Vzťahy medzi deťmi na ulici
Dobrý den.Máte niekto skusenosti,ako riesit vztahy medzi detmi na ulici?Odmala máme kamosa,suseda,decka každý den spolu, starší 8,5 roka je dost fixovany na deti.Sused však chodí do školy v mieste,kde byvame, tympadom má teraz viac kamaratov.Casto sa stává,že ked syn za ním pride,tak ho sused začne odhanat,utekat pred ním,vysmievat,že má inych kámošov.Syn pride s placom.Riesila som to so susedkou,že nech mu vysvetli,že toto si kamarati nerobia,no ona to berie tak,že to sme obaja precitliveli a že o nic nejde.Vraj sa s ním ostatni nechcu hrat,že klame,chce im rozkazovat atd.(Tomu verim,má tazku povahu,no snažím sa mu vysvetlovat.)Na další den pridu a klopu,nech ide syn s nimi von.Z pohladu matky ma to trápi,hlavne v nom nechcem vidiet len to zlé.Ako riesit pripadne neriesit vobec?ach,vztahy sú naozaj náročné 😢
Sú to chalani? Takýto podobný problém sa riešil u nás v triede. Ocko toho chalana zorganizoval pár futbalových zápasov. Boli tam aj ocinovia si s deckami zahrať. Bolo to super.
Tam aj rodičia toho chalana videli jeho správanie medzi deťmi a mohli to korigovať.
Možno by ste s ním mohli chodiť von a trochu jeho správanie medzi deťmi korigovať. Nie byt priamo s ním, ale sledovať ho obďaleč.
Susede Nehovor že nech ti nehovorí že si precitlivelá, lebo to ju len utvrdí v tom že si precitlivelá.
aj ja sa pripajam k pribiniak, ze mozes ty zorganizovat nejaku akciu aby tam isli kamarati tvojho syna, aj opekacku alebo co, alebo ich zobrat niekam. teraz pocas covid nie. ale potom... a potm mu mozno povies ze ak chce kamaratov co im moze vadit. ale si myslim, ze vsetky deti dnes "rozkazuju" lebo my rodicia ich nechceme vychovavat tak ze len my mame pravdu, ale aj ich nechame argumentovat, tak oni su trochu sebavedomejsi. a ked za nim niekedy pridu ti kamarati, tak to nemoze byt take zle s nim. neber si to tak,, su to deti, raz sa kamaratia tak , raz onak.
nájsť synovi iných kamarátov a suseda poslať kde kade.... bude to len horšie s nástupom puberty...
@adelii ale veď toto je príležitosť aj pre tvojho syna, ako sa naučiť správať v kolektíve. Treba mu vysvetliť, že tak ako ani kamoši, aj on nie je dokonalý. Všetci sme len ľudia s lepšími a horšími vlastnosťami. Aj je tvoj syn panovačný a klame, jasné, že sa s ním nikto nechce hrať. Vysvetli mu, že v kolektíve treba brať ohľad na všetkých, nielen si presadzovať svoje. Ak to dokáže, bude mať super kamošov. Toto nie je nič ťažké, toto je škola života, ktorú musíme všetci absolvovať.
Vzťahy deti v našom quartiri neriešim pokiaľ by mi nebolo dieťa šikanovanie bezdôvodne.... Aj u nás vrátane mojej Dcér majú cca tie 6-7 r deti také vzťahy že jeden deň sú najlepší priatelia a druhy deň keď príde iný tak sa snažia toho druhého že už nie si môj kamoš...
Ja ale nedohovaram druhým deťom a už vôbec nie matkám ale vravím mojej dcére ved sa môžu hrať vsetcia spolu a tiež som si všimla ze niektoré deti majú tendenciu viac rozkazovať alebo aby bola hhra po nich aj moja dcéra to občas máva a vtedy dochádza najviac ku "konfliktom" že tak nech sa hrajú raz tak a. Raz podľa druhého...
