icon

Žiak, ktorý v škole nepracuje

26. mar 2023

Ahojte žienky.Mam syna prváka.Ucitelka sa mi na neho nonstop sťažuje že v škole nepracuje a že je roztrzity.Napr.maju z matematiky urobiť v jednu hodinu 2 strany a on spraví iba 1.Na otázku prečo to nevypracoval stále odpovie keď mne sa v škole leni.ale keď príde domov tu stranu spraví za 3-4 minúty a v škole nie a nie urobiť prípadne dokončit.ucitelka je nijako nemotivuje (syn mi vraví že len mu povie pracuj,pracuj rýchlejšie).doma problém s učením nie je žiaden,príde zo školy,napapa sa a pracuje.je múdry,má samé jednotky, diktáty miluje lebo ma stále bez chyby,písomky má stále na 100 percent.najprv za nedokončené úlohy som mu zakázala na ďalší deň ísť do družiny (nemalo to žiaden efekt),tak som začala odmenami.to pomohlo na krátku dobu a zase nič.s deťmi nemá zle vzťahy,ale on ma iné záujmy ako oni,takže pokecať s nimi dokáže ale zahrať sa s nimi to nie.nedokoncene úlohy nenosí každy deň,ale tak 2x v týždni určite, prípadne 3x.je pravda,že je takej flegmatickej povahy a lenivejsiej.deti sa mu stále smejú že sa pomaly oblieka,pomaly papa...boli sme aj u psychológa,vyšetrila ho a porozprávala sa s ním,povedala nám len to,ze je nadpriemerne inteligentný a má pomalšie pracovné tempo ako iné deti.boli sme aj u neurológa ten nezistil nič.on je fakt šikovný,číta tak ako ja,píše krásne bez chyby,matiku zvláda super,Prvouka ho neskutočne bavi.citame veľmi veľa knih.len nie a nie sa v škole dokopat k robeniu úloh.

Strana
z4
lacibo
27. mar 2023

@keksik83 vo vela veciach s tebou suhlasim az na to, ze nadane deti medzi priemernymi a podpriemernymi zacnu casom stagnovat, prisposobia sa, aby zapadli..a to je velka skoda..da sa aj rozvijat intelektovo aj emocinalne a socialne s empatiou k inym..to sa vobec nevylucuje..za mna je lepsie pre taketo deti exkluzivne vzdelavanie, nie inkluzivne..na takej urovni nase skolstvo este 20 rokov nebudeme mat zial

euka210
27. mar 2023

Tak co som citala, to podobne ako moj najstarsi...mudry, na matike v 1.roc sa nemal co nove naucit, velky introvert s 1 kamosom zo skolky, no chlapcensky divy kolektiv a tiez ho nebrali na futbal. Ale vekom sa to menilo...aj ked on sa casto stazoval co mu kto povedal atd, asi od 3.roc.uz hraval aj on futbal, aj triedna mi povedsla, ze socialne je to ovela lepsie ako v 1.roc. chodil na kruzok florbalu, to ho bavilo. Cez rozne veci ako papierove skladacky, pestovanie kvetin a melonov zakotvil teraz v elektronike, je piatak, ale je jesenny takze starsi, urovnou myslenia nam psychol.hovorila, ze je ovela vyssie 7-8roc. Rozmyslali sme nad 8r gymkom, kde by mozno mal seberovnejsich, ale jemu sa nechce vela ucit a chce ist na strednu techniku...on uz vie take veci z elektroniky, co ja nechapem, lebo mna tato oblast nikdy nezaujimala.
Take intelig.deti maju trochu problem so socializaciou, ale myslim, ze vela urobi pristup rodica a ucitelky a spolupraca rodic-skola urobi vela. Nasa nestihala davat mojmu extra priklady, lebo mala aj slabych, stred, sikovnych, romov, a s poruchami ucenia. Ale niektore viem, ze takymto detom davaju ine ulohy, aby sa nenudili.
Ja by som hovorila s ucitelkou, nech ho necha, tlakom na take deti nic nedosiahne...s nimi to nepohne, to poznam....pokial pise pisomky, len ta matika na hodine je problem...zatial to nie je velky problem....synovec bude 2h sediet nad ulohami doma a nic, ani ciarka...svagrina uz nevedela co s nim, on to ma na haku, IQ nadpriemer, mohol ist do skoly pre nadane deti.
Uvidis ako sa bude vyvijat. Ked sa bude chciet ucit, mozd byt riesenie 8r gymko.

monika4487
27. mar 2023

Mala som takeho ziaka. Ine deti este len si citali zadanie a tento uz koncil. Snazil sa, chcel zapadnut, ale on rozmyslal vo vacsich súvislostiach. Tak sme to riesili projektom a nasledne sme ho poslali do súťaže a aj uspel (ale zase to bol 2. stupen). Nechcete predsa len zajst do tej skoly pre mimoriadne nadane deti? Ja ako rodic by som tam isla na konzultaciu, vysvetlila situaciu a ak by vas nevedeli nasmerovat, mozno sa opytat co by vam odporučili, ako s nim pracovat, ci neponukaju kruzky, do ktorych sa vas syn moze zapojit s detmi z ich skoly (nemyslim sportove, ale so zameranim na logiku,...). A dala by som si zopakovat test, kde by mi dali aj spravu a presnym vysledokom IQ. Aby som sa mohla od nej odrazit. Neviem odkial ste, ale vo vacsich mestach uz vidno aj vedecke kruzky pre mensie deti. Moj nazor.

