icon

Vybuchla som a nezvládla situáciu

lelulenka
7. okt 2015

Viem, ze ma teraz mnoho super dokonalych mamiciek odsudi, ale ja uz mam nervy na pokraji. Moje drahe dieta ma privadza do zurivosti tym, ako si nevie nic vazit. Je na prvom stupni zakladnej skoly...dlho nam trvalo, kym konecne pochopila, ze ulohy proste robit musi, ze do skoly sa nechodi vykecavat atd...tento rok prekvapila. Robi si ulohy, patrila medzi naj flakacov a teraz je medzi najusilovnejsimi, neodvrava ako predtym...ale aj tak ma dokaze tak vytocit :( problemom su peniaze (vreckove), aj nase v rodinnom rozpocte a aj veci ako oblecenie a pod. Su dni, kedy jej desiata staci a este donesie domov a su dni, kedy pride a ze uz po 2.hodine nic nemala a bola hladna. Prave pre tento pripad sme zaviedli 1-2€ k desiate, ak by nahodou. Nemam nic proti, ak si kupi keksik, ci pitie...ale najprv sme dlho riesili, ze peniazky sa nerozdavaju (ano, rozdavala kamaratkam s tym, ze "ved my mame vela). Po dlhej dobe vysvetlovania aj kriku uz toto pominulo. Prislo obdobie, kedy vsetko pozicala, dala, nevratili jej a ja som za mesiac aj 3x kupovala pero, gumu...zas vysvetlovanie, krik...vcera dosla domov a ze si kupila 2 baliky cipsov. Nema ich vyslovene ze zakazane, ale vie ze smie trochu raz za cas, ked ich my kupime prilezitostne k nejakej oslave...no nehnevala som sa, len som pekne vysvetlila, ze peniazky jej nedavam na to, a ze cipsy si nezelam aby kupovala...dnes? 3 baliky cipsov...tak uz som sa nahnevala. Vliala sa do mna taka zlost, ze jej clovek neustale vysvetluje, dava priklady, co to obnasa zarobit peniaze a ze ona proste kupi sebe a spoluziakom..ona by sa snad aj rozdala, a sebe hoci aj nic. A nejde len o peniaze. Vsetko...hracky, veci...chces? Joj tak si vezmi, ved ja mam plno...naozaj netrpime financnou tiesnou, byvame v krasnom dome, luxusne auto, ma plno hraciek, oblecenia, ale keby chodila na zakladnu skolu, kde su citit rozdiely a ze suciti s tymi, co maju menej ci nemaju, este by som si povedala nech...ale chodi na sukromnu jazykovu skolu, kde kazde dieta ma rodicov lekarov, uspesnych pravnikov, spevakov...takze naozaj netru biedu, ze im musi dcera dat a ona aj tak...vysvetlujem jej dookola, ze oni si svoje odlozia a setria a ona vsetko na nich minie. Uz fakt neviem ako. Dnes som jej definitivne cele vreckove zrusila...ale co dalej? Ako ju naucit vazit si, co dostane, co ma? :( my s manzelom pochadzame z financne nadpriemernych rodin, ale neviem ako, rodicia nas naucili vazit si co mame a ja vidim, ze moje dieta nie a nie :( kolko krat prideme z nakupu a ze sme ti kupili nieco a ona? "Boze, len dufam ze nie zas dalsie oblecenie"...mna ide vtedy roztrhnut. Clovek si mysli, ze sa potesi, a ze ved aj potrebuje a ona miesto dakujem toto. Co robit, ako to zmenit? :( a este jedna vec...ak nieco velmi chce, dokaze pilit usi, prosikat, slubovat hory doly, len aby to dostala a ja som v tom silna, ale muz proste nevydrzi a kupi (je schopny ist v noci do Tesca kupit tenisky co tak chce, a rano ju cakaju pri posteli)...hadat sa s nim preto ma nebavi uz.Proste cele zle zle zle...jej naj kamaratka dostane k narodeninam kona a uz je zle, lebo ona sa ma super a jej rodicia kupia a my jej ani psa nekupime (mala x y zvieratiek, ktore ju po tyzdni nebavili a neskor sa ich zbavila dobrovolne darovanim, alebo chudata pomreli)...a tak dookola :( a tak mi dnes rupli uz uplne nervy a zbila som ju uz v amoku :( citim sa pod psa, hnevam sa na nu,na seba,na vsetko...

