Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
@bluka2 no ešte že tak, som myslela ze nemôžu jest vonku, vy už ste v nemecku späť ze? Ci si to pletiem? 🤭 Ináč tie sladkosti co sa tu spomínali tak tu úplne bežne aj na prvom aj druhom stupni ZŠ si deti nosia keksíky, koláče, sladké vody, ja som tiež mávala vždy nejaký keksik 😅😃
@pribinak jedávam rozne zeleninove a smotanou, zapražkami, zasmažkami NEzahustené polievky - čiže jedava polievky nezhustnené žiadnym zo spomenutých spôsobov.
Ja osobne napríklad úplne od malého dieťaťa na raňajky pijem granko. Jednoducho aj keby neviem aké jedlo som mala, bez toho ráno nebudem fungovať, respektíve nezasytim sa ničím. Muž sa smeje zo mňa, že on pije kávu a my so synom kakavko.
Je to teplé, a chutné. No polievku by do mňa nedostal nikto, je pravda, ze ja polievky prakticky nejem vôbec, nechutia mi, x krát som skúšala, no neviem to zjesť, nevaríme ich takmer nikdy, muž to neje tiež, nikdy nejedol a bohužiaľ ani deti zrejme jest nebudú. Varila som len kvôli synovi, trosku pobabral v nich, nejedol. Ok, nenútila som. Nevidím význam tlačiť do nich niečo, čo ani my dospelí do úst nedáme.
Myslím si, ze dcére by vyhovovali ine ranajky ako jej ponukas a myslíš si ake su super. Možno su, netuším ale nic pre mňa. Rovnako ako vyššie spomínané zdravé desiate. Tvaroh, koze, oriešky.. No to by som sa musela velmi zaťať aby som vydržala takto dlhodobo. Deti z takeho jesla tiež isto nie su paf. Syn napr neranajkuje. Nema kedy. Je rád ze rano vstane. A ani mu hned nechuti. Desiatu ma skoro vždy velmi poodbnu. Ma to co ma rad a viem ze zje. Nie si to žiadne čipsy ani nic podobne a viem ze si nic takd nekúpi lebo nema kde. Ale vzdy mu pribalím aj kusok sladkého.
No ja som sa s varenými raňajkami na obed prvý krát stretla pred rokmi, keď sme sa zoznámili s Ukrajincami žijúcimi u nás na Slovensku. Tiež ma to prekvapilo, ale nie negatívne. A oni sú štíhli a zdraví. Veď bežné domáce obedové jedlo môže byť zdravé a vyvážené. Určite sú to rozumnejšie raňajky ako croissanty, rôzne sladké pečivá, párky atď. Moje chcú cereálie s mliekom najčastejšie, ale tak ja by som bola aj radšej ak by si zapýtali polievku 😃. Ide o to, aby porcia bola primeraná. No a čo na tú desiatu...hm to asi fakt len nejaké ovocko, možno aj sušené jablká napr, trošku orieškov, malý jogurtík, acidko (1,5dl), actimel, domáci koláčik, toast (1 štvorec preložený napoly a v ňom syr), paličky mrkvy, uhorky, pečený cícer.Ťažko s tými deťmi našimi, to len skúšať asi.
@paulakolla mas recept na ten peceny cicer? zo sterilizovaneho robis?
