Zle známky v 1.triede - ako to zvládnuť?
Ahojte, už neviem ako ďalej. Dcéra absolútne nepočúva v škole. Proste ju to nebaví, nerozumie tým úlohám. Potrebuje každé jedno zadanie aj viackrát zopakovať inak nevie čo má robiť. V škole samozrejme neurobí nič lebo nevie. Úlohy si nepoznačí takže potom zase ja len všetkých obvolavam čo vlastne robili. Učím sa s ňou dopredu. Napríklad matiku. Doma to vie, v škole to urobí celé zle. Je prváčka a jej známky sú že 3päťky a štvorka z matiky, jedna 2 z písania, 1 z sociálnej vychovy a samozrejme poznámka z telesnej. Ja už mám proste strach ísť pre ňu do školy čo zase bude. A to máme za sebou len mesiac.
Ako ste to zvládli ak boli vaši prváci tiež takýto problémový??? Nemá žiadnu poruchu len proste obrovskú nepozornosť 😢😢😢
@xxxkatka Ja som sa v 4 rokoch už učila angličtinu a robila podobné úlohy ako na ZŠ ale hravou formou.Učiť sa je skvelá vec.Ale deti treba motivovať a nie demotivovať.Učitelia za to niekedy nemôžu.Chceli by to zmeniť ale osnovy sú natlačené nepotrebným učivom.Načo je vedieť v 5 ročníku napísať životopis? Alebo v 4 vypísať šek? Prečo toto učia malé deti a nie v 9tke napr.Prečo môj brat má za DÚ v pracovnom zošite... Napíšte vetu!!! Veď je prvák... nevie písať.A mame teda fakt domáce úlohy písať netreba ona už školu vychodila.Ja čo si spomeniem na školu polovicu vecí mi netrebalo.Keď som sa v škole učila dejepis ... som len písala poznámky/biflila sa ale nerozumela som.Muž mi tak všetko vysvetľuje lebo jeho to baví prírodné vedy.A tak zaujímavo mi o tom rozpráva.Pozeráme dokumenty... a pamätám si a rozumiem tomu oveľa viac než z tej učebnice kde nebolo napísané nič zrozumiteľne.Na SJL nám nechcela púštať lit.diela zfilmované.Vraj si to lepšie budeme pamätať keď si to spoločne prečítame.Pri spolužiakoch čo koktali som to ani nepočúvala... nedalo sa.Matika tiež nebola ťažká ale pokiaľ som nechápala súvislosti tak som ju nevedela.A za 45 minút prebrať učivo a potom napísať písomku...Ajtak z tej matiky nevyužívam nič.Dejiny umenia nám vysvetľoval učiteľ ktorý si z obrazov robil vtip... ale takto sme si to zapamatali.Vyhodili ho a nahradili učiteľkou čo prišla... tu máte témy a nájdite si to na nete.A ani nevieš čo hľadáš a či vôbec správne.Školstvo je tu veľmi zlé a 1000 rokov vzad.
@modrykoniicek ano a takto, hravou formou, prikladmi, nazornou formou, o prirode sa ucia v prirode a nie len pozeranim obrazkov v knihe atd. sa uci u nas. Nic deti nebifluju. Preto tam deti aj radi chiodai. Okrem prveho dna som tam uz ziadne dieta nevidela vyrevuvat. Ani slzicku vyronit. Deti vbehnut rano do triedy a nestacia ani zakyvat. Nasa mala vykrikuje na ucitelov, ked ich niekde stretneme. Pred dvomi tyzdnami sme stretli jej teacher assistant v supermarkete a copana usmev od ucha k uchu. A uz s nou kecala.
@xxxkatka Akoze toho vela nenakeca. 4 rocne dieta nevie hovorit?
A uniforma je napr super. Hlavne u starsich deti. Nikto nikomu nezavidi. Nemas revy rano, ze toto ci hento nechcem, je chicem satt a balerinky a vonku minus 20 a 3 metre snehu (never doslovne, bol to len priklad). Neviem, tu absolutne nik s tym nema problem. Ani deti same. Copana pride zo skoly a potom si uz more sama vybrat, co si chce poobede obliect.
