Žiak, ktorý v škole nepracuje
Ahojte žienky.Mam syna prváka.Ucitelka sa mi na neho nonstop sťažuje že v škole nepracuje a že je roztrzity.Napr.maju z matematiky urobiť v jednu hodinu 2 strany a on spraví iba 1.Na otázku prečo to nevypracoval stále odpovie keď mne sa v škole leni.ale keď príde domov tu stranu spraví za 3-4 minúty a v škole nie a nie urobiť prípadne dokončit.ucitelka je nijako nemotivuje (syn mi vraví že len mu povie pracuj,pracuj rýchlejšie).doma problém s učením nie je žiaden,príde zo školy,napapa sa a pracuje.je múdry,má samé jednotky, diktáty miluje lebo ma stále bez chyby,písomky má stále na 100 percent.najprv za nedokončené úlohy som mu zakázala na ďalší deň ísť do družiny (nemalo to žiaden efekt),tak som začala odmenami.to pomohlo na krátku dobu a zase nič.s deťmi nemá zle vzťahy,ale on ma iné záujmy ako oni,takže pokecať s nimi dokáže ale zahrať sa s nimi to nie.nedokoncene úlohy nenosí každy deň,ale tak 2x v týždni určite, prípadne 3x.je pravda,že je takej flegmatickej povahy a lenivejsiej.deti sa mu stále smejú že sa pomaly oblieka,pomaly papa...boli sme aj u psychológa,vyšetrila ho a porozprávala sa s ním,povedala nám len to,ze je nadpriemerne inteligentný a má pomalšie pracovné tempo ako iné deti.boli sme aj u neurológa ten nezistil nič.on je fakt šikovný,číta tak ako ja,píše krásne bez chyby,matiku zvláda super,Prvouka ho neskutočne bavi.citame veľmi veľa knih.len nie a nie sa v škole dokopat k robeniu úloh.
Inak ak je v pásme 120 - 129 neznamená, že dieťa nie je lenivé. A áno je inteligentnejsi ako je priemer.. Ale zas kvôli tomu netreba robí z neho Einsteina. Aj také deti mozu mat normálne tempo.. Ale keďže to tempo ma také, že nestíha resp sa mu nechce tak je slabo motivovaný a pomaly.. Ja by som z toho nerobila žiadnu vedu a rešpektovala to kým ma dobre známky a nemá iné problémy v škole. Každý sme nejaky. Niekto je pomaly, iný škaredo píše, niekto zas nechápe matematické vzorce, iný nevie skákať cez švihadlo... Proste toto je len nejaká osobnostna črta. Nič extra.
@mimikas veru je to tazke..pracujem na ZS a bohuzial ucitelia nemaju priestor venovat sa nadanym..iba tym slabsim..napr.v nasej triede mame 24 deti z toho 7 integr. Z nich su 3 autisti a z beznych deti este minimalne 2 su nevysetreni ale problemy maju...no je to cele zle toto..moja dcera mala na vyber bud trieda pre vseobecne intelekt.nadanych alebo integracia v beznej ZS..nebolo o.com..nastastie nema ziadne poruchy ucenia ani pozornosti ani nizke socialne a emocionalne IQ za co som rada..v skole je spokojna a stastna..som za to velmi velmi vdacna..skus si pohovorit s pedagogmi, sk.psychologom ak maju..vela sa da, ked sa chce, zaklad je dobra a schopna ucitelka..hladala.by som moznosti ake mate v meste
Ahoj, dnešný školský systém je dosť zlý a vobec nepodporuje v deťoch ich prirodzenú zvedavosť a túžbu objavovať. Deje sa práve opak. Neviem akú máte doma situáciu, ale možno by pre Vás bol vhodný homeschooling. Moje deti sa učia z domu, vo svojom tempe a robia to čo ich baví. Mám druháčku a prváka a zatiaľ to hodnotím ako najlepšie rozhodnutie. Dcérka je tiež dosť introvert, je to pre ňu oveľa prijateľnejšie ísť do kolektívu keď chce a nie keď musí. Tiež je veľmi šikovná ale keď sa jej nechce, tak to trvá hrozne dlho kým sa donúti niečo dokončiť.
