Vybuchla som a nezvládla situáciu
Viem, ze ma teraz mnoho super dokonalych mamiciek odsudi, ale ja uz mam nervy na pokraji. Moje drahe dieta ma privadza do zurivosti tym, ako si nevie nic vazit. Je na prvom stupni zakladnej skoly...dlho nam trvalo, kym konecne pochopila, ze ulohy proste robit musi, ze do skoly sa nechodi vykecavat atd...tento rok prekvapila. Robi si ulohy, patrila medzi naj flakacov a teraz je medzi najusilovnejsimi, neodvrava ako predtym...ale aj tak ma dokaze tak vytocit :( problemom su peniaze (vreckove), aj nase v rodinnom rozpocte a aj veci ako oblecenie a pod. Su dni, kedy jej desiata staci a este donesie domov a su dni, kedy pride a ze uz po 2.hodine nic nemala a bola hladna. Prave pre tento pripad sme zaviedli 1-2€ k desiate, ak by nahodou. Nemam nic proti, ak si kupi keksik, ci pitie...ale najprv sme dlho riesili, ze peniazky sa nerozdavaju (ano, rozdavala kamaratkam s tym, ze "ved my mame vela). Po dlhej dobe vysvetlovania aj kriku uz toto pominulo. Prislo obdobie, kedy vsetko pozicala, dala, nevratili jej a ja som za mesiac aj 3x kupovala pero, gumu...zas vysvetlovanie, krik...vcera dosla domov a ze si kupila 2 baliky cipsov. Nema ich vyslovene ze zakazane, ale vie ze smie trochu raz za cas, ked ich my kupime prilezitostne k nejakej oslave...no nehnevala som sa, len som pekne vysvetlila, ze peniazky jej nedavam na to, a ze cipsy si nezelam aby kupovala...dnes? 3 baliky cipsov...tak uz som sa nahnevala. Vliala sa do mna taka zlost, ze jej clovek neustale vysvetluje, dava priklady, co to obnasa zarobit peniaze a ze ona proste kupi sebe a spoluziakom..ona by sa snad aj rozdala, a sebe hoci aj nic. A nejde len o peniaze. Vsetko...hracky, veci...chces? Joj tak si vezmi, ved ja mam plno...naozaj netrpime financnou tiesnou, byvame v krasnom dome, luxusne auto, ma plno hraciek, oblecenia, ale keby chodila na zakladnu skolu, kde su citit rozdiely a ze suciti s tymi, co maju menej ci nemaju, este by som si povedala nech...ale chodi na sukromnu jazykovu skolu, kde kazde dieta ma rodicov lekarov, uspesnych pravnikov, spevakov...takze naozaj netru biedu, ze im musi dcera dat a ona aj tak...vysvetlujem jej dookola, ze oni si svoje odlozia a setria a ona vsetko na nich minie. Uz fakt neviem ako. Dnes som jej definitivne cele vreckove zrusila...ale co dalej? Ako ju naucit vazit si, co dostane, co ma? :( my s manzelom pochadzame z financne nadpriemernych rodin, ale neviem ako, rodicia nas naucili vazit si co mame a ja vidim, ze moje dieta nie a nie :( kolko krat prideme z nakupu a ze sme ti kupili nieco a ona? "Boze, len dufam ze nie zas dalsie oblecenie"...mna ide vtedy roztrhnut. Clovek si mysli, ze sa potesi, a ze ved aj potrebuje a ona miesto dakujem toto. Co robit, ako to zmenit? :( a este jedna vec...ak nieco velmi chce, dokaze pilit usi, prosikat, slubovat hory doly, len aby to dostala a ja som v tom silna, ale muz proste nevydrzi a kupi (je schopny ist v noci do Tesca kupit tenisky co tak chce, a rano ju cakaju pri posteli)...hadat sa s nim preto ma nebavi uz.Proste cele zle zle zle...jej naj kamaratka dostane k narodeninam kona a uz je zle, lebo ona sa ma super a jej rodicia kupia a my jej ani psa nekupime (mala x y zvieratiek, ktore ju po tyzdni nebavili a neskor sa ich zbavila dobrovolne darovanim, alebo chudata pomreli)...a tak dookola :( a tak mi dnes rupli uz uplne nervy a zbila som ju uz v amoku :( citim sa pod psa, hnevam sa na nu,na seba,na vsetko...
