icon

Zlyhal pedagóg?

marickaaaa
6. dec 2022

Chcem sa opýtať na Vas nazor maminky. Ucitelka dala vyrobiť detom prekvapenie pre spolužiakov. Kazdy si losoval niekoho. Nepisala to na edupage nikde. Nechala to na detoch 7rocnych. Moj syn cely víkend vyrabal, dal autíčko, sladkosti, ovocie. V pondelok ucitelka pozbierala balíčky a rozdávala detom. A ako na ten truc nas ostal stáť sam, ktorý nedostal. To sklamanie ked prisiel domov Vam nemusim rozprávať. Ide o to, ze ucitelka ho nechala tam stat a povedala , ze ti co nedoniesli nech donesú zajtra a ak nie tak nie. Akoze je toto normalne co urobila? Ze este jedna nedostala balíček, ale nas si to nevšimol keďže bol tak sklamany. Akoze to tej ucitelke nebolo hlupe, ze on ostal tam stat a on doniesol a jemu nedala. Vsak ti dvaja co zabudli nemali tiez dostat. Alebo mala povedať, ze dnes dostanú polovica a zajtra druha polovica. Nie nijako to nezachranila. Strasne sklamanie a tu nejde o darček, ale o princip

laila32
6. dec 2022

@benit Nemyslím si, že rodič, ktorý sa postaví na stranu dieťaťa v situácii, v ktorej sa mu deje/udiala krivda, je "premotivovaný". Práve naopak, takýmto spôsobom ho učí, že nespavodlivosť nie je v poriadku a netreba ju tolerovať. Pre mňa ako rodiča je zarážajúci váš postoj k danej situácii o to viac, že ste pravdepodobne pedagóg... Stále tvrdím, že učiteľ je poslanie a nie práca, a práve preto máme tých skutočných učiteľov tak málo. Ja naopak, mamičku chválim, že prekročila svoju konfortnú zónu a vec riešila. A keďže učiteľka zjavne nemala záujem o kontrontáciu, oslovila riaditeľku. Jednoznačne pochybila učiteľka, ktorá na vzniknutú situáciu nevedela adekvátne reagovať. A pritom sa to dalo vyriešiť úplne jednoducho: nedal si, nedostaneš.

dankamg
6. dec 2022

@marickaaaa Myslím, že si reagovala správne, urobila by som to isté. Kto iný sa dieťaťa zastane ak nie jeho rodič.

danieli
6. dec 2022

Nepresla som vsetky odpovede, ale mame presne taku istu skusenost len s inym koncom, aj nasi si losovali kto komu donesie darcek, synovi spoluziacka nedoniesla, zabudla, nasa triedna vsak vytiahla zo stola nove kruzidlo a obrovsky balik cukrikov a syn odisiel domov spokojny, sama som ostala prekvapena ako to vyriesila ked mi to vravel

marickaaaa
autor
6. dec 2022

@danieli ano toto je postoj správneho pedagóga. Nášho nechala tak, ze ma čakať a ak náhodou zas zabudne tak neviem. Sam syn mi povedal, ze co mam čakať kým nezabudne a uz bude aj druhy mikulas. Mne ide o princip. Dieta co zabudlo nemalo dostať nic a bodka. Mala dat na bok balik

marickaaaa
autor
6. dec 2022

Ja si za svojim dieťaťom budem stáť vždy. Ved kebyze to nechám tak a neriešim tak ucitelka by si neuvedomila, ze niečo urobila vlastne zle. A ako tu jedna spomínala, ze so mnou ucitelka musi komunikovať za trest. Nie bohužiaľ sklamem ta, ale ja s učiteľkou si ani nevolam ani nepíšem nic. Syn sa výborne uci tak nemám prečo. Toto bola prvá vec co som riešila, keďže ako matku ma to trapilo a veľmi zamrzelo. Nevadi ja som to synovi vysvetlila a on to aj pochopil. Ale vidim , ze niektoré mamy no nejdem sa radšej ani vyjadrovať...

mandmsm
6. dec 2022

uf, tiež som učiteľka ale už pubertiakov a tiež si budú meniť drobnosti ako darčeky, no už teraz mám pripravené "zálohy" pre zábudlivcov. Bez ohľadu na to koľko majú rokov, nikto nechce ostať bez darčeka ☹

marickaaaa
autor
6. dec 2022

A nech mi tu žiadna nehovori, ze nemám to riešiť a ze som premotivovana a zaujata voči ucitelke atd... akoze ked moje dieťa vyrába darcek a tesi sa ze niekoho obdari tak samozrejme, ze aj on si zaslúži od druhého. Ved ja som mu povedala, ze dostane mozno len žuvačku alebo cukrik. On to aj čakal, ale nedostal nic ani len pochvalu... ale to nevysvetlim niektorým mamam pokiaľ to same nezaziju..