Inak by som sa porozprávala s pani učiteľkou, možno stačí len maličká zmena prístupu. Držím palce 😊
Podla mna sa u vas vydkytli 2 “problemy” - nadpiemerne sikovne dieta a ucitel, ktory nevie alebo nema kapacitu s takymto dietatom pracovat. Nadpriemerne sikovnym detom pracuje inak mozog, toto je porebne si uvedomit, aby si vedela rozlisit situacie, za ktore to dueta ani nemoze. Zjednodusene: syn to v skole nedokonci preto, lebo jeho mozog mu po par krikladich vysle signal, ze priklady su na ten isty princip a jednoducho strati zaujem a pozornost - napr. jednoduche scitovanie a odcitovanie do 20, ma za sebou xy prikladov. Ak by mu ucitelka ale zaradila na orvych miestach napr tazsie ucivo, kde musi rozmyslat - napr. zatvorky, slovna uloha, pocty do 100 i napriek tomu, ze sa to este neucili, vtedy by nestratil zaujem a pracoval. Na to, aby s nim ucitelka pracovala na individualnej baze budete pitrebovat potvrdenie. Pripadne sa dihodni s ucitelkou, ze mu budes pripravovat pracivne listy a ona mu ich iba podsunie, ak nema na to kapacitu. Hlavne neudupat syna tym, ze sa mu iba nalozi viac prikladov, lebo je sikovny. Radsej 1-2 odlisne priklady, pri ktorych bude aj on musiet zapojit mozgove zavity. Riesili sme to so synom v dedinskej skole, kde ucitelka popri ostatnych detoch nemala priestor na individualny pristup. Ja som to konzultovala aj s jednym vyznamnym ceskym psycholigom, ktory je velmi inovativny v tomto smere a celosvetovo uznavana kapacita. S nim aj kvoli tomu, ze mna zaujimaju aj procesy v mozgu po odirnej stranke a opzatial on jediny sa tejto teme takto detailne venuje. Okrem toho syna samozrejme treba chvali a chvalit… ale tiez vysvetlit, ze ho chapes, ze je to prenho v skole nuda, ale musi respektovat pokyny ucitelky a nech sa posnazi co najviac vyplnit tam. Rozhovor s ucitelkou v tomto pripade pivazujem za nevyhnutny. Drzim palce😀
@mimikas tvoj syn vykazuje typicke znaky nadaneho dietata..veru skoda ze nemoze.chodit do skoly kde by bol medzi " svojimi", ale urcite odporucam siroke zaujmy..kruzky, sport nech sa stretava s co najsirsim spektrom ludi, moze chodit po olympiadach, zapajat sa do projektov a tak sa rozvijat..syn dosiahol "iba" 129 IQ v predskolskych testoch ci viem co je vzdelavanie v beznej triede, uz v 1.triede mal problem ze ucitelka nevie nieco co on😉..riesili sme to zaujmami..skratka sa rozvijal sam, teraz maturuje na gympli, chce studovat dalej, skusa uz podnikat, hra divadlo, spieva, folklor...je velky extrovert a ma kopu kamaratov..starsia dcera 128 IQ cize tiez bezna skola takisto vela zaujmov a kamaratov..aj nadpriemerne inteligentni ludia sa mozu uspesne socializovat a uplatnit dobre v zivote..ale zase je pravda ze vsetky moje deti su vseobecne nadane..nie na jednu, dve oblasti, tak mozno aj to je ine..ak.chces, kludne mi napis IP😉
Skus ho motivovat ty. Napr. ze ak bude pracovat rychlo a v skole urobi vsetky zadania, bude mat po skole volno a moze ist napr. na ihrisko.
@lacibo ano, ale ja pisem 40 rokov dozadu, vtedy sa diagnozy nedavali, ziaci, ktori mali nejaku diagnozu, hlavne dys poruchy, tak chodili na ZS, ale mali trojky, stvorky, nik neriesil, taki, co mali problemove spravanie, tak boli rozne reedukacne ustavy, ja ako dieta som mala asi jedneho spoluziaka v triede, co bol "kvitko", ale aj ten sa dal upratat, teraz je takych aj 6 deti v jednej triede.
@ramzesa boli sme aj v Cppp,aj po opakovanej konzultácii sa dostávame stále len k záveru že ho musí učiteľka ťahať, motivovať.bude nutná konzultácia s triednou učiteľkou ohľadom montivacie a uvidíme či sa niečo zmení
Ahoj. My mame niečo podobne.
