icon

Zavrú sa školy v čiernych okresoch?

10. nov 2021

Ahojte, schyľuje sa k tomu nie?
Aký máte názor alebo predtuchu?
Véd tie čísla nie sú udržateľné, logicky zostáva homeoffice a školy spojiť s vianočnými prázdninami o dva tri týždne skôr?
Naco sa čaká?
Ved školy su semen iste, nie tak?

draik
10. nov 2021

@luccija
Vy si myslíte, že lekári čakajú doma, kým im niekto ponúkne vyšší plat? Problém celej Európy je nedostatok lekárov a ostatného zdravotníckeho personálu. Štúdium a spol je otázka 5 a viac rokov, a to aj v tom prípade, ak by všetci absolventi zostali na SK.

hebba25
10. nov 2021

@carmenuska a k tým testom. Nám bolo povedané, že máme testy použiť v prípade, ak bude dieťa choré. A teda neviem aký interval testovania by prišiel do úvahy, aby sa včas odhalili bezpriznakoví, keďže sme testov dostali najprv len 5 ks a potom ďalší mesiac zas len 5.

matabb73
10. nov 2021

Ja by som bola za, aby zavreli na nejaké dva tri týždne celú školu, lebo v škole mojej dcéry sa to neskutočne šíri. Oni ešte neboli v karanténe, lebo majú v triede veľa očkovaných a zopár prekonaných, ale niektoré triedy mali karanténu už aj tri krát. Školské ag testy sú dosť nespoľahlivé, lebo viacerým deťom ukázali negatívny výsledok a PCR mali pozitívny. Veľa detí má bezpríznakový priebeh, tak kľudne môžu chodiť do školy a roznášať to. Tiež som dlho nechcela, aby školu zavreli, ale takto sa to bude stále šíriť medzi deťmi, ktoré to potom môžu doniesť domov.

janka1011
10. nov 2021

@matabb73 a myslíš, že keď zavrú školy na
2 týždne, že sa to šíriť prestane?? Určite nie. Ten covid tu bude vždy, teraz aj o 5 rokov. Jeseň bola odjakživa obdobím respiračných ochorení, chrípky a viróz, len teraz je už všetko covid a poďme všetko pozatvárať.

lenka2710
10. nov 2021

Ved minulý rok bolo zavreté všetko, do školy chodil tuším len 1.stupen,potom aj ten zavreli,obchody zavreté, keď som prechádzala mestom kočíkom, tak ako keby som šla po meste duchov, nikde nikoho a aj tak sa to širilo a koľko ľudí umrelo, takže nevidím dôvod zatvárania čohokoľvek 🤷‍♀️

matabb73
10. nov 2021

@janka1011 ak by boli všetci rodičia zodpovední a deti boli poctivo doma, tak by si to medzi sebou prestali predávať. Teraz hrozí kolaps nemocníc, treba to nejako spomaliť. Viem, že sa to nezastavi, ale teraz hrozí, že chori sa už do nemocnice nedostanú, lebo bude plná, takže všetko, čo by pomohlo spomaliť šírenie, je dobré. Okrem toho, trieda mojej dcéry fungovala tak, že časť chodila do školy a časť bola doma. A to mi príde úplne nezmyselné.

matabb73
10. nov 2021

@janka1011 nemôžeš porovnávať virózy a chrípku s covidom. V počte nakazených sme momentálne tretí na svete a pozri koľko ľudí zas umiera.

ivana11155
10. nov 2021

Dúfam že nezavru, čo majú tie deti z takého života? Nemôžu byť stále donekonečna izolované. Deti nijako nezaťažuju nemocnice, bolo by dobré keby sa kompetentni zamysleli nad seniormi.

felycity
10. nov 2021

@ivana11155
@janka1011 vy aj sledujete správy? že momentálne v nemocniciach nemáme len seniorov? deti nezaťažujú nemocnice,ale sú roznášačmi vírusov dieťa - rodič - rodič v práci či v okolí... samozrejme, že to nie je ideálne, ale zas ak by samali zavrieť na 2-3 týždne sa tragédia nekoná narozdiel od tragédií, kde sa musím rozhodnúť komu dám prednosť na pľúcnej ventiláci, ale okrem zavretia je to aj o nás dopsleých obmedziť stretnutia, znížiť mobilitu inak to absolútne nemá význam

janka1011
10. nov 2021

@felycity ako už písala @lenka2710 už sme mali školy zavreté skoro celý školský rok vlani a aký výsledok to prinieslo?? Nemali sme vari tiež plné nemocnice a úmrtia?? Izolácia detí nič nerieši, izolovať treba seniorov.

