Zlá pani učiteľka verzus nepozorné dieťa
Ahojte maminky už dlho som tu nebola no mám problém s ktorým sa chcem podeliť a možno získať daľší pohľad iných ľudí. Mám syna praváka vždy som sa bála toho že po nástupe do školy budú problémy so správaním od malička je živí viac než dosť no v škôlke s ním problém nikdy nebol a doma si s ním viem dať rady hoci niekedy na 5 krát poslúchne ale dá sa s ním. A stalo sa od prvého dňa v škole sťažnosti od učiteľky nikdy nie že by si ma zavolala sama sa chodím pýtať pretože to považujem za dôležité. Sťažuje sa matikarka a zároveň riaditeľka školy nakoľko je to ta istá osoba že je neposedný nepočúva koľko krát mu 3 krát povie a on nič matiku riešime doma každý deň od prvej zlej znamky( u nás oriešky) doma všetko ovláda robíme si v cvičnom zošite príklady potom Matika hrou kartičky alebo kocky alebo slovne.... Proste doma to vie takmer bez problémov a problémom myslím že občas potrebuje konkrétnejšie vysvetlit co ma robiť. Napr. Tak teraz máš 10+?=5 tak mu vysvetlím 5 a koľko musíš doložiť..... Takze doma robí ok príde do školy a zle buď smutne slnko alebo zlý orech. Už som s toho zúfalá. Z iných predmetov mu to ide výborne vie pekne čítať aj piše fajn na chlapca😊. No pripravovala som ho krvopotne na polročnú prácu a zase zle ma vačšinou akoby 3 jednu 5 a dve 1 . Ale mne nejde o to aby mi nosil dobre známky ide mi o to že prečo to doma vie a príde do školy a bum zle. Teraz som s nebo dlhým pokojným rozhovorom dostala že pani učiteľka veľmi kričí a aj za to keď nenapíše pekne číslo 10 alebo keď ma zle výsledok. Minuly týžden prišiel s tým že mu učiteľka povedala že je slabý žiak. V krát som bola v škole s nádejou že mi pomôžu ako s ním postupovať ale oni len že je nepozorný a nesústredí sa nech s ním viac cvičím a snáď to prejde. To bolo do Vianoc po vaniach je to vraj zase take ako v sept. On sa pýta hrať keď dokončí úlohu. Co si myslím že by mu mohlo byt dovolené nakoľko je to alternatívna škola- škola hrou.tak rozmýšľam nasledovne zajtra mame individ. Rodičovské združenie skúsim s nimi ešte raz pokecať... Ak zase to iste skúsim nás objednať k psychologicke aby ho odcestovala či nemá poruchu pozornosti Popr. Ja mám skôr podozrenie na hyperaktivitu. A potom ak ani to nepomôže tak preložiť do inej školy normálnej. U nás je mala škola v celej škole je 30 deti a 3 učiteľky. A spojené ročníky možno aj to mu neprospieva. Ja neviem co poviete? Je to normálne mám ešte čakať či sa to úpravy? Alebo to riešiť nechcem malého moc stresovať ale nepáči sa mi to. Ako napr. Zabudol si priniesť pravítko mali spájať body a vytvoriť štvorec a obdĺžnik. Spravil to pekne aj bez pravítka... A pod tým poznámka nemal pravítko a preto zle. Volám s ňou že prečo veď to mal dobre a ona na to nie nemal pravítko a on už je dosť veľký na to aby zapamätal co mu káže si doniesť! No co na to poviete? Ďakujem za každú radu.
No pises, ze chodi do specialnej skoly, myslim nie klasickej, preto som zarazena takymto pristupom, prave tam by mali mat k ziakom iny postoj, podla mna ma k nemu uz od zaciatku zly pristup a dava kazdu mensiu chybu pocit, akoby si nanho zasadla...lebo podla mna stane sa, ze si este dieta nieco zabudne....okrikovanie nic neriesi, preto ja by som rozmyslala o inej skole...ak nema nervy na deti nemala sa dat na ucenie....
ak to spravne chapem - je to skola hrou a ucitelka krici?