@yanni Tak by to malo byť všade.Žiť v realite a nie sedieť v lavici.Ani počas 5 rokov na VŠ sa človek nenaučí to čo by mal vedieť v skutočnosti.Možno minimum.
@gupka27 odhliadnúc od spôsobu známkovánia, štýlu učenia učiteľky a neviem čoho, takéto problémy by žiak prvého ročníka nemal mať. Tu určite nejde iba o nepozornosť, aj deti z ADD alebo ADHD sú integrované. Odporúčam neurológiu a psychológa. Poruchy učenia sa väčšinou diagnostikujú až po pol roku. Zo skúsenosti, vždy keď sa vyskytli u dieťaťa v prvom ročníku problémy tohto druhu to skončilo diagnózami.
No tak takto....je mi luto co prezivate...viem si predstavit,ze to nie je nic prijemne...ale urcite to nie je v poriadku....URCITE...keby to bolo ok,neriesili by ste nic...chodila by do skoly uplne v pohode,a vsetko by bolo ok..lebo vacsinou je to tak...tym Vas nechcem urazit ani dcerku samozrejme...ale keby som ja mala to iste,asi by som skusila bud skusit odklad...nic nestrati...alebo poprosit psychologicku nech ju pustia na vyucovanie nech sleduje dcerku ako jej to tam ide...alebo zmenit skolu... Este jedna vec...dcera je 6tacka a ked bola prvacka aaaabsolutne nedostavali znamky...mali slniecka...a take ze 5 slniecko ani nedavala...bolo len smutne...to ale bola asi trojka...nepriala by som si aby moje dieta znamlovali hned v prvej triede..chuda dieta...nevie kde je,nevie ani co od neho ocakavaju a ono ma mat 5ku???co je to ta 5ka???takto to tam dcerka bude nenavidiet chuda...skuste a nebojte sa...nie je nic stratene...ale asi budete musiet mozno zmenit skolu alebo skusit ziskat pre nu asistenta...no neviem....ale nieco robte urcite....
@gupka27 to čo je za školu aj za učiteľku, keď už známkuju? No v synovej škole u prvaka dávali peciatky Včielky. Nech deti majú radosť a nie stresovať sa zo známkami u maličkých detičiek, ved budú mať dosť známok až po vysokú školu ci strednú. Asi by som sa sťažovala na ucku riaditeľke, ak nie tak odišla na inú školu. Ma vaša dcéra aj dáke kamošky? Rada chodí do školy? Možno ma stresy z ucky alebo z kolektívu.
Fuuu v triede mojej dcéry, v prvom. Ročníku a prvý polrok vôbec neznamkovali, deti si len zvykli na iný systém-viac sústredenia, menej hrania.... V triede mali ešte hračky a cez prestávky sa hrávali, posadali si na koberec a učiteľka im čítala rozprávky.... Proste bola to postupná adaptácia a nie hneď rozdávať zle známky.... Teraz je 3tiacka,tiez je nepozorna, no my známky vnímame ako signál pre nás rodičov, že niekde treba pridať... Ma veľa chýb v diktáte-učiteľka jej nedá 5ku atď ale napíše do žiackej k znamkam-cvicny diktat-7chyb.....aby to dieťa nebolo zdeptane..... A malo chuť sa snažiť.... A to chodí do klasickej štátnej ZŠ..... Prístup aký majú vo vašej škole by ma riadne demotivoval ☹ deti sú iné ako sme boli my....
@lenicka1121 ADD je porucha pozornosti. Adhd uz v spojeni s hyperaktivitou
Školy samé rozhodujú, či budú alebo nebudú znamkovat v prvom ročníku, teda sa o to majú rodičia zaujímať pred zápisom alebo na ňom a nie, až keď dostanú zlú známku
@gupka27 Hlavne sa s ňou neuc dopredu.Robievala si s ňou pracovné zošity, pripravovala na školu? Možno je len zmätená zo všetkého nového, je toho na ňu veľa.Nechodi neskoro spávať, nie je anemicka?tými 5 ju úplne demotivuju, veď musí mať ostych aj pred spolužiakmi.nasla by som úplne inú psychologicku a dala ju otestovať ešte raz.
