz je medzi najusilovnejsimi, neodvrava ako predtym...ale aj tak ma dokaze tak vytocit :( problemom su peniaze (vreckove), aj nase v rodinnom rozpocte a aj veci ako oblecenie a pod. Su dni, kedy jej desiata staci a este donesie domov a su dni, kedy pride a ze uz po 2.hodine nic nemala a bola hladna. Prave pre tento pripad sme zaviedli 1-2€ k desiate, ak by nahodou. Nemam nic proti, ak si kupi keksik, ci pitie...ale najprv sme dlho riesili, ze peniazky sa nerozdavaju (ano, rozdavala kamaratkam s tym, ze "ved my mame vela). Po dlhej dobe vysvetlovania aj kriku uz toto pominulo. Prislo obdobie, kedy vsetko pozicala, dala, nevratili jej a ja som za mesiac aj 3x kupovala pero, gumu...zas vysvetlovanie, krik...vcera dosla domov a ze si kupila 2 baliky cipsov. Nema ich vyslovene ze zakazane, ale vie ze smie trochu raz za cas, ked ich my kupime prilezitostne k nejakej oslave...no nehnevala som sa, len som pekne vysvetlila, ze peniazky jej nedavam na to, a ze cipsy si nezelam aby kupovala...dnes? 3 baliky cipsov...tak uz som sa nahnevala. Vliala sa do mna taka zlost, ze jej clovek neustale vysvetluje, dava priklady, co to obnasa zarobit peniaze a ze ona proste kupi sebe a spoluziakom..ona by sa snad aj rozdala, a sebe hoci aj nic. A nejde len o peniaze. Vsetko...hracky, veci...chces? Joj tak si vezmi, ved ja mam plno...naozaj netrpime financnou tiesnou, byvame v krasnom dome, luxusne auto, ma plno hraciek, oblecenia, ale keby chodila na zakladnu skolu, kde su citit rozdiely a ze suciti s tymi, co maju menej ci nemaju, este by som si povedala nech...ale chodi na sukromnu jazykovu skolu, kde kazde dieta ma rodicov lekarov, uspesnych pravnikov, spevakov...takze naozaj netru biedu, ze im musi dcera dat a ona aj tak...vysvetlujem jej dookola, ze oni si svoje odlozia a setria a ona vsetko na nich minie. Uz fakt neviem ako. Dnes som jej definitivne cele vreckove zrusila...ale co dalej? Ako ju naucit vazit si, co dostane, co ma? :( my s manzelom pochadzame z financne nadpriemernych rodin, ale neviem ako, rodicia nas naucili vazit si co mame a ja vidim, ze moje dieta nie a nie :( kolko krat prideme z nakupu a ze sme ti kupili nieco a ona? "Boze, len dufam ze nie zas dalsie oblecenie"...mna ide vtedy roztrhnut. Clovek si mysli, ze sa potesi, a ze ved aj potrebuje a ona miesto dakujem toto. Co robit, ako to zmenit? :( a este jedna vec...ak nieco velmi chce, dokaze pilit usi, prosikat, slubovat hory doly, len aby to dostala a ja som v tom silna, ale muz proste nevydrzi a kupi (je schopny ist v noci do Tesca kupit tenisky co tak chce, a rano ju cakaju pri posteli)...hadat sa s nim preto ma nebavi uz.Proste cele zle zle zle...jej naj kamaratka dostane k narodeninam kona a uz je zle, lebo ona sa ma super a jej rodicia kupia a my jej ani psa nekupime (mala x y zvieratiek, ktore ju po tyzdni nebavili a neskor sa ich zbavila dobrovolne darovanim, alebo chudata pomreli)...a tak dookola :( a tak mi dnes rupli uz uplne nervy a zbila som ju uz v amoku :( citim sa pod psa, hnevam sa na nu,na seba,na vsetko...
Bitka bola zbytočná. Dieťa je odrazom výchovy , u vás konkrétne nejednotnej. Čo ty zakazes, muž splní.
Chce to zmenu od základu. Menej behať po obchodoch za prebytkom a viac sa venovať dcére. Tensie skrine a plnsiu dušu. Tráviť viac času zmysluplnejsie a v pokoji.
A ísť sa spýtať rodičov, ako vás dokázali vychovať v prebytku ku vďačnosti za všetko, čo máte.
Držím palce.
Všetko sa dá napraviť.
