Výtvarná výchova - známkovanie

vilush
16. okt 2023

Dobrý deň prosím Vás môže mi dať učiteľka 2-3 známku z výtvarnej výchovy? Keď neviem kresliť najlepšie a to že by mi dala také známky je nefér za to že to vie ona neznamená že to budú automaticky vedieť všetci.

kacena4
16. okt 2023

na vyv sa znamkuje snaha nie ci vies alebo nie kreslit

salamistka
16. okt 2023

záleží naozaj od prístupu učiteľa....dcéra dostávala horšie známky z telesnej, lebo nie je vôbec pohybovo zdatná, ale napr. na hudobnej nebol nikdy problém, aj keď hudobné nadanie tiež nemá

mimikarol
16. okt 2023

Tak nemala by. Výtvarná výchova je podľa mňa vecou vkusu. Jednému sa to môže zdať otrasné a druhému sa to môže páčiť. Nechápem prečo je to vlastne znamkovane

kristiii
16. okt 2023

@vilush môže, aj môj syn nosí bežne 2-3. Raz mal dokonca sólovú dvojku z výtvarnej na vysvedčení 🤣.

euka210
16. okt 2023

@vilush ja som sa s tym nestretla...mohla som mat z hrazdy 4, na vysvecku z Tv stale daval 1...ale tie, co nechodili vobec im hrozili komisionalky.
Za mna je to hlupost vychovami zhorsovat priemer, lebo moji napr.kreslit nevedia, nie kazdy ma talent.

viestta
16. okt 2023

@euka210 na jednej strane je pravda, ze vychovy by sa znamkovat nemali, pretoze alebo talent mas alebo nemas a mozes sa aj potrhat umelec, ci sportovec z teba nebude. Na druhej strane chapem aj ucitelov, ze bez znamok by na tych hodinach zavladla uplna anarchia, hlavne vo vyssich rocnikoch ked sa zide "dobre" zlozenie triedy. Dalsia vec je ta, ze vzdy sa najdu ucitelia, ktori si myslia, ze ten ich predmet je uplne najdolezitejsi zo vsetkych a tak aj vyzera znamkovanie. Na telesnej vela nenarobis, ale na hudobnej, vytvarnej by sa mohla znamkovat aj teoria. Tam sa ukaze, ze aj ten bez talentu moze vediet o umeni viac ako ten s talentom. Len na to treba aj ucitela, ktory si da robotu navyse. (Poznam skolu, kde sa na telesnej aj skusa aj rozdavaju znamky. Napriklad z pravidiel futbalu. Tam vedia zabodovat aj ti drevenejsi. Len ta skola nie je na Slovensku)

salamistka
16. okt 2023

@viestta u nás to tak bolo, na telesnej skúšali napr. na hrazde a dcérka dostala možnosť napísať slohovú prácu na túto tému

sisaka
16. okt 2023

Keď nevieš namaľovať niečo na výbornú, ale len na dobrú, prečo by si mal dostať výbornú?
Keď niekto nevie vyrátať na písomke priklady na výbornú ale len na dobrú, tiež dostane jednotku, lebo nemá bunky na matematiku?

viestta
16. okt 2023

@sisaka matematika je o vedomostiach, kreslenie vykresov o talente

kristiii
16. okt 2023

@viestta tak ale aj na takú matiku buď bunky (resp. nejakú tú kapacitu) máš alebo nemáš. Nie z každého môže byť výherca mat. olympiád, rovnako nie každý sa dokáže naučiť maľovať na výbornú. Ja toto napríklad pri synovi plne rešpektujem, aj keď sa pri tých známkach usmievam, ale tak hold, nemôže mu ísť všetko. A k tej teórii, takto u nich funguje hudobná. Syn má jednotky vďaka písomkám, ale úprimne, spievať nevie. Tak tiež mi to príde v celku odveci. Niekto vie možno v triede krásne spievať, ale tá teória mu nejde tak do hlavy, tak má možno na vysvedčení horšiu známku než on 🤔

viestta
16. okt 2023

@kristiii nie, nie kazdy musi pocitat olympiady, ale aj bez speci talentu matiku zvladne na dobre znamky. Matika na ZS aj na strednych je aj o praxi. Moj kamarat hovoril, ze k dobrej znamke z matiky sa vies dopocitat. K dobremu portretu sa bez talentu nedokreslis, a ked raz mas hudobny hluch, tak tam nepomoze ani svatena voda...

sisaka
16. okt 2023

@viestta bez inteligencie a logického myslenia sa môžeš aj zblázniť a výbornú z matematiky nedostaneš.
Si si ešte nevšimla, že ľudia majú rôzne IQ, rôzne schopnosti, rôzne zručnosti a rôzne talenty?
Ja áno a poznám snaživých ľudí, ktorí nikdy nemali lepšiu známku ako 3 z matematiky, ale maľovali tak krásne, že som mohla len tíško závidieť, poznám nadpriemerne inteligentných , čo preskočili niekoľko ročníkov, študujú veľmi náročný prestížny odbor na univerzite a nenaučili sa aj pri veľkej snahe korčuľovať…. A takto by som mohla pokračovať. Deťom s nižším IQ neodpustíme nič, ešte ich zaradíme medzi lenivých, ale deti bez talentu dostávajú bez problémov výborne známky z výchovy, pričom by si zaslúžili často len dostatočnú, či dobrú.

ullala
16. okt 2023

Su deti, ktorym idu vychovy a sport nadpriemerne, ale matematika a dajme tomu fyzika im nejdu, lebo nemaju na to bunky. Potom su deti, ktorym ide ta matika a fyzika sama od seba, pripadne sa to dokazu nabiflit, ale nejdu im vychovy a sport, lebo na to tiez nemaju bunky.
Preco jedna z tychto skupin by mala dostavat jednotky za vychovy a telesnu zadarmo, bez namahy a na druhej strane decka, ktorym nejde ta matika alebo fyzika ale vychovy ano, su za tie predmety znamkovane seriozne? Ja som za to, aby aj tie vychovy boli znamkovane seriozne. Aby aj decka, ktore pekne kreslia, dobre sportuju, pripadne im ide hudobna mohli vyniknut a bolo vidno, ze toto je ta sfera, ktora im ozaj ide.

ljzozv
17. okt 2023

som za to, aby boli výchovy známkované, dôvody sú uvedené vyššie a plne sa s nimi stotožňujem. Akurát, čo by som upravila, tak aby sa nebrali do priemeru na stredné školy, ak nejde o školu zameranú na výchovy. Hoci si myslím, že učitelia v tých vyšších ročníkov sú normálni, a ak by mala zlá známka zhoršovať priemer, tak sa vždy prikloní k lepšej známke.

sidicek
20. okt 2023

@viestta tvoje odpovede sú úplne nelogické.Tak ako sa podľa teba môže naučiť matiku žiak bez logického myslenia , tak sa aj ten bez výtvarného nadania dokáže naučiť nakresliť portrét ,vlastne si myslím, ze ešte oveľa ľahšie ako tu matiku.

supermario
20. okt 2023

@viestta super si to napisala! p.s. nam deti skola nechce znamkovat aj napriek vyhradam, dokonca mi bolo oznamene, ze budu bojovat o to, aby sa znamky odstranili aj zo SS, ci VS preto, lebo zevraj zla znamka neposobi dobre na city dietata