icon

Vylúčenie 3 ročnej zo škôlky - vraj je hyperaktívna

evallu
22. okt 2018

Ahojte,
chcem sa opýtať či sa to tu niekomu už stalo, hrozia nám vylúčením malej dcéry zo škôlky, zajtra mám isť na koberec k riaditeľovi a učiteľkám. Vraj je hyperaktívna (zatiaľ sme neboli u psychologa) a neadaptovala sa. Chodí tam od septembra 2018 s veľkými prestávkami - pre choroby, ktoré tam vždy schytala po 2 - 3 dňoch. Dokopy tam bola 8 dní, z toho 5 iba pol dňa. S tou "hyperaktivitou" začali už po dvoch hodinách prvý deň (dala som ju tam len na 2 hodiny) . Vcelku som z toho rozčarovaná a začudovaná. Áno som neobjektívna, je to moje jediné dieťa, ale neviem čo teraz... ked aj je hyperaktívna znamená to že do škôlky nebude nikdy môcť chodiť? A do školy? Ja ju subjetívne tak nehodnotím až tak zle, ani vrodine či v okolí doteraz nikto ani len nespomenul že aha aká je hyperaktívna, áno je živšia a temperamentnejšia a hlavne vyššia a ťažšia než iné deti, ale... ja neviem, tie výtky sú niektoré vážnejšie a niektoré také mi prídu smiešne.... (chytala žalúzie na oknách...dverách, utrela si sopel o tričko ucitelky - vtedy akurat chytala chorobu, nechcela spať vobec a nechcela v klude lezať 2 hodiny, dlho zaspavala a stale si čosi brumkala, berie detom hračky, nechce jesť obed, bud vobec, alebo vyzaduje krmit, alebo jedlo pohaduzuje............................ neviem či som blbá, ale niektoré veci stačí riešiť dohovorom, doma a pri mne v kolektíve nič z toho nerobí.....................zaspáva doma dlhšie ale zaspáva sama...... ) a tie učiteľky sú mladé, resp. je mladá a tehotná + mladá a zástupkyna riaditela (je ś detmi len pár hodín, z celého času) škôlku narýchlo toho roku "rozšírili" čiže v tých istých priestoroch a asi aj tým istým personálom pribudla jedna trieda prváčikov....
tak som sa rozpísala až až, ale som zúfalá, som sama, bez chlapa, ani vyzivne nie je, potrebujem ist do roboty.... mam určite zdravotne problemy od pôrodu, takže ani hladanie roboty nie je najjednoduchšie a teraz toto.............................je mi až do revu.... a to nie som žiadna citlivka, jednoducho nevidím východisko......nechať ju doma a... ísť sa pásť...?

nejaké skúsenosti niekoho kto také dačo zažil?

ak je hyperaktívna, čo to pre mna a nu znamená? sú nejaké špeci škôlky? či súkromné? tam im to vadiť nebude? kde na tú sukromnu zobrať peniaze?

mogaa
24. okt 2018

@mala_katie to dievčatko si nevie obliecť pulovrík - teda hlavičku do otvoru,ani dať nôžky do nohavíc.....to nie je, že hladá rukáv z trigovice alebo nevie sa zapnúť...@evallu pošle ťa pravdepodobne na neurológiu a asi aj špeciálnej pedagogičke(alebo psychologičke).Nakrúť si malú na mobil ako si oblieka pulovrík alebo nohavice. Treba tam vylúčiť možný problém(diagnózu) ak si nevie dať hlavičku na otvoru v pulovri alebo nôžky do nohavíc. Môže ísť len o nešikovnosť ale môže tam byť aj porucha hrubej či jemnej motoriky. Zlá motorika sa dá zlepšiť nácvikom, ale je aj znakom niektorých ochorení. Nakrúť si tú malú na mobil a ukáž to doktorke. Osobne si myslím že ťa pošle najskôr na neurológiu, ak ano objednaj sa hneď lebo sa dlho čaká. Potrebuješ detskú neurologičku/neurológa. Alebo toho špeciálneho psychologa. Tam ak jej potvrdia len tvrdohlavosť a vylúčia nejakú diagnózu, sa pýtaj ako s ňou pracovať.

beky1813
24. okt 2018

@evallu nie, nie je to normalne a treba deti ucit, ze sa to nesmie.