Baby, kašlite na to a nemíňajte energiu, pani je asi psychicky chorá:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ked-cudzi-muz-pobozka-dieta/
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/skusenostis-s-pracou-v-realitnej-kancelarii-archeus/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-mojej-kamaratky-sa-snazi-so-mnou-flirtovat/
.... inak veľmi by ma zaujímala webstránka súkromnej jazykovej základnej školy v Rožňave 😉 😉 😉
@alaguema Poznas to...cim viac jazykov vies....neviem ako moze dneska niekto napisat, ze uloha jazykov je precenovana....deti, ktore chcu studovat anglictinu rozhodne potrebuju...a tiez je dobre ked vycestujem do zahranicia byt schopny sa dohovorit, mat moznost brigadovat, cestovat...v dnesnej dobe je anglictina nutna....mozno v nejakej dedinke nie, ale urcite je deti dobre viest aspon k tej anglictine...nechapem, ako mozes take nieco napisat...ved je to len plus
aj ked mas vlastnu firmu, tak je lepsie vediet jazyk ci nevediet a radsej si platit niekoho, kto vie? ak ma dieta aspon trochu talent na jazyk - rozvijat....ak je uplne drevo nenutit....ale ze jazyky su precenovane....tak si myslim presny opak....vacsina slovakov ma stale dost chabe jazykove vedomosti. ako je mozne, ze v skandinavii ci beneluxe rozprava anglicky takmer kazdy? aj ti menej talentovani na jazyky.....asi preto, ze su tam od malicka vedeni....maju rozpravky v anglictine, nie vsetko dabovane...napriklad
A páči sa mi milionárka, ktorá hľadá práce v realitke ešte teraz v septembri 😉 A pritom v roku 2014 má synčeka maličkého na hracej deke 😉
@alaguema asi viem co tym chces povedat...ze znajlost aj ci inych jazykov je dobra pre dieta ci dospeleho...ale nepachtit sa za tym za kazdu cenu, za cenu toho ze z dietatom nabehame kilometre a hodiny do vzdialenej vychytenej sukromnej bilingvalky, obetujeme jeho cele detstvo, kopec casu, jeho klud...len preto aby nadobudlo znalosti ktore lahko ziska 5 mesacnym pobytom v anglicky hovoriacej krajine po skole napriklad 😉
Je lepsie pre dieta vyrastat v dobrej pokojnej skole, s kamaratmi, bez stresu, bez nadmernych ambicii, bez rychleho vstupu do sveta snobizmu a porovnavania...a v podstate toto dobre prostredie z neho vyformuje nakoniec lepsieho ci uspesnejsieho cloveka ako by to mozno bolo v tej sukromnej skole.
Nehovorim ze sukromna skola musi byt nevyhnutne ta horsia, ak to ma clovek poruke, ma dost penazi na to a su dobre referencie a osobne skusenosti druhych...preco nie. 😉 ale len cisto pre zabezpecenie znalosti Aj to podla mna zmysel nema.
Kto si dá nick rohypnol???????? 😉
@luvika Neviem, Ale skutocne by sa o tom mohlo zacat diskutovat, navrhnut na ministerstvo skolstva alebo nejako to proste dosiahnut, presadit. Fakt to nerobi dobrotu...hlavne v postkomunistickych statoch nie...kedy generacia terajsich rodicov sama niekedy nevie, ako kompenzovat svoj komplex z nedostatku. Vela, velmi vela Slovakov zije nad svoje pomery. Hovori o tom aj statistika exekucii. Tak akym prikladom maju byt pre svoje deti...? Zakryvam sa predsa len takou perinou, pokial dociahne. A tak isto....asi by som syna na poly zlomila, keby som sa dozvedela, ze Co i len trusi nejake poznamky detom zo slabsich pomerov. Nebolo by asi miesta, kde by som ho neohla.
@jolinka ucit sa jeden jazyk (nie brutalnym tempom) nie je snad pre dieta taka zataz...my sme sa ucili rustinu a dalsi, z rusitny nic moc uz nevieme. ale ta anglictina sa zide vzdy....a je vzdy lepsie cestovat na pobyt do cudziny ak uz daco viem ako ani ked neviem nastupit do lietadla
@mircalla ja nehovorim ze ucit sa jeden jazyk je zataz 😕 😕 hovorim ze zataz pre dieta, je len vyslovene kvoli tomuto sa rozhodovat pre skolu a vlacit ho kilometre jazykovou skolou. Pre mna su ine kriteria pre skolu dolezitejsie, nez len vyucba jazyka.
Nehovoriac o tom, ze casto to co skola slubuje nesplni, realita je ina 😒 Vyucba jazykov ma mnoho moznosti okrem jazykovej skoly...ale o tom nie je tema.
