icon

Vybuchla som a nezvládla situáciu

lelulenka
7. okt 2015

Viem, ze ma teraz mnoho super dokonalych mamiciek odsudi, ale ja uz mam nervy na pokraji. Moje drahe dieta ma privadza do zurivosti tym, ako si nevie nic vazit. Je na prvom stupni zakladnej skoly...dlho nam trvalo, kym konecne pochopila, ze ulohy proste robit musi, ze do skoly sa nechodi vykecavat atd...tento rok prekvapila. Robi si ulohy, patrila medzi naj flakacov a teraz je medzi najusilovnejsimi, neodvrava ako predtym...ale aj tak ma dokaze tak vytocit :( problemom su peniaze (vreckove), aj nase v rodinnom rozpocte a aj veci ako oblecenie a pod. Su dni, kedy jej desiata staci a este donesie domov a su dni, kedy pride a ze uz po 2.hodine nic nemala a bola hladna. Prave pre tento pripad sme zaviedli 1-2€ k desiate, ak by nahodou. Nemam nic proti, ak si kupi keksik, ci pitie...ale najprv sme dlho riesili, ze peniazky sa nerozdavaju (ano, rozdavala kamaratkam s tym, ze "ved my mame vela). Po dlhej dobe vysvetlovania aj kriku uz toto pominulo. Prislo obdobie, kedy vsetko pozicala, dala, nevratili jej a ja som za mesiac aj 3x kupovala pero, gumu...zas vysvetlovanie, krik...vcera dosla domov a ze si kupila 2 baliky cipsov. Nema ich vyslovene ze zakazane, ale vie ze smie trochu raz za cas, ked ich my kupime prilezitostne k nejakej oslave...no nehnevala som sa, len som pekne vysvetlila, ze peniazky jej nedavam na to, a ze cipsy si nezelam aby kupovala...dnes? 3 baliky cipsov...tak uz som sa nahnevala. Vliala sa do mna taka zlost, ze jej clovek neustale vysvetluje, dava priklady, co to obnasa zarobit peniaze a ze ona proste kupi sebe a spoluziakom..ona by sa snad aj rozdala, a sebe hoci aj nic. A nejde len o peniaze. Vsetko...hracky, veci...chces? Joj tak si vezmi, ved ja mam plno...naozaj netrpime financnou tiesnou, byvame v krasnom dome, luxusne auto, ma plno hraciek, oblecenia, ale keby chodila na zakladnu skolu, kde su citit rozdiely a ze suciti s tymi, co maju menej ci nemaju, este by som si povedala nech...ale chodi na sukromnu jazykovu skolu, kde kazde dieta ma rodicov lekarov, uspesnych pravnikov, spevakov...takze naozaj netru biedu, ze im musi dcera dat a ona aj tak...vysvetlujem jej dookola, ze oni si svoje odlozia a setria a ona vsetko na nich minie. Uz fakt neviem ako. Dnes som jej definitivne cele vreckove zrusila...ale co dalej? Ako ju naucit vazit si, co dostane, co ma? :( my s manzelom pochadzame z financne nadpriemernych rodin, ale neviem ako, rodicia nas naucili vazit si co mame a ja vidim, ze moje dieta nie a nie :( kolko krat prideme z nakupu a ze sme ti kupili nieco a ona? "Boze, len dufam ze nie zas dalsie oblecenie"...mna ide vtedy roztrhnut. Clovek si mysli, ze sa potesi, a ze ved aj potrebuje a ona miesto dakujem toto. Co robit, ako to zmenit? :( a este jedna vec...ak nieco velmi chce, dokaze pilit usi, prosikat, slubovat hory doly, len aby to dostala a ja som v tom silna, ale muz proste nevydrzi a kupi (je schopny ist v noci do Tesca kupit tenisky co tak chce, a rano ju cakaju pri posteli)...hadat sa s nim preto ma nebavi uz.Proste cele zle zle zle...jej naj kamaratka dostane k narodeninam kona a uz je zle, lebo ona sa ma super a jej rodicia kupia a my jej ani psa nekupime (mala x y zvieratiek, ktore ju po tyzdni nebavili a neskor sa ich zbavila dobrovolne darovanim, alebo chudata pomreli)...a tak dookola :( a tak mi dnes rupli uz uplne nervy a zbila som ju uz v amoku :( citim sa pod psa, hnevam sa na nu,na seba,na vsetko...