Taka fajn diskusia, to tu uz davno nebolo. Ja sa pripojim, lebo je to fakt zaujimave. Najskor na temu-varene na ranajky. Ano, vela z vas sa cuduje. Ale aj varene sa na ranajky jedavalo a aj jedava aj v nasich koncinach. Akurat, ze to nie je az take rozsirene. V azijskych a arabskych krajinach je to celkom bezne. Dokonca Ukrajinci jedia rana, na obed aj vecer varene. U susedov teraz zili 3 mesiace Ukrajinci a zenska vraj vyvarala 3x denne. Sa len pozerali. Akurat, si to netreba zamienat s obedom. Su to väcsinou polievky, dusena zalenina a podobne. V Indii tiez radi jedavaju rano teole a nie je to len ovsena kasa. Moj otec tiez obcas na ranajkyd zje teplu polievku. Ano je to zdravsie ano sa naladovat bielym rozkom. Ale musi to byt naozaj aj zdrave lahke varene jedlo. Ziadne pecene koleno ci segedinsky gulas😂 my sme v jednej takej krajine zili, ale samozrejme nepraktizovali. Ono ranajky maju byt vydatne ale lahke. Cize ak dieta zje plny tanier zeleninovej polievky, to stravy za chvilu a desiatu v pohode prijme. Ak tak male dieta zje ale za tanier pecenych zemiakov s mesom a omackou, to travy v tom veku pol dna, tak sa ani necudujem, ze o 2-3 hodiny nema chut na rozok so sunkou. Tu, kde my teraz zijeme s hovori: na ranajky ako cisar, na obed ako rolnik a na vecer ako zobrak. Ano ranajky maju byt vydatne ale lahko stravitelne. Ide o to, aby sa telo nastartovalo. Nikde ale nie je napisane, kedy tie vydatne ranajky maju byt. U nas to zial takto nefunguje. 2 z piatich deti hned po zobudeni sa nemozu do seba ladovat. Su po mne. Chalanu su zase po muzivi, ti mozu a vzdy mohli (aj ako mali) dpo seba natlacit aj tri krajce chleba. Baby (takmer 4 roky a 7rocna tretiacka): starsia zje tak akurat obycajne müsli s trochou mlieka, mladsia nejaky jogurt alebo dokonca ide z domu bez ranajok. O ca. 9 maju v skolke ranajky, tam sa naje do sytosti. Starsej balim väcsi box a to ma na celee doobedie. Na obed chodi domov a ma doma cerstvo uvareny vydatny teply obed. Vecere su u nas ako kedy. Ked nieco osdtane z obeda a deti chcu, tak sa prihreje. Ked nie, je sucha vecera, co je tu normalne takmer v kazdej domovskej rodine. Ja rtanajkujem napr. tiez az okolo 9-10tej. Podobne ako moje dcery, rano o pol 7 do seba nic nenatlacim.
Co sa rady pre zakladatelku diskusie tyka. Kludne na ranajkyd teple. len ptreba prehodnotit, ake jedlo. Ziadne divoke także jedla. Polievka je ok, rezen nie. To len zatazi cely organizmus a nie ho prebudi. A len malicko. Desiata? Ked neje rozok, chleba atd. nabal jej zeleninu, ovocie, orechy atd. Ked nezje, tak nezje. Ja si myslim, ze dievca s tebou len kyva. Bud dranka od spoluziakov alebo len vymysla. Ten rozok zoberie, aby si ty nepindala. 8 rocna je uz dost mudra na to, aby bedela povedat svoj názor (ak samozrejme nema strach povedat doma svoj nazor). Opytaj sa jej ako by si predstavovala svoj denny jedalnicek. Nech ti napise.
...tak už tu máme aj odborníčky na gastro..nie len na covid , šport, politiku,vojnu 👏👏👏👏👏👏
Niektorých tu fakt veľká škoda ... 😝😝
@yanni suhlasim. Ja keby som sa napchala ráno ťažkým mäsitým jedlom tak môj mozog a žalúdok sa najbližších 5 hodín bude venovať tráveniu a v škole neurobím nič
Len nerozumiem dcerke. Pyta si natierkovy rozok, no potom ho nosi domov nedotknuty. toto si s nou prebrala? Vyslovne si pyta a potom nezje. Kde je pes zakopany? Chce ho len naoko, aby spoluziacky videli, ze ma to, co vsetci aj ked to nechce jest? Alebo ako?
Ak si dava varene raňajky, nech. viac by ma v stravovaní trapilo odmietanie cerstveho ovocia/zeleniny. Ta vyzivova hodnota v surovom stave je neporovnatelna, urcite s tym skus popracovať a toto netoleruj. Este je mala, namotat ju na nieco nove (ovocny obrazok, ine ovocie typu cucoriedky, mango...cokolvek). Poznam vela dospelych ludi, co odmietaju cestve ovocie/zeleninu, ze tak jedia od mala a dovi. Ale to je seriozny problem a prejavi sa po rokoch rokucich ale to uz bude neskoro
Mozes variť akokolvek zdravo ale dve varene jedla denne jej nikdy nevynahradia, co by ziskala aj z niecoho cerstveho.
No a co sa tyka obhajkyn varenych ranajok podla zahranicneho vzoru-ano, ale jedia tam dve hodiny na to natierkove rozky? Klbia sa tu hrusky s jablkami. Desiata je v nasich skolach zauzivana aj preto, ze drviva vacsina slovenskych deti rano vobec nejedia alebo len drobnost typu jogurt a nie maso s ryžou
@bashawelle ahoj, môžeš z konzervy, alebo aj doma uvarený, ale musíš ho vysušiť. Nasyp na papierové utierky a pogúľaj🙂. Nasyp do misky, pridaj za lyžicu olivového oleja a premiesaj. Môžeš osoliť a okoreniť tým, čo máte radi. Vysyp na plech vystlaný papierom na pečenie a peč na cca 200 stupňoch asi 3/4 hoďky (kým nie je hnedý a chrumkavý).