A ak ich tvoj syn klame a tlrozkazuje musíš riešiť v prvom rade svoje dieťa že tak si kamarátov nenájde.... A nie susedovho syna... Susedovi deti resp jedno dievča som riešila len raz keď malo cca 5 rokov tak bezdôvodne 2x udrela dosť silno moju a mama jej to riešila len tak no ze ona vie ze jej dcéra má komplikovanú povahu a ospravedlnila sa, pri 3x keď som na ňu zhukla lebo najprv udrela svoju sestru, keď si ju moja mala zastala tak buchla aj ju a keď som ju okrikla hodila do mňa piesok tak som milej susedné povedala bud to bude riešiť ona ale bo ja ale na iných miestach cez školu keďže chodili spolu do triedy a suseda sa sťažovala že sa s jej deti nechcú hrať lebo ze je ťažká povaha (robila deťom zle ak nebolo po jej), potom dievčina nebola polroka na ihrisku a potom sa trochu zmenila, ťažkú povahu ma stále ale už nerobí zle. So susedou vychádzam doteraz dobre v rámci susedských vzťahov jej pomôžem keď niečo potrebujem ona tiež...
@adelii nás má necelych 14 a keďže od 1.triedy chodí do školy do iného mesta a nebývame v paneláku, nemáme ani priamych susedov, nemá kamarátov “na ulici”.
Kamarátov má v škole, v školskom CVČ a v športovom klube. Teraz je od nich úplne odrezaný, ale ani keby boli tu, nepustila by som ho cez lockdown behať a stretávať sa s inými deťmi z iných domácnosti.
Ani mu to nejako nechýba, nepýta sa von (za bežných okolnosti). Aminokyselín neriešim a žiadnych kamarátim mu ja nezhaňam.
Su to deti a tie to robievaju. Urcite by som nedohovarala matke. Naco? Myslis,ze ju jej syn pocuvne? Skor by som to vysvetlila svojmu dietatu.
@thewitch
@pribinak
@denkatn
@deti95060810
@0silvia0
@sense ďakujem dievcata za podporu a tipy...syn je inak v škole oblubeny,máme aj kamaratov,co chodia k nám z mesta,len je to raz do tyzdna a on vyhladava spolocnost denne...často počuvam,ked su pred domom,alebo manžel,ked pracuje na zahrade a dost často sú konflikty,ked ich usmernuje (napr.postavil si bunker pred domom, ostatní sa pridali,no naraz ho chcu zdemolovat,no je to hlavne jeho práca,tak to nechce dopustit...alebo sa s nimi dohodne,že sa bude hrat ich hra a potom jeho,no už slub nedodrzia,tak je naštvaný,alebo ich usmernuje,ked vytahuju odpadky z kontejnera a robia bordel,potom odidu domov a on to sám musí upratat,lebo sa nám to nepaci...je vybusny,prchky a učím ho,že sa tak k ludom nemá spravat,no aj s manzelom sme dost prchke povahy,tak má určite vzor aj v nás 🙄 chcela som ho dat aj do školy na dedinu,lebo to zaciatku to vyzeralo,že tu bude mat skvelu partiu,že budu vsetci spolu chodit do školy,no po roku mám pocit,že už je zaskatulkovany,pritom nikdy nic zle im nespravil,fyzicky nikomu neubližuje 😔
@hettinka žijeme v ČR,tu deti do školy chodia...to máš dobré,že tak kámošov nepotrebuje,zahra sa sám?
@stanulienkat nedohovarala som susede,len sa bavíme celkom otvorene,tak som jej povedla svoj názor,že já vysvetlim mojmu,že Ked bude panovačný,kámošov mat nebude a ona nech mu vysvetli,že také spravanie nie je pekne...moj syn ked má kamaratov,tak suseda nikdy nevyhodil a neposlal domov,hrali sa vsetci,aj ked boli rodinné oslavy,bol tu pečený-vareny,preto ma to dost mrzí
@adelii syna treba naučiť, že ľudia sú rozni a kamarátstvo sa vynútiť nedá. Ak sa s ním niekto baviť nechce, tak nechce a treba si hľadať iných kamosov. Tak je to aj neskôr v živote. A ako rodič by som sa do toho nestarala. Deti si takéto veci musia naučiť vyriešiť samé. Pokial teda nejde o šikanu, že by nahováral iných proti tvojmu synovi, zbil ho, alebo take niečo. No aj v tom prípade je lepšie nekontaktovat to dieťa a vyhnúť sa stretávaniu.