egiginka
7. okt 2015

@lelulenka naomi aldort, nevychova. cz Pomaha, kukni si free videos, urcite pomoze, naucis sa komunikovat;) drzim palce urcite kukni!!!!

charlie1980
7. okt 2015

Pravdaze im to vyhovuje....inak by sa neofukla, ze mama nekupi 6 detom listky do kina. Asi by mala dcera pocit viny voci kamaratkam, preto odmietla ist nakoniec. Keby to tak nebolo, vobec by sa nad tym nepozastavila a do toho kina by isla aj tak, pretoze ide o zazitok. Lenze zazitok je nieco nehmatatelne, nematerialne a to pre nu nie je podstatne.

jeennyv
7. okt 2015

Baby ja ked nad tym uvazujem, tak podla mna ciastocnou chybou, ale co prispieva k tomu problemu je aj prostredie myslim to skolske...je tazke niekedy vychovavat realne a prakticky dieta medzi detmi nejakych pseudo celebrit atd... v kolektive prichadza k porovnavaniu tzv, pretekaniu a rivalite a ked je v takom prostredi, tam su tie mantinely a financie niekde inde a vlastne niekedy nie je tam kam ist viac resp... kupuju sa kone, zachvilu to budu slony dobreze nie a dietatu v takom prostredi tazko vysvetlis, ze sa neda nemozes, ked ti ostatni rodicia emocionalnu prazdnotu prekryvaju materialnou.....

mircalla
7. okt 2015

@jeennyv ano, urcite aj to....dobry point...je to tak a je to smutne

lelulenka
autor
7. okt 2015

@mircalla ano suhlasim a aj som vyssie pisala, ze zial manzel ma k tomu iny postoj a hadat sa s nim kvoli plateniu za 1 nechcem a nebudem, kedze viem aky je. K tomu mobilu, mna to zamrzelo len preto, ze dosla domov s placom, lebo sa jej spoluziak vysmial, ze to co za mobil dostala (kupovali sme jej Samsung Galaxy S4, co si myslim, ze je pre dieta az az)...a ako sa pridruzili k vysmechu dalsie deti, tak si ju viem predstavit, ona tazko zvlada take situacie. Napr.som jej minuly tyzden kupila nohavice, uplne obycajne a zlte. Pristanu jej a pacili sa jej. No v skole jej neviem kto povedat, ze vyzeraju smiesne a vcera plac, lebo jej sa nepacia, nechce ich.

esterba
7. okt 2015

@lelulenka my sme sa ale vobec nepochopili, pointa je, ze ma urobit nieco uzitocne pre teba (usetri peniaze za umyvarku - mas čiste auto) a preto si zasluži peniaze, oproti tomu, ze robi nieco pre seba (ucenie, bezne upratovanie), za co si zasluži v peniazoch nicovate nic (tam Jej naopak platite). Jasne, ze su umyvarky, ale ani tie nie su zadarmo a tomuto principu ju chces predsa naucit. Ci? Uz mi to pripada ako ze "moje dieta ma bije, ale snad ho nebudem obmedzovat v slobode pohybu".

miriem
7. okt 2015

Kedysi som sa mojej maminy opytala, ako mam vychovavat deti k skromnosti. A odpoved? Ak nebudes ty skromna, k skromnosti ich nevychovas. Ty neootrebujes riesit dceru ale prioritne seba. Chces jej dopriat a mat ju stale pekne oblecenu, tak jej vzdy kupis nieco pekne a ked prides domov, spytas sa, hadaj, ci sme ti kupili? A ona- snad nie nove handry? Preco by si to vlastne mala vazit, ked ju dobrovolne bombardujete vecami, ktore nepotrebuje? Je rozmaznana. A mozete za to vy rodicia. Vy si musite ujasnit priority a dat do normalu prisun materialnych statkov detom. Laska sa da prejavovat aj inak ako vecami. Odmalicka je obklopena bohatstvom, je to jej standard, nepovazuje to za nieco, za co by mala byt vdacna. Baby tu radia, kupit jednoduche oblecenie, vtedy ked je potrebne, kupit uplne najjednoduchsie pomocky. Otazka je, ci to ty rozdychas, ze princezna bude v tricku za 3,5€ z vypredaja a s perom za 20 centov 😉

