Žiak, ktorý v škole nepracuje
Ahojte žienky.Mam syna prváka.Ucitelka sa mi na neho nonstop sťažuje že v škole nepracuje a že je roztrzity.Napr.maju z matematiky urobiť v jednu hodinu 2 strany a on spraví iba 1.Na otázku prečo to nevypracoval stále odpovie keď mne sa v škole leni.ale keď príde domov tu stranu spraví za 3-4 minúty a v škole nie a nie urobiť prípadne dokončit.ucitelka je nijako nemotivuje (syn mi vraví že len mu povie pracuj,pracuj rýchlejšie).doma problém s učením nie je žiaden,príde zo školy,napapa sa a pracuje.je múdry,má samé jednotky, diktáty miluje lebo ma stále bez chyby,písomky má stále na 100 percent.najprv za nedokončené úlohy som mu zakázala na ďalší deň ísť do družiny (nemalo to žiaden efekt),tak som začala odmenami.to pomohlo na krátku dobu a zase nič.s deťmi nemá zle vzťahy,ale on ma iné záujmy ako oni,takže pokecať s nimi dokáže ale zahrať sa s nimi to nie.nedokoncene úlohy nenosí každy deň,ale tak 2x v týždni určite, prípadne 3x.je pravda,že je takej flegmatickej povahy a lenivejsiej.deti sa mu stále smejú že sa pomaly oblieka,pomaly papa...boli sme aj u psychológa,vyšetrila ho a porozprávala sa s ním,povedala nám len to,ze je nadpriemerne inteligentný a má pomalšie pracovné tempo ako iné deti.boli sme aj u neurológa ten nezistil nič.on je fakt šikovný,číta tak ako ja,píše krásne bez chyby,matiku zvláda super,Prvouka ho neskutočne bavi.citame veľmi veľa knih.len nie a nie sa v škole dokopat k robeniu úloh.
2 strany matiky za 1h...velmi rychle tempo za mna...mam treti krat prvaka a stale robia len 1str. za hodinu...max.1 a pol.
Kazde dieta ma ine pracovne tempo a ucitelka na 1.stupni by to mala vediet akceptovat, respektovat a motivovat ho.
Ale neviem co riesi ta ucka. Moji su sikovni, ale detto...pomalsi od skolky, tento 3.je slimacik...ucitelka mi vravela, ze musi dlho cakat na odpoved od neho, ale nebola to kritika, ja som sa pytala ze ako, lebo od skolky s uckami nehovoril, az posledny rok zacal...ani cudziemu nebude odpovedat...ale doma sa mu usta nezavru. Tiez same 1.
Co mam piataka, tak tam boli taki zivi chlapci, ze niektori toho mali kopec na doma stale, lebo v skole robili vsetko mozne, len nie to co treba...aj ako piataci je to tazka trieda na ucenie.
Z mojho pohladu to ucitelka zbytocne extra riesi a este dobre, ze tvoj to ma na haku...moji su taki, ze z toho stresovali, ze nestihaju...tak sa piatak naucil robit napr.matiku dopredu.
...Tak si dorobi ulohy v druzine alebo doma.
Dcéra má takú spolužiačku, tiež je v inom tempe tiež sa učiteľka sťažuje už sú tretiaci a s ňou nič nepohne, pokiaľ nezdržiava triedu , a stíha diktáty, neriešila by som, asi som nepomohla len proste bud nato príde sam a zrýchli alebo vekom a spôsobom učenia na druhom stupni to nebude problém. Ak vie pracovať samostatne nevidím až taky problém.
Rady do inej školy atď. ale ani v živote nezmeníš zakaždým prácu keď ti niečo vytknúť, ja to vždy vnímam ako skúsenosť do života aby sa pripravili ze v živote tiež nemusí byť len to co im vyhovuje a len ľudia ktorí ich budú milovať a tolerovať.
Učiteľka ho nemá rada, je možné, že jej je nesympatický. Preložila by som ho do vedľajšej triedy.
@vlucifuk to moj tretiak neznasa kreslit a oni maju starsiu ucku a dost im dava kreslit...radsej na citani bude prepisovat ako kreslit obrazok k textu. Ucka to uz akceptuje a miesto toho si cita encyklopediu...vedomostami je dopredu, vsetko ho zaujima, z matiky chodia moji na sutaze...ale kreslit a VV neznasaju...este najstarsi rad tvori, ale mensi nie. Kazdy je dobry v niecom inom.