Mimochodom, ty teraz cez koronu púšťaš syna s cudzími deťmi von??? Veď aj v CR sa nemajú ľudia navštevovať, mal by byt sám na dvore, len vy ako rodina. A možno by sa vzťahy tým odstupom vyriešili samé.
@adelii ja ti dam tiez radu, ze neplet sa deckam do hierarchie a vztahov. Oni sa tymto ucia, niekedy menej uspesne, niekedy viac uspesne. Jasne, ze to matku stve a chce aby bolo vsetko ok. Ale deti sa tymto ucia ako spolu vychadzat a okresavaju sa hrany. Tiez sme sa so susedou raz zaplietli do chlapcenskych vztahov. Medzi mojho syna a jeho naj kamosa vstupil jeden podvratak a pokazil im vztah. Chalani si to vybavili nakoniec medzi sebou, my sme to riesili zbytocne s tou tretou matkou. Poucenie pre nas bolo, ze uz nikdy sme chalanske vztahy neriesili. Ten vztah sa casom utriasol sam...
@hettinka ano,tomu rozumiem,ved ked sa nechcu kamaratit,tak nemusia,len ked nie sú na blízku ti druhi,tak už prijdu aj za nasim,nechcem aby ho niekto využíval,ako sa mu to hodí...
V podstate nie sú cudzi,vidaju sa celu dobu v tejto situacii.Ani nepoznám nikoho,kto je izolovani len doma... sú vonku,na cerstvom vzduchu...neviem preco by sa nemohli hrat deti vonku,ked dospeli si natajno robia chlastacky,chaty, dovolenky atd...kvoli takym je to tak,ako je...aj deti v školách je nakazenych minimum,za celu dobu korony viem o pár detoch a ostatní z triedy to nechytili...
@adelii off topic, ale potom sa nečudujme, ako sa to siri. My napríklad izolovaní sme, aj naše deti. Vlastne už od jari udržujeme odstup, nechodíme na návštevy, od polky decembra už úplne. Dovtedy stretnutie len nutne, s pár ľudmi a nie denne.
K ostatnému - presne tak ako píšeš, ak to má byt tak, že ho len využívajú, kamosi sú, len ak sa to práve hodi, to nie sú skutoční kamaráti. S takými ľudmi treba mat radšej pokoj. Má spolužiakov, daj ho na krúžky, šport, spozná iných ľudí. Nemusí sa hrať s chlapcami z ulice.
@hettinka my ozaj nikam nechodíme,ani rodinu nevidíme,rodinu na SVK len s testami...tiez som sa spociatku bála,ale vidím,že to nie je až tak nakazlive,ako nám bohuzial tvrdia,už sme sa mohli my aj okolie xkrat nakazit v škole,v práci,v uzavretych miestnostiach...nakazenej kolegyni dr.hovorila,že to nie je až tak infekcne,že treba byt hodinu v blizkom kontakte-zoci voči,objatie,pusa atd...bohuzial to len spomalime,nakazit sa musí takmer každý,kedze vakcíny nie sú... Mám kamosky-jedna je doktorka,druhá sestricka na covid oddeleni a obom nevadí,že sa s niekym vidia vonku,tvrdia,že je to vonku bezpečné,tak nevidím dovod už takmer rok takto obmezovat deti...naši PC,mobily,hry nemaju k dispozici,tak travia čas vonku...
Kruzky má,sport tiez, bohuzial teraz sa nedá... ďakujem za reakciu
@adelii cela táto situácia je na nervy. Náš je doma od októbra, už aj šport nám stopli, do decembra mal tréningy len 5 chlapcov na veľkú telocvičňu. Teraz spolužiakov vidi len cez PC, nástup do školy sa stále odsúva... našťastie to neprežíva až tak zle. Všeličomu sa doma začal venovat, čo predtým nestíhal. Ale som zvedavá na tie vzťahy potom.
U nás v škole sa to inak šírilo parádne rychlo... a to sa ruska nosili, dezinfikovalo sa.