m.i.r.i
8. okt 2015

ja si myslim, ze je to cele zla kombinacia..chapem uplne co riesis, ide o princip vazenia si veci, nie o 2 eura za pero..kazdopadne -- je to trosku zacarovany kruh..pretoze na jednej strane by sa dalo zacat tvrdsie a dosledne ako tu radili niektore mamicky - presne vreckove, lacnejsie oblecenie, lacnejsie a jedno pero na mesiac napriklad..ano, ono by to mohlo fungovat..ale nie v takej skole a kolektive ako mate vy...podla mna by to malo na dceru len negativny dopad, lebo by sa jej zacali este viac posmievat, tak ako ten priklad s mobilom....
Podla mna uz tym vyberom skoly ste si asi mali uvedomit, ze toto bude jedna z veci, ktore tam rezonovat budu...deti, ktore su s takych rodin, kde nic nechyba a vidia u svojich rodicov sposob zivota pokracuju v tom istom...jeden/dvaja skromnejsi v triede su sikanovani....
Tvoja dcera chce jednoznacne zapadnut do kolektivu...ked nebude mat take veci ako ostatni, vreckove ako ostatni, tak nebude oblubena..zial....tym ked jej zacnes tieto veci obmedzovat ju dostanes do pozicie, ze sa mozno zacudujes ked ti z penazenky zacnu miznut peniaze...dcera zacne robit zufale ciny...jej nejde o materialne veci...jej ide o pozornost...som si ista, ze vy sa jej venujete ako pises a nic ste tu nezanedbali, ale ona teraz chce vynikat v kolektive a zial medzi tymito detmi je to cez materialne veci...

Moj syn ma 5.5r...a malicky priklad zo skolky...detom bolo dovolene nosit si do skolky hracky...kym bol mensi, tak si proste bral oblubeneho plysaka, auto alebo dinosaura...neriesil..ale minuly rok uz ako 5 rocny zacal na to uplne inak pozerat..kazde rano prehrabaval vsetky svoje hracky, ktora pojde do skolky s nim...a uz som pocula take akoze ci sa Lukaskovi bude toto pacit, ci Simon bude mat vacsieho dinosaura ako on, ci bude mat ten knizku lepsiu...ked som ho niekedy doniesla do triedy, tak deti schulene v klbku pri nejakej hracke a ked on prisiel, vsetci sa pozreli co si doniesol..ak to bolo nieco cool, tak kazdy k nemu, ze jeej, Erik ty mas super Dinosaura, ak to nebolo nic moc, tak si ho nevsimali, oblubeny bol ten co mal tu naj hracku...smerovalo to k tomu, ze kazde rano mi doma vyplakaval, ze jeho dinosaurus je mensi ako Lukaskov, ten jeho este aj chodi a svieti, on takeho chce..inak nemoze ist ani do skolky lebo sa s nim nik nebude kamaratit..potom 2x vymenil hracku s kamaratom, mal od babky pomerne draheho velkeho Transformera, po ktorom inak velmi dlho tuzil...a daval si na neho obrovsky pozor a toho vymenil za plastovu lodku mozno a euro, ktora sa mu ani nepacila..ale spoluziak ho k tomu dotlacil a nasluboval mu, ze mu donesie este vacsieho Transformera, lebo jeho mama ho kupi....videla som, ze toto je cele zle..5 rocne deti si zacali jeden druheho kupovat a oblubeny sa staval ten kto mal najvacsiu a najlepsiu hracku ( aj ked nemusela byt najdrahsia, pretoze hodnotu si este neuvedomuju).....dala som rozhovor s ucitelkami a nastastie si to vsimlo viac mamiciek a tak zatrhli hracky v skolke, vymedzili na ne len piatok akoze hraci den...boli potom mamicky z niektorych rodin co sa stazovali, ze ked si my nevieme dat rady s vlastnym deckom, tak preco oni maju kazde rano vysvetlovat placucim detom, ze si nemozu vziat do skolky hracku...akoze cele chore..5 rocne placuce deti? Ked je nejake pravidlo, tak sa dodrzi..ale to uz samo ukazovalo na to, kde su vlastne hodnoty a priority...
My tiez nemame financne tazkosti a mame ine hodnoty ako znackove oblecenie a drahe auta a mobily, snazime sa to synovi vstepovat ale neda sa to lahko..deti porovnavaju, detom sa ini vysmievaju...a to je potom take tazke zvladnut...