Áno správne chápete škola hrou alternatívna škola podľa mna teda resp. Tak som sa to učila je škola ktorá ma byt iná ako klasická učia sa inak teda mali by sa učiť hrou a deti všemožne motivovať chváliť.... Povzbudzovať a toto je takto myslite že by pomohlo ak by som sa nanominovala na hodinu?
@kikica ja len tolko, ze poznamka ucitelky tvojmu synovi ze je slaby ziak je trestuhodna. Citlivejsia povaha si prave taketo slova moze niest cely zivot. Mozno toto by bolo to, co by som s ucitelkou riesila, nech si da pozor na jazyk a pristup, ktory je v rozpore s filozofiou danej skoly. Ak je syn "slaby" ziak, tak je to do velkej miery aj jej vizitka.
ked sa nanominujes na hodinu, aj tak nezistis, ako to je, lebo ona si bude davat pozor.
@kikica viem, ze v takychto skolach mas na to pravo, niektore aj robia same od seba take dni, kedy sa rodicia ucastnia vyucovania a aj spolupracuju s detmi, ale vies ako to, pred tebou nemusi postupovat ucitelka, tak ako postupuje bezne a problem tu vidim aj v tom, ze sa ani nemas na koho nezavisle obratit ked ona je aj riaditelka...ja sama som si ked som bola mensia zazila incident s takouto ucitelkou a nie je to pre dieta prijemne.....
@kikica ja som bola tiez velmi nepozorna a tiez na mne sedeli učiteľky, lebo som pútala ich pozornosť mojimi rysavymi vlasmi a veľkou výrečnosťou 😜 najhorsie je, ze mna sa mama nikdy nezastala. A napriek tomu som mala same jednotky a na výške červený diplom 😁
Ale teda myslim si ze je správne, ze ta to trápi. Skus sa porozprávať s malym. Aky ma pocit zo skoly a učiteľky...
@kikica mozes to skusit, ale v kazdom pripade sa vtedy clovek sprava vzdy trocha inak ako bezne, ked je so ziakmi sam..
porozpravala by som sa s ucitelmi, ako pises.. vysvetlila by som im co si predstavujem pod pojmom "skola hrou", vypocula si ako si ten pojem vysvetluju oni a ci povazuju za normalne, ze dieta v takom nizkom rocniku dostava tak vela zlych znamok..
psychologicku by som skusila v kazdom pripade, urcite nebude na skodu - ta bude vediet najlepsie posudit, ci je syn naozaj nesustredeny, alebo su na neho len kladene vysoke naroky..
Samozrejme že som šla riešiť to že mu povedala že je slabý žiak a reakcia: toto že Vám povedal? Ja som mu len povedala že vie byt šikovnejší. Ja si myslim že nieco take ako slovne spojenie slabý žiak by si asi nevymyslel. Jasne že učiteľka bude iná len by som rada vydela metódy aké používajú na vyučovaní študovala som predškolskú pedag. A vychovavatelstvo. Tak základy viem. Pocit môjho syna na ňu? Co Vám poviem reakcia: maminka ja by som chcel chodiť do takej školy kde pani účely nekricia😔. Až mi slzy vyhrkli a preto som sa rozhodla riešiť veci ešte viac ako doteraz. Už sa teším na to rodicko. Veľmi pekne sa s ňou porozprávam.
ty brdo to je sila....vinis učitelku za to ze tvoj syn si nenosi do skoly pomocky?..alebo ze mu povie pravdu ze je slaby ziak?...nemal pravitko to je jasne ze dostal poznámku....nosenie si pomocok uci deti urcitym navykom predsa...a ciara nikdy nebude taka rovna s volnou rukou...učitelku plne chapem....třeba sa naucit prijjimat kritiku !!
