Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
@bluemoon24 , dakujem za dobry tip!
toto ranajkuje? preboha… zacni tam, ved to nie su ranajky…
Fuuuj na ranajky jest vlastne obed….ja by som to nejedla a nie este dieta, ked to do seba v raňajšom zhone natlačí musi jej byt dovecera zle….to kde si videla jest na ranajky obed? Ci to je zas nieco z novodobej módy, ze just robit vsetko naopak nez ako je to zaužívané?
A čuduješ sa? Zobudiť sa a tlačiť do seba mäso s omáčkou? O tri hodiny zjesť desiatu, o ďalšie dve obed? Veď to je moc aj na koňa. Teplé raňajky sú podľa mňa vajíčka, praženica, ale nie mäso s omáčkou 😵 je to tvoja vec ako sa stravuje tvoja rodina, ale sa nečuduj, že desiata končí v koši.
Tento typ varenych ranajok si si doniesla zo svojej rodiny? Ak ano, opytaj sa svojej mamy, ako to bolo s tvojou desiatou.
Ja som teda o takychto ranajkach nepocula a ked si predstavim, ze by som ich jedla ja, nedesiatovala by som.
Ak má tak sýte raňajky, je jasné, že na desiatu nie je hladná. Daj jej niečo, čo vydrží minimálne pár dni - jablko, orechy, sušené ovocie... ak to aj nezje, nemusíš to vyhadzovať.
Ugniaveny rozok s natierkou nie je bio desiata 😀 treba to dat do obedarika a vydrzi to bez problemov a doma to niekto moze dojest
A ešte by ma zaujímalo. Ona tie megaraňajky zje bez reptania?
@darijja obedarik nevie zabezpecit, ale obed na ranajky ano 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
S dovolenim odpoviem hromadne, kedze vo vacsine komentov vas udivuje vara na ranajky. Tu je dovod - varene jedlo na ranajky je bezne v mnohych krajinach. Varene jedlo je lahsie stravitelne + doda dietatu prijemne teplo, ked uzimene za tmy vylezie z periny a do skoly ide za studeneho rana. Niektore si automaticky varu spajate s vysokym kalorickym prijmom. To ale zavisi, kolko tuku do vary date. My varime lahko a myslim si, ze zeleninova polievka alebo varene zemiaky s dusenym masom su kaloricky omnoho nizsie, nez musli alebo rohlik s marmeladou. Pri klasickych "slovenskych ranajkach", by mala omnoho viac zatazeny zaludok.
@ibrunova z coho usudzujes, ze ide o megaranajky? Detska miska polievky je mega?
zeny, len preto, ze to nepoznate ( jest obedove jedlo na ranajky) neznamena, ze to neexistuje a ze je do dokonca zle. Si pamatam, ked som spala u babky, bola som v 5roc ZS, mi dala na ranajky kapustove halusky. Ja som ich zjedla a veru nebola som hladna cely den 😀 Kazdy to ma zauzivane inac. Teraz v dospelosti, sa mi stane, ze jem rano obedove jedlo.
A ty to rano stihas varit? Ci to vecer navaris? Normalne, ze co tema to divotvorni ludia….
@komplikovana a presne o to ide - nebola si hladna cely den. Autorku trapi, ze dcera nezje desiatu, takze pri tejto logike tu desiatu zrejme nepotrebuje.
Pozri, tvojej dcére evidentne tento typ stravovania nevyhovuje
Radšej ugniaveny rohlik, ktorý si viem upiecť aj doma s domácou nátierkou, ale potom dieťa zje aj nejakú tu desiatu ako toto čo robíš ty
Veď uvidis časom, ale dieťa ti jasne dáva na javo že toto mu nevyhovuje
neviem si predstaviť po takýchto raňajkách normálne fungovať, asi by som bola malátna, kebyže hneď ráno mi toto musí žalúdok tráviť, nehovoriac o tom, že deti zvyknú mať aj telesnú, naši napr. aj plávanie...
@gagik preco divotvorni? V niecom ma pravdu. Sladky jogurt ci biely rohlik.. v com su v zime lepsie nez miska teplej zeleninovej polievky? Ale zas ja by som sa potom s nejakym rozkom do skoly neparala.
@komplikovana veď toto že si cely deň nebola hladná, to rozhodne nie je ok
Viaceré tu dokolecka omielate biely rohlik, ale však v obchodoch sa dá vybrať aj iné ako biely rohlik a je dostať rôzne druhy muky, viem si doma upiecť pečivo aké sa mi zachce, kvaskove alebo so zaparou, z bio muky, spaldove pohánkové s rôznymi semiackami, ….
Vazim si kazdeho snahu a cas poradit, len mala poznamka na margo pre niektore ostre diskutujuce. Vedci nedavno zistili, ze je mozne vyjadrit opacny nazor aj bez ironizovania a pridrzlych poznamok. Pytam sa vas o radu slusne, vecne, osobne sa nepozname, takze nevidim dovod diskutovat na podurovni.
@pribinak ok. Ale ten tvoj rohlik je rovnako ok ako miska ryze so zeleninou, ci miska polievky
a nebude to v tom pripade iba taky nejaky vrtoch dcerky? Ma desiatu nezje ju, nema desiatu, fnuka, ze bola hladna. Nejako sa to vylucuje.
@onedaynick nechce sa mi ťahať za slovíčka, ale dopíšem, keď si prečítaš môj úvodný príspevok, tak tam nájdeš viac tipov na raňajky ako rohlik a keď budeš citat pozorne a s porozumením tak sa docitas že ja nikde nepíšem že tanier polievky na raňajky je niečo zle
Čítaniu zdar !!!
@komplikovana podla mna tu desiatu ani nepotrebuje, akurat sa citi mimo kolektivne dianie, ked ostatne deti jedia.
Keď ma takéto raňajky jasne ze nezje desiatu. Ak ide na obed domov tak by som to neriešila. Môj 8rocny neranajkuje a itak mi občas prinesie desiatu 🙈6rocny ranajkuje väčšinou jogurt a na desiatu máva žemľu občas zje občas nie.
Vsak jej daj ovocie a vybavene. Ak nezje na desiatu, da si na olovrant.
A mozem sa pre zaujimavost spytat ako vyzera jej strava poobede?
Autorka
Tu pokiaľ nejdeš s davom, tak si divná. Tu to už tak na tomto konskom fóre chodí. Hustá zeleninová polievka je iste lepšia voľba ako presladené müsli kaše.
Ja by som na desiatu skúsila sušené ovocie, orechy, ovocné kože.
@pribinak miska zeleninovej polievky je jedlo do bane? Z toho je clovek vyhladnutejsi omnoho skor nez z peciva alebo cerealii.
Dievčatá, ktoré píšete, že všelikde po svete sú teplé raňajky (na spôsob obeda) bežné: ale tam potom tí ľudia nemajú na desiatu obložený rohlík a na obed zase varené jedlo.

@maribell aj moja zje casto desiatu poobede, ja tak isto ešte nám nikdy nič nebolo, autorka je trošku úzkostliva no 😏