Ak nechce ovocie, tak by som jej davala balený croasant, keks, proteínovu tycinku, chrumky kukuričné, slane tyčinky ak nezje tak jej to vies dat aj druhy den, ak zje tak na druhy den das znova. Druhe co by mi napadlo, ze dam jej banan alebo jabĺčko. Ak bude hladna, tak si da aj ovocie 😉 aspon sa nauci. U nas v skole maju automaty na mlieko, tak ked maly nic nezje, aspon mliecko si ide zobrat. Tak pripadne aj take nieco jej vies zabalit to tasky v pripade núdze si da. Cize na tvojom mieste by som riesila nejaky balený snack.
@pribinak preto je tam to velkym NEzahustena lebo ju tam nedavam 🙂 možno v tom kontexte si to zle pochopila, je to len cista voda, zelenina a koreniny.... Zahustujem zemiakom....
No nemusim byť ani výživový poradca, ani žiaden lekár, aby som vam povedala, ze enormne zaťažujete traviacu sústavu 8 ročného dietata 😬 😬 Je to samozrejme vec vaša, ale nerobte tej malej zle, žalúdok potrebuje rano niečo ľahšie, ale zároveň energeticky výdatnejšie co ju zasýti, takže dievčatá radia správne raňajky plne vlakniny, vitamínov alebo hoci len jogurt a potom zje aj desiatu. Moj syn zje rano len jogurt, ma 10 čochvíľa a v skole po prvej hodine hned nejake pecivo, ci uz sladke alebo slané alebo ovocie. Skuste tie ranajky prehodnotiť prosim v ramci zdravia vasej dcérky 😉🙏
No, ja len poznamenám, že naša škola razí teóriu, že "preboha prestaňte deti pchať desiatou". Ze je úplne zbytočné, aby sa deti medzi raňajkami a obedom nadzgali kadecim a potom nechali nedojedeny obed. Škola je celodenná, nemôžu chodiť na obed domov a obvykle od tej druhej, tretej triedy naozaj žiadnu desiatu nechcú, maximálne si berú so sebou nejakú drobnosť, čo si zjedia po skole. Škola existuje vyše 70 rokov a ešte ani jedno dieťa počas vyučovania neumrelo od hladu. Školský bufet nemajú. Takže by som kľudne poslala dieťa do školy bez desiaty.
Varena strava je mozno u nas trocha nestandardna, ale nevidim na tom nic zle. Na zelenine, ci uz vo forme polievky alebo varena nie je predsa nic zle. Dokonca mi nepride nevhodne ani trosku maska s ryzou/cestovinou. Ved to je ako lepsia alternativa peciva so sunkou/salamou. Pokial nemava velke porcie, tak to asi naozaj bude tym, ze proste nema cas. Myslim, ze by sa jej nic nestalo ani bez desiaty, kedze evidentne nie je dost hladna na to, aby ju zjedla, ale kvoli ucitelke ci spoluziakom, by som jej aspon nieco male zabalila. Riesila by som to asi takou desiatou, ktora neutrpi ziadnu ujmu a bude jedla aj neskor/na druhy den, aby si nemusela vyhadzovat. Oriesky, susene ovocie, ovocne tycinky (len cisto z ovocia a orechov), paprika, uhorka by doobeda tiez prezila, ak to ma kto potom zjest, z ovocia mozno teraz mandarinky - neosupana prezije. Alebo ak ma rada jogurty, videla som take smoothie bez pridaneho cukru, netreba ani lyzicku, iba si otvori a vypije (ale to by teda trebalo spotrebovat).
@maribell nie je to jedlo zkysnute ? Šunka v rožku celý deň v škole a ešte v teplých mesiacoch ...keď si predstavím ako chutí taká celodenná nakrájaná uhorka z boxu alebo paprika alebo rožok so šunkou malsom no neviem tazke srdce by som mala to dať dieťatu na večeru ... Ešte ako tak do tej cca 15 ale už neskôr neviem ....