@franzziska podla mna ty nemas pravo posudzovat ci ucitelka hovori pravdu, lebo sa vyucovania nezucastnujes ani nie si s dietatom, a po dalsie nechodila som do specialnej skoly, ale nepamatam si, ze by prvacik dostal poznamku alebo krik, ze nieco zabudol, ked sa nieco dialo pisalo sa do zositov, ze treba atd..a krikom sa nic neriesi, len maleho demotivuje od prvej triedy....
@jeennyv k tomu ti mozem povedat len 2 věci - to ze deti vedia prehanat klamat ano aj dobře deti toto robia aby sa vyhli vine a po dalsie - kto moze posudit uroven kriku alebo len hlasneho hlasu? nebola si tam tiez...takze tiez nemas pravo posudzovat
Co si o tom myslím. ..ze ta učitelka tam nemá co robit... 😝
Myslím že je nekompetentna. ..už len kolik deťom by nemala kričať. .je to plávanie proti prúdu. .ja by som malého určite vzala preč. ..
@franzziska zazila som takuto situaciu a taky prvacik, co sa v skole ledva aklimatizuje pochybujem, ze si take nieco vymysla a deti si myslim, ze si dost dobre uvedomuju uz od malicka intenzitu hlasu, kedy je to normalny ton a kedy ide o krik, ja sama studujem vysoku skolu a mam predmety aj s ucitelmi a prave na skolach vidno, ze si niektori nevolia dobre povolanie...a taketo spravanie ucitelky by som ocakavala este v obycajnej skole a ani tam by nemalo byt, nie to v takejto skola hrou...
@franzziska nie si ty náhodou tá učiteľka 😀
Prepáč, ale je chyba aj na tvojej strane aj na strane ucitelky. Učiteľka by mala mat viacej trpezlivosti, a fakt riešiť veci krikom nie je vhodné, zvlášť, ak si dieťa vyžaduje špeciálny prístup. Avšak, zdá sa mi, že všetko riešiš za neho. Skus mu proste vysvetliť, že musí počúvať, čo učiteľka káže doniesť na vyučovanie atd. a nie aby si stale odkladala zodpovednosť z jeho pliec...veď do bežného života bude absolútne nepoužiteľný! Zacala by som napr.zodpovednosťou za niečo bežne v domácnosti, apod.
maminka aj mám dcéru prváčku. tiež to vyzeralo zo začiatku všelijak. V októbri v žiackej sama poznámka. Už keď som ju videla, že ide dcéra domov, už mi krútilo žalúdok - čo zas bude, koľko poznámok. Poznámky boli typu: Nedáva pozor, Vaša dcéra ignoruje príkazy učiteľky..... Tiež nám to nebolo všetko jedno. Rozmýšľali sme, že ju dáme naspať do MŠ. Na prvom RZ mi učiteľka povedala, že nie je problém vo vedomostiach, ale v povahe. Podľa nej zaťatosť. Pri druhom RZ mi zas povedala, že na hodine pekne pracuje, snaží sa.... len jej vychádza so Sj medzi 1-2. Takže maminka aj my sme mali problémy, tiež sme kadejako rozmýšľali, viem Ťa pochopiť. Niekedy dlhšie trvá kým sa dieťa v škole ako tak skonsoliduje, kým si navykne na ten systém. Samozrejme aj na dcéru sa v MŠ sťažovali - neustále. tiež na povahu. Ale ja by som asi dala dieťa do inej školy, asi to nie je moc dobré v jednej triede rôzne ročníky. a ten prístup pani učiteľky stojí asi tiež za všetky drobné....
@veronkarisko ako môžeš povedať takú hlúposť že v živote bude nepoužiteľný. No moja, keď Ti bude chodiť dieťa do školy - ešte len potom uvidíš ako to je. Nekrič hop, kým nepreskočíš. Ešte nevieš aké problémy Teba čakajú.