To snáď nieje možné. Aj ja mám prváka zatiaľ ma len jednu známku 1ku aj to z písania keď kreslili školskú tašku,a čo má obsahovať. Inak dostáva smajlíky smutné ,veselé. Snaží sa,no nevie sa rozpúšťa tak ako by v škole učiteľka asi chcela. Pletie si písmenká. Hlavne vy ako rodičia podporujte ju,hádam pomôže.
@yanni vsetko co pises sa tyka deti,ktore nemaju ziaden problem s ucenim.Mozem ti garantovat,ze ak dieta ma nejaky problem...proste to nepojde a mozes sa tomu dietatu venovat cele dni.Kazdy rodic,ktory doma nema dyslektika a pod. si mysli,ze skola je gombicka a deti,kyore sa neucia ...tak im sa doma nevenuju...boli by tí rodicia veru prekvapeni,keby videli kolko usila,casu...davame do deti a vysledky?🤕Autorka ma zjavne dieta,ktore bude mat nejake tie problemy s ucenim aj na papieri....len si to nechce priznat.Vy co nemate doma taketo "starosti"neporovnavajte...nerieste...ucte svoje deti,aby sa v triede nevysmievali inym detom s tymto problemom-myslim to vseobecne.Pekny vecer.
Nie vsetky neuspechy v skole musia byt poruchou ucenia. U nas maju prvaci len peciatky. Zatial davam len vcielky do zosita, slabikata, skor motivacne. Ak sa velmi nedari nedam nic a skusime to na druhy den. Tiez mam v triede 4 deti, co poznaju 4 pismenka a tazko spajaju slabiky. Este si nedovolim hovorit, ze ide o poruchy. Zacneme preberat postupne pismena a potom sa uvidi. Na zaciatok treba deti hlavne motivovat, len niekedy su deti , ktore uz nema kto obskakovat, vsetko za nich nerobim, hoci to rodicia vyzaduju. A vtedy tie deti zlyhavaju v sebaobsluznych cinnostiach, nestihaju robit na hodine a prenasa sa to aj do ucenia. Doteraz boli zvyknute , ze doma sa skace a odrazu su odka,ane same na seba. Nehovorim, ze je to tento pripad, nepoznam dievcatko. Mam take jedno v skole. Mama ma ide cez sklo zozrat lebo necham jej princeznicku samu sa obliect a obut. Ona ani cvicit nemoze, lebo sa neprezlecie sama, tak jej hladaju len lekarov ktori ju ospravedlnia.
@benit samozrejme, že za všetky neúspechy nemôžu poruchy učenia. To aj mne hovorila naša p. učiteľka, keď som pred rokom v novembri prišla za ňou, že s mojou dcérou tam asi nie je všetko ok, po tom, ako dostala 5 z diktatu. Čo je inak šikovné, inteligentné, vnímavé dieťa, aj keď má problémy udržať pozornost a nevrtiet sa a neskakat, pokiaľ nespí. ......ale to je už iná téma 😀 . Z iných predmetov ficala, to ju aj p.učiteľka veľmi chvalia, len to písanie a citanie......ona to nepočula, nevidela. Až do marca tvrdila, že je všetko ok, len sa musíme doma lepsie venovat príprave do školy a tak sme makali ako sroby . V marci nás poslala k logopedicke a až ta obratom do Cpppap, kde jej nejaké tie dys- diagnostikovali a už je aj integrovaná. Zrazu všetko pekne do seba zapadá a dáva zmysel. Myslím si, že pre včasné diagnostiku treba prihliadať aj na intelekt dieťaťa, lebo to vie veľa naznačiť, aspoň mňa ta nerovnovaha postavila do pozoru a ľutujem, že som vtedy nepocuvla svoj inštinkt, ale p. ucitelku. Mohli sme si ušetriť kopu nervov, stresov a dcérka nemusela každé poobedie plakať zo zúfalstva a znechutenia
Keď bola dcéra prváčka, prepadla jej spolužiačka. Ale to bol fakt extrém, zanedbaná, občas vsi, nemala urobené domáce úlohy, rodičia nechodili na rodičovské. Inak mali tiež len pečiatky typu včelička, smajlík a po pol roku aj prasiatko. Odporučila by som vám CPPP .