eeffka
8. okt 2015

viete co je zaujimave ze tu sa riesi mamicka co chce naucit dieta skromnosti a pritom je sama hotova z toho ze jej dieta nieco nema... teraz som docitala ze Roznava
WTF ...Roznava??? ako ja som z velkomesta KE 😀 , ale zeby sa taketo somariny riesili v Roznave???
ale vela to vysvetluje: typicky priklad v kosickej ZOO v nejednu nedelu, rodinky, pariky , jedny v teplakoch, sportovom obleceni ved ZOO a dalsie podpadky, hilfigery, MK tasky a zmalovane kraslice
cim vacsi valal, tym sa hraju na vacsich panov...

ja som dieta z rozvedenej rodiny takze bolo na jedlo a na 1cizmy 😀 a kino raz za mesiac a napriek tomu som mala kamosky na strednej aj z "VSZ deticiek" a tam to boli ine prijmy, je pravda ze do nich rodicia tlacili peniaze, nech vsetci vidia ze na to mame, ja som nemala a neriesila som to, islo sa niekam, ja nejdem nemam peniaze, nikto to neriesil, niekedy ma pozvali niekedy som mala drobne, v pohode. Islo skor o to ze som nikdy netrpela nejakym pocitom menejcennosti ze nemam rifle z Kenvela ale z blsaku ( historicke znacky 🙂 )
ak my niekto nieco vytkol, dostal odpapulovane a bolo vybavene, ale to je o sebavedomi jedinca nie o peniazoch vo vacku...

Dnes zarabame, zaradila by som nas medzi strednu vyssiu triedu, ale doposial mam urcite moralne zabrany dat za nieco urcity pocet penazi... lebo to nema tu hodnotu.
J amam mobil napr sunku za euro , no uznavam ze by sa mi uz hodil novsi, muz ma za 200e ale s tak robitym displejom 😀 ze nechapem ze este ide , ale staci, nepotrebujem mat iphony ci co je teraz in
mam zname co zarabaju 1/3 z mojho platu a maju 3x drahsiu bundu, lebo "znacka"
Mne to pride take sedliacke akurat som bola tento tyzden na jednom vecierku kde boli aj prachaci a sme sa smiali s muzom ze original Hilfiger kosela ma logo 0,5*2cm a take tie "kosicke hilfigery" cez celu hrud, nech vidno 🙂

m.i.r.i
8. okt 2015

cize tym chcem povedat to, ze bud zmenite dcere skolu a ona sa automaticky prisposobi podmienkam, lebo zjavne ma dobre srdiecko, len chce zapadnut --- alebo sa musite zmierit s tym, ze ked chce byt sucast kolektivu v takej skole, tak budete musiet kracat s davom a doma len vysvetlovat, vysvetlovat..ukazat chudobne deti v afrike, vysvetlovat, ze nic nie je samozrejme....a dufat, ze to pochopi ked bude starsia....lebo inak budete mat sikanovane nestastne dieta...

mircalla
8. okt 2015

@eeffka uvazujem podobne a aj zazemie a sucasnost podobne. ozaj si veci dovolit mozeme, ale kupujem malemu veci vacsinou z HM, radsej ideme na vylet, dovolenku (nikdy nic luxusne)
To este zijes v kosiciach...v BA je toto o dost horsie...tato tema ma zaujala aj preto, ze syn ide na rok do skoly a nechcem mu vybrat skolu, kde by mal daco podobne...chvastanie, sutazenie, sikana
telefon donedavna tlacitkova nokia, az sme dostali v januari firemne, tak som sa ho uz zbavila (nerada). a tu citam, ze dieta, co nema ani 10 rokov ze taky mobil neni dobry, ja chcem taky aky ma tatino....je jasne, odkial to tie decka maju...toto je jedna z najsmutnejsich veci dnesnej doby, bohuzial