@jeennyv nechodi do specialnej skoly, chodi do tzv. malotriedky. to je ked je na dedine malo deti, napr. 10 v rocniku, alebp 6, tak sa spajau rocniky dokopy .. AJ moja dcera tak chodila a je to uplne normalna skola, len ucitelka si musi rozvrhnut a naplanovať inak hodinu a v case, ked deti maju samostatnu pracu ( pisanie, kreslenie, pocitanie do zosita) , tak vtedy vysvetluje druhemu rocniku ucivo , alebo skusa a pod.
MOja skusenost s malotriedkou je vynikajuca, ale zalezi od ucitelky... detom sa ma nakoniec viac casu venovať, ako ked ich ma v triede 25 -30 v klasickej skole....
@kikica takto.. je pravda, ze dieta nepovie vzdy celu pravdu, resp. ako sa co odohralo.. Ucitelka povie zase jej pohlad.... skus si to overit tak, ze sa spytas ineho dietata z triedy, ako to bolo 🙂 to uz pravdive bude a budes vediet, koho verzia je teda pravdivejsia..
Dieta si nemoze pamatat v 1roc, co si ma doniest.. Prax je taka ( tiež som vystudovana ucitelka 1-4roc, ale neucim a robim ine..) , ze ucitelka 1 rok pise detom do slovnicka , co treba doniest, alebo sa ucit ! Kazdemu jednemu... aj dcere to taak robila.. proste par minut z hodiny tomu musi venovať.... dieta si predsa same nenapise a zabudne lahko.... hlavne, ak je este hrave ... Niektore skolu žeru a pamataju si vsetko , ine -hlavne chlapci - maju viac na salame a treba si pisať do zrkadielka...
Ak sa uz nudi na hodine, ked ma hotove a chce sa hrať, tak potom nech sa mu povenuje viacej, nech dava nejake priklady navyse pre tych, co stihnu viac ( akoze nepovinne pre ostatnych, proste doplnkove )...
Skus sa s ucitelkou este raz porozpravať stylom : ze sa s nim pripravujes, doma vie, v skole nie? CI to nebude tym, ze ma uz vopred strach a stres, ze zase bude " pokarhany" a ze by si bola nerada, keby si taky postoj vytvoril ku skole, ze aj ked sa snazi, tak to nikto neocenuje.. CI sa da nieco s tym robit z tvojej strany, ale rovnako, ci vidi aj ona nejake mozne riesenie, aby boli obe strany spokojne.
Ale hovor to slusne , nehovor je " co ma robit", lebo povedz svoj pocit z toho a to , co vnimas ty..tak ako som to napr. napisala... chapes...
ALe zase hovorim, treba brat do uvahy aj to, ze aj syn moze byt " herec".. proste spytaj sa inych deti...
@franzziska moja, ak to prvakovi nenapisala do zrkadielka UCITELKA, ako by podla spravnosti mala, tak nemoze cakat, ze dieta si to nezabudne.... Prvaci su niektori takí, ze si ťažšie zvykaju na povinnosti..
a je tozdiel dať dietatu poznamku za to, ze nema pomocku, a je rozdiel povedať, ze riesenie je zlé, lebo nie je pravitkom.. AK je logicky správne, aspon za to pochvalit.. aj ked to bolo rukou.. Deti su vnimave a citlive este v tom veku....
Ine je, ak by slo o dieta typu lajdák, ktory fakt je z nejakych slabych pomerov,ziadna autorita doma, salam parky .. to je iny prostup. Ja pisem o normalnom dietati, o ktoreho maju rodicia zaujem ( akože maju ako vidno) a ktore sa normalne pripravuje a pracuje.. akurat je mozno " zivsie" ..
@bonaqa2013 moja, poznam vela ludi, za ktorych všetko vybavovali nonstop rodičia.....určite to nebolo mierene zle,,,len proste dieťa si ma uvedomovať svoje povinnosti a zodpovednosť
@katrin21 aj moje deti nosili vždy napísané čo treba doniesť na hodinu. Syn si napísal sám - vedel písať už v prvom, dcéra si zapamatala, ale táto čo je prváčka teraz tak tej p učiteľka vždy napíše. najma vtedy, ak je hodina raz za týždeň - tak to deti vačšinou zabudnú.