V 1,2 ročníku smemali nonstop problém s rýchlosťou, učiteľka na neho tlačila že pomaly, pomaly pracuje… pritom všetko vie.
Nadarmo som jej hovorila že on je proste taký , nechcela to akceptovať ..
V 2 ročníku nastala zmena učiteľky - ta je úžasná , berie ho aký je, občas doma dorobi veci a nestresujte sa ..
Nás maly nevie pracovať v hluku, nedá sa mu , my to akceptujeme.
Zbytočne by som na neho tlačila, lebo tie prvé dva ročníky bol akurát tak vystresovaný .
U nás veeeela zavážila učiteľka ..
@portret7 toho názoru som aj ja,že príklady sú na rovnakom princípe,ktoré ho už nudia.to čo ho zaujme dokončí s radosťou a výborne.ale keď vidí niečo zložitejšie veľmi rýchlo sa čo si myslí že on to nezvladne vzdá sa rychlo(on potrebuje nakopnut-motivaciu) a on to potom dokonci.keď zistí že mu to ide pracuje ako píla.cize nie veľmi dobrá kombinácia je lenivejsi,pomalší a rýchlo sa vzdá.matiku vie,ovláda ju bez problémov len on je zameraný skôr na prírodu,biológiu a ako to všetko vo svete funguje.niejake výpočty ho veľmi netrápia.je tu nutná opakovaná komunikácia s triednou učiteľkou
@dennissa16 som učiteľka. normo deti sú dnes výnimka, takmer každé potrebuje individuálny prístup.
@lacibo vieš čo, napr môj je zlaté dieťa, taký dobrák,a práve to EQ veľmi vysoké, je už na druhom stupni a ja sa na učiteľov sťažovať nemôžem. Nemá čisté jednotky ale doma to neriešime, vždy mu vravíme že štvorky nie, ale je to čistý dvojkar, práve pre tu jeho roztrzitost a zasnivanie. On skôr vidí ten rozdiel čo sa ťa záujmov, proste jeho spolužiaci riešia iné veci ako on. On ide s nimi vonku, chvíľu sa zahrajú, zahrajú si basketbal, pobehaju ale on po čase rieši chrobáky, hmyz, znečisťovanie vzduchu, odpadky a to ostatní neriešia. Ja napr nečakám že je možné integrovať každé dieťa, keď si vezmem koľko ich je v triede. Zas ako tak na školu sa nesťažujem, napr ich triedny rešpektuje že je iný a aj väčšina učiteľov. Problém je v tých záujmoch a v tom že aj krúžky pre také deti nie sú. On by potreboval krúžok kde reálne niečo skúmajú, robia pokusy a pod. Zas nás mladší to je iný prípad a tam jeho integrácia bude veľmi záležať od vôle učiteľky a jej vzťahu k nemu. Lebo ak jej nebude dôverovať, nebude s ňou komunikovať a život bude ešte narocnejsi
@keksik83 ono vždy sme potrebovali každý speci prístup, každý má svoju osobnosť, silné a slabé stránky. Problém školstva je v tom, že sa očakáva že každé dieťa bude dobre presne v tom istom a ide to ako na bežiacom páse a je to masovka. Keď si človek vezme že na 2. stupni je v triede cez 32 deti.
Kolko pedagógov a psychológov sa tu zišlo. A všetci majú aj bohatú prax. 😄 Takto... 1. Každý rodič je dnes presvedčený, že jeho dieťa je výnimočné a zaslúži si výnimočný prístup (je to prirodzené a nikomu to neberiem). 2. Každý prvák si na režim v škole zvyká, jeden dlhšie, iný kratsie. Treba byť trpezlivý, nič mu nevycitat, rešpektovať jeho tempo. Ze to učiteľka povie tebe, neznamená, že ho zhadzuje v škole. 3. Zmena školy je útek od problému, nie jeho riešenie. Neuc syna, že okolie/ľudia sa budú vždy prispôsobovať jemu, jeho potrebám. Ked sa mu niekde nieco nepaci, jednoducho ide prec. Celý život a socializacia je o vzájomnej tolerancii. 4. Na tu odporúčané učenie doma mám svoj názor... Človek netrávi celý život medzi svojimi doma. 5. Rodicia zvyknú vyrábať problémy aj tam, kde nie sú. Co ak je tvoj syn proste introvert so záujmom o vedu, nehľadá kolektív, skupinové hry...? Je taka povaha. Môžeš mu akurát pomôcť v tom, aby s tou povahou v dnešnou svete vedel fungovať.