@saluda toto je velky problem v nasich MS, u detskych dr. a casto aj samotnych rodicov (tym teraz nemyslim teba). Často tu vídam príspevky "moje dieťa nerozpráva" a následne hneď prídu rady typu veď má čas, v škôlke sa rozrozpráva, nechceš, aby už vedelo v dvoch rokoch násobilku... atď. A potom moja obľúbená "susedkin, kamarátkin do 5 rokov nerozprával a potom začal vo vetách, daj mu čas". A sme pri tom "čas". Dieťa, aj keď tu na MK mamy nemajú rady tabuľky, má nejaký vývoj a podľa odborníkov by v danom veku malo +- vedieť určité zručnosti napríklad džavotať, ukazovať, napodobňovať zvuky atď. Následne, ak má problém, hneď by sa s ním malo začať pracovať. Hoc aj v dvoch rokoch. Prečo? Lebo veľké percento detí má nejakú formu poruchy reči. Áno, môže to vyzerať, že dieťa "len" nerozpráva čisto. Rozprávanie ide ruka v ruke s čítaním a písaním. Prečo si potom väčšina rodičov detí s ktoré "zle rozprávajú" myslia, že budú v škole dobre čítať a písať? Pediater nad tým mávne rukou, rodič je v "klídku" lebo pediater povedal, že je to ok. Keď petiater tvrdí, že je to ok materská škola nerieši pokiaľ nie sú iné problémy napríklad hyperaktivita. A dieťa príde o ZŠ a nejde to. Ani intenzívnym učením, ani prosbami, vyhrážkami... proste nijako. Učiteľky v prvej triede dieťa nepoznajú, nemôžu vedieť čo sa skrýva za tým, že to dieťaťu nejde. Potrebuje väčší čas na rozbeh? Rodičia sa mu málo venujú? Nevie sa sústrediť? atd. Učiteľka nie je diagnostik ani špeciálny pedagóg, takže je to ok. A tu sa dostávame k podstate. Keď ako rodič viem (vidím, počujem), že moje dieťa nerozpráva čisto, začnem s intervenciou skôr ako ide do školy, lebo tam sa problémy s učením môžu zintenzívniť. Stále na MK apelujem na rodičov, aby reč dieťaťa nenechávali na škôlku, školu, lebo je to len odsúvanie problému.
@xxxkatka velka pravda!!!ja som logopeda svojho dietata tiez zacala riesit v 4 rokoch, hoci ma vsetci presviedcali, ako ma cas, prednost maju predskolaci....ale ja sa nedam a ked si nieco zaumienim, idem za tym....a spravila som vyborne, drobec pekne vsetko s pokojom a bez casoveho stresu vsetko zvladol, kym nastupil do prvej triedy......minule som nedavno bola svedkom rozhovoru jednej malickej prvacky s matkou a bola som zhrozena, ako zle dievcatko rozpravalo a ked si predstavim, ako sa musia doma trapit a co ich este caka, lutujem ich...nastup do skoly sam o sebe je riadny stres a zataz pre celu rodinu, nie to este riesit logopeda a problemy s ucenim
v cccp vam povedali nepozornost, treba opakovat motivovat ??? no neviem co to bolo za centrum ale navstivte aj ine pretoze ona ma podla mna ADD - porucha pozornosti. To ma aj moj syn a presne to iste - nechape zadaniam, vsetko musim vysvetlovat opakovat, zabuda, nepoznaci ci atd atd...nechapem ako ze to neriesili v tom centre
@gupka27 fuha to je dosť drastické. Ved prešiel este len mesiac a uz take známky? Ked bola dcerka prvacka tak znamkovat ich začali az v októbri. Predsa ten prvý mesiac je ešte taký, adaptacny. Zvykajú si na nové veci, školu, spolužiakov aj učiteľov. Ale určite by som to riesila ako sa pise vyššie.
