Získavanie domácich úloh počas PN
Kto si myslíte, žeby mal byť zodpovedný za získanie domácich úloh počas choroby, dieťa alebo učiteľ? Zaujíma ma to aj z pohľadu učiteľa. Viem, že tu sú. Ide o to, že v dnešnej dobe, (pokiaľ sa do toho neopriem ja) je problém získať du a čo robili na hodine. Aj keď sú mesenger a neviem čo spojení, spolužiaci nie sú ochotní. Keď aj napíše do skupiny (kde je učiteľ) žiadna odozva. Nechcem to riešiť za syna (je 7 mak), nech si to rieši sám. Mne tiež v kuse vypisujú iné matky, nech pošlem školu, keď su ich deti PN. Majú napr.jednu učiteľku. Syn bol chorý celý týždeň, urobil du podľa inštrukcií spolužiakov a dostal 5, lebo to mal zle. Keď to povedal učiteľke ta mu povedala, že sa mal prísť ospravedlniť na začiatku hodiny. (Nesiel, bo si myslel , že všetko má). To bolo minulý rok ale zase je PN a situácia sa začína opakovať. Nie je nikoho,kto by mu poslal úlohu a čo robili. A otázka na učiteľov, to je fakt také ťažké odfotít zošit po hodine a hodiť do skupiny? Alebo poveriť nejaké dieťa, že odfoť? Normálne neviem ako a či to mám riešiť.ako fungujete vy?
@alenka7777 no niekto ani to ucivo nenapise, ako tu bolo spominane. A ozaj je problem do edupage napisat: DU str14/ pr 4-8 alebo mor ho, 2 slohy naspamat. Aby sa vedelo, my este teda na edupage cakame, ale triedna povedala, ze tam budu aj ulohy. Zatial ich pise do skupiny, ktoru zalozila.
@alenka7777 s tým v podstate súhlasím. Pokiaľ existuje kniha či iný zdroj učiva.
@ukulela este raz. skoly, ktore maju edupage - tam ucitel MUSI ucivo zapisat. tam je elektronicka triedna kniha. presne taka, aka bola volakedy za nasich cias v paierovej podobe. a vam, rodicim, by sa to malo zobrazovat, ze aka latka sa na danej hodine preberala. ak sa vam to nezobrazuje, treba upozornit vedenie skoly. co sa tyka uloh, do edupage ich ZAPISUJEME. napisem pz 13/6 - vypracovat do 17.9. takze ziak, ktory chyba, vidi nazov latky, kt. sa preberala, vidi ulohy. ak chce poznamky, ktore sme si na hodine pisali, kontaktuje spoluziaka. ten mu ich odfoti a posle. cele to spoluziakovi zaberie dve sekundy.
@alenka7777 este raz. Ked je to v edupage, je to OK. Ale viaceri vyucujuci, ako sa to ukazalo aj tu, to flakaju. Keby to bolo v edupage, nikde nie je problem. A poznamky je jasne, ze si decka zhanaju od spokuziakov, ak potrebuju, tie od ucitela pytat nebudem. Ani mu nebudem volat v nedelu o 13, alebo 22.00. Ty si prva, co tu mapisala, ze ulohy zapisuje do edupage. Sorry, ak som nieco prehliadla. Ale ziadna z uciteliek pred tebou mi na to neodpisala.
@alenka7777 no pripúšťam, že to musí sa nie všade robilo a robí. A zas sme pri komunikácii, komunikovať musia obe strany. Ak jedna odmieta, tak to nejde.
My sme mali šťastie, že doteraz 99% učiteľov bolo ochotných, pár úplne nad rámec, čo si my ako rodicia aj naše deti naozaj vážime.
Ale viem, že zďaleka nie všade je to tak.