marickaaaa
autor
6. dec 2022

A pani ucitelke som nic hrozne nenapísala ani vyhrazne ani nic. Len ze ked organizuje takéto akcie mala by si to troska prizriet a nezarmucovat zodpovedné deti.

bubuzu
6. dec 2022

Vieš čo, úprimne, normálne to vysvetli tvojmu synovi. Aj sklamanie patrí k životu. Je len na tebe, ako mu to vysvetlíš. Môžeš mu ľudsky povedať, že učiteľka je tiež len človek a nedomyslela to. Alebo že ak niečo dávam, tak nemusím za to niečo dostať. Alebo, že je to len vec. A na tých by náš vnútorný svet nemal stáť a už vôbec nie sa rozpadať. A určite to nezachraňuj nejakými darčekmi z dráčika. Máš možnosť vysvetliť synovi, že aj takýto je svet a je to v poriadku. A on sa s tým naučí žiť a nebude potom čakať, že každé jeho sklamanie bude niekto zachraňovať.

isis234
6. dec 2022

@marickaaaa deti sa musia učiť, potrebujú si aj pobehať po vonku, zahrať sa... Nemala ich zaťažovať robiť darčeky. Mala to riešiť na prvom rodičovskom, či s takým súhlasia

isis234
6. dec 2022

@bubuzu pointa bola, že si budú "vymieňať" darčeky,, takže aj on čakal, že niečo dostane

kaktusik007
7. dec 2022

@marickaaaa toto presne sa stalo mojmu synovi. Dvakrat. Des a hroza, nakoniec sme sa nad to preniesli, ale bolelo ho to. A o pedagogicke si myslim svoje.

kaktusik007
7. dec 2022

@bubuzu asi tak som to vyriesila ja. Rozhovorom.

eva112014
7. dec 2022

@kaktusik007 A tvojmu synovi sa toto stalo dvakrát u rovnakého pedagóga?
A ako dlho trápilo toto celé tvojho syna? cca Týždeň? A druhýkrát, keď sa toto prihodilo opäť, tvoj syn ako reagoval?
Sorry za otázky, ale fakt som zvedavá.

kaktusik007
7. dec 2022

@eva112014 ano, u toho isteho.... prvykrat to bolo ze donesie zajtra, pozajtra.... a jasne ze nebolo nic. O rok neskor uz ratal ze sa stane presne to iste.

ja som v tejto triede riesila sikanu, vyclenovanie z kolektivu, v podstate zacalo to prave tym darcekom, ktory nedostal..... Uz vtedy bol v hladaciku chalana, hokejistu. Vychovavaneho strasne patrialchalne. Moj syn tancuje - tanec predsa nie je pre chlapa 🤦‍♀️ No a moj syn sa previnil tym, ze na telesnej bol lepsi a mal lepsiu kondicku ako tento hokejista....

Ja uz na to nechcem ani spominat, nastastie mam rozumne deti a dali sme to bez ujmy na ich dusevnom zdravi, ale o pani ucitelke si myslim svoje. V konecnom dosledku ale vyrazne horsie sa zachovala triedna mladsieho syna - cize toto s tou sikanou uz beriem len tak ze ano, bolo, a mavam nad tym rukou.
U nas zlyhala aj skola - hokejista hodil mojho syna hlavou o stenu a sposobil mu ublizenie na zdravi - na sedeni v riaditelni som ale ja hovorila o opakovanych utokoch zo strany ich syna, oni o tom vobec nevedeli a boli v tom, ze toto hodenie o stenu bola nahoda v ramci hry....... no bordel som tam narobila, a pekne kedze slo o ublizenie na zdravi - hokejistovi rodicia si zaplatili regres, jednak zdravotku, jednak bolestne co bolo vyplatene mojmu synovi. Cca 400 eur ich to vyslo vsetko, ale konecne sme od hokejistu mali pokoj.