charlie1980
7. okt 2015

@lelulenka Vidis, vidis....darmo ti tu baby pisu...tebe samej Unika podstata. Ty sama nie si schopna normalne uvazovat ! Ty si skutocne myslis, ze ide o nejake umytie auta ??? Ved su autoumyvarky, vsakze...? Vies, Co je to vobec doslednost ??? Doslednost je, ze kazdu nedelu, ked to Auto mozno potrebujete najmenej, dcere postavis kybel, spongiu taku, aby neposkrabala lak, vyratas jej hodinovu mzdu 50 centov a potom zisti, Co je to hodnota penazi. O to tu ide! A nie ci si rucne pri umyvani zarobi alebo nie. A budem to robit tyzden Co tyzden, kym to pochopi ! Ach, Skoda reci, ty sama si zdegenerovana.

mircalla
7. okt 2015

@lelulenka toto len uplne podciarkuje (s tym mobilom), co napisala @jeennyv. Skola plna bohatych a rozmaznanych deciek, ktore sa chvalia co maju a posmievaju, ked niekto nema najnovsi, nastylovejsi ci najneviemaky mobil ci pc, najdrahsie handry....tazko sa tam nauci k nejakej skromnosti.....to je tragicke....a pevne dufam, ze teda moj syn toto nebude musiet zazivat....desim sa toho

mircalla
7. okt 2015

@miriem 🙂

jeennyv
7. okt 2015

@lelulenka ale v tomto robis chybu, pretoze vasa vychova musi byt v prvom rade jednotna....ak ty budes dcere predostierat nieco ine a aj manzel nepohnete sa...ty zakazes, manzel povoli...tak v prvom rade ty budes v neustale pozicii tej zlej a po dalsie sa vasa dcera bez vas neskor nepohne...lebo bude jej lahsie prist za ocino, nie najst si nejaku pracu.....a sama pises, ze v kolektive sa jej smiali a tu bude ten pes zakopany...tvoja dcera si prostrenictvom tych veci a penazi vydobija pozrnost, resp. urcite dobre spravanie k nej...cize podla mna chyba kolektivu...ona by som povedala tie veci nema a nekupuje pre seba ale ludi a kolektiv...okolity svet...radsej by som pristupila k tomu, ze sa musi mat v prvom rade ona rada a robit veci pre seba chciet a nie preto, ze sa chce niekomu zapacit...viem tazke, ale tak si nenajde normalne vztahy s ludmi vsetko bude len kupovane, lebo ju ludia maju radi pre nu a nie preto co im dava a peniaze.....

maxilou
7. okt 2015

@lelulenka ahoj, precitala som skoro celu diskusiu a musim sa priznat, ze suhlasim s charlie1980. Skus sa pozriet na to, ci sa tvoja dcera neciti v kolektive menejcenna. Hovorim z vlastnej skusenosti, tiez si pamatam ako som na prvom stupni kupovala kamaratkam lizatka, len aby ma vzali medzi seba :D Potom som vsak pochopila, ze to nie je normalne. V skratke, vobec som si s tymi dievcatami povahovo nesadla a nastastie som na to prisla sama a nikdy viac som si nikoho nemusela kupovat :D tiez som chcela, aby ma mali vsetci radi... ale potom sa mi to nastastie vsetko v hlave upratalo a doteraz nemozem vystat ludi, ktori sa vsade vtieraju a kazdemu hovoria len to, co ti ludia potrebuju pocut. Podla mna ma take obdobie, formuje sa jej osobnost. Treba sa s nou otvorene porozpravat, ako to ona sama citi. Aj ked sa ofucala pre tie listky, nie je to nahodou tak, ze ona to kamoskam nenavrhla, aby isli do kina, ale povedala, ze im to zaplati? Ved v takom veku, kto by odmietol ist do kina? Ked rodicom kamaratky povedia, ze uz maju kupeny listok, asi tazko im rodicia povedia, ze nemozu ist. Len sa skusam vzit do pocitov tvojej dcery, pretoze si myslim, ze som prezila nieco podobne 🙂