@nikpa no motivovať sa dá aj slovom nie len odmenami...a áno, aj pri 20tich deťoch. učiteľka poukazuje na jeho nedostatky, zosmiešňuje ho pred celou triedou a sťažuje sa naňho. Popravde, aj ja by som takú učiteľku mala na háku ... Mne to príde skôr že chlapček to robí schválne na jej hodinách a ani sa mu nečudujem, keď ho takto dáva dole. Učiteľ by mal vedieť motivovať a povzbudiť, nie kritizovať a kárat každý deň keď vidí, že to nikam nevedie.ked jedno na dieťa neplatí, má vyskúšať inú cestu. Takto sú stále v koliecku. Učiteľské povolanie je ťažké, mám za sebou skúsenosti, preto učiteľom nemôže byť každý, žiaľ dnešná doba je ale o inom a učiteľa už robí barskto.
Ak sa aj učiteľka sťažuje, že nepracuje dostatočne na hodine čo vy s tym máte doma spraviť? V dnešnej dobre sa učiteľkám nechce detí motivovať a radšej odkazujú rodičom že to majú zmeniť doma! Za našej doby sa nám učitelia viac venovali a rešpektovali pomalšie tempo detí.
Akoby som o svojom synavi citala. Hoci uz ide na strednu. Vsetko toto sme s nim zazivali. Vela veci stale pretrvava. Nedbalost, neprakticky,pomaly sa oblieka,zabuda,aj kamaratov nema vela,lebo jeho hlava uplne inde ako deti v jeho veku. Zaver- nadane dieta. Tiez sme pochodili odbornikov psycholog,neurolog. Este teraz riesim nejake veci s nim,lebo ma vela priznkov adhd...tiez dysgrafia...Na prvom stupni sme ho na odporucenie odbornikov dali integrovat ako nadane dieta,ale zbytocne,ucitelka nemala na neho specialne cas mu chystat pracu. Prvy ,druhy rocnik som mu robotu do skoly posielala ja.Vselijake pracovne listy,ulohy. Casom sa naucil ako tak obsediet. No,kadeco sme si s nim zazili a stale zazivame. Niekedy vnimam nadanie skor ako prekliatie nez dar
Nečítala som všetky odpovede, ale ja mám takého jedného doma, už je piatak. A nebudem klamať, ale na začiatku bol tesne ako tvoj, polku zabudla, alebo mu to bolo jedno, pritom mentálne je na tom veľmi dobre. U nás to fungovalo tak, že čo nespravil v škole musel doma. Dôležité je aby si ty bola dôsledná v tom, že to musí dorobiť. Časom sa to zlepší. Tresty netreba, on za to asi ani nemôže, pravdepodobne je roztrzity, všetko ho vyrušuje a pod. Ty len musíš dbať na to aby to pochopil že keď to nespraví v škole, musí to spraviť doma a berie mu to čas. Nie je jediný a časom sa to zlepší.
Ak mas moznost preloz ho do skoly alebo triedy pre nadane deti..je to tisic a jedno..viem z vlastnej skusenosti..mam prvacku..uplne ine vzdelavanie..je ich 13
@uradnikova veľmi pekne si to vystihla. Môj je zas opačný, on dokáže sedieť hodinu kukať von oknom a uvažovať koľko včiel je potrebných na opelenie stromu čo kvitne pod oknami (reálna skúsenosť). Áno, tieto deti sú proste iné, inak rozmýšľajú. U nás to vidieť že proste nezapadá, nezaujímajú ho veci čo väčšinu. A keďže miluje prírodu, na Biológii ho volajú Encyklopédia lebo im stále rozpráva pikošky o zvieratách a prírode. Pritom ako píšeš v reále dosť nepraktický človek čo si žije vo svojej bubline.
@lacibo len ono nadané triedy sú pre všeobecné nadané deti a tých je málo. Lebo väčšina nadaných detí je nadaných v určitých veciach ale celkové IQ nemajú nad 130. U nás pre toto syna nevzali do nadané triedy, pritom on by sa tam fakt hodil. Mladšieho zas nevzali lebo je síce vysoko nadaný ale má Mutizmus a nie je schopný spraviť verbálne testy a neverbálne nechcú akceptovať. Čiže aj on skončí v normálnej škole ako 2x integrovaný - nadaný a ešte aj mutista.