Môžem poprosiť o číslo dokladu, vyhlášky či inej normy, ktorá nariaďuje zapisovať učivo do triednej knihy na edupage? Lebo ani u nás to nie všetci robia. A bola som v tom, že je to na vôli a stíhaní učiteľa
@alenka7777 aby som bola úplne konkrétna je tam hláška Učiteľ nepovolil zobrazovanie tohoto učiva
Ja som učiteľka na druhom stupni,keď som bola na ZŠ , mama ma poslala po zošity ku spolužiakovi byvallen cez ulici,zošity som musela hneď prepísať a odniesť .. na SŠ som odchádzala cca 10km,keď otec prišiel z roboty sadli sme do auta a šla som tiež po zošity, doma som hneď prepísala ale prefotila a znovu sme sadali do auta a odniesli cca každý druhý deň
Teraz je doba super lebo je presne messenger napr alebo iné sociálne siete a možnosti,odfoti sa na mobile strana v zošite a žiak si v kľude doma prepise
Ak máš problém že synovi to nechce nik poskytnúť tak ja by som zavolala triednej-pisem ti to ako triedna a poprosila by som ju či by nemohla len tak v triede povedať že keď niekto prosí o úlohy aby boli poskytnuté a aj abyfotilu poznámky
Ja osobne som si vždy brala zošity od najlepších žiakov v triede,nie od kamarátov.
@janage ja som presla uz viacerymi skolami a ucivo sa do triednej knihy vzdy zapisat muselo. niekedy boli triedne knihy papierove, tie su uz takmer vsade zrusene. teraz ich nahradili triedne knihy elektronicke, to su tie v edupage. tam je to o nastaveni. my ako skola sme nastavili, ze rodic vidi zapisy uciva do triednej knihy, lebo ma na to pravo. ak vam to nezobrazuje, treba sa obratit na vedenie. nie je dovod na to, aby to rodic nevidel. a co sa tyka flakania zo strany ucitelov, opat sa treba obratit na vedenie skoly, prip. si to najprv vydiskutovat s ucitelom. triedna kniha je predsa povinny dokument. na kazdej skole, kde som ucila, sme mali namatkove kontroly, ci mame vsetko pozapisovane. ved keby prisla inspekcia, tak je z toho pruser. sk. polrok sa nemoze ukoncit bez toho, aby ucitel nemal kazde ucivo zapisane. dokonca ucitelovi kazda nezapisana hodina svieti v edupage cervenym. toto, co tu pisu viacere mamicky, je mozno skor o tom, ze ucitel to zapisuje narazovo mozno raz za mesiac.
@ukulela asi nevieš čítať, keď si nepostrehla, že o zapisovaní úloh ( a nielen tých) som písala aj ja ... Nuž 🤷🤦
@zuzanockamt vsimla si si, ze som sa ospravedlnila, ak som nepostrehla, ak mi niekto na otazku odpovedal? Mam pocit, ze my dve sme riesili len pc a tlf a na edupage si mi neodpisala. A citat viem, snad ako ucitelka vidis tu nelogickost v tvojej odpovedi. 🤔
@alenka7777 dakujem za vysvetlenie, ktore dokaze tento problem posunut k rieseniu. Ako sa tu x krat pisalo, riesenie je funkcne edupage. Potom sa nik nemoze vyhovarat a stazovat.
@ukulela písala som v príspevkoch, že posielam súhrn hodiny + DÚ...a že messenger a FB sa používať neodporúča
@zuzanockamt ked sa chytame za slovicka, nepisala si, ze to davas do edupage. A opakujem, ja som sa ospravedlnila, ak som daco prehliadla. Ale na otaxky, ze n8e je problem to napusat do edupage, som odpoved pisyrehla ja az na 5 strane. Aj onfo, ze to ucitel robit ma. Takze ziadna nadpraca.
@ukulela zápis do ETK a zadanie DÚ áno, ale nie posielanie materiálov, fotenie, posielanie poznámok
@zuzanockamt a to ja nikde nepusem, ze od ucitela cakam. Myslim piznamky a vyklad. Fakt staci len strany a du. A som si ista, ze od ucitelky to staci aj zakladatelke.
@ukulela Nevyznelo to tak od zakladateľky
@alenka7777 Myslím, že problém je nie to, že by sa nezapisovalo, ale v tom, že učiteľ to nepovolí zverejniť. Väčšina škôl to tak má, teda aspoň u nás.