m.i.r.i
8. okt 2015

@mircalla
@eeffka ono to je vsetko o prioritach a o ludoch...ja vidim v okoli ludi co maju malo, ze ledva vyziju, ale pocit, ze nechcu aby dieta trpelo, aby to videlo a tak tahaju 30 rocnu hypoteku, leasing za 2 auta a su schopni si pozicat aj na dovolenku a na vianocne darceky, len aby deti nemali pocit ze nemaju, len aby detom nechybalo...a su ludia, co maju vynikajuce prijmy a nik o tom ani nevie.....ono je to aj pochopitelne, vsetci by sme chceli mat vsetko..aj mat financie, aj mat rodinne zazemie a hlavne - aby nase deti sa mali co najlepsie..ale ako rodicia, tak aj deti vidime tie hodnoty v inom a myslim hlavne, ze nik by nechcel aby sa jeho dietatu v skole niekto posmieval, aby malo nejake traumy..ono skromnosti sa treba naucit asi vlastnymi skusenostami...ale zas mamam rada ani reci tych, ktori nemaju a svoju zavist majetnejsim ospravedlnuju tym, ze oni sa vedia uskromnit a ako sa ich deti maju super aj ked su 4 v jednej izbe a nikdy neboli pri mori....je to vsade rozne a zial niektori si aj svoje komplexy menejcennosti liecia inak...mali chlapi velkym autom, menej atraktivne zeny luxusnym oblecenim, chudobni zakryvanim nedostatkov......
Ja si tiez nepotrpim na znackach ani na najnovsich trendoch..nesledujem ani co je "moderne" ,..tiez radsej ideme na lepsiu dovolenku, na vylety, kupujeme kvalitne potraviny.... a moja mama mi povie, ze co si neviem kupit ani poriadne oblecenie a preco nechodim ku kadernicke ale casto sa striham sama........moj muz tiez chodi v jednofarebnych trickach a v 2 nohaviciach, neznasa nakupovanie a ukazovanie sa oblecenim, neznamena, ze je zanedbany...je cisty a upraveny ale niekedy si poviem, ze vyzera ako chudak 🙂 Pritom ale nemusime pozerat na ziadne euro ked ideme na nakupy, do resturacie ci na dovolenky...tiez si kupim to, na co mam, nezadlzujem sa ...... niekto ale zas radsej da na lepsie handry ale povie dietatu ze nepojde do tabora, lebo na to nema...vzdy je to o priorite, hospodareni, zivotnom naplneni..a vela aj o zavisti...

eeffka
8. okt 2015

@m.i.r.i mas pravsu, mne je len vzdy smiesno ked moj muz pride z roboty kde ho kolegovia z vidieka vychvalili aky je trendy a on ma 75% oblecenia z Lidlu 😀 😀 😀 , a aj to mu musim nanosit domov, nastastie ma postavu ako vzorovy panak ich znacky tak mu vsetko sedi na milimeter presne
a ked im to povie tak ze nech netrepe.... a oni klasika tie "ukrajinske modne znacky"

najviac sme sa smiali ked jeden z jeho kolegov, pristahovany z dediny od Humenneho do KE , chodi poobliekany hadam aj ponozky znackove a boli v BA na sluzobke a ich kolega bratislavcan skoro klakol do kolien, ze ma koselu nie Luis Vuitom, ale Viton Luis, nieco s logom, inak pismena ( neviem nevyznam sa) zaver z toho je ze ho odvtedy volame Lujz Vifon

alaguema
8. okt 2015

@m.i.r.i tak nie som sama, čo sa strihá sama 🙂 A to o tvojom mužovi pobavilo...no, ten môj chodieva na obchodné jednania, tak vtedy sa oblečie normálne - košeľa, sako, feši chlap 🙂 ale inak mimo príležitostí, akoby mu bolo úplne jedno, čo má na sebe...tiež sa naňho niekedy tak pozerám a príde mi ho ľúto 😀 😀 😀
A inak úplný súhlas s ostatným, čo píšeš. Ja mám úplne obyčajný mobil, minule mi známa oznámila, že nevedela, že také sa ešte vyrábajú 😀 Inak, pani je na podpore, ale má najnovší smartfon. To je taký príklad z praxe ako sa zakrývajú nedostatky. Veď to splácam mesačne, kúp si aj ty, hovorí, no ale ja ho nepotrebujem 😅

alaguema
8. okt 2015

@eeffka Lujz Vifon... 😀 😀 Dosť dobré... 🙂

mircalla
8. okt 2015

@m.i.r.i ano to je zase taky druhym extrem...tvrdit ze nam nic nechyba ale pritom nemame na dovolenky, kulturu, kruzky.... radsej si priznat, ze hej...
No idem zistovat ohladom skoly....ja som priatelovi rovno povedala, co nechcem...inak ma zaujima aj jeho nazor, ci toto je len novodoby slovensky fenomen najma v tych platenych skolach - vychvalovanie sa vecami, sutazenie, ziskavanie si pozornosti - on je ir ale zil dlho v usa....alebo ci to je vsade....myslim, ze v USA to bude dost bezne tiez....proste nechcem aby chodil do skolky plnej rozmaznancov, co si nevedia nic vazit, lebo su tak doma vychovani...teraz pisem vseobecne