felycity
10. nov 2021

@janka1011 čítaš, čo píšem? ....ale okrem zavretia je to aj o nás dopsleých obmedziť stretnutia, znížiť mobilitu inak to absolútne nemá význam

janka1011
10. nov 2021

@felycity áno, aj mobilita bola znížená, zavreté hotely, reštaurácie, kostoly, dokonca aj obchody. Nemali sme Veľkú noc ani Vianoce...asi si už zabudla.

tosomja
10. nov 2021

@katulienkax veď presne.

felycity
10. nov 2021

@janka1011 v jednom je náš národ je nesmierne šikovný a to v schopnosti obchádzať všetky pravidlá

ailiba
10. nov 2021

@katka0123 otázne je, či tým číslam veriť.... Štatistika je "devka prodejna".

raja95
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
10. nov 2021

Nakoniec ich budú musieť zavrieť, lebo vďaka nízkemu očkovaniu to onedlho bude nezadržateľne.. 🤷 ak ich nezavru, tak sa môžeme pripraviť že budeme každý týždeň v karanténe ak to rovno nedostaneme..

kinderzwillinge
10. nov 2021

Zatial sa minister skolstva zavretiu zubami nechtami brani, pretoze nechcu vyplacat pandemicke ocr a velmi dobre vie, ako na toto rodicia zurivo reaguju /aj tu/.
A uvaha o tom, co maju tie deti za zivot... no modlime sa, aby ho hlavne mali, aby sme este neplakali, preco sa skoly nezavreli.

janka1011
10. nov 2021

@kinderzwillinge nepreháňaj

kinderzwillinge
10. nov 2021

@janka1011 Myslis si, ze tvoje deti nemozu mat tazky priebeh?? Nemozu skoncit v nemocnici?? Nemozu mat nasledky?? Ano mozu a to aj ked su ockovane.

katka0123
10. nov 2021

@ailiba neveris? V nasom meste z detskeho oddelenia reprofilizovali lozka pre covidovych pacientov. V nemocniciach konci 80% vaznych stavov nezaockovanych. Moje dieta sa nedostalo na hospitalizaciu. Konkretny priklad. Mala som v sebe zivit hnev a vyhnat z reprifilizovaneho lozka nezaockovaneho? Ale ako vidim, stale ludia neveria. Nikomu neprajem, aby ho nemal kto a kde osetrit.

marryen
10. nov 2021

@carmenuska napríklad na našej škole nakazila deti práve učiteľka. / Neočkovaná je proti očkovaniu. Polka triedy pozit. Takže aj takto sa dá, nielen opačne.

carmenuska
10. nov 2021

@marryen pozri si , na čo ja reagujem prosím ťa. Mamička písala, že deti su bezpríznakové, ze mozu chodit do skoly.....Nechytaj za slovička, a zamysli sa, k comu bol moj koment. Nikde tu nepíšem, že nemoze ucitelka nakazit. Samozrejme, ze moze. A deje sa to. Ale tvrdit taku hlupost, ze ked detom nie je nic ze mozu chodit, je nanajvys na zamyslenie. Vy si tu cosi precitate, vytrhnete z kontextu, hned chytite za slovicko a vznikne dalsia zbytocna debata. Cely MK.

simca06022011
10. nov 2021

Do nemocnic za rok sa nedalo nic... Zdravotníci odisli, predpokladám ze ani nejak ventilacie nepridali, asi by ich ani nemal kto obsluhivat... Bez toho je aj úplne jedno co urobia. Starsi ludia 60+ nie su dotknuti opatreniami ktore teraz vlada robi, chodia kde chcu a kedy chcu a ockovat sa nedaju... Do práce dôchodcovia nejdu. Ostatnych sikanuju. Riesenie by mozno bolo aj zavriet skoly, lenze zase by museli vyplacat ocr. A nejak mam pocit ze práve peniaze budu problém, preto sa rusi pandemicka pn, testy sa platia a zvysuju sa pokuty. Cele je to uz na hlavu. Nedodrziava sa karantena, viem ze očkovanie = sloboda, ale očkovaní by mali tiez byt doma a testovat sa hlavne ak boli v kontakte s poz alebo su chori.
Myslim ze zatvorenie skol je to najmenej v tomto stave... Len mi je ľúto tych deti. Týždeň - dva sa to da zvládnuť ale viac je to problem. Napr. Moje dieta konecne teraz nabehlo na system ucenia sa...