@eba7 aj ja robím varené večere normal rôzne krémové polievky alebo mixovane cvikla,hokkaido,brokolicová čokoľvek s toast chlebíkom alebo ľahké mäsko s prílohou alebo cestoviny s omáčkami ... Je to zároveň spoločný čas s rodinou pri stole a teplé dobré jedlo . Moja mama tak viedla rodinu aj ja aj môj brat majú to tak zaužívané v rodinách ... Jogurt alebo chleba s maslom každý si vezme čo chce a kedy chce .... pre nás nie je večera keď tak občas keď nič doma navarené nie je
@margaretka tak naši to väčšinou zjedia hneď, keď prídu zo školy domov (Pýtajú totiž sladkosť, tak podmienka je buď zjedený desiatovník, alebo dojesť ho doma).
Desiatu prispôsobujem počasiu. Žiadna šunka keď je 30 stupňov. Pečivo robím celkovo málokedy, lebo sa mi nechce ísť ráno na čerstvé a dvojdňové im nechcem davat. Za to im kľudne dám aj "nezdravé" mafiny či kroasant, ktoré vydržia do večera, ale samozrejme to vykompenzujem ovocím a zeleninou. Tú aj keď donesú domov, tak som si na nej nikdy nevšimla nič znepokojujúce, že by sa nedala zjesť 😅. Vlastne sa mi nikdy nestalo, že by doniesli domov niečo skysnuté 🤷
Raňajky sa dajú robiť rýchle, zdravé, ľahké a zároveň teplé..navyše je tam veľa variant sladkých či slaných. Raňajky majú pripraviť organizmus na štart do dňa a dodať energiu na doobedie. Zeleninová polievka jej energiu nedodá nech si hovorí kto chce, čo chce.. A ryža s duseným mäsom niesú ľahké RAŇAJKY, je to ľahší obed.
Podľa mňa nevhodné stravovanie, ale to je tvoja vec, lebo podľa komentov to meniť nemieniš.. Nie každé dieťa je extra jedák ale aby dieťa v škole pravidelne nezjedlo pomaly ani 1/4rohlika, tak niekde asi bude chyba.. Neviem čo by si chcela akú radu, keď si ideš svoje. Skús to zmeniť a uvidíš... Keď meniť nič nechceš, tak hold potom vyhadzuj bio jedlo každý deň, nieje inej cesty 😉 mne sa trochu vylučuje to dbanie na bio, "zákaz" sladkého aj slaného a pritom nemáte normálne ranajky.
Tak snáď desiata už len vo forme doma pripravovanych snackov, tyčinky z ovocia, ovsenych vločiek, orieškov a rôznych jadierok a podobne. Nejaké raw guľky bez pridaneho cukru atď...
@aurorastone2 akurát som si spomenula s tým jedlom vonka, že dakedy nám mamy hádzali jedlo vonka v sáčku bud z okna alebo z balkóna 😂A keď to drblo trebárs rožok s niečím o zem v tom sáčku, keď sme to nechytili aj z vyšších poschodí tak sme sa ako deti tak nasmiali.Najlepsie nám chutilo vonka,ked sme boli s kamoškami
Podľa mňa nie je problém v desiate, ale v raňajkách. Na raňajky by som jej dala tu 1/4-tinu či polovicu rožka s nátierkou a na desiatu by potom určite niečo zjedla. Ak má na raňajky napr mäso s cestovinou, veľmi dlho jej to trávi a potom v škole doobedu nepociťuje hlad. Ak už chces varené, tak aspoň delenú stravu, nie aj mäso aj prílohu ale len jedno z toho so zeleninou. Čo mi je ešte divné, že nechce ovocie, zeleninu, hoci píšeš, že trvas na zdravej bio strave. A ďalej, tí, čo jedia len raw stravu by nesúhlasili s tým, že varené jedlo je ľahšie stráviteľné ako surová strava. Hoci ja na raňajky jem aj polievku, dokonca je to aj odporúčane, z dôvodov ktoré si uviedla, ale nie jedlo ako slovenský druhý chod. To už je moc na raňajky pre dieťa si myslím. Pre baníka či drevorubača môže byť 🙂
Ano mohla by byt, teple raňajky su syte a s tym väčšinou deti vydržia. Ked nic nezjedla, nerozumiem akoze zrazu je hladná. To bude daaka psychologia. Ja by som jej vysvetlila ze desiata.sa.chystá aby sa zjedla a nie vyhodila. Nech si navrhne co by jedla. U nas je to rovnako roky. Davam jej čaj do fľaše a jest dostava nakrajane jablko, hrozno atd do malej škatulky. Pripadne sme.piekli cookies rozne s to som jej davala. Alebo orechy si zobrala, sušené ovocie. Kludne k.tomu cerstvemu. Rožky nezje, so.stvrtkou rožka by som sa ani neprplala. Ja ked si dam teple raňajky som najedena aj od 15tej...