@mimikas moj ma priemerne iq okolo 135. V niektorych oblastiach az cez 140. Fascinuje ho matika,fyzika,programovanie. Mne zas vydrzi sediet ta zadku len ked sa venuje tymto oblastiam. Inak neobsedi ani pri jedle a to uz je dost velky. Tiez posobi dojmom ,ze lieta vo svojom vlastnom svete,casto ani nevnima,co mu hovorime. Hoci nemame ziadnu diagnozu,je iny ako ostatne deti a tak je aj vnimany okolim
@mimikas nam teda odporucali skolu pre nadane deti,moj syn by sa tam urcite realizoval a nechodil by do skoly s takou nechutou. Lenze nemame v okoli taku skolu a cestovanim by sme zabili cele jeho detstvo. Pre zdravy vyvoj musi aj sportovat,mat zaujmove kruzky. A to by vsetko islo bokom. Rovnako mi pre neho odporucaju maticke gymnazium teraz,ale este neni zrely existovat sam. Na vysokej sa moze potom realizovat...
@uradnikova môj má IQ niektoré časti vysoký nadpriemer a niektoré vyšší priemer. A áno ako píšeš, rozmýšľa inak a väčšina detí mu nerozumie. To čo ho baví vie úžasné fungovať a vedomosti má neskutočne, veci čoa na haku, má na háku a nerieši ich. On sa nedokáže učiť veci čiastočne, čiže keď sa učia niečo ako časť, on najprv potrebuje vedieť celok a potom si dopĺňa do toho vedomosti, opačne mu to nedáva zmysel. Čiže všetko musí mať najprv vysvetlené a až potom sa dokáže učiť do školy, lebo školské učivo je kuskovane a jemu to nedáva zmysel. Napr taká biológia, učia sa o vode, ale len o sladkej a živočíchoch. No on najprv riešil ako vzniká voda, ale má zloženie, druhý bod baktérií, vlieva nie slaných do sladkých, čističky vody upravu pitnej vody, znečisťovanie a asi po 3 hodinách sa vieme dostať k ucivu do školy. A toto reálne robíme stále a potom sa sťažuje že nič nestiha
@uradnikova a otázka odveci ako riešite socializáciu. Môj je piatak a už cíti že je "iný". Že nemá záujmy ako iné deti, že mu nerozumejú, cíti sa dosť sám, bezne veci ho nezaujímajú, on je doslova bádateľ čo potrebuje skúmať. Jasne malo deti v piatom ročníku ma záujem o skúmanie živočíchov do úplnej podrobnosti. Jamu stále vravím, že keď bude na strednej, má väčšiu šancu sa stretnúť s niekým, kto bude mať take isté záujmy ako on. Ale momentálne to je teda ťažké.
@autorka nemám čas teraz čítať všetky komentáre, tak sa ospravedlňujem, ak sa budem opakovať. Môj je tiež taký ako slimáčik. Už som počula aj také, že to robí naschvál. No nerobí. Predsa by nerobil všetkým a všade a ešte aj sebe naschvál už od narodenia. Neviem, že u ktorej psychol. ste boli, ale ak ste neboli v CŠPP , tak by som skúsila ísť práve tam. Oni mu spravia nejaké testy a možno budú vedieť dať nejaké usmernenia aj do školy. V triede mu pokojne môže vadiť šum, vrtenie sa spolužiakov a pod.
@mimikas vdaka Bohu,v triede ma jednu spoluziacku,ktora je rovnako naladena ako on, a tiez jedneho spoluziaka. S tymi ma spolocne temy,aj sa spolu zucastnuju matickych sutazi a potom chodia na maticke tabory. Zaroven je jeho srdcovka skaut,tym uplne zije a tam chodia take slusne decka ,tak sa mi zda,ze tam ho celkom beru medzi seba,hoci je cudak. Tiez miluje hrat spolocenske hry a chodi na taky kruzok a tiez sa obcas stretaju a hraju hry mimo skoly. Na sportovych kruzkoch,kde si uvedomuje,ze je najhorsi,sa drzi stranou.s nikym nerozprava, ani tie deti v podstate nepozna,co si ich nevsima. Tam posobi ako cisty asocial. Ale u neho nehrozi,ze by vzal telefon a zavolal kamosovi,ci by nesli von. To jedine ked jeho niekto vytiahne. Preto popri dalsich troch detoch mu musim stale robit program, aby nebol stale za PC,co nie je jednoduche,vzhladom na vekove rozdiely
@ejmy12 poprosim info, kde v statnych skolach je 13 deti v triede. My tu mame skoly a ich je vyse dvadsat vsade. akurat v sukromnych je mozno do 15. Ucitelia to nedavali vtedy nejako, oducili a sli prec. Viac sa mozno bazirovalo na discipline. Ale myslim si ze ako niekedy tak aj teraz zalezi na ucitelovi ako cloveku. Nas na ZS rozdelili podla znamok do tried. Rozdiel bol velky, horsi ziaci nemali motivaciu sa ucit ani ich ucitelia netahali.
