Zle známky v 1.triede - ako to zvládnuť?
Ahojte, už neviem ako ďalej. Dcéra absolútne nepočúva v škole. Proste ju to nebaví, nerozumie tým úlohám. Potrebuje každé jedno zadanie aj viackrát zopakovať inak nevie čo má robiť. V škole samozrejme neurobí nič lebo nevie. Úlohy si nepoznačí takže potom zase ja len všetkých obvolavam čo vlastne robili. Učím sa s ňou dopredu. Napríklad matiku. Doma to vie, v škole to urobí celé zle. Je prváčka a jej známky sú že 3päťky a štvorka z matiky, jedna 2 z písania, 1 z sociálnej vychovy a samozrejme poznámka z telesnej. Ja už mám proste strach ísť pre ňu do školy čo zase bude. A to máme za sebou len mesiac.
Ako ste to zvládli ak boli vaši prváci tiež takýto problémový??? Nemá žiadnu poruchu len proste obrovskú nepozornosť 😢😢😢
@gupka27 Bud sa dcéra necíti dobre v tej škole a trucuje aj napriek tomu,že si neuvedomuje že prídu zlé známky/aj ked v prvej triede a prvý mesiac dávať 5????/ Alebo má dcéra naozaj problém,ako ty píšeš,že nemá "poruchu"...nepozornosť je svojím spôsobom "porucha".Porucha pozornosti...ADHD ...atd....Mám tu založenú súkromnú skupinu o poruchách učenia...atd...ak chceš,môžem ti poslať pozvánku.
@79viktoria79 u nas sa za dobre vypracovanie davala peciatka vcielky, kto to spravil velmi zle, nedala nic. Ved sa tie deticky este len orientuju, skusaju. Preco by mali dostat 3 za skaredu ulohu? Vsetkym slo o vcelicky, pozitivna motivacia. Ved su to uplni krpci
@gupka27
@nela82 no ADHD nie je "len porucha pozornosti". Syn ma ADHD diagnostikovane, okrem iného a ADHD neznamená len porucha pozornosti...sú to viacere problémy...nie len z pozornosťou , aspoň tak mi povedala synova psychologicka. Odklad školskej dochádzky: nultý ročník alebo prípravný ročník Vam neboli ponúkame? V škôlke mohla kludne dcéra byt hoci len na 3-4 hodiny denne. Moj maly chodil na tie 4 hodiny denne a bolo to pre neho len dobre, jednak bol aj v kolektíve aj sa co to naučil. V škôlke absolvoval predpripravny ročník.
A nezáleží to od toho, ze s manželom máte maturitu či ste mali dobre známky. Dieťa môže byť úplne iné. Držím Vám palce. Možno by pomohla ina trieda, preloženie či možno aj ina škola.
@lenicka1121 ADHD je v skratke-hyperaktivita...poznám to veľmi dobre..Písala som aj o adhd...Mám stýmto skúsenosti už pár rokov,kedže mám syna s touto "poruchou".
@gupka27 @gupka27 Daj ju este, aj sty krat, rijden vysetrit. 7 rocne ZDRAVE dieta by uz malo mat aky taky pocit zodpovednosti. To nie je mozne, aby sa k povinnostiam takto stavala. Ako ste ju pripravovali na skolu?
Nas najstarsi mal tiez problem. Tiez letne dieta, koncom jula, ale on bol fakt lenivy. Darmo sme do neho "hucali". Po case mu ale "zaplo". Odvtedy ziadne problemy. Uz ma 13 rokov. Ale boli to nervy, ti poviem. Totalny nezaujem, on je unaveny, jemu sa nechce, a naco, on bude murar, smetiar atd, ti neporebuju pisat a citat. No to urcite. Nastastie sa u nas (DE) neznamkuje cely prvy rocnik, niekde dokonca ani v druhom prvy polrok.