oli18
7. okt 2015

Tvoja dcéra má málo rokov, aby pochopila princíp peňazí. Kedysi som riešila to isté, aj manžel robil, čo tvoj. A robí to doteraz, aj keď sú dcéry vydaté. Peniaze si začali vážiť, až keď si zarobili vlastné. Boli to každoročné vysokoškolské brigády do zahraničia a tak si v tom čase kupovali mnohé veci už za vlastné. A poriadne si rozmysleli, čo a za koľko. Teraz hospodária rozumne, som spokojná. Neboj, tvoja dobrá výchova nevyjde nazmar, len to dlhšie potrvá. Nateraz si vyber tie najlepšie rady od báb a veľa trpezlivosti 🙂

milu22
7. okt 2015

@lelulenka Ahoj, podla mna chce tvoja dcera zapadnut do kolektivu a byt oblubenou spoluziackou, aby si ju v partii vazili a bola s nimi rovnocenna. Sukromna skola, deti z bohatych rodin, luxus. Latku ma postavenu vysoko a musi sa snazit, aby sa vyrovnala spoluziakom. Ak jej zatrhnes vreckove, mozu ju sikanovat. Ved uz pises, ze sa jej posmievaju za oblecenie, mobil a ine somariny. Neviem kolko ma rokov, no mozes sa "tesit" na pubertu. Mala by si sa porozpravat s dcerou a vypocut, co ju trapi. Viem, ze chces pre dceru len to najlepsie ale rozmyslala si o zmenou skoly? Obycajnou, statnou, ktoru navstevuju deti nebohatych rodicov. Nasla by si kamaratov, s ktorymi by nemusela sutazit, kto ma najdrahsi mobil, znackove oblecenie atd. Porozmyslaj. Mozno to bude tazke, kedze aj vy zijete luxusne a v blahobyte, mate urcity standard, isto nezijete skromne. Ak chces dceru naucit skromnosti, musis jej ist prikladom. Raz vidiet je lepsie ako 100krat pocut. Prajem ti vela stastia.

mircalla
7. okt 2015

@milu22 zlate deticky.....ach kam to spejeme

ukulela
7. okt 2015

nerozpravala sisa s ucitelkou, ako sa dcera sprava v skole? pises, ze deti sa jej aj posmievali (za mobil, za nohavice) ... ja by som sa popytala ucitelky, ci vidi aako vnima to, ze mala rozdava €,veci, jedlo .
inac platit za znamky - to mi pride dost blbost. celkovo z toho,co som zbezne v diskusii precitala, takdceru zavalujete darcekmi, vecami vsetkym, co chce. robite velku chybu.

mayamibee
7. okt 2015

@lelulenka ahoj, vlastná skusenost u mojej sestry... neviem či rozdavala peniaze ale tiež kupovala nejaké veci kamaratkam, situacia sa pomali gradovala až do teenagerského veku ked sa zaradila do skupili detí, ktorých rodičia boli bohatí. My nie, nechýbalo nam nič zo zakladných veci ale nevyše nebolo. Bolo na tréningy, nové plavky a tak ale nie na hocičo. Chcem tým povedat, že proste zrazu medzi detmi, ktoré si mohli dovolit veci za tísíce korun, vsetko značkové a moja sestra začala drankat, otec sa znažil jej vyhoviet, lebo videl, že nezapada, bolo to hrozné, namiesto toho aby ju naučil, že tie veci nie su všetko, že my tam proste nepatríme sa jej to snažil plnit tieto jej požiadavky. Nejednotná vychova, mama bola prosti, otec podlahol sestre.
Moja rada pre vas. Dajte sa s manželom na jednu kolaj inak mate prehraté. Vasa dcéra je ešte mala, da sa to zvratit. Treba jej stanovit vreckové, ale nedala by som na mesiac, pre tak malé dieta je mesiac velmi vela, dala by som týždnové, alebo max, dvojtýždnové. Vysvetlit jej systém, pripadne aj spísat a vyvesit niekde na chladničku. určite čo jej date a čo si už musí kupit sama z vreckového a vystvetlit jej aj systém šporenia, že ked chce niečo vacsia vacsinou to trvá určity čas, že ak minie všetko hned alebo rozda nebude mat. A nekupit. Proste byt tvrdí. Sama vravíš že ste boli vychovaní k tomu aby ste si veci vážili. Určite ste nemali všetko a mylsím, že vás to nijako nepoznačilo prave naopak. Ani vašej dcére sa nič nestane ak niečo nedostané, možno si aj poplace ale čo. Skor to pochopí čo je to nedostatok. Niečo takéto sa neda naučit vysvetlovaním ale skusenostou. Dajte jej ulohy za par centov, aby videla, kolko treba robit kým človek naspori na niečo. Ja ako mala som robila u otca, skladali sme matičné dosky (to asi ani vela ludi nevie čo to je) proste odborná robota a pre nas ako deti velká sranda a dostavali sme 10 korun - hoci robila by som to aj zadarmo 🙂 takže za umyvanie auta a iné roboty. Samozrejme netreba zabudat na roboty, ktoré nie su platené, aj tie musia byt lebo dieta nie je anglická královná, každý ma mat svoje povinnosti a nad rámec si može vybrat čo urobí za korunky.
A ešte by som ti chcela spomenut, že moja sestra z nedostatku začala kradnut otcovi peniaze, proste ak nedostala a potrebovala tak si chodila sama brat z penaženky, zistili to až ked mizlo dost vela, na začiatku desat, dvadsat a neskor aj 500 korun čiže potom boli velké kriky doma.
A nesuhlasím, že je to len výchovou ako niektoré písali. My sme dve sestry, mame rovnaku vychovu a moja sestra minie prvé posledné a ja som si vždy všetko odkladala a pritom nikto nas k odkladaniu neviedol. Nasi sa nikdy nestarali čo robíme s vreckovým.