jasmine2
24. okt 2018

@engie2 Tlieskam👏👏👏 múdro napísané veľmi múdro......

evallu
autor
24. okt 2018

@beky1813 čo myslíš to hádzanie? jasné že nie, to bolo myslené ako vtip a odkaz na "vtipné videá" v TV 😀 ja by som ju to aj učila, a vychovávala ju v tomto, ak by to predo mnou robila... stále dookola opakujem, to čo robí v škôlke nerobí doma... okrem neoochoty sa obuvat a obliekať....

samko1
24. okt 2018

@gaby21 môžeš prosím napísať u koho ste boli? Kľudne aj do súkromnej správy. Moc ďakujem

gaby21
24. okt 2018

@evallu kludne aj sem.
www.portcentrum.sk
Mudr. Olga Supalova
Liptovský Hradok

gaby21
24. okt 2018

@evallu no ona ťa usmerní ako ju máš vychovavat. A musia spolupracovať všetci. Pedagogovia aj clenovia rodiny. A na zaciatok doporucujem uplne vynechat cukor. U nas vyvolaval hyperaktivitu aj zachvaty zurivosti.

mala_katie
24. okt 2018

@mogaa môže byť, ale zas nevieme ani cez písmenká v akom je to štádiu.. Podľa mňa autizmus nemá, z toho co čítam, ale zas nedá sa to len z písmen a všetko sa to dá rôzne predstaviť.. Lebo podľa toho má autizmus aj môj syn, tiež sa nevie obliecť úplne.. A doma sa mi ho to vôbec nepodarilo naučiť, pretože si to ani za svet neoblecie, pokiaľ mu to kazem.. Co sa týka jedenia, tak sa niekedy naje pekne a niekedy horšie.. X krát sa nechá nakŕmiť.. Príde so slzami v očiach, či mu pomôžem.. Popritom jeho 1 a pol ročná sestra je oveľa krajšie ako on.. Ale keď ma náladu a chuť, tak sa naje bez problémov.. V škôlke to bol prvý mesiac masaker, druhý začal ako tak spolupracovať, ale do minulého týždňa tam odmietal chodiť.. To co robil cestou do škôlky dokonca oslovilo aj susedy a pýtali sa ma, či je v poriadku, či nebude mať psychicku ujmu.. To co mi dokazoval v 2 rokoch ani nevravím.. Sa ma fakt ľudia pýtali, či nie je autista.. Posledný týždeň už super, od októbra je aj v škôlke dobrý.. Tak ja aj podľa toho súdim.. No každopádne je to dobré preveriť.. No napriek tomu nesúhlasím s postojom učiteliek.. Pretože opakujem po 8mych dňoch ho vylúčiť je neprípustné.. Keby to to dieťa robilo aj autorke doma, nepoviem.. Ale keď ho nevedia zvládnuť, tak asi bude niekde chyba aj v tej škôlke..

evallu
autor
24. okt 2018

@gaby21 dakujem pekne, ked nenajdem tu v okoli skusim...

evallu
autor
24. okt 2018

@mala_katie no ono je to asi tazké, verit mi ze to doma nerobí, tiez viem ako na mna vcera pozerali v tej skôlke ked som im to vravela, proste no, vsak viete ten vyraz v tvary......

vak no kazdy ma svoju pravdu... ved nic to, chcela som presne takto rady od mam, ktorym deti v skôlke nejako "vystrájajú" v podobnom duchu ako moja.... ze co a ako postupovali dalej, ci nechali tak, ci same isli k dr, ci boli skolkou poslane (mna teda poslali dobrovolne 😉 ) a co z toho nakoniec vzislo..... a samozrejme si potrebujem zvyknut na myslienku co ak..... a ak tak co pak.....