pekkka
8. okt 2015

skus sa s dcerou porozpravat, mozno prehanam, ale neide o sikanu tvojho dietata spoluziakmi? Nekupuje chipsy dievčatám, lebo jej povedali, že ju zoberu ,, do partie " ak kupi chipsy, da jej pero a pod? skus sa na to pozriet jej ocami

alaguema
8. okt 2015

@m.i.r.i myslím, že súkromné školy u nás, sú ešte naozaj na pováženie. Kamoška mala syna na jednej a v 4.triede menili za štátnu. Minimálne nároky na dieťa - veď rodičia platia, ide o biznis, treba, aby boli spokojní. Dieťa malo v porovnaní s rovesníkmi medzery a pritom jednotkár. Nehovoriac o "blahodarnom" vplyve detí zbohatlíkov (samozrejme na výnimky)...no, veľmi podobné problémy sa u nich riešili ako tu rieši zakladateľka.

snehulienka155
8. okt 2015
Používateľ snehulienka155 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od snehulienka155.

je to zvlastne ako rychlo sa veci menia a hlavne priority..

jolinka
8. okt 2015

k autorke, ZMEN SKOLU, na beznu neelitnu ...aj keby sa dcera nezmenila a dalej rozdavala detom, aspon budete mat lepsi pocit, ze dava tym co fakt nemaju 😀 😀

@alaguema

@eeffka
@m.i.r.i Dnes je uz taky posun, ze najviac za image, znackami , novymi telefonami pachtia prave nemajetni a zaroven zakomplexovani ludia /lebo zase nie kazdy nemajetny musi byt aj zakomplexovany 😉 to nechcem krivdit/ ze napr. ked uz vidim niekoho ako okato predvadza novy telefon ci tablet, ci znackove oblecenie...si uz normalne myslim ci to nie je nejaky nezamestnany chudak 😀 😀

My tu mame susedov, obaja nezamestnani, jeden na socialke, zena berie par eur opatrovatelsky na babku, prakticky ziju z babkineho dochodku 🙄 🙄 ale decka, furt nove smartfony, ked rozbiju po par mesiacoch , tak nezamestnany ocko bezi do mesta kupit dcere novy. 😕 😕

My sme cela rodina este na tlacitkach 😉 😉 😅 😅 jeden PC pre celu rodinu, mobil mam len ja s muzom a najstarsia, ktora uz chodi sama zo skoly. Minule ked nas najmensi videl u niekoho v autobuse smartfon tak hovori, ze "aha ujo ma mastiaci mobil" 😀 Ja ze aky mastiaci? a to my mu hovorime aby nemastil prstom po monitore pocitaca 😵

jhalena
8. okt 2015

@lelulenka Bolo mi zname tvoje meno z inej temy a nejdu mi tieto dve pribehy dokopy. V nej pises, ze ste urobili cestu do ciech za 150 eur a na dalsi den tvoj manzel isiel do roboty autobusom, aby nemusel minat na naftu.
Mozno sa pasujete do spolocenskej triedy na ktoru nemate financie, preto sa aj ty potrebujes prezentovat navonok majetkom, to vidi aj tvoja dcera a potrebuje dokazovat spoluziakom, ze vy tie peniaze mate.
Urcite ma v povahe dobrosrdecnost, len ju treba usmernit, ze je rozdiel sa s niekym podelit a je rozdiel si kupovat kamaratstva. Ona sa moze zatial podelit len so zdrojmi, ktore ma a tie nie su financne, moze napr. niekomu pomoct s ulohou, potesit ked je smutny atd.