keksik83
27. mar 2023

@lacibo veru, nebudeme. chcelo by to ozajstnú systémovú zmenu. nie zmeny typu parafy v dokumentácii budeme robiť zdola nahor namiesto zhora nadol, stokrát budeme prepisovať vzdelávacie programy... ak niekto intelekt a nadanie ma, má zdravu podporu v rodine, môže sa rozvíjať aj v štátnej škole pod vedením schopného učiteľa. Kolega môjho muža (veľmi bohatý muž, majiteľ súkromného zdr. zariadenia) ma deti od škôlky v alternatívnej súkromnej škole, za ktorú platí tisíce eur mesačne, a rozdiel je iba v tom, že sa tam benevolentnejsie pristupuje k dochadzke (ved hlavne je, že prišlo školné) a žiaci sú arogantnejsi. nevedia toho viac iba preto, ze sa k nim pristupuje inak. ja mam tiez v triede ziakov z tychto alternativnych skol, mudrejsi nie su, empatickejsi tiez nie, pocas hodin ignoruju vyklad uciva rovnako ako ini, namiesto knihy otacaju v ruke mobil rovnako ako ini. tak co ma teda robiť nadpriemerne inteligentný ziak ci jeho rodič podľa teba? odsťahovať sa zo Slovenska? rovnako ako zdravotníctvo, tak aj skolstvo je výsledkom toho, ako sa vždy tieto dve odvetvia zanedbávajú.

portret7
27. mar 2023

S tou matikou to bol iba priklad. Treba aj hladat dovod, preco sa vzdava. Z tych par riadkov by som ho nenazvala lenivejsim, pomalsim, kedze v urcitom momente pracuje ako pila. Tu mozu byt psychologicke aspekty: strach zo zlyhania, vysoke naroky z vasej strany,ucitelky,…je iba prvak, ma narok byt aj pomalsi a pod…pre dieta aj ked velmi sikovne su to obrovske zmeny…najlepsia motivacia pre dieta je niekedy podpora a hlavne porozumenie, nielen orientacia na vykon…s tymto by som v prvom rade zacala, casom uvidis, ci sa posuvate k lepsiemu😀

lacibo
28. mar 2023

@keksik83 ano mas pravdu, kazdy jeden sa ma rozvijat maximalne..zial v beznej skole sa to v sucasnosti neda..ta je ozaj len pre tu normu najvhodnejsia..exkluzivnym som vobec, ani nahodou nemyslela vzdelavanie v sukromnych platenych skolach, o tych si ani nemyslim, ze vzdelavaju lepsie a uz vobec nie ze su vhodne pre nadane deti..exkluzivne myslim ako opak k inkluzivnemu..cize nadane deti medzi nadanymi..my mame dceru v statnom programe pre nadanych, vzdelavanie je bezplatne, ale ako pisala prispievatelka vyssie, je tam podmienka IQ vyssie ako 130..a prave deti, ktore nadane su a nesplnia tuto podmienku, maju v beznej skole tazsie podmienky..ak nenatrafia na zainteresovaneho a kompetentneho ucitela, ako aj ty pises, vela je o ucitelovi, nie o skole

daren1
28. mar 2023

Myslím ze to ze je pomalší nesúvisí s intelektom, nedá sa povedať predsa ze je pomalší lebo ma vyššie IQ, Véd sú pomalšie aj deti s nižším IQ,.... A autorka nepíše ze sa nudí, že už všetko vie... Len je pomalší ako priemerne dieťa...

shee11
28. mar 2023

@daren1 ahoj, kukni si koniec približne 1 hod 48 min

https://www.youtube.com/watch?v=5C4ilVBwwc4
ajajaj00
28. mar 2023

@vlucifuk ako nasi kks ale ze uplne..povaha ina,vyzor iny,

sulavikova
28. mar 2023

Máte aspoň základné pedagogické vzdelanie, keď riešite nemotivujúcu učiteľku/školu/vzdelávanie?! Boli ste na DOD? Jaaaj, žiaľ veľa mám má doma “génia”, a žiaľ najmä v 1. ročníku. Uvidíte v devine🙃

ajana
28. mar 2023

@nikpa veď má pedagogické vzdelanie.....nie je tam len pre vzornakov......

katka700
28. mar 2023

Skús tú školu pre nadané deti, možno zoberú aj dieťa s IQ 129 aj keď bežne berú deti 130+.
Nikdy nevieš čo sa na hodinách skutočne deje. Napísala si, že sa s ním deti nechcú hrať a posmievaju sa mu že je pomalý. Otázka je či to majú z vlastnej hlavy alebo ich 'naockovala' akože vtipná učitelka. Učitel je autorita, stačí aby pár krát niečo povedal a decká to preberú. V posledných rokoch sa toľko rieši šikana na školách ale nikto otvorene nepovie že ju veľakrát iniciuju práve učitelia akože vtipnými poznámkami na adresu dieťaťa ktoré je trocha iné.

sulavikova
28. mar 2023

@ajana ja mám učiteľské dieťa😇, je spojojný s trojkami🥰🥰🥰. Prax mám v zahraničí, takže “naše” školstvo neriešim…

kikuska_wedge
29. mar 2023

Daj ho diagnostikovat do CPPaP. Aby ste vedeli v com je naozaj problem a comu sa treba venovat.

kolonica4
29. mar 2023

@shee11 dakujem 🌷

Strana
z4