mogaa
24. okt 2018

@evallu hlavne si zbytočne nerob hlavu, malá možno v tej škôlke len skúša čo si môže dovoliť a čo nie....Myslím že učiteľky urobili dobre ked sa im nezdala a poslali ťa s ňou k doktorke. Vylúči sa možná diagnóza a zároveň od psychologičky donesieš odporučenie ako s ňou pracovať....Nesúhlasím s tým že ju zatiaľ nechali doma, ale podstatné je že ju nevylúčili a stále jej držia miesto. A doma skúšajte obliekanie. Daj jej čiapočku nech si ju sama dá na hlavu, pokiaľ to zvládne treba ju pochváliť aká je super šikovná a vyskúšať tričko - hlavička do otvoru(do diery), potom jedna ručička do otvoru a druhá ručička do druhého....Ak zvládne tričko, prejdite na pulover(dávaj jej volnejšie), znovu hlavička do otvoru, jedna rúčka a druhá rúčka.....môžeš jej to spestriť hrou - pokiaľ je hlava v pulovri bu-bu-bu-bu a ked ju dá von kuk, detto pri rukách.....krásne ju to naučíš hrou bu-bu-bu(hlava v pulovri ak ju dá von povieš kuk, hlava z trička von a znovu hlavička bu-bu-bu a ked dá hlavu von povieš kuk ....Potom to môžeš robiť s rukami....Pokiaľ to budeš robiť takto ako hru, možno ju to začne baviť a bude sa chcieť tak hrať....a potom ked si ho oblečie celé, tak sa môžete zahrať na klasickú schovávačku🙂Mala si smolu na učiteľku že si to takto zľahčila, ale možno tam bola naozaj taká že si s ňou mladá učiteľka nevedela dať rady....Ťažko povedať čo všetko tam porobila , veď tebe povedali len zopár vecí a sú to veci čo doma nerobí....Ak by ti ju náhodou vylúčili, skús súkromnú škôlku tam je menej detí a aj na ne majú učiteľky menej nárokov,lebo na 1 učiteľku je 5-8detí a nie 20....u nás chodia do súkromne deti od2rokov ale verú hlavne deti čo sa nedostali do škôlky.....Tým že sú tam aj mladšie deti, tak ich učia obliekať, vyzliekať, papať....Vždy záleží od prístupu učiteľky. Kamarátkin syn ked v škôlke nechcel jesť, učiteľka ho zobrala cez obed k velkáčom a tam ked videl ako pekne jedia tak začal aj on, v malej skupine jesť nechcel🙂Je to vždy o prístupe učiteľky a jej komunikácii s matkou.....Preto nerozumiem že vám to povedala takto všetko nAaraz u riaditeľky, u nás to fungovalo že vždy ak niečo vyviedol alebo nevedel učiteľka povedala matke v tej daný deň.....Ked sa nevedelo obliecť, tak denne sa mamičky pýtala či skúšali samostatné obliekanie....Dieťa to čo robí každý deň, tak sa naučí.....Aj ty si sa mala každý deň pýtať či sa sama skúšala v škôlke obliecť ak ano pochváliť ju, učiteľky sa pýtať či sama papala🙂malú zase pochváliť....mala by tam byť spolupráca a hlavne komunikácia učiteľka-matka - u vás to zjavne nefungovalo

mala_katie
24. okt 2018

@mogaa do poslednej bodky súhlasím.. Presne toto som myslela.. Len sa neviem vyjadrovať už na tej materskej😀

katkabg
24. okt 2018

Podla mna by mali byt pani ucitelky viac trpezlive

evallu
autor
24. okt 2018

@mogaa dakujem skúsim to obliekanie, ja som to skôr nechala na nu a čakala a chválila samozrejme... a teda som dosť bola netrpezlivá, lebo ked jej to neslo, tak som jej pomohla aby sme proste stihli isť kam bolo treba... skúsim túto hru....

majcika
25. okt 2018

@evallu len skus byt opatrna, teraz v casovom strese a obavach nezacni na dceru tlacit, co vsetko musi teraz hned zvladnut, vyriesit a tlacit na nu, ze inak ju v skolke nebudu chciet. Je to dieta, male dieta a za kratky cas nestihne dobehnut co nevie.
Tvoja dcera tam bola dokopy tyzden, za tyzden jednoducho nezvladlo dievcatko naval emocii, novych zakazov, prikszov, ludi, deti atd. Ved nie je stroj. Pozri, co stebou narobili slova ucitelky, ktora videla tvoju dceru v skratenom rezime, nie ona ju nepozorovala ako samotne dievca ale bolo tam viac deti dozadujucich sa niecoho. Ty ako matka stoj pri dietati, bud mu oporou, pocuvaj ho. Nieco ti chce povedat, vsimaj si ju. Takyto krpcekovia nezzacnu debstu o ich vnutornych zalezitostiach, emociach, oni to totiz nevedia, maju len 3-4 roky. Nemozes cakat, ze spusti co kde presne ako naco zaco. A teda nechat sa podkopat ucitelkou zs tak kratky cas? Objim svoje dieta, to co potrebuje citit je istota, ze matka ju nikdy neodsudi. Dievcatko sa upokoji. Vychovavaj, ries ale laskou a s dorazom. Ver sebe ako matke a svojmu dietatu, ved ste najdolezitejsie.