@keksik83 keď si spomeniem na moje školské časy a idem po laviciach z 20 mojich spolužiakov by 10 dnes bolo "zvláštnych"...
Vždy boli rôzne deti, vždy... A presne si pamätám aj učiteľov, ktorí to s nimi vedeli a ktorí nie
Takze on v skole nerobi vsetky ulohy, aby nedostal ziadne navyse, ale stacilo mu dokoncit len tieto zadane, lebo je to prenho lahke a nudne - co je na tomto nepochopitelne? Ved mas od psychologicky, ze je nadpriemerne inteligentny. Ty by si umyvala rychlejsie riad, kebyze potom mozes stihnut este umyt dlazku, ale ked to nestihnes, tak nenusis? Pani ucitelka by opravivala rychlo pisomky svojej triedy, kebyze po ich dokonceni dostane na ulohu opravit este dalsie z inej triedy? Ja fakt nerozumiem, co je na tomto spravani zvláštne/nepochopitelne. Mne to pride otavze uplne logicke a prirozdene. Ak chcete s pani ucitelkou, aby urobil zadane ulohy v skole rychlo, tak by mala po nich nasledovat odmena a nie "trest"/nova uloha. A to, ze ma ine zaujmy je pre "tieto" detitaktoez uplne normalne, podporuj ho v tom
@dennissa16 vieš čo ja som bola to dieťa čo bolo "iné". Pritom som bola bezproblémová a čistá 1ka. Ale bola som iná, nezapadala som, ak by sa vtedy riešili nejaké IQ testy, vyšla by som niekde inde ako spolužiaci. Žiaľ takto som bola v masovej škole, čo som sa cítila mimo. Mala som polku spolužiakov čo by sa im integrácia zišla a ak by ich rešpektovali, ich život mohol byť iný a hlavne lepší. Učitelia boli vždy aj dobrý a naozaj na .... Ale pamätáme si a zanechali stopy práve ty dobrí, čo vedeli naučiť aj najppomalsieho žiaka a nemuseli kričať aby ich niekto počúval. Žiaľ tých bolo málo, špeciálne na druhom stupni.
@mimikas vidis a takychto ludi co riesia ekologiu a veci navyše si nasa spolocnost ani velmi nevazi..a aj.vseobecne nadanych..aj cele skolstvo pausalne riesi iba tych co zaostavaju..pritom taketo deti su nase narodne bohatstvo..co vidia veci inak ako vacsina..mas pravdu..v skole je to o uciteloch..su taki co maju individualny pristup a potom taki co to neriesia vobec..pre tvojho by mohlo byt dobre aj keby mohol chodit na hodiny chemie ,fyziky a biologie do vyssich rocnikov..alebo hladaj niekde mimo skolu nieco..odkial si?
Ja ti neporadim, ale mam doma to iste. Synator od prveho rocnika neznasa skolu a skolsky system, o autoritach ani nehovorim. Tiez v skole na prvom stupni odmietal pracovat, robil iba na hodinach, kde bol integrovany vo vyssich rocnikoch. Na osemrocnom gymnaziu sa tiez nepretrhol v uceni. Za posledne styri roky nema zapisany ani jeden zosit zo vsetkych predmetov dokopy. Neuci sa, neriesi ani maturitu. Staci mu taka znamka, na aku prejde bez ucenia. Ale zle znamky nema. Ja sa len modlim, ze si vybral vysoku skolu, ktora ho bude bavit a zmeni postoj.

Píšeš, že vie všetko, ma 1tky, s deťmi nemá konflikt... Netreba psychológa, ale rešpektovať tempo dieťaťa keďže evidentne mu nijak neškodí, že je pomalsi. Aj pani učiteľka (aj ja som) by mohla rešpektovať, ze deti majú vlastné tempo. Iné v bolo keby dieťa malo zle známky, problémy s učením a v kolektíve. Ale ze nie je rovnaké ako ostatné len v tempe a aj tak si to doma dorobi? Ja tam nevidím problém.