@autorka, asi sa len snazit synovi vysvetlit, ze nech urobi to co ma spravit a bude mat pokoj. Nemusi sa az tak ponahlat aby mal ulohy navyse, ale aby cca spravil co maju. Mozes sa aj porozpravat s ucitelkou, ci nie je mozne, aby si siel svojim tempom, ked to aj tak vie a dokaze preukazat ze tie vedomosti ma.
Ahoj, nečítala som komentáre, ale vyzerá to, že to bude ďalšie nadané dieťa, ktoré bude prechádzať s trojkami... lebo slovenské školstvo.
Neviem odkiaľ si, ale sú alternatívne škôlky, platí sa tam školné ale nemalo by byť také vysoké ako v súkromných školách s klasickou výučbou..tieto školy nefungujú formou ze sedíme v lavici a mame 5 hodín a každú niečo iné. Funguje sa tam formou projektov a deti sa učia to, co ich práve zaujíma. V 9 ročníku sú schopné urobiť testy s výbornými výsledkami ako by chodili do klasické základnej školy, len majú viac vedomosti a reálne skúsenosti nie len teóriu. Bolo by veľká škoda takéto dieťa nechať zakrpatiet, len kvôli tomu, že je naše školstvo nastavene tak ako je. Môže to dotiahnuť v živote veľmi ďaleko, lenže klasická škola mu v tom môže zabrániť. A čo sa týka iných deti ze sa mu smejú atď.. vysvetľovala by som ako to reálne je, pripadne si nastupovala nejakú psychológiu aby si mu adekvátne vedela povedať prečo niektoré deti reagujú tak ako reagujú. Držím vám palce ❤️🙏
Myslím že bude asi problém v učiteľke, možno keby ho viac pochválila tak by sa aj snažil dorobiť si úlohy...
@nikpa samozrejme, ze ma dieťa motivovať učiteľka...
Kto iný ma dieťa motivovať, keď je v triede..... ja, ty, jeho mama? ...
Ona musi nájsť spôsob ako na neho.
A verím, ze keby chcela nájde... Ale nevyzerá, ze ma záujem urobiť niečo naviac.
Radšej komanduje rodiča.
Typická učiteľka, co miluje normo deti a všetky ostatné sú problém..
Moj syn bol presne taky isty, nadpriemerne nadany introvert, kreslenie mu velmi neslo, resp.nebavilo, obliekal sa celu vecnost...naproti tomu jeho sestra dvojicka bola rychla, sikovna, prakticka. Teraz v puberte sa nam to trochu otocilo, je stale sikovny, ale uz aj prakticky, zodpovedny, musel dozriet a sam sa trocha "upratat". Ale my sme mali velke stastie na pedagogov v skole.

Jeeemine, tak nie sme sami? To akoby si o jednom z mojich synov písala. Aj čo sa školy týka, aj športu, aj kamarátov. Tiež je spomalený, ale našťastie doma si dorobí veci, učiteľka to nerieši, našťastie to berie tak, že nie všetky deti sú rovnaké a nestáva sa mu to často. Teda ja mám dvojčatá a sú ako "nebe a dudy". Úpne iní sú. Ak sa smiem opýtať, ako je na tom s grafomotorikou? Náš neznáša kreslenie. Odmalička. V družine sme trochu bojovali kvôli tomu, lebo veľa tvorili a on sám pani vychovávateľke povedal, že keby chcel toľko tvoriť a maľovať, tak sa ptihlási na výtvarnú🤦♀️.Povolila mu potom nosiť si knihy. Tiež veľa číta. Ja by som ešte hodila reč s učiteľkou, tá je v 1.ročníku najdôleźitejšia. Držím palce.