@hettinka je to psycho,verim tomu 😔 mám to stastie,že prvé a druhé ročníky sa ucia...ale ako písem,za celý rok aj ked bol niekto v triede pozitivny,tak nenakazil nikoho z triedy...viem to,lebo učím aj na prvom aj na druhou stupni a ked je niekto pozitivny,tak sa to zapisuje do triednej knihy...preto tie decka mohli chodit aspoň v nejakom upravenom režimem do školy... snad už to konecne skončí a budeme normalne fungovat 😔
@adelii ja mám 12 rocneho chalana a odporúčam neriešiť, kým tam nie sú známky šikany. Treba to nechať na deckách a oni si to medzi sebou vyriešia. My mame žiaľ na ulici tiež taký prípad, synov rocnik, chodi do inej školy, so synom hrávali niekoľko rokov hokej v teame, sem tam sa hrávali von spolu, ale nikdy to nedopadlo dobre. Ten chalan je strašná povaha, vždy musí byt ako on povie, neznesie, keď si ho niekto doberá, neznáša keď prehráva a chytá úplne amoky. Viem to z prvej ruky, lebo sme ho raz zobrali s inými chlapcami na výlet. Čo ten stváral... keby to bolo moje dieťa, tak sa hanbím a jednu by asi aj schytal. Našťastie ma syn na ulici a v okoli iných kamarátov, s ktorými sa aj pohadaju, aj udobria a fungujú bez zásahu rodičov. S jedným sa “rozkamaratil” lebo si ho doberali a jeho mama sa prišla k nám koli tomu sťažovať, pritom jej syn je agresor (som rada, že sa už nekamarátia) robí zle iným deťom a keďže chodi na box nemá problém chalanov aj zbiť (muselo sa riešiť cez školu) Toľko k anjelikom, s ktorými sa ostatní nechcu hrať a robia im zle. V prvom rade treba dohovárať synovi, ak sa deti nechcu s ním hrávať koli jeho správaniu, má 8 rokov, osobne by som s druhými matkami v takom veku už nič neriešila, jedine ako som písala keby išlo o šikanu.
Čo sa týka covidu, moje dieťa nie je väzeň, aby bol doma zavretý, naďalej sa vonku chalani stretávajú a tí najbližší aj dnu, ja s tým problém nemám, syn vie, že sa musí spýtať, či sú ľudia s tým Ok, robím v nemocnici, tak v marci sa ľudia ešte dosť báli a ako tak dodržiavali, teraz to už trvá príliš dlho a už ide o mentálne zdravie detí (nárast samovrážd u teenagerov je toho dôkazom) dieťa nemôže cely deň stráviť čumenim do nejakeho monitoru, hraním PS alebo nezmysleným pozeraním YouTube a Tiktok.
@sisaka ahojky,ďakujem za názor...agresor nie je,je len viac výbušný,kebyze s ním je nejaky problém, okamžite to riesim,ale vidím,že aj ostatní robia to,co on,len vždy vina padne na neho.dohovaram mu neustále,myslím,že to je pre neho škola života,ale rozhodne nie je typ,co robí deckam schvalne zle,je kamaratsky, férový-zastane sa kamosa,ked sa iny smeju,rozdal by sa-sladkosti, hračky atd,len občas proste vybuchne,ako som pisala vyssie,pripad,ked ostatní idu nieco rabovat,rozbijat a on je proti tomu ..
ja neviem u nas na dvore boli tiez kadejake vztahy medzi detmi ale podla mna je dobre ich nechat nech si to vyriesia sami. ak sa stane take, ze ho bude zase odhanat tak vymysli nejaky program pre neho nech sa zabavi aj sam, pripadne nech sa skusi zacat hrat aj s inymi detmi a podobne. nejako to riesit velmi sa podla mna neoplati lebo ty im nemozes prikazat aby sa s nim hrali a deti su proste niekedy krute
@hacula1816 jj, jasné,nutit ich nebudeme,ukáže sa casom... ďakujem

Hm.. Tak ak je rázny a rozkazuje tak chápem že sa nechcú hrať, už len dúfať že sa zmení časom toto zlé ale ako sa k nemu chovajú to potom v ňom tú zlu vlastnosť len budú prehlbovať, tak neviem naozaj sa treba asi ešte raz so susedou porozprávať a vyprosila by som si od nej aby mi povedala že smw obaja citliví, takto sa to nerieši hlavne nie pei deťoch ktoré v tomto veku sú najviac ovpllyvnitelne to ako budú vyzerať v budúcnosti