@macamac my detom venujeme skutocne takmer vsetok volny cas. Dokonca niekedy nemame ani my ako manzelia cas porozpravat sa, lebo sme s detmi. Chodievame na vylety, dovolenky, hrame sa, vyrabame, kino, ihriska, dokonca u nas funguje spolocna vecera pri stole a vikend komplet, spolu ranajkujeme, obedy, vecere...cize v tomto smere nemyslim ze robime cosi zle. Ale ano, viem ze ta bitka bola nanic...bol to uz naozaj nekontrolovatelny cin z mojej strany z toho vsetkeho :(
presne.. ak bude trucovat, fajn, dostane len nevyhnutne, jednoduche tenisky, tricko bez ozdob, jednofarebne.. zoznam domacich povinnosti.
Na nete bolo halo okolo pripadu americkej mamy, ktora vystavila pozadovacnemu pubertiakovi tiez ucet. Z role zavisleho opatrovaneho syna sa dostal na uroven spolubyvajuci. Naucil sa, ze vsetko ma svoju cenu a ani voda, teplo, byt.. nic nie je samozrejmost. A luxus stoji pracu, nie je to jeho AUTOMATICKY narok.
@lelulenka ak môžem poradiť, tak treba zaviesť tvrdšiu výchovu. Nemaj ľútosť nad tým, že dievča náhodou bude po druhej hodine hladné. Pre tento prípad jej prihoď do tašky jedno jablko. A keď aj tak bude hladná, nech... od hladu neumrie, aspoň jej lepšie bude chutiť obed. Takže zruš jej peniaze navyše
k desiatej. Nekupuj jej handry len tak pre radosť, ale až keď bude fakt potrebovať. Pre dieťa na prvom stupni handry nie sú až také dôležité, teda moja dcéra začala oblečenie riešiť až na druhom stupni.
Ak daruje svoje veci spolužiakom, nedokupuj jej ich, ale nech si ich ide sama kúpiť zo svojho vreckového.
Ak sa s manželom čo najskôr nedohodnete na jednotnej výchove, budete mať s dcérou pravdepodobne v puberte oveľa väčšie problémy ako teraz. Treba byť prísny a dôsledný, lebo dcéra začne časom zneužívať mäkkého otecka...
@lelulenka
tak trocha ta chapem. Este nemame deti v skolskom veku ale presne tohto sa bojim: mame sa tiez financne dobre, nic nam nechyba ale neradi plytvame a chceme aby si deti vazili co maju. Do toho este zijeme v USA, kde sa toho naplytva az-az 😒
Hlavne musite byt s manzelom ako jeden. Ked ano tak ano, ked nie tak nie. Urcite niekedy budete ti najhorsi rodicia v dcerinych ociach ale to sa stava.
Co sa tyka dcerinej povahy, tak su ludia co sa rozdaju. Tam asi nic nezmozes. Jedine ze ona pociti nedostatok, ked to co ma da niekomu inemu. To jej nevadi?
A k bitke: urcite by som sa ospravedlnila a vysvetlila preco sa to stalo. Snad rozhovor pomoze
🙂
@lelulenka ked mate vsetkeho tolko ako prezentujes ("luxusne auto, krasny dom...") tak kde je problem ze tvoje dieta minie denne 2 eura podla vlastneho uvazenia? Ak na to nemas, peniaze jej nedavaj a pribal viac desiatej.
Fakt problem...
ja by som zaviedla vreckove 10e mesacne ak minie viac nedostane, nekupuj jej oblecenie cely rok, iba topanky ak su jej male.. ak nieco chce nech si na polovicu nasetri a druhu jej ty doplatis, to plati ak pre toho kona;) to chvilu potrva kym na kona nasetri.. este jej zaved platene prace v domacnosti.. aj z toho moze setrit na kona 🙂 na sviatky jej kup max jeden darcek do urcitej sumy.. ak chce drahy tak musi nan setrit.. a zvysok penazi co by si minula na darceky daj na aktivity, vylety.. akoze to je v ramci jej narodeninove.. vianocneho darceka.. proste aby dostala nie materialnu vec ale zazitok.. a to jej potom pripominaj, ze dostala ked sa bude stazovat, ze nedostala dost..
"Drahý Aaron,
keďže to vyzerá, že si zabudol, že máš iba 13 a JA som tvoj rodič a tvrdíš, že nechceš byť kontrolovaný, tak si myslím, že potrebuješ lekciu nezávislosti. A keďže si mi hodil do tváre, že teraz zarábaš (robí videá na nete, zarába pár dolárov mesačne), tak to bude ľahšie, aby si si kúpil naspäť veci, ktoré som ti kúpila v minulosti.