m.i.r.i
8. okt 2015

@mircalla ono s tou skolou je to tazko..nas to tiez caka , mame predskolaka...teraz chodi do sukromnej v meste, s anglictinou...nevyberali sme ju kvoli tomu, ze je sukromna, ale kvoli tomu, ze sme sa neskoro stahovali, nemali sme narok na statnu a tiez sme velmi zvazovali pristup ucitelov a kvalitu skolky...napriek malym vytknutiam sme velmi spokojni ze 4 roky chodi do takej skolky...nastastie to nie je len o bohatych detoch, kedze naozaj v dnesnej dobe su v sukromnych skolkach aj uplne obycajne deti...pritom pristup uciteliek, forma, aktivity, strava su viacmenej take ako sme chceli
Kazdopadne, ideme sa stahovat na stredne SK na vidiek, kde mame svoj dom a vsetci to tam milujeme...do skoly pojde tam..a riesim dilemu tiez...na jednej strane je moznost ho dat do skoly v nedalekom meste, bilingvalnej, mohol by pokracovat s anglictinou uz od prvej triedy - polovica vyucovania je po anglicky...na druhej strane mame v dedine uzasnu 9 rocnu klasicku skolu, budu tam vsetci jeho kamarati z ulice, skola ma dobre meno, kruzky, velmi prisnu ale uzasnu riaditelku...je blizko...a je taka...rodinna skola...mensia.....a nevieme ani my co robit..riesim to aj kvoli tej anglictine, predsa ma uz super zaklady, v skolke ma 4 roky celodennu komunikaciu v jazyku, takto vsetko zabudne..na druhej strane ktovie ake deti tam budu chodit, ci to na dedine nebude lepsie..prave take skromnejsie..a nejako rozmyslam, ze je to skor o ucitelke v 1 triede ako o skole...ak bude mat dobru ucitelku a dobre zaklady,.tak aj mensia dedinska skola moze mat svoje vyhody a hlavne pre jeho socialny vyvoj a rozvoj empatie a tak..kedze tam budu chodit deti z roznych pomerov...mozno mu to do zivota da viac a ak je sikovny tak sa presadi aj tak..a my mu v tom budeme pomahat...mame este dilemu veru 🙂

jolinka
8. okt 2015

@m.i.r.i ja by som dala na tu dedinsku, anglictinu si moze rozvijat dodatocne aj v jazykovke, my sme dali deti na mensiu skolu rodinneho typu, bez sikany, bez predvadzania deti, vyborny pristup ucitelskeho kolektivu, pohoda, deti sa v bezstresovom prostredi vela naucia. a dcere doplacame hodiny anglictiny, do skoly chodi sukromna jazykovka, pol na pol , slovensky lektor a native speaker 😉 sme spokojni pekne napreduje v AJ, pre nu je to uz treti jazyk, sme bilingvalna rodina . 😉

mircalla
8. okt 2015

@m.i.r.i maly je dvojjazycny (anglicitnu ma dokonca lepsiu ako slovencinu) a teraz tiez uvazujem ci statna slovenska alebo bilingualna (tam sa bojim, aby tam neboli prave tie rizika ake su spomenute vyssie). cisto anglicku nechcem, to by slovencina stagnovala...kedze byvame v BA, tak samozrejme su tu rizika, ktorych sa obavam o dost vyssie
zila som aj na strednom slovensku, tam su ludia k sebe o dost lepsi (nie dlho len rok)

horana
8. okt 2015

@lelulenka Ono si dievca nie nevazi co ma ale je prajna, moja je taka ista, polku hraciek by rozdala. Paradoxne som ju nechala, napriek tomu ze sme urcite podla popisu chudobenjsi nez vy, v plastovych vyliskoch sa len topi, kludne by mohla 3/4 rozdat a neubudlo by z nej, porozdavala dost a potom sama pokojne zmiernila tempo, terza len raz za cas. Musela si odzit na vlastnej kozi a nejaky cas to zazivat. Ked videla ze vracia sa jej malo alebo nic, sama pochopila. Deti su ciste, a podelili by sa s poslednym. My ich aj ked to volame "vazit si co ma", ucime hned zasadne nedat, ucime zhrabovat majetky, to je moje, ucime byt sebecke. Lebo taki su vsetci. Casto som si hovorila niekedy by stacilo uvolnit deti a mohlo by byt uplne ine povedomie, len my ich starostlivo na svoj obraz rychlo vyformujeme.
A peniaze na blbosti radim nedavat, druhacke netreba. Radsej vacsiu desiatku, nech pripade necha aj kazdy druhy den, radsej vyhodit potom ako dat priestor vyjedaniu cipsov a inych hluchotin. Nauci sa ze ma dost zdraveho a nebude vymyslat.

Cize ja osobne by som v prvom vychovu zmiernila a v druhom naopak stvrdila, ale to som ja. 😉

Ad koniec prispevku ako si zela to a potom nechce, hento zviera a potom sa rozdava, prilis makka vychova, prilis malo pevnych ramcov a potom este nasledne trestanie za nieco co mali zabezpecit rodicia. Podliehanie prianiam a potom kritika ze si nevazi...