@alenka7777 ďakujem za vysvetlenie. Teda sa obrátiť najprv na triednu, že to tam nie je? A ak bude odpoveď, že teda stačí im to nahadzovať raz mesačne tak čo potom. Lebo žiakovi čo vynechá 2.týždeň z mesiaca, raz mesačne nepomôže.
@janage to nie je na ucitelovi, ci to povoli, ci nie. to je v nastaveniach edupage pre celu skolu. my sme napriklad tiez nevedeli, ze to rodicom nezobrazuje, az kym sa jeden rodic neozval. zmenili sme to v nastaveniach a uz kazdu hodinu kazdemu ziakovi na celej skole zobrazuje. preto odporucam, aby ste sa ozvali. edupage je viacmenej este nova vec, nie kazdy s tym vie excelentne narabat, nie kazdy vie o tychto nastaveniach. vsetci sa ucime za pochodu. a co sa tyka toho pravidelneho zapisovania, tak my v skole to mame tak, ze v piatok nikto neodide bez toho, aby nemal v triednej knihe uzavrety tyzden. ale pre mna osobne je uz aj ten piatok neskoro, lebo kto chyba napr. pondelok, utorok, tak v piatok je mu to uz na nic. ja osobne neodidem z roboty nikdy, pokial nemam vypisanu triednu knihu a zapisanych chybajucich. ak to ucitelia nerobia, treba im to pripomenut. ak nepomoze, riesit s vedenim skoly. toto je povinnost ucitela, kt. by si mal plnit kazdy den.
@slavaf a ja zase nechapem, preco by sa to nemohlo zverejnit. vsak je tam len nazov latky, ktora sa preberala. tu istu latku maju zapisanu aj v zosite. rodicia aspon maju prehlad o tom, co sa berie. takisto aj chybajuci ziaci. ved na tom nie je nic tajne. vsak ked uz mame tie moderne technologie, tak ich vyuzivajme efektivne.
@janage ale ci existuje na take zverejnovanie nejake oficialne nariadenie "zhora", to ti neviem povedat. nam k tomu na porade bolo povedane len tolko, ze rodic to ma pravo vidiet.
@alenka7777 tak pokiaľ neexistuje predpis, zas sme len pri komunikácii alebo skôr ochote komunikovať.
A musí už nie je musí, ale môže.
Keďže mám také aj onaké skúsenosti, verím tým mamkám, čo písali, že u nich v škole to učivo nie je zadané alebo teda ho nevidia.
Ale už sme pri inom. Myslela som, že ak predpis existuje, tak si ho viem dohľadať a sa naň odvolať. Takto vlastne nemá rodič v ruke nič.
@alenka7777 u nás to niektorým učiteľom ukazuje ako prístupné, iným ako neprístupné, takže to nastavenie nie je jednotné
@zuzanockamt aj u nás tak
Myslím, že teraz keď je korona nikto osobne tie úlohy neprinesie. Ľudia sú via ostražitý pred chorobami..

podla pokynov z min. skolstva si mal triedny ucitel nasadit rukavice a pred rodicom mu zabalit sadu tych 5 testov. a nie, ani ti vasi ucitelia to nerobili vo svojej pracovnej dobe. resp. ano, ale potom si niesli kopku prace domov, pretoze ju nestihli, lebo namiesto svojej prace rozdavali a balili testy. takze suma sumarom tie testy bola praca navyse, nezaplatena a este aj mimo naplne nasej prace. ja nepisem, ze pojdeme do ulic pre tie testy, ale tak vseobecne. pretoze kazdym rokov na ucitelov nove a nove poziadavky, ulohy, vzdy sa menia a prerabaju dokumenty,.... a este si tu clovek precita, aki sme hrozni a neochotni. co sa tyka zositov, to je uz davno out kupovat si takto zosity. moje deti chodia do statnej skoly, na rok zaplatime 50 eur a nestarame sa o nic, max. jej naplnim peracnik. vsetko sa kupuje hromadne. zosity, mydla, toaletny papier, vykresy,.....