@robin_claire ale jasné, poznám to 🙂 Veď píšem po slovensky preboha 🙂 Ja sama som vďaka jazykom, ktoré ovládam, mala dobrú prácu. Cestovala som dlhé roky hore dole. Viem, aké super je vedieť sa dohovoriť takmer kdekoľvek na svete. Nepíšem predsa, že k tomu deti netreba viesť. Píšem, že vnímam veľký tlak na deti v tomto smere a nie je to len môj názor. Opakujem - deti, ktoré nijak raz nemajú predpoklady, nechcú, proste nemá význam tlačiť. A také to, čo sa z každej strany na Slovensku ozýva MUSÍŠ, lebo inak z teba nebude nič, bez jazykov nemáš budúcnosť...to je prehnané. Nie je to pravda. A porovnanie so Škandináviou alebo Beneluxom nevydržíme v mnohým smeroch, nie len čo sa jazykov týka. Ale môžem ťa utešiť, pred rokmi som brigádovala ako delegátka CK a v hoteli bolo veľa fínov, také staršie páry. Ani zďaleka nerozprávali po anglicky všetci. Chvíľku to vyzeralo, že sa s nimi dohovorím skôr po maďarsky 😀 Ale ani to nie.. 😉 Podobá sa to len foneticky. Takže je to otázka času, všetko bude, len netreba tlačiť na pílu.
@robin_claire ja suhlasim...ja ked vidim tych mladych ludi co sedia na zadku doma pri rodicoch a vyhovorky su, ze nemozem ist do zahranicia lebo neviem jazyk...ked vidim nasich rodicov co su odkazani na informacie len z nasich sprav, lebo si nevedia nic precitat ani vypocut z inych zdrojov...ze vsetko len tak ako na SK povedia, ako povedal sused a kamos v krcme -- u nas na dedinach..a vyhovorka na vsetko je, ze ved ja neviem jazyk
jadnozacne u nas je to este stale slabe co sa tyka jazykov...
Druha vec ale je, co aj chapem co tym alaguema asi mysli - ze kedy zacat s jazykmi u deti..najlepsie je ked su bilingvalne od zaciatku...ked to ide prirodzene...neucime deti jazyk, ucia sa ho prirodzene tak ako materinsky..ak to mozne nie je, podla mna je dobre im ukazat aspon to, ze su ine jazyky..ze vsade ludia inak hovoria, ze anglictina je na kazdom kroku...vediet zaklady ..cim skor, tym lepsie..uz comu sa bude dieta venovat v buducnosti je otazne, ale ja si myslim, ze anglictina by mala byt prirodzenou sucastou zivota uz od malicka a nie nieco so sa MUSIME ucit a na co ma kto ake bunky...keby sa moj syn narodil v UK, tak by asi mal tie bunky 🙂 Keby mal byt raz robotnik, tak nech aspon vie jazyky a bude dobre zarabat ako robotnik niekde v zahranici napriklad alebo si vdaka jazyku zisti o svojej stolarskej ci kovacskej praci najnovsie trendy v zahranici a nie co robi sused v susednej dedine
Kazdopadne, jazyky su velmi dolezite a kto chce najde si k nim cestu aj v dospelosti -- ..ja tiez nechcem zuzovat vyber skoly len kvoli jazyku...zvazujem to, hladam plusy a minusy prave..co je dolezitejsie..nechcem podcenit nic..a ani precenit..
Ze to vobec este komentujete, vymyslene temy. A milionarka musi ist na pohovor do realitky
@rohypnol1 takze ako som tvrdila par stran dozadu - secko vymyslene 😆😆😆
@mircalla moje maju 2 jazyky uz v rodine, bilingvalnostou, dalsie sa ucia, podla moznosti a schopnosti... 😉 Len nevidim dovod umiestnovat dieta silou mocou na vzdialenu drahu skolu, ze ako bude vediet aj, pritom to tak nemusi byt..