kulumulu123
25. okt 2018

@evallu necitala som vsetky odpovede no myslim si ze si normalne mama co robi veci najlepsie ako vie.... a mala tiez nie je ziadne sialene dieta. Vskolke Bola dokopy par hodin dovtedy ste boli stale spolu. Neviem ci si s nou chodila niekde do ineho kolektivu na kruzky a pod. Pozri sa na to takto doteraz ta mala vzdy pri sebe robili ste veci spolu kedykolvek ta potrebovala Bola si nablizku.zrazu je v skolke Sama bez maminky, iba cudzie deti a cudzie tety (ucitekla je pre dieta zo zaciatku cudzi clovek!!!) ktore vyzaduju jej poslusnost a pozornost na povel co sa jej asi nepaci, nevie co maju nejake hranice a az KDE tak skusa pokial sa da zajst... Tymto nechcem povedat as rozhadzovat obed po jedalni ci utierat si ssopel do ucitelky je ok, to vobec nie (!!!!!) iba sa snazim to vidiet z detskej strany... Chapem AJ to ze pre ucitelku ustriehnut 20 ci viac deti nie je vzdy jednoduche tiez ma iba dve ruky a nemoze kazde dieta zvlast nakrmit.. vylucit dieta zo skolky bez dovodu nemoze.. skor by som na tomto zapracovala doma s malou. Normalne SA s nou porozpravaj. Opytaj sa jej Preco robi to co robi, ak zacne rozpravat vypocuj ju bez prerusovania navrhni jej aby ti ponukla nejake riesenie opytaj sa jej co by jej pomohlo skolku zvladnut alebo skuste spolu vymysliet nejake riesenie ktore bude prijatelne pre Vas obe ( nejde o to ze dcera Cosi vymysli a ty to so zatatymi zubamy kazdy den nejak pretrpis Len aby ona Bola ok - ver mi dlhodobo to nepojde). Myslim ze riesenie je komunikacia Vela sa rozpravat a Vela sa opytat venovat tymto rozhovorom cas a skutocny nie iba predstierany zaujem... Mozno ak na takyto pristup nie je dcera zvyknuta zo zaciatku sa nedozvies nic ale casom sa ti postupne otvori a to je dlhodobe riesenie do zivota nie iba nejaka rychlonaplast a ide sa dalej... Skus ju viest viac k samostatnosti doverovat jej schopnostiam vyzbroj sa trpezlivostou a nevyries vsetko hned za nu pri prvom neuspechu. Nepojde to z vecera do rana ale zvladnete to. Neexistuje na svete zdravy clovek ktory by sa nedokazal Sam obliect ci najest a deti sa na tomto svete ucia veci od zakladu na co my dospelaci casto zabudame

kulumulu123
25. okt 2018

@evallu a hlavne na nu netlac cim vacsi tlak urobis ty tym vacsi protitlak bude chciet urobit ona je to iba zacarovany kruh a cesta z neho sa hlada velmi tazko.... Prajem vela sil a trpezlivostiiiiiiii 😊