Ak budeš chcieť svoju lampu / žiarovky alebo prístup na internet, musíš si zaplatiť svoj podiel.
Nájom, elektrina, internet, jedlo...
A budeš musieť vyniesť smeti v pondelok a stredu a piatok, rovnako v tieto dni pozametať a povysávať. Budeš čistiť kúpeľňu raz týždenne, chystať si sám jedlo a upratať si po sebe. Ak to nespravíš, za každý deň ti naúčtujem 30 dolárov ako poplatok "za chyžnú", keďže to spravím ja.
Ak sa rozhodneš, že budeš znovu radšej mojím synom, ako spolubývajúcim, tak som pripravená na vyjednávanie o podmienkach.
Tvoja mama "
Estella je osamelý rodič. Na nete uverejnila aj svoje vysvetlenie, čo sa dialo ďalej (zabralo to) a aj to, že list chcela zverejniť na FB iba pre príbuzných, len omylom sa dostal ako verejný.
@macamac boze moj ako ty vies kolko sa jej venuju? Mozno tisic krat viac ako chudobni ludia. Ale s ostatnym suhlasim.
@lelulenka Nekupovat nekupovat nekupovat. Ak manzel ale nepojde s tebou za jeden povraz mate velky problem. Mlada rozda, lebo je vdaka tomu asi popularna. Moja dcera , ale iba 5rocna toto zacala teraz robit. Odhadujem ze chce potesit deti a tym aby ju viac mali radi. Ak to prekroci iste hranice tiez to zacnem riesit. Ja som raz prisla z nakupov to hadam mala pred 4 narodeninami, a zahlasila ze co tolko oblecenia. Odvtedy? Nakupujem len to co potrebuje. A ked nieco velmi chce, urcite to nedostane hned. Ja som ako dieta tuzila po mnohyyyych mnohych veciach a nasi nemali ci skor mi na to proste nedali. A tak som zacala velmi skoro brigadovat, hoc sa to nesmelo uz v 14 som robila pre nasich znamych. Robota mi nesmrdela a za zarobene peniaze som kupila co som chcela. Ale chcem ti tym povedat ze kym sa tvoj muz neunormalni, nic ale naozaj nic nezmozes. Kvoli tomu ze ste nejednotni sa aj vasa dcera sprava takto.
Vreckove by som na cas zrusila. Ale nie len ty. Obaja aj tvoj muz. Radsej jej sprav viac ma desiatu aj ked vyhodis teraz ide o vychovu a hladna tiez nechces aby bola..
Za to zbitie sa "netrap". Teda..nechcem to bagatelizovat, ale kazdemu sa niekedy stane ze mu rupnu nervy. A len dodam, ze dieta nie je len odrazom vychovy bohuzial.. Aj povahy, aj okolia, aj situacie...
@lelulenka v prvom rade sa treba porozprávať s manželom a byť zajedno. Dcéra musí pochopiť, že čo zakáže jeden rodič, zakáže aj druhý . Deti sú vynaliezavé a všímavé, dcéra je šikovná a len využíva to, čo sa jej núka, vie, že otecko je schopný v noci ísť do tesca kúpiť to, čo ona chce, aj by som sa jej čudovala, keby to tak nerobila.
Vreckové nech má pevne stanovené napríklad na týždeň taká a taká suma, ak to rozdá alebo pomíňa na hlúposti, fajn, treba jej dať jasne najavo, že viac nedostane, ak sa aj na hlavu postaví.
A hlavne, nepridávať jej každý deň k desiate 1-2 eurá, lebo jasné, že si za to kúpi sladkosť, chispy a pod., radšej jej dať o jeden rožok viac, alebo jablko, banán.
Ak má plné skrine a oblečenia kopec, nedokupovať "niečo naviac", nech nosí, čo má a ak bude chcieť niečo naviac, tak ju motivovať tým, že nech si našetrí a prispeje polovicou sumy k tomu, čo chce. Aby si začala uvedomovať hodnotu peňazí 😉
Ale zabila si ma vetou, že kamarátka dostane k narodeninám koňa 😀 To holt, klobúk dole, to je náročnejšie viesť k skromnosti dieťa, ak má kamarátky, ktoré na prvom 1.stupni dostanú na narodeniny koňa, neskôr koňa a na maturitu byt 😒 😀
@lelulenka je tazke dieta prevychovavat niekde som citala ze dieta sa vychovava do troch rokov a mne sa zatial zda ze je to pravda.Dcerka rada rozdava a to nie je zla vlastnost tot by robila aj keby nema tie peniaze aj nas syn je taky tesi sa z toho ked moze davat.Treba do nekonecna vysvetlovat a teda veci si nejak zasluzit a kupit jej naozaj to najnevyhnutejsie co potrebuje a hotovo.Na desiatu nieco pribalit ale nie peniaze napr. nejaky croisant.