@gupka27 no on uz ma 11 je siestak ale veru horko tazko - od tohto roka je integrovany aj ked nebadam zeby mal nejake extra ulavy skoro ziadne...ucenie ide tazko, pisomky zadanie pochopi málokedy tak mi nosi casto 5 ale to je chyba aj jeho ucitelky, s niektorými nemam problem respektuju integraciu davaju mu moznost si znamky opravit, kontroluju ho ci ma poznacene ulohy ci pochopil zadanie, ale jedna to podla mna vôbec nebere do uvahy a z toho ma aj najhorsie znamky takze je to vela aj o uciteloch...
@gupka27 zavolaj si do speci skol na okoli resp. skol, ktore maju specialneho pedagoga ci by nebol ochotny pracovat s dietatom sukromne. Opätovne by som dala spravit testy v inom CPPaP a zvazila by som, ci skola, ktora dava prvakom v septembri znamky a este k tomu taketo, je to co tvoje dieta potrebuje, ci by nebolo vhodne zvazit aj zmenu skoly.
Nám tiež psychologická odporučila odklad nakoľko sme tri krát skúšali škôlku a nedochodil kvôli jeho panike úzkosti a naviazanoati na mne.aj napriek tomu som ho do školy dala..a zvládol úžasné.u nás pani učiteľka učí cez interaktívnu tabuľu všetko im tam napíše a povie čo sa mi vôbec nepáči bo potom nič nevedia .matika,písanie a ostatné predmety fajn aj anglina..s prvouky dokonca už mali písomku skorej dostal 1.uz ich čaká písomka s anglinu.nechaoem ako im chce dať písomku keď nevedia čítať a ani písať.moj sa učí už 5 písmenko tak idú rýchlo že tu nastal problém😒písmenká si míly, ale najhoršie je čítať.ppvie písmenká ale neprečítal dokopy,ani slabiky nič..povie napríklad M a j a ale nevie to povedať spolu.bud povie len ja alebo si vymyslí že je tam jablko.stoho som zúfalá neviem či nerozmýšľa,nepamätá si alebo má nejakú poruchu 😔úplne si vymýšľa písmenká a slová.pni učiteľka im pomôže prečítať text a doma majú to skúšať čítať..on nečíta lebo ho vie naspamäť zo školy.uz fakt neviem ako ďalej...ale našťastie naša učiteľka tie úlohy píše na internete čo máme každý rodič svoju stránku.tam s nami komunikuje každému zápise úlohu kedy písomka a úplne vsetko
@gupka27 divny a neprofesionalny pristup skoly aj ucitelky. aj bezne deti v slovenskych skolach trpia, nie to este deti ktore su niecim specificke. ak mate moznost, zmente skolu, pozrite sa po takej co bude mat akceptujuci pristup. skuste aj ine cppap, v niektorych su zial diletanti
@michaelarobko moja prvacka sa už učí 8 písmeno, tak vám ešte v dobrom závidím.. 🙂 hrôza
@gupka27 u nas v skole 2 deticky presunuli z prveho rocnika do pripravky do predskolacikov - nasa skola ma nulty rocnik. Ze neboli pripravene. Takze buduci rok si to skusia opat - niekto z toho nerobi vedu. Na tvojom mieste skor ako PPP poradnu seriozne zvazim zmenu skoly. Ty si druha mamicka zo xy ktore poznam - ktorej dieta znamkuju ako vo vyssich rocnikoch (a druha ktora ma dieta s prisernymi znamkami). Vsade to funguje tak, ze sa davaju na zaciatok hviezdicky, vcelicky alebo rozne peciatky. Druhy polrok niekde davaju jednotky a dvojky - ak sa ponahlaju, ale niekde cely rok, dokonca dva, len motivuju deti. Skola tvojej dcerky mi nepride normalna. Co ja viem tak nasa triedna ucitelka je z malych satanov na prasky 😀 a podla toho ako zabudaju veci, nedavaju pozor, robia bordel, by ich polovica prepadla. Ako pises, v poradni je hrozna cakacia doba - my sme dostali termin po 4 mesiacoch od objednania.

@yanni no ma 4 roky, vela toho nenakeca 😀 Kazdopadne, oni nie su z toho ani uniformiem taki happy ako ty, ale kzdemu vyhovuje nieco ine... A k slovu MUSIS, ano deti obcas musia robit nieco, aj ked sa im to nepaci.