biba12
25. okt 2018

@evallu nečítala som komentáre, ale...Aj môj syn prišiel do novej škôlky ako 5 ročný. Nikdy s nimi nesedel v kruhu ráno a nerozprával sa...Liezol po stoloch, stoličkách...Ale všetko vedel a na všetko odpovedal... A on ich aj reálne počúval, len nesedel s nimi ...A učiteľka zhodnotila, či nemá ADHD. Že mám ísť ku psychologičke...Pritom v škôlke, kde chodil pred presťahovaním, nebol žiadny problém, učiteľka vravela, že je to jedno múdre dieťa. Akurát je živší ako bežne, ale nerobí zle, len je všade a stíha všetko. Tiež mal problém s motorikou, nemal rád kreslenie, písanie (vidno to teraz v škole, píše ako kocúr), bol pomalší, čo sa týka obliekania... Prišla psychologička robiť testy zrelosti do školy (dala som ho sama otestovať je narodený ku koncu augusta). Neprešiel, nie vedomostne, to bol výborný, ale sama psychologička zhodnotila, že neobsedí na zadku. Ale ako diagnózu si to netrúfala zhodnotiť. A ja by som to ani nedovolila, pretože dáš mu nálepku už v piatich rokoch? Bude to mať v papieroch celý život. POvedala, že počkáme a uvidíme. Prišiel do školy. Výbornú učiteľku dostal. Lepší štart do školy som si ani priať nemohla. Je živý, aj učiteľka povedala, že je. Ale príde, obíme ju, povie jej, čo potrebuje..A ona sama hovorí, že ho má strašne rada, lebo je to taký salámista, dobroprajný, deti ho majú radi, lebo je vtipný a je s ním sranda, nebije sa, snaží sa vychádzať so všetkými. Áno je ho všade dosť, ale to neznamená, že má ADHD. S jedlom by som jej dohovorila, čo sa týka zaspávania, zvykne si. Ani môj prvý týždeň nevedel zaspať a potom zaspával hneď ako ľahol do postele. Mal priveľa nových vecí, priveľa podnetov. A spával do 5 rokov... Keď tam bola len 5 krát, je odvážne zhodnotiť, že je neprispôsobivá... Nedaj jej nálepku v troch rokoch... Keď nezapadne, budú stále sťažnosti, skús inú škôlku, možno potrebuje trošku iný prístup.

eliska13
25. okt 2018

@biba12 ale tvoj syn má diagnozu či odchýlku nie?máš pravdu po tých pár razoch čo ju videli to je nonsens veď každé dieťa, človek je v cudzom prostredí neisté, možno chce zaujať iné deti ..
@evallu vôbec nerozumiem prečo nemôže chodiť do kolektívu pokým sa nevysetri?!??Aj Ti dala riaditeľka písomne ako nevhodne sa dcéra chová?či to budeš len sprostredkované hovoriť psychologicke hoc ako čítam mala je len pohodlná, nemotorne nevidím nič abnormálne.Moj syn by sa nechal nakŕmiť a obliecť aj v 6 rokoch🙂

evabb35
25. okt 2018

@evallu mňa by zaujímalo, čie dieťa sa potrebuje dostať do tej škôlky v oktobri. Keby som niečo podobné nezažila, tak by som tam tie súvislosti nevidela.Lebo aj moje dieťa sa dostalo do škôlky bez projekcie a podľa toho k nám aj riaditeľka pristupovala a to dokonca na údiv učiteliek. Rodič je pod psychickým tlakom a nenapadne ho v takej situácii sťažovať sa u zriaďovateľa.

evabb35
25. okt 2018

@evallu pani riaditeľku by som požiadala o písomné vyjadrenie a o písomnú žiadosť o vyšetrenie a to by spolu s výsledkom vyšetrenia by bolo prílohou ku sťažnosti u zriaďovateľa.

biba12
25. okt 2018

@eliska13 nemá žiadnu diagnózu ani odchýlku. Len je proste aktívnejší. To je všetko.

evabb35
25. okt 2018

@evallu a kópiu sťažnosti by som poslala aj komunálnemu politikovi a ešte pred voľbami. Spolitizovala by som celý prípad.

evallu
autor
25. okt 2018

@evabb35 žiadala som to písomne ... nedostala... snažila som sa teda ako ze to potrebujem k lekárom ... tak ze on našu pediatrička pozná a zavolá jej - aj volal ale my sme este nikde neboli až dnes idem pretože ja mám strašný kašeľ ten co mala doniesla minule zo škôlky a ona začala včera teplotovat a problém s cikanie , tak ideme dnes ale riešiť pravdepodobný zápal moč ciest - 4 ochorenie počas skoˇlkovania

evallu
autor
25. okt 2018

@evabb35 nedal mi nic aj ked som to žiadala ... a škôlka je tak plna ze on bude len rad ked im tam pôjde menej deti po kontrolách ci medializovaní