Ak nema NEJky problem, tak je to naozaj len lenivost, nezaujem. Ty si poznas dieta najlepsie, musis nieco vymysliet, motivovat ju. Mozno najst aj nejaku inu skolu. Alternativnu. motessori atd.
Moja starsia dcera ma 4 roky, letne doieta, julova. OD 1.9. chodi do skole. Ano do SKOLY. Skola so vsetkym vsudy. Pisanie, citanie atd. Ziadne ciarocky a vlnovky, hned pismenka. Stavia sa k tomu velmi zodpovedne. Vyucovanie od 7:45 do 14:45. Jedna vyucovacia hodina ma 65 minut. Ano 65, nie je to preklep. Vecer padne "mrtva" do postele. Ale vsetko robi s radostou. kazde rano sa do skoly tesi a poobede ani nechce ist domov. Miluje svojho triedneho ucitela a triednu asistentku ucitela. Nic si nikdy nezabudne, vsetko kontroluje.
Ako sa o tom s nou rozpravas, ze toto uz nie je skolka a tiez to nie je hra?
@nela82 hyperaktivita z poruchou pozornosti, učenia, písania, reci ...V niektorých dg.centrach to pre odborníkov neznamená len hyperaktivita. A čo podľa Teba ADHD je ked nie "porucha"? Synovi bolo totiž diagnostikovane spolu z vrodenou neliecitelnou poruchou na mozgu. Vypočula som si od mnohých odborníkov, ze ADHD nie len porucha pozornosti ale zahŕňa viacere problémy dieťaťa, hlavne z pozornosťou a pamäťou. Moj syn ma i mentalne postihnutie. Ale mohla by si mi poradiť ktorý vyzivovy doplnok je pre tieto deti lepsi: Esprico (nepomohol), SloniQ (momentálne užíva pol roka), Eye Q. V liecbe od pedopsychiatria užíva syn Atominex (Stratera) rano a Respiridon sirup vecer
@lenicka1121 počkaj...prečo ma chytáš za slovíčka??Ja som uviedla len ako príklad-nesústredenosť-hyperaktivitu....máš pocit,že to tu rozpisujem?Nie...na to nemám čas a ani chuť.Mne teda vôbec nemusíš písať čo všetko zahrňa adhd,čítaj s porozumením prosím.😉 prešla som si so synom cez xy problémov-a bez liekov podotýkam.Pekný večer.
@nela82 dobrez tiez som si presla toho vela zo synom, tiez xy problemov, diagnoz preto som sa trochu viac rozpisala. Ospravedlnujem sa. Aj Vám pekný večer.
Dobry vecer ja mam.dcerku prvacku a ucitelka im kontroluje kazdu ulohu kto ma dobre alebo pekne napisane da vcelicku ..ked sa jej to nepaci neda nic..ulohy su kruzkuju alebo bodkuju...ucitelka sa prevjadza po triede a kontroluje ci si kazdy poznacil co ma na ulohu..
