icon

Zle známky v 1.triede - ako to zvládnuť?

gupka27
7. okt 2019

Ahojte, už neviem ako ďalej. Dcéra absolútne nepočúva v škole. Proste ju to nebaví, nerozumie tým úlohám. Potrebuje každé jedno zadanie aj viackrát zopakovať inak nevie čo má robiť. V škole samozrejme neurobí nič lebo nevie. Úlohy si nepoznačí takže potom zase ja len všetkých obvolavam čo vlastne robili. Učím sa s ňou dopredu. Napríklad matiku. Doma to vie, v škole to urobí celé zle. Je prváčka a jej známky sú že 3päťky a štvorka z matiky, jedna 2 z písania, 1 z sociálnej vychovy a samozrejme poznámka z telesnej. Ja už mám proste strach ísť pre ňu do školy čo zase bude. A to máme za sebou len mesiac.
Ako ste to zvládli ak boli vaši prváci tiež takýto problémový??? Nemá žiadnu poruchu len proste obrovskú nepozornosť 😢😢😢

Strana
z5
saluda
25. okt 2019

@michaelarobko ste len na začiatku, treba na to veľa trpezlivosti, nezufaj. Každý deň píšte kratucky diktát, čítajte, časom sa to zlepší. Aj moja mala pred rokom obrovské problémy písať, čítať, ale sme zamakali a vidíme výsledky. Nečíta ešte tak rýchlo, ako by mala, ale sa stále zlepšuje a dokonca už dokáže napísať kratší text bez chyby. Aj písmenká, čo sa jej zamienali, ako B d, h ch, k g.....uz sa jej málokedy zmenia. Ešte je skoro na diagnostiku poruchy, aj keď chápem, že ta to trápi. Ja som napríklad hneď tušila, že je tam nejaké dys, lebo dcérka sa trápila, snažila sa a aj tak to bolo pre ňu nad ľudský výkon prečítať čokoľvek, okrem samostatných písmen. Inak je veľmi šikovná, inteligentna, bystra, ale toto čítanie a písanie bolo ako keby sme ju tým tyrali. Takze som tušila problém a nakoniec nás logopedicka poslala do Cpppap, kde v lete diagnostikovali dysortografiu a dystrofiu a teraz od oktobra je už integrovaná. Aj keď ten pokrok je taký výrazný, že si hovorím, že načo už teraz integrácia, ale máme skvelú p.ucitelku, s ktorou sme sa dohodli, že bude dávkovať úľavy len potial, ako bude naozaj potrebne.
Takze pravidelne trénuje doma, tá snaha sa určite vyplatí a po polroku to skúste riešiť, aby ste mali od 2.ročníka prípadnú integráciu, alebo aj skor. Lebo do Cpppap sa väčšinou čaká aspoň 2 mesiace na 1.termín a sedenia sú potrebné aspoň 2, my sme mali dokonca 3 sedenia

saluda
25. okt 2019

@michaelarobko dysgrafia, nie dystrofia 😀 .
Ak budes chcieť, napíšem ti spôsob čítania a písania, ktorý to cele konečne krásne rozbehol, nám to veľmi pomohlo. Mám to od mojej kamosky, učiteľky na 1.stupni

siska53
25. okt 2019

@gelifil zas neprehanaj, nie vsetky deti, co horsie hovoria, musia mat hned problem s ucenim! Kedysi boli na skolach logopedovia a si pamatam, ze raz nas celu triedu vzali tam. Preskusala nas ta logopedicka a pol triedy chodilo potom.k nej.
Teraz co viem, u dcery 3 nevedia R ( vrátane nasej, ale chodime od jej 3rokov na logopediu, pre porovnanie, syn chodil od 4 a nabehol tak, ze v5,5r.vsetko zvladol a to mal tiez problem s viacerými pismenkami), v synovej bol.jeden s R, ale ten aj v 2.r.odisiel do inej skoly - logopedickej. Nasej uz r nabieha, ale teda zatial, za tie necele 2mesiace, ak si mozem.porovnat obe svoje deti - maly, hoci vedel uz davno dobre rozpravat, strasne skaredo pisal, neobsedel ( v 2.polroku potvrdene adhd - mierne a dysgrafia, porucha pozornosti), ale zas - angličtina? Ani neviem, co brali, len nosil jednotky, z neho sme vseobecne tazko vytahovali a tahame informacie, ze az.
A osobne zatial nevidim, ze by mala bola horsie na tom ako cisto rozpravajuci syn. Len tak bezne, jej nejde anglina, tak sa s nou mame ucit - my! Ok, ale.za výslovnosť anglickych slov ucitelke nerucim.
Ostatne jej, myslim, celkom.ide, aj to pismo je krajsie oproti synovmu o dost..
Takze uvidime... Mala vie, ze sa chodi k logopedovi, kvoli ockam aj na ocne cvicenia. Nic sa neda robit.

michaelarobko
26. okt 2019

@saluda mozes dakujem

codal
26. okt 2019

@esterba přesně to jsem si říkala, pak nemají být děti demotivivane.To, že je dítě první měsíc rozlitane, neumí se třeba soustředit, je dost běžné,některé děti potřebují víc času se ve škole adaptovat. A jako dávat pětky hned takhle na začátku, to je prostě největší blbost, tady bych viděla velký problém v učitelce!