carmenuska
10. nov 2021

@janka1011 - Ja nehovorím, že majú sedieť doma!!! Ukáž, kde som to napísala. Učím prvákov a teda úžasné je to ,keď druhy týždeň ideme cez ZOOM, úplne mi to vyhovuje a aj deťom Ti poviem....Kde to prosím Ťa, píšem. Ako vieš, že ja som za zatvorenie škol??? Išla by som aj teraz hneď. Nemusíš ma tu poúčať, čo ako učiteľka mám vedieť a čo nie...A čo to má s tým, že učitelia sú očkovaní? A vieš aj koľkí? Prosím ťa, prečítaj si , na čo reagujem z tvojho komentára. A skôr sa ty zamysli. Si myslíš, že každé dieťa to má ako bežný soplík??? Psychické následky skôr na deťoch zanechá to, ako im to všetko rodičia doma interpretujú. Ak počujú doma rodičov iba nadávať a ľutovať ich, na deti sa to nalepí. A zaujíma ma, aké máš riešenie celej tejto situácie a ako si to teda myslela s tými bezpríznakovými deťmi. A keď chceš izolovať starých ľudí, tak ako? A či to na nich nezanechá tiež psychické následky.
A nakoniec áno, aj ja som za to , aby deti chodili do školy.

simca06022011
10. nov 2021

@ailiba v bb je vraj dosť detskych kovid pacientov. Mam z prvej ruky od zamestnanca. Kamoska v zahranici uz asi koncom leta (mali to tam skor) písala ze delta ide po deťoch, velmi vela pozitívnych skolakov, chorých...
@hebba25 my sme dostali asi 20? Nepamatam. 2x tyzdenne mame testovat

carmenuska
10. nov 2021

@hebba25 a to má čo s tým, či boli očkovaní, či nie??? Nakazili a je úplne jedno, či boli očkovaní. Proste nakazili, chápeš...Lebo deti rúška mať nemusia, ale keď sa učiteľka ide napiť, idete ju tu zniesť zo sveta. Nechápem ten tvoj koment absolútne prepáč. Keď aj je učiteľka, alebo hocikto iný očkovaný, má niekto akože povolenie ho nakaziť a správať sa tak, že šíri nákazu??

carmenuska
10. nov 2021

@hebba25 vieš čo,s tými testami ja pomlčím....Na stránke ministerstva máš napísané, ako s nimi hospodáriť . Ale žasla by si , čo s nimi rodičia nacvičujú. Choré deti neotestujú, lebo nebudú chúďatkám vytierať nos. Ale používajú ich dopselí, prípadne to predajú....Nemá to kto ako zistiť, pretože v škole iba nahlásia, že ho použili. A potom sa počujete u lekára, ako sestričke volá pani, že sú pozitívni, lebo jej to vyšlo na školskom teste, ktorí bol určený dieťaťu.....Vedela by som rozprávať.
@jana_eyre_2 - presne , správne píšeš. Tie karantény sú neúnosné už. Nik nevie , čo všetko sa v škole deje , kto tam nerobí. V karanténe je aj 5 tried naraz. Učitelia zostanú tiež, ale posila chýba v škole. Musí sa zastupovať neustále všetko meniť....Jedna trieda može byť v karanténe kludne aj kazdy druhy tyzden...Deti sa spamataju, nabehnu na skolu a zas su doma....U nas jedna trieda bola uz 3x a teraz su zas uy cely druhy tyzden doma. Ziaci prveho stupna, cize rodicia maju nervy....Kazdu chvilu si musia brat OCR. Mám mamicku, kde su obaja rodicia lekari. Maju problem. Doma zostat nemozu, karantena kazdu chvilu s inym dietatom. Len niektori ludia si toto vobec neuvedomuju, ze toto je pomaly este horsie.

jana_eyre_2
10. nov 2021

@carmenuska uplne presne, učitelia chýbajú.. navyše deti vtedy nemôžu ísť ani von na vzduch.. tie čo v bytoch bývajú to majú úplne zle, keď je takto karantén viac za sebou tak to musí byť na palicu.. my máme aspoň záhradu.. každým pipnutim edupage sa mi zvýši tlak koho čaká zase väzenie doma..