@zeriempizzu myslim ze je to dost podstatne. Nejde predsa o to ci na to maju. Ale naucit ho, aby si to vazilo. Peniaze zo stromu nepadaju.
@lelulenka jaaj pisem pisem a prispevok fuc....tak este raz v skratke....
- skutocne sa zamysli, alebo sa spytaj rodicov, co robili oni inak, ked tvrdis ze teba aj manzela naucili vazit si peniaze.
- vazne nevidis kde je ta obrovitanska chyba???
- v tom ze jej vsetko date
- v tom, ze ju v nezodpovednom spravani neskutocne podporujete
- chce - kupite, letite, zozeniete
- minie na blbosti, rozda - date jej aj na druhy den, nech spravi to iste.......zbytocne jej stale dookola vysvetlujes ake tazke je zarobit peniaze a ze si ich ma vazit, ked nasledne svojim konanim vsetko toto do bodky vyvratis
- gumu, pero atd? 3x? - strati - nema! nekupim! dostala si 2€ na cipsy pre kamosky - kup si ak chces mat pero
- x zvierat? nekomentujem 🙂 plati to iste co hore
atd atd atd
chyba: neskutocne ju podporujete, ba az vediete k takemuto spravaniu prave VY!!!
@liv1 a podla coho sudis ze to dieta si peniaze nevazi? Lebo ich mina na nieco cim potesi seba i okolie? To je tak zle urobit detom okolo seba radost? Bit vlastne dieta kvoli par euram? To fakt? Wow! Kebyze ide o rodinu kde budu tie 2 eura chybat, mozno pochopim, ale matka s "luxusnym autom" citi potrebu trestat dieta pre toto?!
@zeriempizzu mne nerobi problem, ze ich minie, ale akym sposobom a na co.
@lelulenka takze radsej by si bola keby bolo tvoje dieta skupe a sebecke? Lebo ved ostatne deti su tiez z bohatych rodin?
Ze ma to vobec prekvapuje, sme cudny narod...
kvoli 3 balickom chipsov za 2 eura pre kamaratov bit dieta ? no divne mi to pride, rozdel jej mesacne vreckove, nabal vacsiu desiatu, aj ked ju nezje /mozno sa rozdeli so spoluziackou - nebola by jedina kto to robil/ a nekupuj jej oblecenie. povedz nie a tym to konci
@lelulenka akoby som citala o nas, akurat, ze ja sa uz vobec nerozculujem lebo som zistila, ze to skratka nema zmysel. Bitka urcite nie je cesta a nie som dostatocne tvrda na to aby som na vsetko hovorila nie a ako si vsetko treba vazit (z tych reci su deti nervozne a ja potom z nich, ze im to nedochadza).
Tak som si na to zvykla.
Ta veta s oblecenim je aj u nas casta, no ak nechces aby chodila stale v tom istom, tak to ber tak, ze ju obliekas kvoli sebe a necakaj za to vdaku. Aj kona sme uz mali, po tyzdni ich nebavil. Skratka sa na to vykasli. Daj jej tie dve eura denne, nech si nakupi co chce, komu chce (zo skusenosti viem, ze po mesiaci kazdodenneho jedenia chipsov a mcdonaldu jej prestanu chutit) a raz mesacne urob nakup skolskych pomocok. A budes mat pokoj v rodine. 😉
@liv1 presne to si myslim...rozdava, lebo si mysli, ze ju budu mat radsej a bude ta najsuper...ako keby nechapala, ze to nie je potrebne. Maju ju deti velmi radi, ona vie byt strasne fajn a zlata, je velmi sucitna. Ale ako vsetky deti, ma aj svoje zle dni ci chvilky. Dnes som jej vyslovne zakazala odteraz poziciavat, darovat. V triede je dalsich 10 deti, ktore vedia niekomu ak chyba pozicat. Inak pacil sa mi navrh vyssie od @kale13 na to vreckove 10€ na mesiac. Pride mi to strasne malo, ale prave to sa mi na tom paci, ze bude musiet sama vyhospodarit. A nebudem sa trapit, na co minie, rozda, pre mna za mna nech. Ale viac nedostane. Akurat neviem, co sa rata a nerata do vreckoveho, teda napr.desiatu dostane a plus vzdy sladkost/ovocie...ale co drobnosti z nakupov domov, ako su nejaka maskrra, miluje napr.sialene cipsy Pringles tie zelene, to kupovat dalej ako doteraz, ci prestat a nech si to odteraz sama?atd.