kaktusik007
7. dec 2022

@eva112014 no a teda trapilo ho to minimalne pol roka a doteraz si to pamata ako krivdu, aj ked uz je to pat rokov vlastne. Detska dusa je velmi citliva a take kravy ucitelky by proste fakt nemali ucit. Ale tak vies - deti si predsa svoje konflikty musia riesit samotne ---- cisty alibizmus toto

eva112014
7. dec 2022

@kaktusik007 Veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď. A možno, môžem napísať, že aj v mene autorky. Mňa stále mrzí, ak sa ubližuje deťom. Toto je otrasné!
Tiež si myslím, že toto poznačí dušu dieťaťa.
Ďakujem za odpoveď. Tvoj syn má šťastie, že má takúto super mamičku. 🙏

akvi
7. dec 2022

@eva112014 ja len k tomu pamataniu si krivdy - ver, ze dieta si to bude pamatat mozno navzdy. A kym to spracuje, bude o tom hovorit - to je vlastne ten lepsi pripad. Spominam si, ako sa mojho syna dotklo, ked dostali cela trieda trest koli dvom nespratnikom. On to bral ako velmi velku krivdu a spracovaval to mozno pol roka. Zakazdym potreboval rozobrat celu situaciu a spolu sme sa o tom rozpravali a tak som mu pomohla to spracovat. Aj dnes si tu situaciu pamata. V tom horsom pripade to dieta uz mozno nikdy nespomenie a moze to v nom ostat nespracovane roky rokuce a budu sa mu v zivote diat veci, ktore budu mat povod v tej nespracovanej traume..lebo ano, je to trauma.. A tieto traumy si potom nesieme cely zivot a cudujeme sa, preco sa nam niektore situacie opakovane deju. Zlahcovat nieco, co sa stalo dietatu, to je to najhorsie, co mozeme spravit. To nie je ofukovanie, ako to tu niektore matky nazyvaju. To je postaranie sa o bezpecie dietata. Je uplne mylne sa domnievat, ze dieta musi zazivat taketo situacie, aby sa naucilo, ze aj o tom je zivot. Detstvo je specificke tym, ze dieta ma zazivat v prvom rade bezpecie, prave to formuje silneho cloveka, aby v dospelosti mohol roztiahnut kridla a pustit sa do neznama. To je ako ked by vtaca, co este nevie lietat, rodicia vyhadzovali opakovane z hniezda, nech sa otuka.. Ale ak to vtaca nie je pripravene, tak bude akurat tak zazivat stres a potom mozno uz nikdy nevyleti..

eva112014
7. dec 2022

@akvi Veľmi pekne napísané 🌸🌸🌸
Práve preto je dobré, keď píšu sem ženy ako aj ty, ktoré toto zažili a vedia napísať aj “koniec” takéhoto príbehu.

kaktusik007
7. dec 2022

@akvi presne - hadam pol roka to vytahoval a vkuse sme si to rozoberali.... preco on darcek nedostal a to dieta co nic nedonieslo darcek dostalo.... preco to ucitelka neriesila inym sposobom... preco sa to stalo prave jemu..... dolezite podla mna bolo ze citil ze som na jeho strane - a aj ked nezvyknem riesit pedagogov pred detmi, tu som to pomenovala priamo - a aj to asi zavazilo. a pritom tu nejde vobec o darcek - ale o pristup.

kittykat22
7. dec 2022

Nieco podobne sme riesili minuly rok. Secret santa je kazdy rok. Syn isiel do hrackarne a vybral taku peknu hru - nie drahu, ale fakt super. Dal si zalezat. Dohodol sa s kamaratom ze si vyberu vlastne darceky - lebo samozrejme, ze povedal co tam dal. Tak kamarat si vybral hru a moj syn tuhe mydlo? Mamka tam svihla mydlo - ako darcek pre 8r dieta pod stromcek, lebo cakala ze sa nepride, kto to zabalil.
Poucenie pre syna - kamarat nie je dobry kamarat, lebo vedel co tam bolo a nepovedal mu to, lebo chcel hru. Ale aj tak syn pol dna preplakal lebo vsetky deti mali hracky a on dostal tuhe mydlo kt. mama vystrachala pod umyvalom.

shee11
7. dec 2022

@kittykat22 ja neviem, moj by sa potesil aj mydlu, nie je náročný. Co tak hodiť reč o závisti, dôležitosti vzťahov a zbytočnosti konzumu a materializmu.

