icon

Získavanie domácich úloh počas PN

14. sep 2021

Kto si myslíte, žeby mal byť zodpovedný za získanie domácich úloh počas choroby, dieťa alebo učiteľ? Zaujíma ma to aj z pohľadu učiteľa. Viem, že tu sú. Ide o to, že v dnešnej dobe, (pokiaľ sa do toho neopriem ja) je problém získať du a čo robili na hodine. Aj keď sú mesenger a neviem čo spojení, spolužiaci nie sú ochotní. Keď aj napíše do skupiny (kde je učiteľ) žiadna odozva. Nechcem to riešiť za syna (je 7 mak), nech si to rieši sám. Mne tiež v kuse vypisujú iné matky, nech pošlem školu, keď su ich deti PN. Majú napr.jednu učiteľku. Syn bol chorý celý týždeň, urobil du podľa inštrukcií spolužiakov a dostal 5, lebo to mal zle. Keď to povedal učiteľke ta mu povedala, že sa mal prísť ospravedlniť na začiatku hodiny. (Nesiel, bo si myslel , že všetko má). To bolo minulý rok ale zase je PN a situácia sa začína opakovať. Nie je nikoho,kto by mu poslal úlohu a čo robili. A otázka na učiteľov, to je fakt také ťažké odfotít zošit po hodine a hodiť do skupiny? Alebo poveriť nejaké dieťa, že odfoť? Normálne neviem ako a či to mám riešiť.ako fungujete vy?

danim
14. sep 2021

@bagre ako som pisala- na prvej hodine je rozumne aby ho neskúšali... a žiak sa ma ospravedlniť pripomenúť, že chýbal a hotovo.

danim
14. sep 2021

@bagre keď ti vadia ostatne veci- rieš na rodičovskom. Takéto dotahovanie kto z koho nikam nevedie. Ja svojim dcéram ulohy nezhanam- piatacka, ôsmačka,- je to ich skola, ich povinnosti, ich zodpovednosť. Realita? Všetko funguje.
Dnešné deti- na mobiloch sa hrať vedia a mama aby im ulohy zháňala 🙈

danim
14. sep 2021

Príde za tebou, že nevie zohnať.... aaaale vieeeee... ale pohodlnosť... veď mama vybaví a hadam aj mi to dopise ( by bolo najlepsie ). No isto! Siedmak 🙈tak nech píše celej triede.. a zháňa.

bagre
14. sep 2021

@viestta ja síce učiteľ nie som, len rodič zatiaľ 3 školopovinných detí, ale ak sú schopné a ochotné napísať 1 vetu na edu učiteľky sjl a anj neviem prečo by sa to nedalo aj pri iných predmetoch. Veď úprimne, nie každý jeden deň dostávajú 10 strán úloh. Ja nemám nič proti tomu aby si dieťa zisťovalo samé, len... že nie vždy to funguje. A tu si myslím, že je lepšie a jednoduchšie napísať /mat 54/6,7 alebo anj slovná zásoba alebo fyz str.45-47/ a dieťa tým pádom vie, učiteľ tým pádom môže skôr rátať s dieťaťom že je naučené... Ja viem, že rodičia sú občas ako z pomocnej školy, ale ani učitelia nie sú zrovna terno /niektorí/. A za posledné 2 roky sa to krásne ukázalo ako je kto na tom práve pri dištančnom učení. Ale to je na inú tému. To len aby bolo jasné, prácu učiteľov si vážim a niektorých o to viac ako dokázali fungovať, mohla som počuť ako pracujú s deťmi... ale hádzať zodpovednosť za zistenie úloh čisto na rodiča a žiaka keď nie je ochota na opačnej strane - čo som kúzelník?

bagre
14. sep 2021

@danim ukľudni sa, ja úlohy nezháňam, len som bola svedkom, kedy to úspešné nebolo keď volala dcéra a to x-krát... autorka mala rovnaký problém. Ale je super, že tie, ktoré taký problém nemajú píšu najviac.

danim
14. sep 2021

@bagre nemusim sa ukľudniť, vediem deti, aby si svoje povinnosti plnili. Veď hadam ma kamaráta/ kamarátku - a ten ho ma natoľko rad, že mu pomôže, keď ho chorý požiada. Veď o tom to je. Nie diktovať a udeľovať zodpovednosť tyždenníkom a pod. Mi to príde, že dnes z každej kraviny je problém a to k dispo technika výborná. Mne tiež píše mama ( učiteľka) a zháňa ulohy pre syna osmaka- ( a ten nonstop pri pc sa hra )... ja jej veľakrát neviem pomôcť, lebo som v práci a nemám “padla” o 14:00 ako mnohí učitelia.. a keď o 17:00 odpisem, že neviem... ešte nie som doma z prace - tak mi odpísala - kde sa flakas 😅 .. beriem to s rezervou, lebo no...

danim
14. sep 2021

Niekedy nebol ani net... dávnejšie ani pevná linka všade a každý si poradil... čím doba pokročilejsia tým problémov viac🙈

bagre
14. sep 2021

@danim a čo poriešim na rodičovskom? Koľkí rodičia ani neprídu? Tu je totiž hlavný problém neochota detí robiť niečo spolu.. sú skupinky... pretvárka... o šikane nehovoriac.. nie je prvotný problém učiteľ. Ale učiteľ od žiaka následne veci vyžaduje, takže mi celkom nesedí , že je zo všetkého vonku.
Ja som tiež len chcela nejaký tip ako na to, a nie sa dozvedieť že to je povinnosť dieťaťa a hotovo. A ja môjmu dieťaťu úlohy nerobím od 2.triedy len tak mimochodom...
A porovnávať dobu spred 30 rokov a teraz myslím že nemá význam. Hoci v mnohom by som ju brala..