luvika
8. okt 2015

Ja to vidim v prvom rade na zly vyber skoly a kamaratiek. Ale kedze zijete v takom nadstandarde ako pises, predpokladam ze mate aj takych susedov (susedka co dostane kona) a je tazke zmenit pohlad tvojej dcerky na svet, ked ona vidi doma, v okoli aj v skole len tu "krajsiu" cast. Je sice super, ze sa jej venujete, ze jej chcete dopriat, ale treba aj dakedy potrapit, ze nekupim ti to, lebo...a nevymyslat si, ze nemame, ked evidentne vie, ze mate. Povedat pravdu - pozri zlatko, mas 40 triciek, 80 babik, dalsie nepotrebujes a preto ti to teraz nekupim. Skus sa udrzat aj ty na uzde, nekup jej NIC navyse. Jasne, v obchode ved kup sladkost, ale jednu, nie 10, oblecenie to vobec, kym ozaj nepotrebuje. Ak nieco velmi chce, v poriadku, na narodeniny, Vianoce. U nas dcerka argumentuje tym, ze dovtedy to uz nebudu mat a tak to robim tak, ze to kupim ked ona o tom nevie :D (veci, ktore sa naozaj vedia vypredat ako PRESNE TO tricko co chcela) a vytiahnem to na specialnu prilezitost, ak niekam ide na oslavu a chce byt pekna, na sviatok...vtedy ma naozaj radost, ze jeeeej to som chcela :D niekedy sa aj opyta, ze ako to, ved sme sa boli pozriet a uz to nemali a ja vtedy zazartujem, ze mamky vedia carovat :D hracky jej uz nekupujem. Miesto toho vzdy nieco na tvorenie - farebny ligotavy papier, specialne fixy, flitriky atd. To sa potom ponori do tvorenia aj na cele popoludnie 🙂 skus aspon nieco z toho a peniazky ako pisali - daj jej mesacne nejaku ciastku a koniec. No a k tomu zlyhaniu...nie je to spravne, vies to ty, aj my vsetky, ale tak hadam ta preto nepojde nik ukamenovat, ani @zeriempizzu :D skus to vziat ako ponaucenie do buducna, ze to nic tebe ani dcere nedalo. Viem si predstavit, ze neslo o tie 2€ ale pretiekli nervy za vsetko. No nestoji to za to. Radsej odid z izby, prip.nechaj doriesit situaciu manzela s prosbou udrzania emocii. Muzi su menej emotivni a nenechaju sa tak vytocit :D

charlie1980
8. okt 2015

Ja neviem, Preco nezavedu na skolach aspon skolske uniformy. Uz aj v tom vidim pokrok k tomu, aby deti boli rovnocenne. A to nehovorim preto, lebo sa mame zle, prave naopak !

m.i.r.i
8. okt 2015

@jolinka my sa tiez stale viac priklaname tej dedinskej alternative..vlani som este bola za tu bilingvalnu, nejako sme inak ani neuvazovali, ale teraz uz sa viac priklaname k tej nasej mensej..presne tak ako pises..hovorim si, ze potom moze chodit na nejake ine hodiny..do klasickej jazykovky asi nie, od prveho rocnika aj tak neberu..ja ho neprinutim sediet niekde dalej na hodine a ucit sa jazyk..preto som to chcela tou prirodzenou formou...ale mozno na nejake tie kurzy co sa robia pre deti by sme nieco spravili...my obaja s manzelom hovorime po anglicky, niektori nam hovoria, ze ved doma ho ucte -- ale to nejde.....a aj si hovorime, ze my sme sa kedy a ako ucili...viacmenej na strednej skole a potom sup v zahranici na pobytoch a vieme...tak si tiez hovorim, ze mozno to nebude ta najvacsia priorita a radsej nech chodi do kludnejsej skoly, bez zhonu..moze ho vodit aj starky, na ulici ma kamosom co si budu nosit ulohy..vezmeme si deti navzajom so susedkami a tiez budem vsetko vediet co sa tam kedy deje, lebo na dedine sa nic neutaji.... a veru take veci ako sikana su na takych skolach pomenej..nas syn je vyrazny dominatny typ a zatial stale jedinacik, preto by som rada zacielila u neho pozornost na rozvoj prave v tej oblasti empatie, kompromisov, chapania rozdielov a dobrej socializacie, kedze sutazivost, ambicioznost a inteligenciu ma asi v genoch...myslim ze ide aj o typ dietata a mozno treba aj na to pozerat ked sa rozhodujeme pre skolu.....