@franzziska mám 3,5 ročné dieťa, ktoré chodí do škôlky. Celé prázdniny bol doma, keďže priateľ je učiteľ, tak ho mal kto postrážiť. V septembri, keď sme nastúpili opäť do škôlky, z min. roka im zostala staršia pani učiteľka, mimochodom veľmi milá a druhá pani učiteľka, bola nová. Podstatne mladšia od tej druhej. Tá st. pani učiteľka vždy ráno vyjde k dverám, každé dieťa privíta, pohladká. Tá mladá sa pozdraví a venuje sa ďalej tomu, čomu predtým. Keďže mal Matík 2 mesiace pauzu, v septembri sme samozrejme nastúpili do škôlky s plačom. Potom som si všimla, že keď je ráno tá staršia p. učiteľka, plač prestal, ale keď zbadal tú druhú, tak spustil nárek. Doma sme sa pýtali, čo sa deje a vysvitlo, že tá mladá ho v škôlke vadí, že čo plače, že má okamžite prestať a pod. Tak som to chcela riešiť. Keďže ja som dosť rázna, priateľ ma zabrzdil, že jej najprv povie on. Tak sa pekne s tomu ml. pani učiteľkou porozprával, že sa jej Maťko bojí, že nám doma hovorí, že po ňom kričí. Našťastie si dala povedať a je kľud. Ai raz ma nenapadlo, že by si to môj malý vymýšľal a že učiteľka nerobí chybu. Veď každá matka bráni svoje dieťa. Tiež si myslím, že by učiteľka mala zmierniť svoje kroky, to dieťa aj pochváliť a nie ho len trestať. Zvlášť keď ide o tento typ školy a keď je dieťa len prváčik. Išla by som sa s ňou porozprávať a keby to nepomohlo, tak by som dieťa vzala preč...keď na iných hodinách s ním nie je problém, tak by si mala do svedomia vstúpiť aj pani učiteľka...
Ahoj, no napisem ti z vlastnej skusenosti.
Ked som chodila do zakladnej skoly, prvy rocnik, tak uz za rohom moja mama pocula, ako po niekom ucitelka ziape. Ked prisla do triedy, tak zistila, ze po mne. Ziapali po mne, lebo som mala problem s pisanim. Plus som velmi skulila (v 10 rokoch som absolvovala 2 operaciu oci, ktora tento problem vyriesila). Takto prebiehali moje prve roky na skole. Bol tazky socik a moja mama sa neozvala. Tiez som si vela krat zabudla priniest pomocky do skoly, lebo som si vo svojej roztrzitosti zabudla napisat poznamku do slovnicka. Problem s pisanim mam cely zivot.
V 25, ked som bola v UK, tak na miestnej skole sa ucitelka pozrela na moj pisomny prejav, na fleku ma poslala na testy. A vysledok? Tazka dyslexia, resp, dysgraphia. Velmi rada by som vedela, kde boli moje slovenske ucitelky, ked citali moje prace.
Urob svojmu synovi sluzbu, daj ho testovat, zmen skolu/ucitelku, alebo mu zabezpec doucovanie/ specialny pristup. Ziadne dieta nema pravo byt oskatulkovane ako sproste a neschopne. Nech uz je to akou kolvek formou.
damy, prosim sme v diskusii, nazor tu moze vyjadrit kazdy, a nie vsetci mame rovnake nazory, tak preco utocit jedna na druhu?
To ci mali napisane v nejakom zositku, ze treba priniest pomocku, sa tu nespomina, cize mozme len polemizovat. To, ze chlapcek si pravitko nepriniesol, je fakt. A za taketo veci sa davaju poznamky. Žial, ale davaju. Za dalsie, ked mali ulohu a zadanie prikladu, ze treba nieco narysovat pravitkom, a chlapec to spravil volne rukou, nemoze sa mamicka @kikica ani nikto iny cudovat, ze mu uloha nebola uznana. Zadanie bolo jasne - praca s pravitkom, a nie s volne rukou (teda aspon mne to tak vyplyva z uvodneho rozpravania, ze bolo treba pracovat s pravitkom).