uhnakova
26. okt 2019

@gelifil lenze je mozne, ze to dievcatko k logopedovi chodi uz velmi dlho. Mam takeho syna, vyslovnost od prvych slov strasna, chodili sme na logopediu od tri a pol roka, skor proste nemala termin. A chodime tam do dnes so sykavkami a ďťň, syn je uz druhak, tipujem, ze este minimalne rok, mozno aj dva chodit budeme. To mal zostat do 9 rokov negramotny? Citat sa normalne naucil, s pisanim ma len mierne problemy a to hlavne z nepozornosti, vacsina chyb su makcene a dlzne, nie logopedicke veci. Z matematiky je vyborny. Takze absolutne nemusi platit, ze dieta so zlou vyslovnostou bude mat nejake hrozne vysledky v skole a netreba si mysliet, ze rodicia nic neriesia. Riesia mozno uz cele roky.

1gabriela13
26. okt 2019

@gupka27 och, poznám. So mnou sa tiež natrapili. Som augustova, mala som odklad rok, ale ešte v ten rok ma začalo baviť písanie, čítanie, behom roka som vedela čítať, písať dokonca aj nasobilku.no a išla som do školy o rok neskôr a to bolo pre mamu horor. Prvé tri roky dokonca. Ja som sa v škole unudila k smrti, vyrusovala som, skákala som učiteľke do reči, nebavilo ma to, všetko som už vedela co sa vtedy žiaci učili. Nie je dobre sa dopredu učiť s dieťaťom lebo v škole sa potom nudí a sú zbytočné problémy. Vo 4om ročníku ma to začalo baviť keď som sa už učila nové veci ktoré som ešte nevedela.

yanni
26. okt 2019

@1gabriela13 tak ale rodičia mohli požiadať o prestup do vyššieho ročníka. Sama učiteľka to musela vidieť. Ak dieťa nemá očividný problém, tak toto odkladanie školskej dochádzky absolútne neuznávam. Len preto, že je dieťa letné a hravé? Nás 13 ročný je tiež hravý😂

luxus10
26. okt 2019

o tom, akym sposobom budu deti hodnotene , rozhoduje RIADITEL SKOLY. CI znamkami alebo iba absolvoval.....

cize tento hon na prvacikov znamkami je UMYSELNY, nemusi to byt takto....

ja by som v 1.roc vobec nedavala znamky, ale sustredila sa na to, aby sa poriadne naucili, co maju vediet a ked by pisali nejaku pisomku, dokladne by som s nimi prebrala, kde urobili chybu, a ako ju treba odstranit..

@gupka27 aky hlasovy prejav ma ucitelka? mozno si to ona neuvedomuje a na deti pouziva zvyseny hlas, prekrikuje ich cele vyucko, deti v kuse vyrusuju, a tvoja dcera sa nevie sustredit....zazili sme to, ked som pocula ucitelku ako na deti vrieska, aj ked stoja pri nej, a vrieska im bezne veci, a pocula aj cez hodinu spoza dveri ako vedie hodinu...zacalo mi zapinat, preco su veci ako su, a aj skolnik povedal, ze tato ucka po detoch vkuse krici, ze asi nema chlapa-mlada zo skoly....a aj rodicia niektori, ked isli cez den okolo skoly zvonka,okolo ich triedy,okna otvorene, koniec septembra, zac. oktobra-konstatovali, ze je tam strasny hluk cez hodinu ...ja som to videla na pisme dietata, aj vykone, v skole kostrbate pismo-evidentne pisane pod stresom, a takmer vsetko sme dorabali a prepisovali doma, a dieta doma kludne, pismo omnoho krajsie....a ked som sa ho pytala preco aj v skole takto nepise, povedal, ze v triede je taky hluk, ze mu to vadi....spoluziak ze ho vyrusuje o lavicu pred nim, v kuse sa k nemu otaca, jedna spoluziacka chodi po triede, a vpisuje detom do zosita ako to maju mat, ale svoje urobene nema..🙂jeden spoluziak ma nohy vylozene na lavici, a nic nerobi, takze ucka vkuse po niekom bliaka....

darina77
26. okt 2019

Keď ťa môžem trošku utešiť , aj ja som sa v prvom a druhom ročníku strašne zle učila, učiteľka zvažovala že ma nechá prepadnúť. A potom v treťom ročníku prišiel zlom a odvtedy som bola vždy vyznamenaná. Tie prvé dva roky som bola ešte hravá, nesústredená.

luxus10
26. okt 2019

@darina77 ved to je to...deti su v takom veku este castokrat hrave a nesustredene, a tu by malo nastupit to umenie pedagoga, naucit deti, ako to zvladnut, nie je umenie porozdavat zle znamky, a dokazat co nevedia, ale vytiahnut z nich co vedia....

jarhal
30. okt 2019

@zuzubb007 v prvom rade je chyba v učiteľke .nevies ako ostatne deti v triede tak nemozes tvrdiť že len jedno dieťa a ostatne sú múdre deti..kazde je iné a zovseobecnovsnie deti nie je vporiadku .ku kazdené dieťaťu treba prístupovat inak ..ale to by mala učiteľka vedieť

lena235
9. aug 2025

Prosim ako ste postupili s dcerkou? My mame doma ten isty problem

Strana
z5