jolinka
8. okt 2015

@m.i.r.i inak ta nasa jazykovka uci aj prvacikov, na nich maju svoj pristup a metody, preto aj nemiesaju deti mladsie so starsimi, lebo na kazdy vek je iny pristup. 😉

alaguema
8. okt 2015

@m.i.r.i dôležitosť jazykov sa dnes hrozne preceňuje. A to paradoxne píšem ja, ktorú jazyky pred MD slušne živili. Ale fakt sa nemôžem pozerať na to, ako sa 90% národa zbláznilo a tlačí svoje deti do jazykov, aj keď majú vzťah k celkom iným veciam. Sú manuálne zruční ľudia, ktorí by boli šťastní a aj finačne zabezpečení remeselníci, ale sedia niekde v nadnárodke v úlohe novodobého otroka. Za mňa jazyky určite áno, ale len ak to dieťa vidím vyprofilované ako študijný typ, ktorý pravdepodobne minimálne jeden cudzí jazyk bude potrebovať, ak sa chce uplatniť. No a AJ je zatiaľ mega dôležitý, ale nie som si istá, či sa našim deťom nezíde viac ruština a čínština 😉

robin_claire
8. okt 2015

@alaguema to nie je pravda...v bratislave si bez jazyka nenajdes slusnu pracu...je to uz absolutna nutnost - anglictina urcite...v inych regionoch mozno nie take dolezite
je kopec sikovnych ludi, ktori ale nevedia jazyk, co je ich obrovske minus....

charlie1980
8. okt 2015

Suhlasim. V detoch treba pestovat to, k Comu maju kladne vztah. To si treba odsledovat. Napriek tomu, ze som sa ucila na skole rusky (nie som uz najmladsi rocnik), ovladam 5 jazykov. Bud na to dieta vlohy ma, alebo nema. Netreba ich za kazdu cenu tlacit tam, kde by si to rodicia mohli usetrit.

13091991
8. okt 2015

Neviem preco tak tragicky riesis to ze si ju raz za slnencny rok zbila...ja by som na nu tiez nemala nervy...a ked si to neda vysvetlit nijakym moznym sposobom tak je bitka na mieste...nikdy by som si nenechala aby mi dieta skakalo po hlave lebo poznam vela takych rodicov a teraz maju z deti grazlov uz od 13tich rokov...v minulosti sa ludia nestarali dokozalai na detoch dolamat varechy a teraz da mama po lici dietatu a uz ju idu udavat na socialku :D...myslim ze to chce len trocha casu aby vyrastla a utriedila si priority v hlave...ale ak je zvyknuta ze ma vsetko ked jej to tatino da tak je tazko aby teba brala vazne takze ta uplne chapem...

luvika
8. okt 2015

@charlie1980 mne by sa uniformy tiez pacili, pride mi to dokonca velmi mile na detoch a presne sa tym predide aj takymto situaciam ako su vysmech za nie super znackove nohavice ci sikana. Mobily maju nase deti zakazane, a aby sli prikladom, tak rovno aj ucitelky (treba brat s rezervou, hlavne pred detmi nehrat sa na nom, necumiet don ci nevolat pred nimi) :D aj ked som trochu bola na zaciatku proti, lebo by nam to ulahcilo niektore situacie, ked jej viem zavolat do skoly/po skole, ale nasli sme si system aj bez toho a pohoda.

jhalena
8. okt 2015

@alaguema Znalost anglickeho jazyka by mala byt sucastou vseobecneho vzdelania a nie len vstupenkou do nadnarodnej spolocnosti.

alaguema
8. okt 2015

@robin_claire to je ale tragédia, ak si ľudia myslia, že žiť sa dá len v BA, alebo iba ako niečí zamestnanec. Tvoj názor zdieľa väčšina a takto to odovzdávate aj svojim deťom, ktoré si tiež budú myslieť to isté. Neviem, či je také programovanie ok, ale dobre...Primárne píšem o deťoch, ktoré nemajú predpoklady na štúdium, sú šikovné v iných smeroch. Tie by mali byť usmernené vzhľadom na ich nadanie a nie paušálne do všetkých hustiť to isté. Stolár nepotrebuje vedieť po anglicky, ani umelecký kováč a pod. Je to samozrejme veľké plus, ak vie, ale nie nevyhnutnosť, ako sa to dnes všade prezentuje. A motivovala by som nie tým, že keď nebudeš vedieť AJ tak zahynieš, lebo nenájdeš uplatnenie, ale skôr v štýle - budeš chcieť cestovať, spoznávať svet, dohovoriť sa s ľuďmi.

alaguema
8. okt 2015

@jhalena s tým úplne súhlasím. Ja som do 18 ovládala len ruštinu a trocha nemčinu. O 10 rokov na to som už vedela veľmi slušne AJ, FJ, ŠJ. Nemusíme na tie deti tlačiť, všetko čo má prísť, príde, ak tam sú na to predpoklady. To som chcela mojim príspevkom povedať.