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
jajulaa
Autor odpoveď zmazal
danim
14. sep 2021

@jajulaa nech napíše konkrétne kamarátovi. Aj ten sa na neho vykašle? Aké je to potom kamarátstvo? Pisat do skupiny podla mna nemá efekt- nikomu sa nechce.. bocia od toho- veď nech pošlú ini...

nelca84
14. sep 2021

V siedmej triede si za taketo veci uz naozaj musi zodpovedat dieta, ani ucitel, ani rodic

jajulaa
Autor odpoveď zmazal
danim
14. sep 2021

@bagre vidíš rodičia neprídu, deti neochota šikana pretvárka... celé zle. Potom sa ani nemozme čudovať, že problém. Už len veriť, že nie cela trieda do jedného sú takí .... lebo to potom zmeňte školu.

danim
14. sep 2021

@bagre tip? Budovať si práve priateľstvo a úprimne kamarátstvo, ochotu pomôcť. Medzi deťmi. Presne to, čo sa v dnešnej dobe dosť vytráca... držím palce.

alenka7777
14. sep 2021

som ucitel na druhom stupni a ani nahodou nie som ochotna posielat detom, co sme robili v skole. pytate sa. ci to je taky problem? ano, je to problem. ucitelia uz daaavno nekracaju domov z prace o jednej, ako si to poniektori myslia. mame tolko papierovaciek a veci pomimo, ze pomaly uz ani nestihame nasu hlavnu napln prace, ktorou je ucenie. ja ucim 80 ziakov, keby som mala kazdemu, kt. chyba este kazde popoludnie vypisovat a prefocovat veci, co sme brali, tak sa zblaznim. ucme deti k zodpovednosti a samostatnosti a nech si ucivo zhanaju samy.

autor
14. sep 2021

@danim no, ja to vidím hlavne problém 6,7 triedy. Puberta, hanba, dievčatám písať nebude...nižší a vyšší ročník sú už ine. A práve tu by mal pomôcť/usmerniť učiteľ.

autor
14. sep 2021

@alenka7777 a čo takto učiť deti spolupatričnosti a povzbudiť ich odniesť úlohu chorému žiakovi?

autor
14. sep 2021

@danim v 6 a 7 mej triede? Prave priateľstvo?

alenka7777
14. sep 2021

a vari sa to vylucuje s mojim nazorom? v dobrom kolektive deti na cele s dobrym ucitelom sa nemoze stat, ze dietatu nema kto dat ulohy.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
autor
14. sep 2021

@alenka7777 to je presne toto čo by bolo super.

danim
14. sep 2021

V 6. 7. Triede- ako aj v inej - mat dobrého kamosa- čo sa na mna nevykasle. Lebo ani ja na neho, ked on bude potrebovať pomoc. Veď to je normálne. Či?

ukulela
14. sep 2021

@stanulienkat ale hop. Ja pisem o tom, ze niektori ucitelia to vyzaduju hned. Ked mi dieta lezi tyzden na atb, tak asi neriesim matiku ale pitny rezim a zrazam horucku. Niekedy po chorobe dieta ospravedlnili z pisomiek. A tu mama pise, ze dostalo 5 za ulohu, kt vypracoval pocas choroby zle,lebo mu to zle povedal spoluziak. Zasa citaj s porozumenim.
@1stella1 pozri, podla mna je ozaj jednoduchsie a systemove riesenie v kolektive starsich deti poverit niekoho ako tyzdennika, kto to spoluziakom rozosle. Lebo mamy tu pisu o pripadoch, ked 1 povie, ze nevie, 2 povie, ze nic a 3 povie zle.... ako fakt ma rodic/ dieta obvolat 20 deti a priklonit sa k vacsine?
@danim nie vsade sa decka kamaratia. A rodicia nemusia mat cisla navzajom. Neter mala triedny chat a tam im pisala aj ucitelka. Uplne jefnoduche riesenie. Len zakladatelke neodpisali spoluziaci a ani ucitelka. Resp jej synovi. Tak odkial si tie ulohy ma vycucat?

jvlo
14. sep 2021

Čítam to tu a nechápem... V dobe edupage, keď na školu chodia deti z pol okresu si ma dieťa zisťovať samé úlohy od spolužiakov? A na základe pofidernych správ od spolužiakov ešte zodpovedať aj za to, že ich má všetky a byť dostatočne naučené? To si učiteľ nerobí prípravu na hodinu? Nevedie si zoznam toho co s deťmi prebral? Fakt asi žijem v inom svete, keď som si doteraz myslela, že žiak kontaktuje učiteľa emailom a ten mu podľa svojich záznamov odpise... Nemá byť snaha oboch strán dostatočne vzdelanie? Co s tým má nejaký spolužiak? Tomu môže byť ukradnuté, čo chce od neho niekto z triedy...