Takze v tomto smere s @franzziska musim suhlasit.
Druha vec je pristup ucitelky celkovo, ze na neho krici a podobne. Nuz tu musim priznat, ze suhlasim s ostatnymi mamickami, ze by si to ta ucitelka nemala dovolit. Obcas mozno treba zvysit hlas, ked je to potrebne, co niekedy aj je (uznajme si to - my sme neboli ine ako deti), ale kricat nie. A nebodaj nejako to dieta pred vsetkymi zosmiesnovat, to sa nepatri. Obzvlast ked sa tam jedna o skolu typu skola hrou. V tomto pripade by si malo vedenie skoly poriadnejsie vyberat svoje ucitelky. Urcite by som si s tou ucitelkou v klude pohovorila. Ak by nezmenila svoje spravanie, tak samozrejme by som isla vyssie.
Len moj osobny nazor, nic viac, nic menej.
Ahojte baby názory sú všelijaké a akceptujem všetky. Ak by som syna naučila zodpovednosti co teda vážne učím dajak pozor nerozprávajú sa s nikým počúvaj iba učiteľku.....bla bla bla jasne Sloveniek alebo zrkadielko u nás nieje a le na zač. Roku bolo povedané že bude no nieje. Keď som pani učiteľku žiadala o to samozrejme slušne niesom hulvát ani si tvrdohlavo nestojím za malým bolo mi povedané nie nebude mu nič písať to by potom musela všetkým a ako by to vyzeralo... Prvákov je tam 10 s toho 2 prepadnutý. Je už dosť veľký na to aby si zapamätal. A úloha neznela pravítkom spoj body. Ale spoj body tak aby vznikol štvorec.
@kikica ahoj, napíšem Ti môj názor. V prvom rade by som Ti navrhla rešpektovať učiteľku, keď ju budeš rešpektovať a "dáš jej za pravdu- aspoň na vonok" ty, bude ju akceptovať aj tvoj syn. Vyžiadať si u nej individuálne stretnutie a zistiť, ako ona učí deti matematiku. Písala si, že z tvojej strany záujem o stretnutie bol, tak na tom trvaj. Určite by som pred synom neriešila názor na učiteľku, on ju musí brať ako autoritu, aj keď ju nemá rád. Nezávidím jej, keď má v triede žiakov dvoch rôznych ročníkov, má to ťažké...
Matematika je predmet, v ktorom vždy boli a sú u detí najväčšie rozdiely - tak to bolo za našich čias a je aj teraz. Proste niekto má na matiku nadanie resp. vie lepšie logicky uvažovať ako iné dieťa, s tým treba počítať. V takom prípade Vás to bude stáť a už stojí viac úsilia. Keďže píšeš, že v písaní a v čítaní nemá problémy ani doma ani v škole, nepozornosťou to isto nebude. Možno ho matika len nebaví.
Doma sa učíte, to je OK, len keď s ním prechádzaš každý príklad a slovne ho vysvetlíš alebo okomentuješ, potom v škole ho sám nevypočíta. Tam mu s ním na písomke nebude nikto čísla do slovných viet prekladať. Doma mu daj príklady, napíš na papier, urči mu čas napr. 5 min. a ty choď preč, nech počíta sám bez pomoci. Neuč sa s ním matiku neprimerane dlho, povedz mu, že ak "toto" vypočíta bez chyby, dnes s matikou končíte.
Zároveň zvoľte odmeny- kľudne zaveď nejaké dobré body aj doma, za výsledky v škole, za prípravu do školy, za pomôcky..... a za určitý počet bodov odmenu - kino, výlet,..... to čo má rád.

Sorry v tom príklade ma byt- už aj ja som s toho na nervy...