@yanni v niecom s Tebou suhlasimo no prepac ...4 ročné dieťa patrí do škôlky nie do školy, ma 2 roky čas do povinnej školskej dochádzky. A čo detstvo? V 4 rokoch ma robit to čo 6-7 ročné deti? Možno je nadaná no vo veku 4 roky sa ma hrať z hrackami a nie byt niekolko hodin v skole a vecer padnut od unavy do postele, ma len 4
@yanni toto čo opisuješ o svojej 4-ročnej dcére...môžeš mi veriť,že to nebude tvojou "úžasnou výchovou"😉čiže ani nie je na mieste aby si tu teraz písala o tom,ako tvoje 4-ročné dieťa takto rado chodí školy a trávi tam celé dni a vraj s radosťou a domov prichazda "mrtva"Prečítaj si to po sebe ešte raz...a skús sa nad tým zamyslieť,či práve toto potrebuje 4-ročné dieťa.Kde má detstvo?To hravé,nevinné detstvo v škôlke...pri hrách...s deťmi...bez povinnosti.😉Neškatuľkuj všetky deti a nesnaž sa teraz všetky deti rovnať k svojej dcére.Ti garantujem,že o deťoch toho ešte veľa nevieš...počkaj,ked budeš mať viac detí a zistíš,že aj napriem rovnakej výchove-každé bude iné😉
@nela82 suhlasim. 4 ročné dieťa patrí do škôlky nie do školy. Ma sa hrať z hračkami, mať normálne detstvo a nie vo veku 4 roky byt od rana do takmer 15tej v škole a vecer dopadnúť od únavy, ved to je na to dieťa moc. 2 roky ma čas na toto všetko
@lenicka1121 škoda,že dnes si rodičia neuvedomujú o čo pripravujú svoje deti.Chcú z nich mať "niekoho".🙏
@nela82 v zahraničí je možno povinná školská dochádzka skôr no v takom veku? V 4 rokoch škola, čo pojde v 13tich na strednú? Trochu na hlavu. To dieťa to musí "urcite veľmi bavit". V tomto veku ma odpanut vecer od únavy z hry, behania po vonku
@lenicka1121
@nela82 @nela82
@lenicka1121 spamätajte sa. Zijete svojim skolskym systemom. Na SK (alebo v Byvalom Ceskosloivensku) bol sk. system na vysokej urovni. V poslednych desatrociach to upada. Malo ucitelov, nezaujem ziakov, rodicpv, ucitelov. Nijake nove metody. Nepozera sa na ziaka ako jedinca. Ide sa podla osnovy, knihy, zosita. Projekty, kde mozu deti ukazat svoju individualitu, kreativitu, fantaziu, na SK nehrozi (aspon nie v klasickych statnych skolach).
A ano, v zahranici (samozrejme ako kde) sa zacina ciastocne s povinnou sk. dochadzkou v troch rokoch. Skola hrou sa to nazyva. Velky doraz sa kladie na jedinca. Na rozvijanie fantazie. Kreativity. Vela sportu, hry, hodin, kde da v terene "ucia" o vsetkom moznoe. Ako sa vravi o "Bohu a svete". Nie je to bohapuste, casto bezduche a nemile sedenie v skolskej lavici 6x45 min za den.
Zdravím, nečítala som celú diskusiu. Ako to riešite, keď dostane zlú známku? Nemali by ste zháňať úlohy, to je jej povinnosť. Keď nebude mať, nech dostane poznámku (či ako p. uč uzná za vhodné a doma ďalší trest (samozrejme nie fyzicky). Jasné, že keď to trápi len vás a p. uč namiesto dieťaťa, tak sa potom vôbec nesnaží, veď na čo...
Mne to príde skoro takto znamkovat a ešte 5.Byť uckou tak deti upozorním niekoľko krát nech sú pripravené alebo zajtra bud pripravena, budeš robiť to isté,veď to je začiatok a takto zondit deti 🤔
@lenicka1121 deti padnu do postele z behania, skakania, lozenia, plavania, vymyslania. Nesedia a nemaju skolske lavice (ani vo vyssich rocnikoch).
@nela82 pockaj pokym budes ma ty viac deti.mame 5 medzi 13 rokov a najmladsie ma 9 mesiacov. Kazde dieta je ine. Kazde z nich ma inu povahu, ine zaluby. Deti nam presli skolkami, skolami a dvoch diametralne odlisnych krajinach. Statnymi, sukromnimy, "normalnymi" alternativnimi-montessori, rozne skolske systemi. Najhorsia bola klasicka ZS v nasej dedine v DE. nieco na sposob SK akurat o trosku lepsie, co sa tyka pristupu a osnov. Na gymnaziu uz to je omnoho lepsie. Ami-system je uplna hroza, lokalna aj ked internationalna skola tu v Saudi cele na hlavu.