A moja je s tym v pohode a to nie vzdy na teple raňajky, veľa krát si da musli, alebo jogurt s niecim. Obed ma v skole a ked pride domov da si olovrant ak je nahodou hladná alebo ak bol slabý obed da si doma obed...
Toto je rovnaká.problematika ako dospeli ludia, ktori nejedia 5x denne.
Prepáč, nechce sa mi čítať celú diskusiu. Dočítala som sa ale po bod, kde opakuješ, že nič iné tvoja dcérka nepýta, ako ten rožok, a ten potom nezje. Z toho mi vyplýva, že ho reálne nechce. Nechce ale ani uraziť/naštvať mamu tým, že by si vypýtala nejaké u vás zakázané jedlo. Keby si jej nachystala pekný lievanec a k tomu čerstvé ovocie (už nakrájané, nie že celú mandarinku jej prihodíš do tašky), som presvedčená, že výsledok by bol veľmi rozdielny od súčasnosti.
Vyzerá to, že sa veľmi orientuješ na zdravotný aspekt stravy a podceňuješ psychologický. Každopádne, ak dieťa raňajkuje polievku, prečo by nemohla mať väčší podiel sacharidov v desiate? Aj z výživového hľadiska to dáva zmysel, neublížiš jej tým, práve naopak.
Možno ti pripadá, že sa ako jedna z mála ozaj snažíš stravovať rodinu zdravo (keďže píšeš, že všetky ostatné deti majú na desiatu junkfood), ale skutočne existujú aj iné možnosti ako polievka alebo mäso so zeleninou na raňajky. Cereálne kaše so živým jogurtom a ovocím či orieškami a semienkami sú variabilné, nenáročné na prípravu, a chutné aj pre deti. Tento aspekt by som nepodceňovala, najmä ak ti ide o dlhodobý pozitívny vzťah dieťaťa k jedlu, nie len o to, aby si teraz vyhrala pomyselnú cenu za najnutričnejšiu mamu 😅
U nás sa celkovo ranajkuje až okolo 10tej, a koli ranným nestihackam, a tiež nechuť hneď skoro rano jest, dcéra neranajkuje vobec a da si až desiatu o tej pol 10 v skole a keďže vtedy je uz asi hladná tak zje 😊
Fúú tak čítam tie vase raňajky... A mam dost. Tu ani nie jr co radit viac ako bolo popisane. Iba s dcérou si musis pohovoriť. Inak pride mi úsmevné vsetko.označovať za junk.food, bio jedlo riesit a na raňajky servírovať obed/večeru s tváriť sa ešte ze to nie je syte. Mäso s cestovinou jej nestravi do desiaty...ale.okrem toho... Vyžaduje rožok s nátierkou a nezje ho? Odmieta to a hento? 8ročná. Mozno je trosku rozmaznana v jedení a proste treba tieto rozmary menej riesit. Ja som videla ako tir chleby.a.rožky končia v smetných.kosoch, dokonca záchodoch... Cize kopa rodičov keby vedela ako tie desiaty končia, by ich nepripravovali.
@zuzanalila20 dakujem za tvoj koment. Len upresnim, o ziadnu medailu pre mamu neaspirujem, na to nemam cas, zaujem ani povahu. Len nech prebohaziveho to dieta je aj nejake rozumne veci, moze obcas aj junkfood, ale nech obcas zje aj zdravý fúd 😀. Co jedia ostatne deti a co varia ostatne mamy mi je uplne jedno. Dcere som samozrejme ponukala plno inych alternativ na jedlo v zmysle ako uvadzas od roznych cerealii, instantych kasi, ovocia, zeleniny, orieskov, bio pudingy, na chlebiky som obkladala zeleninove vytvarne diela, aj dceru som do toho zapajala. Ale ju to bavilo len po tu vytvarnu cast a k casti zjedenia sa uz nedostala. Piekla som domace musli tycinky, karbonatky, vyprazany karfiol, musaku, pizzu, cokolvek, co by sa iny oblizoval, ale proste vzdy to prislo ohrdnute domov.
Mozno o nejaky cas, ked bude dcera menej hrava obcas pomysli cez prestavku aj na desiatu, ale mam pocit, ze teraz to vyhrava nieco zabavnejsie, nez uhryzovat nad obruskom.

@patka06 hrozna rada. .. davat detom na desiatu take presladene umeliny plne stuzenych tukov..