ukulela
14. sep 2021

@alenka7777 nik netvrdi, ze ucitel konci o jednej a ide kopat zahradu. Ale ozaj je problem do edupage napisat cisla prebratych stran? Alebo nazov uciva, aby ziak uz vefel, co ma pytat? Xaberie to vari viac, ako 4 minuty? Alebo ako triedny ziakom povedat, ze urobte si skupinu a rozpis, kto bude fotit ulohy? Ved aj to je budovanie zodpovednosti. A ku uloham sa tak vedia dostat vsetci. Opakujem, ucitelov si vazim a ja by som to nerobila. Zatial som nemala dovod sa stazovat a vzdy sa im snazim zavdacit minimalne pozitivnou spatnou vazbou a v pripade problemu korektne komunikovat.

slavaf
15. sep 2021

@ukulela Áno, je to problém. Pretože často nemáme čas ani na vlastný pitný režim, kedy na obed zistím, že som ešte nič nepila, toaleta podobne, fakt väčšina učiteľov nemá cez prestávku na toto čas, sme radi, že si preložíme veci z jednej hodiny na druhú. Sme tak zahltení administratívou a vybavovaním a riešením všetkého možného aj nemožného od žiakov, že jednoducho nie je čas si aspoň vydýchnuť. Kto to nezažil, nemá najmenšiu predstavu, ako to je. Ja mám však inú otázku. Prečo si dieťa nenájde jedného, dvoch kamošov, dohodnú sa, keby niečo, budeme si navzájom posielať úlohy? A nie nejaké anonymné skupiny, tam nikto neodpovie, lebo každý si myslí, že však niekto tie úlohy poslal. Niekedy mám pocit, že za tie deti budeme za chvíľu aj dýchať. A čo sa týka skúšania po PN, nie je to správne. Je samozrejmé, že deti potrebujú čas, aby si to dobrali, prípadne sa na hodine učiteľa opýtali na to, čo im nie je jasné. Pointou je predsa, aby sa to naučili a nie, aby nazbierali zlé známky. Len, samozrejme, treba sa na začiatku hodiny pripomenúť. U nás sa to vždy rešpektovalo.

patus_2
15. sep 2021

Zháňať si úlohy je povinnosťou žiaka, ak je to prvý stupeň, tak aj rodiča. V dobe keď neboli mobil, ani internet sme si vedeli doplniť ulohy a prepísať všetko do zošitov. Teraz sú mobily, internet, deti sedia za počítačmi takmer stále, tak nevidím problém, prečo by si nemohli poslať sfotene učivo. Trvá to ani nie 1 minútu. Učme aj trošku samostatnosti naše deti, nie všetko aby dostali na zlatom podnose a bez práce. Ja sama som učiteľka, učím okolo 70 žiakov a je nemysliteľné, aby som poobede každému chýbajúcemu písala, čo si má zapísať do zošita. Keď to zvládli deti pred 30 rokmi, bez internetu, mobilov a notebookov, tak teraz to zvládnu ľavou zadnou 🙂

ukulela
15. sep 2021

@slavaf ok, a na co mame edupage? Ako som pisala. Pracu ucitela si gaxim, ja by som to nerobila. Ale 5min na edupage musis mat. Toto nie je, ze chce rodic, aby dietatu ucitel robil desiatu, ci zapletal copiky. Toto ma priamysuvis s vyucovanim. Ked je cripkove, cyba via deti. Preco v tych ulohach neurobit systwm a ked 8z ucitel ozaj nema 5min na edupage, tak tym nepoveri niekoho v triede? Ved aj oznamy obecneho uradu hlasia v rozhlse, ci daju na uradnu tabulu a web. Neklopu kazdemu osobne na dvere. A ano, su aj inre povolania, kde si mimo obednej ani necvrknes.

slavaf
15. sep 2021

@ukulela A ja sa opätovne pýtam, prečo si žiaci nemôžu po posielať úlohy? V dnešnej dobe? Soc. siete, telefóny a ja neviem, čo ešte. Prefotím, pošlem. Ja naozaj nerozumiem, prečo s tým deti majú taký problém. Však sú v kuse na mobiloch, zdieľajú kadečo... Je zaujímavé, že voľakedy neboli kopírky, mobily a všetka možná technika, ale deti si to zariadili. Mala som spolužiaka, ktorý si zlomil ruku, chodil do školy, ale nemohol písať. Tak sme zobrali kopirák a cezeň sme dvojmo písali poznámky, striedali sme sa... Myslím, že problém je vo vedení detí, musia sa viesť k samostatnosti a určitej spolupatričnosti. Zo strany rodičov aj učiteľov. A nie, tých 5 minút naozaj nemám. Ťažko pochopiteľné, ale reálne.