denisas
25. okt 2018

@evallu aj u nas bol tento problem.. hned prvy den nechcela vyjst z triedy na obed (hodila sa o zem), dalsi den na prechadzke si chcela sadnut na kazdu lavicku (ako sme to robili my) - jasne, ze aj toto bol problem. Nic nechcela jest. Nechcela spat. Prvy tyzden v piatok mi povedali, ze bije spoluziaka. Proste moje dieta bolo zrazu nezvladnutelne (doma anjel). S odstupom casu som sa dozvedela (uplnou nahodou) ze chlapec, ktoreho vraj bila je bitkar a nevedia ho zvladnut ani rodicia. Nasa sa len branila.. a s odtupom casu mi doslo, ze problemom boli ucitelky, ktore jednoducho zlozitejsie situacie jednoducho nezvladli. A spravanie nasej dcery si vysvetlujem tak, ze sa jednoducho bala. Stratila pocit bezpecia a preto sa zdalo, ze vystrajala. Tiez bola kazdy druhy tyzden doma. Niekedy aj castejsie. V novembri uz chodila s velkym placom. Dnes uz viem, ze nebola na skolku(jasle) pripravena. Mala 2,5 roka. Kazdopadne drzim palce! Dnes by som ju nechala doma a nasla si pracu, ktoru mozno vykonavat aj doma.

denisas
25. okt 2018

A este dodam, ze chodila do sukromnej - a nie lacnej...

evabb35
25. okt 2018

@evallu tak nech pediatricka napíše, že je to na žiadosť riaditeľa... Ved práve preto takto to v našom školstve sa praktizuje, lebo počítajú s tým,že rodičia sú pod tlakom a nemajú čas vypisovať sťažnosti. Preto takéto praktiky v školstve pretrvávajú, lebo oni si to môžu dovoliť, keďže kontrolný orgán nefunguje.

siska53
25. okt 2018

@evallu pri citani som.si len povedala: to hadam nie je mozne?! 3rocne dieta vylucit po par dnoch??? Poviem ti tak, prosto im v niecom.nesadla a chcu sa jej zbavit. Nas,kedze sa skor nedostal,siel az ako 4,5r.,trieda uz bola adaptovana, jediny,ktor plakavala a "telefonoval " mi domov,bol on. Skoro 3mesiace. Tiez sa nechcel zapajat do aktivit a to deti ma rad, bol vzdy priatelsky, bonku mal kopec kamosov,mna tam pomaly nepotreboval. Nikto ho nevylucil,len preto, ze place a nezapaja sa. Dali mu cas a od januara bol uplne ok,rad chodil do škôlky, spolupracoval. A to som sa bala,ze po mesiaci to bude katastofa.
Mali tam i ine deti,chlapca,co mal velku silu a nie ze naschval,nechtiac ublizol detom. Ten a nim.chodil asi dva roky do triedy,pootm uz nie.

Dcerka sa v sukromnje pocikavala (na protest, lebo odplienkovana bola a nemala plienku ani na noc), v statnej zss skoro 3m.nejedla a nepila (asi vyse mesiaca)...jedno dieta sa zas pocas poobedneho spanku pocikavalo do skoro 5r... Teraz ma mala.v predskolskej triede dievcatko,ktore chodi prvy rok do skolky a robi im zle, poobede nespi a rusi ine deti.. ale ucitelky detom vysvetlili,ze jej musia dat cas,lebo sa potrebuje adaptovat. A to dievcatko je teda podstatne starsie od tvojej,kedze na rok by malo ist do skoly..

A poviem ti tak, u zriaďovatela asi neuspejes,my sme riesili sikamu od učiteliek pri malom v skolke,nik nepomohol,az zmena skolky. Tam do tyzdna sa pekne adaptoval a ucitelky boli skvele.

My zas teraz riesime skolu,ale to je na inu debatu,lebo neobsedi a vyrusuje, v jeho veku uz ale urcite treba pobehat psychologa (co aj chodime,len my sme doteraz taky problem.nemali,bol len normalne zivsi,no nik sa na neho nestazoval,k psycho sme sli kvoli tej sikane, tych pár mesiacov bolo pre nas tazkych, vidiet syna,ako sa zmenil na uzlik nervov a to mal ledva 6rokov, to si nevies predstavit,co sme.prezivali kvoli tym.dvom.konkretnym.ucitelkam! To nedopust,prosim,aby sa to zvrhlo podobnym.smerom!! @evallu