@lelulenka vreckové je vreckové, k desiatej by som jej už nedávala 😉 Radšej pribaliť niečo viac na desiatu.
A v rámci nákupov môžeš kúpiť tie pringles, zase ale nie každý deň. Nie je to o tom, že nadiktuje rodičom zoznam, čo majú nakúpiť, dostane čo chce a peniažky bude mať aj tak. Tak nejak so zdravou mierou, proste v rámci víkendového nákupu môžeš kúpiť 1balíček Pringles (ani neviem, čo to je 😀 ) a dať do komory, keď bude chcieť, tak to tam má, ale ak bude chcieť viac, tak nech si to kúpi už potom zo svojho.
@zeriempizzu tebe snad pride normalne, keby musis kupovat dietatu 3x do mesiaca pero, lebo ked sa opytas, kde ho ma, tak mykne plecami ze nevie? Niekto si pozical..kto?...ja neviem, nestihla som si vsimnut, lebo som kreslila.. atd. Nema ani zaujem spomenut si, lebo naco...ale potrebuje nove, lebo cim bude pisat? A ona viem len tymto...chapes tu pointu? Vela krat jej robim na desiatu palacinky, upeciem kolac, urobim ovocnu misu a poviem, ze ma toho vela, nech ponukne spoluziakov. Ale nemyslim si, ze je vhodne, aby kupovala spoluziakom 3 baliky cipsov, lebo vraj moze (a pritom vie, ze nie)...keby kupi jedny a podeli sa, ok...ale 3?preco??
@lelulenka ešte mi napadá, 10 eur mesačne možno nie je veľa, ale ak chce viac peňazí, tak ju motivovať, nech si "privyrobí" domácimi prácami, aby vedela, že peniaze nerastú na stromoch, ale pekne sa odmakajú a možno si ich bude viac vážiť. Inak, že rozdáva, pomáha, je naozaj pekné, to sa dnes už taká vlastnosť veľmi nevidí. Len jej treba ukázať hranice, že ak aj rozdá 3 perá, fajn, nie je problém, len nech si potom z vreckového kúpi nové pero pre seba.
@lelulenka asi mame rozdielny pohlad na svet - ano nevadi mi kupit pero 3 krat za mesiac.
@blackcrystal je to jedna z moznosti...otazka znie, ake deti nam touto vychovou vyrastu? Co ak pride nieco, co zmeni nas sposob zivota, alebo jej, ze nebudeme mat, ze bude musiet vediet ako fungovat...navyse ja chcem vychovat z nej zodpovedneho cloveka, ktory sa bude vediet spolahnut sam na seba. Ano, pomozeme ak treba, ved aj nam rodicia pomohli. Ale napriek tomu ze sa mame fajn, chodime do prace, odkladame, neminame od vidim do nevidim len preto, ze mozme...to by som chcela naucit aj ju.
@lelulenka tak mi napadlo, čo keby ste mali v živote niečo naozaj zmysluplné...píšete že máte všetkého dosť, až nadbytok, ... dievča nemá problém rozdávať, nie je lakomá, ...skúste si adoptovať na diaľku nejaké dieťa z Kambodže či Afrického Konga, či inej krajiny, kde tie detičky naozaj nemajú nič a ak by ste nejaké dieťa finančne podporovali, obvykle to nie je veľká suma, cca 20-30 eur, urobíte veľkú vec a dcéru by som do toho aktívne zapojila, že sú detičky na svete, ktoré nemajú rodičov, nemajú nič a vy by ste dali niektorému z nich budúcnosť a treba časom sa do tej krajiny ísť pozrieť ...nech má možnosť vidieť a zažiť ako žijú niektoré deti. /stačí si nájsť na internete: adopcie na diaľku/.

@lelulenka vreckove len ak si zarobi - umyje auto namiesto umyvacky, kazdy den ranajky pre celu rodinu a pod. Nove veci len ak potrebuje alebo opat ak si zarobi. Treba si stanovit cennik a dosledne to dodrziavat.