stacey46
7. okt 2015

@lelulenka všimla som si, že spomínať na tejto stránke luxusné auto a dobré finančné zázemie sa neodpúšťa, lebo sa dočkáš iba takých závistlivých komentárov ako od ''zeriempizzu'' ...

sisaka
8. okt 2015

@lelulenka dieta len kopiruje spravanie rodicov. My sice nie sme milionari, ale penazi mame dost a mozeme si/ci detom kupit co potrebujeme a kvalitne, ale nase deti sa tym nikdy nevystatovali, ani si spoluziakov nikdy nekupovali a to, co mame beru ako normalku, syn 7 rocny pravdepodbne ani netusi, ze vacsina jeho kamaratov nechodi x krat do roka na dovolenku, ze ich auta su o 3/4 lacnejsie ako tie nase, ze niekto ma nohavice za 20 a niekto za 120 dolarov. Ale to bude tym, ze nerozpravame kade chodime ake mame auta, dom, telefony, ake znacky kupujeme, kolko stalo tricko, co ma na sebe a pod. Prehodnotte svoj pristup k peniazom a prestante materialnym veciam prikladat taku velku hodnotu. Nechapem, ak mate dost penazi, ze mas problem zaplatit listky do kina pre dalsich 5 deti, vsak hadam nabuduce zase oni pozvu ju. Ak je to vzdy len z jednej strany nejde o skutocne kamaratky, len o obycajne kupovanie si kamaratstva a deti to len vyuzivaju a treba to dcere aj primerane veku vysvetlit. Moje decka uz boli s kamaratmi kadetade, ich rodicia im tiez kadeco zaplatili -vecere, kempovanie, plavarne, kina, vylety.., aj my sme mali cudzie deti, ci uz na vylete, ci kine aj sme im vsetko platili vratane jedla v restauracii, , ale keby sme na to nemali peniaze tak to nerobime a detom to vysvetlime, ale kedze tu ide fakt o zanedbatelne peniaze tak nemam potrebu to dietatu vykrikovat, ci otrepavat o hlavu, alebo vycislovat, kolko nas navsteva jeho kamarata stala, alebo teraz cakat ci na oplatku dostane moj syn v rovnakej hodnote nieco od tych deti.
Dcere ste skolu vybrali sami, nemusi tam chodit, osobne by mi to velmi vadilo, keby sa moje deti kamaratili s malymi snobmi, ktori riesia peniaze, znacky a pod. (zvlast v takom veku!)
BTW - neviem, co je v tvojom ponimani byt bohaty, ale podla toho, co mas v statuse, tak az taki bohaci asi nebudete, potom aj celkom chapem, ze ti vadia niektore veci.