vela rozhoduju aj schopnosti aj motivacia dietata, moja 14 neter z beznej zakladky s beznnou vyucbou AJ /sak vieme ako to na skolach s jazykmi byva/ ma sama motivaciu ucit sa, objednava si a cita knihy v AJ ked sa jej nepaci preklad, ci knihu este u nas v preklade nedostat, sama si vyhladala cez prazdniny jazykovy tabor ci pobyt cez nejaku studentsku organizaciu za par eur tyzdenne, proste si sama hlada moznosti, netreba jej ani jazykovku ani speci skolu a su deti dusene do jazykov a maju to na haku, cela snaha je len o rodicoch, a tak to aj s ich znalostami vyzera. 😨
Tiez pani milionarka podla statusu nema uhradeny orange, lebo nemala dostatok na ucte....ze tieto vymyslene identity dakoho bavia....treba vazne odbornu pomoc
@lelulenka Necitala som celu diskusiu, zvacsa len tvoje prispevky, reagujem na ten o zltych nohaviciach a mobile, tak prave tento podla mna to rozluskol - tvoje dieta sa chce vyrovnat ostatnym a preto ich pozyva na chipsy a chce im kupovat kino... Je to velmi tazke, ked je nejaka moda, deti vedia byt zle a vysmiat sa za jednoduchsie oblecenie, za to ze niekto nieco nema. Na to by ste mali hladat liek, to ju naucit, ze aj ak nema znackove veci, je kymsi. Pre nu samotnu, preto, co dokaze, nie preto, co niekomu da alebo neda. Naucit ju zareagovat v situaciach, ked sa jej niekto vysmieva, trebars len jednoduchou veou: "A co, zavidis, ze ty take nemas?" Obratim sa chrbtom a idem od takych ludi prec. Aj za cenu, ze si bude kreslit chvilu sama. Ved medzi detmi je dynamika, ani tie co sa vysmievaju nepoznaju cenu veci, len su naoko "silnejsi". O chvilu za nou pribehnu a zavolaju ju do nejakej hry a nik uz nebude taky, ci onaky mobil riesit. Hrajte sa s nou hry, trebars s babikami nejaku situaciu rozoberte, co bola v skole a ako ma reagovat, ak sa niekto vysmieva. To ze jej date ci nedate peniazky jej sebavedomie neurobi. Mala by byt silna v tom, ze trebars i kamaratom vysvetli, ze lepsi mobil netreba alebo ze tie nohavice sa jej pacia a velmi idu dokopy s ostatnym, co ma nasebe ze ma rada tu farbu a moze sa spytat aku farbu ma rad ten niekto vysmievacny... skratka aby narazili na jej pevne ja.
@robin_claire zase jej mozeme byt vdacni za rozputanie celkom prijemnej debaty 😀
@m.i.r.i "neviem jazyk" je výhovorka. Keby ho vedel, našiel by si inú. Skutočný dôvod prečo nejde von, je lenivosť, alebo strach. K jazykom už dodám len toľko, že pre mňa je to súčasť kultúrnej výbavy človeka, ktorá dáva možnosť spoznávať krajiny, kultúry, nadväzovať vzťahy, umožňuje prístup k množstvu informácií. V žiadnom prípade to nie je podmienka k prežitiu, ako sa to v poslednej dobe prezentuje. Myslím, že sa tým deťom vkladá úplne zlý program.
@charlie1980 prave som to zistila 🙂 bolo mi odpovedane: Zákonom to možné zaviesť nie je,je to individuálna vec každej školy. Cize to treba riesit priamo na danej skole s riaditelom a radou skoly 🙂 celkom sranda, ze som sa len tak opytala a bude to nadhodene :D joj to by bolo super, hihi.
v prvom rade ,neuznávam súkromné školy,poskytnú to isté vzdelanie ako štátne,ale myslím si,že,keď si za niečo zaplatíte tak vás budú ,teda vaše deti oblbovať,aké sú úžasné,všetko vedia,nie?Veď nebudú tvrdiť aké je vaše dieta hlúpe,keď si školu platíte.Čiže súkromné školy sú len o presíži rodičov,veď keď oni na to majú,my nie?Čo sa týka správania dieťaťa je to asi o tom,že nechápe hodnotu ničoho..
@luvika To by bolo Fakt super a myslim, ze je v tom viac pozitivneho ako negativneho. Ja skutocne vidim Problem v nasej mentalite (zila som 10r.v zahranici). Ludia v zahranici sa vobec nepozastavuju na tom, ci deti su oblecene v znackovom, nakupia sezonne v HM ( na pomery samozrejme nic specialne) a vec je vybavena. Kolkokrat tie deti anilen Farebne nie su doladene...nikoho to tam proste nezaujima...a to maju urcite vyssi Standard ako na SK, Co sa uz len socialneho systemu tyka. Niekedy, ked tu vidim tie Albumy, Co si z deti zamerne robia modelov, len aby ukazali, kolko handier maju tie deti v skrini, nestiham sa divit. Treba zmenit cely pristup proste tak, aby sa tie deti uz tak nezvelebovali na SK. Deti su nasa buducnost a nie okrasa do fotoalbumu. Aj ja mojho syna nadovsetko milujem, No nebudem mu kazit charakter. Ak si ho skazi sam v dospelosti, je to uz jeho vec. Bolo by fajn, keby sa to dalo nariadit zakonom...ci sa pod tym rozumie Diktatura....? Tak fajn, radsej nech nam teda deti diktuju...pretoze v dnesneho dobe ustrazit detom nejake hodnoty je velmi tazke. Cely svet je skazeny.

@jhalena myslis tu temu o nevlastnej sestre? ak ano tak uplne z cesty pani pise, tam sa pasovali do role na hranici chudoby, ktrej rozpoctom otrasie jedem 150km vylet a tu pomaly ako Geissenovci...