Este si nic nevyskusala. ja som na sebe, podobne ako aj moj muz, vyskusal skolske systemy v dvoch roznych krajinach. Ja sice len v Europe, on aj mimo. Ked mas s cim porovnat, budes hovorit uplne inak.- Spytaj sa nasho najstarsieho pubertaka. V DE na statnej ZS sa dobre ze nie o ze plieska, UK spomina rad, DE gympel jedna radost. Sam vravi, ze to co on videl a zazil, to mu nik nezoberie a zaaidi bladsim surodencom, ze mozu od zaciatku zit volne. prieel na stolicke za stolom cely den mu "nevonalo".
@lenicka1121 A este na margo dieta od rana do 3 v skolskom zariadeni. Nie je ti dieta od rana do vecera v skolke? To je diez edukacne zariadenie. Myslis, ze sa tam decka krahu len v piesocku? Maju tiez urcity program a osnovy. Ano, aj na SK. Predskolaci, co su tiez 5 rocne deti, sa tiez uz ucia (mas na SK sesternicu s dcerou vo veku mojej starsej dcery). Tu maju deti cez den viac pohybu a viac moznosti osobneho rozvoja a tvoje dieta.
@yanni skús si po sebe prečítať prvý príspevok...o tom,ako si ideš porovnávať svoju dcéru s dieťaťom,ktoré má zjavne problémy v škole.Dajú sa podľa teba takto porovnávať deti??Neboj,mám dieťa už aj v puberte na strednej škole...aj na základnej...viem o čom píšem.Prešli sme si kde čím-kedže starší syn má adhd atd atd atd.To,že mi tu teraz opisuješ krajiny a ideš porovnávať...ako to súvisí s danou témou?Rozhodla si s apre život v zahraničí,tak ži život v zahraničí.No je od veci reagovať pod príspevok matky,ktorá s atrápi so svojim dieťaťom.Mala si potrebu sa pochváliť?Kým?Deti sú celý život prekvapením pre rodičov😉a koľko krát nie len v tom dobrom😉ti Pekný večer.
@nela82 neporovnavam. zakladatelka tu opisala spravanie svojej dcery. Dieta ma 7 rokov a nema nic diagnostikovane. sama zakladatelka tejto temy napisala, ze uz s nou boli x krat kade tade. V 7. rokoch sa uz da co to zistit. Dieta malo uz odklad. Preco? Len koli tomu, ze je agustove a je to teraz na SK taka moda, ze letne deti idu do skoly o rok neskor alebo mali na zaklade nejakych testov odporucanie, ze je netrela, ma nejaku poruchu atd. Ak ano, tak mali s nou ten jeden rok navyse pracovat. Ja som sa pytala, ako dieta na skolu pripravovali. Nechali ju sa len tak "vyblaznit" este dalsi rok v skolke. S detmi sa musi "pracovat" aj doma.
Tu neide o porovnavanie 4 a 7 rocneho dietata. Tam su svetyyyyy. Ide o to, ze ak to nie je cista lenivost a "svet gombicka", tak ma to dieta vazny problem a tento problem sa musi ale najst. A nenajde sa tu na MK. Nato su odbornici.
Ono ide aj o to, ze decka sa casto do posledneho dna nechaju "vyhrajkat" a potom bac, v skole uplne na nervy,. Neobsedia, nechapu, co sa zrazu deje. V nasej skolke napr predskolaci chodia raz za tyzden na jedno cele doobedie normalne na hospitaciu do ZS. Potom sa v scolie o tom diskutuje. Co zazili, co videli, co robili, ako sa im to pacilo alebo nepacilo atd. Nie su hodene prveho septembra "ako nepalvi do vody a plavaj". Nieln skolka ale aj rodicia su zapajani. Pocas celej skolkarskej dochadzky sa robia rozne akcie pre cele rodiny,
@gupka27 ja by som vyskúšala aj iné cpppap, pre istotu, prípadne iného špeciálneho pedagóga v tom kde ste už boli. A čo iné deti, nemajú tiež problém s ucirelkou?