sisaka
8. okt 2015

@stacey46 kto ma naozaj dost penazi neriesi take prkotiny ako zmiznute pera, 3 baliky chipsov, ci 5 listkov do kina. 😝

kofa77
8. okt 2015

co to je za skola sukromna jazykova, kde chodi deti spevakov v Roznave? fakt ma to zaujima.
inak si celkom autorka odporujes, v tom, co pises, ked otec je schopny ist v noci do tesca kupit tenisky- co mimochodom v tescu ake tenisky uz len predavaju? ak som za vodou, v tescu tenisky nekupim 😀 , na druhej strane problem kupit tretiu gumu za mesiac...

zeriempizzu
8. okt 2015

@stacey46 moja krasna ja som posledna co nieco zavidi, niektore z mas ale svoje majetky nepotrebujeme prezentovat a ostal mam zdravy rozum 😘 pekny den.

zeriempizzu
8. okt 2015

@sisaka
@kofa77 presne tak baby. Esteze to viacere chapete a nie som tu ta jedina zavistliva 😄

mircalla
8. okt 2015

@stacey46 myslim, ze si absolutne nepochopila temu....nemyslim, ze ide o zavist, penazi tu ma dost viac ludi, ale ako su deti vychovavane a to sa tu riesi....neviem ci si ucelovo vyberas prispevky, ale to sa tu riesi plus prostredie v skezole
ak niekto napise kriticky komentar @zeriempizzu tak je take poplularne na MK to automaticky obratit na zavist.....bez toho, aby som prezentovala vlastny nazor...

charlie1980
8. okt 2015

Musela som sa pousmiat...ani My sa nemame najhorsie teda a urcite nie som jedina, alebo aspon dve aj s autorkou dokopy, Ale je nas tu urcite viac. Popravde, aj mna by vytacalo dokola kupovat aj malickosti ako gumu a pera kvoli dcerinej nerozvaznosti. Takze v tomto dam autorke zapravdu. Lebo ked ta guma bude chybat na vyucovani mojmu dietatu, darmo bude vysvetlovat v skole, ze uz 350.pozicala a nevratili jej ju. O to tu ide. No urcite by som zacala riesit od seba a nie vinit dceru. Ta za nic nemoze. Aku ste si ju urobili, taku ju mate.

hanka_april
8. okt 2015

pre toto by som dieta nikdy nedala do sukromnej skoly, hoci na to mame....staci mi byt v kontakte s par takymito rodicmi a chodime aj na ples jednej takej skoly a uz len ked vidim tam tych rodicov, tak si hovorim, ze "NEVER" 😎 😎 😎

zeriempizzu
8. okt 2015

@charlie1980 trosku predvidavosti a je po probleme - co tak mat doma krabicku gum, ceruziek, pier? Ved tie veci sa i tak v domacnosti zijdu a dnes to stoji ozaj drobne.
Ale tak nie vsetky sme prakticke ze a niektore si dokonca pre par supov radsej zbiju dieta...

mircalla
8. okt 2015

@hanka_april presne tak....maly mi chodi do sukromnej skolky, jedna z tych drahsich. je to tam v pohode, decka normalne, rodicia tiez. ale keby som mala pocit, ze su tam rozmaznane drze deticky zbohatlikov, tak ho odtial hned beriem....co sa tyka skoly, myslim, ze tam sa taketo veci prejavuju zvlast, v skolke este nie....porovnavanie, kto co ma....a ty nemas taketo, ty si luzer...nechcem, aby v tomto vyrastal, maly je dost citlivy....a preto normalna statna skola

hanka_april
8. okt 2015

@zeriempizzu myslim, ze autorke ide o princip, naucit dceru, ze veci sa prave same nezjavuju doma....lebo to zacne perami a potom nohavicami, teniskami, mobilmi,autom...ved co ked stratim, doma je dalsie "na sklade" - mama-tato kupia.....a zvykne si....

hanka_april
8. okt 2015

@mircalla ano, do skolky by som aj ja dala (aj to hrozi, kedze u nas je skolka full ☹ )a myslim, ze to je aj preto, ze do sukromnych skolok dava deti aj vela "obycajnejsich" ludi, aj ked je to pre nich financne narocnejsie, lebo jednoducho v statnych nie je miesto 😒 a ked chce ist maminka do prace, tak to podstupia na ten rok-dva....