eva112014
7. dec 2022

@kittykat22 U nás deti mali za úlohu pripraviť darček z toaletných roliek. Každí doma, anonymne 1 kus mal priniesť do školy a odovzdať tak, aby ostatné deti nevideli. My ako rodičia sme boli informovaní, že do utorka sa to má odovzdať. Dokonca, že darček môže byť napr. guma na gumovanie, vianočná kresbička so želaním, menšia čokoláda, proste drobnosť. Učiteľka týmto spôsobom určila “rovnakú veľkosť” darčeka pre každého. 🙂
Čiže aj pre sociálne slabšie rodiny, napríklad. Kľudne sa mohli deti rozhodnúť, že niečo pekné napíšu, nakreslia.
Každý deň vylosuje pani učiteľka jedno meno. Dieťa si vyberá samo. A je to anonymné, že kto pripravil a čo pripravil.
Dcéra si vytiahla metal puzzle+2 malé čokoládky. Teší sa, že si nevytiahla básničku, alebo niečo také. Ale rátala i s touto variantou.
Vo vašom prípade to bolo nefér zo strany toho chlapčeka. Syn sa ho potom nespýtal, že prečo klamal?

kittykat22
7. dec 2022

@shee11 tvoj syn by sa potesil aj mydlu jo? Mam ti ho poslat?

kittykat22
7. dec 2022

@eva112014 pretoze on je taky nezbednik. Klame a vymysla si pravidelne. Napriklad ked sa dieta otoci tak posunie figurkou aby vyhral a ked mu to deti povedia tak sa tvari akoze nic a nespravi napravu. Boli to vtedy deticky 2 rocnika - male deti, takze nepojdu do konfliktu alebo do prevahy. Ten chlapcek ale e taka povaha. Je jedno co by mu syn povedal - je to maly manipulator. Pozitivne na tom je, ze sa syn naucil, ze nie kazdy kamarat je dobry kamarat ...

shee11
7. dec 2022

@kittykat22 ano potesil a to myslim uplne vazne. Ide o to, akým hodnotam učime deti. Ci je dolezitejsii darcek alebo vzťah. Ja moje deti učím vážiť si každy dar. Ty si ten dar opísala, že nejaká matka chudera to našla pod umývadlom a zabalila s tým, že však nikto nepríde na to, že to tam dala. A ona to tam pravdepodobne dala s dobrým úmyslom, možno ho sami vyrobili, dnes kadekto vyrába mydielka. Okrem toho, podla opisu, ten chlapec neklamal, iba vedel co je v baličku a nepovedal to. Toto aj tvoja reakcia na moj nie zle myslený koment hovorí za všetko. Ale nečudujem sa tomu. Táto doba a tieto vzťahy (aj medzi deťmi) to presne odzrkadľujú. (hodnotu nemá človek iba veci a pod.)

kittykat22
7. dec 2022

@shee11 ten kamarat je dobry had - precitaj si to vyssie. Vypiekol so synom pretoze mu to nepovedal. VIes co, hodnota priatelstva je jedna vec a dodrzat na com sa vsetci dohodli je vec druha. Myslim, ze ucis syna ako za kazdym hovnom (prepac za vyraz, ale nic ine ma nenapadlo) je vlatne dobre hnojivo. Ale tak to nefunguje. Niekedy sa treba pozriet, ze nie kazdy clovek je dobry a vsetko je dobre a treba s tym pocitat.

shee11
7. dec 2022

@kittykat22 ok. ale neviem co by povedala jeho mama keby si prečítala čo si o ňom napísala. Ďalšia vec, možno by stačilo, keby sa syn opýtal. Proste, mne to celé príde strašne nafúknuté.

kittykat22
7. dec 2022

@shee11 ja ti poviem co. Ja ju poznam. Stazovala sa mi, ze syn doma reve, ze vsetci z triedy maju doma mobil a aj on chce. Ze robi doma teatro. Povedala som jej, ze to nie je pravda. Lebo poznam 8 deti (kamaratime sa matky) a viem ze telefony nemaju - bavili sme sa o tom po rodicaku, ci im tie telefony budeme davat. Ja som otvorila tu diskusiu - lebo telefon vazne davat este nechcem, ale nehccem aby zase bolo moje dieta ako jedine ktore nema. Maju telefon tie ktore chodia same domov alebo su v striedavej starostivosti. Ale fakt je pravda, ze viac ako polovica deti telefon nema (2 rocnik na zakladnej skole). Kamaratka sa mna otocila a povedala "A co ked tvoj syn klame?" "Co ked si tvoj syn vymysla"? :D Tak co jej mam na to povedat? Som si ista, ze vsetky deti telefon nemaju, jej syn klame a vydiera ju - ale ona ani za nic nespravi nieco proti nemu. Ako si povie, tak je. Ona ho mala v 45 rokoch - vymodlene prve dieta a chce mu dat vsetku lasku, cas, vsetko co mu vidi na ociach. Chlapcek je velmi sikovne dieta - velmi inteligentne. Ale zneuziva toho akonahle sa mu to hodi.

shee11
7. dec 2022

@kittykat22 ano. teraz ta uz viac chapem.