Porucha pozornosti môže byť sakra problém, ak je to v nejakej intenzivnejsej forme a opravte ma ak sa mýlim, že je to dôvod na integráciu, prípadne asistenta. Pokiaľ už mala raz kvôli tomu odklad, asi to nema len také slabé, hraničné. .....
Do toho všetkého také znamkovanie, prístup učiteľa v štýle ako odradiť citlivejšie povahy, no dakujem pekne.
Ja mám druhacku a tiež sa trapime. V novembri pred rokom dostala tiež päťku, nastastie aj poslednú. Začali sme venovat viac času domácej príprave. Okrem problémom s pozornostou, ktorú ale nemala nikdy diagnostikovanu, mala obrovský problém pri čítaní, aj písaní. Keďže je inak šikovná a inteligentna, ine predmety davala lavou zadnou, nešlo mi to do hlavy, riešila som to aj s ucitelkou a podľa nej určite žiadne dys- nemala. Tak sme sa len ďalej viac snažili a trápili, učiteľka nás poslala k logopedicke a ta do Cpppap, kde jej diagnostikovali disgrafiu, disortografiu a navrhli integráciu a od oktobra je uz aj integrovaná. Za ten rok urobila obrovský kus práce a pstupne sa posúva medzi tie sikovnejsie deti. V septembri priniesla väčšinou 1, sem-tam 2, dokonca aj zo slovenčiny a vstupný diktát tiež 1 🙂. Integráciu sme dohodli tak, že si ju bude bravat špeciálna pedagogicka a s p.učiteľkou sme sa dohodli, že úľavy bude používať iba do tej miery, aby v pohode zvladala učivo, aj odporúčané doplnovacky namiesto diktatov som odmietla, keďže vidíme veľký posun vpred. Uvidíme čo čas prinesie, priebežne to sledujem a som v kontakte s učiteľkou
Čo od detí chceme.Chceme aby boli ako deti a zároveň rozmýšľali ako dospeláci.Na tie deti je to neskutočný tlak a nie každé je zrelé na to aby ho zaujali tie hovadiny čo ich učia v školách.Absolútne nezaujímavo a demotivujúco.Ja som dostala tiež švába-5ťku Zabudla som si zošiť z hudobnej.A potom odomňa chceli aby som reprezentovala školu zo spevu a z básničiek 😂.Niektoré veci zo školy ma nezaujímajú ani dnes... taká matika napríklad.
@nela82
@modrykoniicek v UK je povinna skolska dochadzka od 4 rokov. Pre mna sialene, ale aj krstniatko takto zacalo v 4 rokoch.
@katulienkax prepáčte, titulovat pedagóga "kravou" to je moc... A napr môj nosí známky od prvého týždňa, už písali písomku z matiky a diktát zo slovenského. Čiže nie všade sa polroka deti ešte hrajú na školu
@vevesh to fakt take ucky v nemecku su?No ale taka demokraticka a tolerantna krajina jde sa tam beru takito rasisti?haha
@xxxkatka nie je to sialene. My ideme tiez podla UK systemu (ale nie sme v UK). Ono je to uplne super. Len, ked sa povie od 3 rokoch povinna skolska dochadzka, väcsina neznalych systemu si predstavi, ze chudatka deti, ako tam sedia 6 hodin v lavici a driluju sa. To sa robi na sk so 6 rocnymi. Vlastne zacina sa uz v skolke, ze MUSIS. Uz len to spanie na obed. 5-6 rocne deti, ktore väcsinou uz ten obedny spanok nepotrebuju, MUSIA spat ci godin pokojne lezat. Grrrrrr
Ved sa spytaj toho krsniatka, co v tej skole robia.

Prepáčte áno nenapísala som:
- odklad sme už mali kôli nepozornosti takže do škôlky sa vrátiť nemôže
- narodená 24.08.2012
- ja s manželom sme mali v škole 1,2,3 máme maturitu obaja+ ja Bc.
- učiteľka len hovorí že je to zle a že ešte sa uvidí čo bude ďalej, snazi sa no to mi povie ona ako to je má hodinách ,neviem.