icon

Zlyhal pedagóg?

marickaaaa
6. dec 2022

Chcem sa opýtať na Vas nazor maminky. Ucitelka dala vyrobiť detom prekvapenie pre spolužiakov. Kazdy si losoval niekoho. Nepisala to na edupage nikde. Nechala to na detoch 7rocnych. Moj syn cely víkend vyrabal, dal autíčko, sladkosti, ovocie. V pondelok ucitelka pozbierala balíčky a rozdávala detom. A ako na ten truc nas ostal stáť sam, ktorý nedostal. To sklamanie ked prisiel domov Vam nemusim rozprávať. Ide o to, ze ucitelka ho nechala tam stat a povedala , ze ti co nedoniesli nech donesú zajtra a ak nie tak nie. Akoze je toto normalne co urobila? Ze este jedna nedostala balíček, ale nas si to nevšimol keďže bol tak sklamany. Akoze to tej ucitelke nebolo hlupe, ze on ostal tam stat a on doniesol a jemu nedala. Vsak ti dvaja co zabudli nemali tiez dostat. Alebo mala povedať, ze dnes dostanú polovica a zajtra druha polovica. Nie nijako to nezachranila. Strasne sklamanie a tu nejde o darček, ale o princip

zuzana76
6. dec 2022

@lapalma a este si zabudla povedat, ze ked budu na to aj podmienky v skolach, lebo ucit niekedy v nevyhovujuich priestoroch, deti z roznych prostredi, nepripravene do skoly atd... dobrovolne pracuju za ten plat zeny, co maju manzelov, ktori to potiahnu, zeny matky, myslis, ze na pedagogicku fakultu ide len odpad?

shee11
6. dec 2022

Autorka, si veľmi zaujatá voči učiteľke. Ani náznak vďačnosti. Dala mu lizátko a Tvoja reakcia - pche, situáciu to už nezachráni. Ako vieš, že celý deň vrieska po deťoch? Nechodila si v jej topánkach, nestála si pred triedou, nevieš aké je náročné udržať v triede poriadok, ak je tam veľa živých detí, ktoré vyrušujú. Zlé známky sa dávajú aj v iných triedach a áno aj u prvákov. Myslím, že potrebuješ poriadne vytriezvenie čo sa týka nášho školstva.
Učitelia sa potom môžu zblázniť z premotivovaných rodičov.
Okrem toho, keby sa toto stalo mne, v prvom rade sa "hnevám" na to dieťa, ktoré neprinieslo darček a rozprávam sa so synom o jeho pocitoch a sklamaní z dotyčného spolužiaka a situácie. A možno by sa to samé vyriešilo, spolužiak možno donesie darček na druhý den, alebo ho poteší iné dieťa. Ale ani by ma nenapadlo haniť učiteľku a rozmazávať ju na MK, aby som si uľavila. Prepáč, ale myslím, že preháňaš.

nafka0483
6. dec 2022

@marickaaaa Fuha, cize 2 deti darcek nemali, jedno donieslo naviac a dostalo to to dievcatko - to akoze podla coho vybrala? Ked uz tak rozdelim balicek medzi oboch...

zuzka1117
6. dec 2022

ja si osobne myslim, ze kontaktovat ohladom toho riaditelku je prehnane. Chapem, ze si sklamamna, aj ja by som bola , ale mozno chlapec fakt len zabudol a zajtra darcek donesie. Deti sa v zivote stretnu s mnohymi prekazkami, s mnohymi neprijemnymi situaciami a my rodicia nemozeme v zivote vsetko riesit za ne. Potom to naozaj v praxi vidiet, ze deti vsetko ocakavaju, ze za nich vyriesia rodicia a su stratene , ked nastane nejaky problem. Kludne si mohla ucitelke zavolat, vyjadrit svoju nespokojnost, ale volat riaditelke mi pride moc. Ucitelka chcela pre deti urobit peknu vec (aj ked je pravda, ze organizacne to nezvladla), ale v konecnom dosledku je ona ta zla, kvoli tomu,ze ziaci nedodrzali to, co slubili.

derdia
6. dec 2022

@marickaaaa mala si tu "super" akciu nachystat. Nachystala ako nachystala.... Otras😔😔😔strasne a pani ucitelke by som to sla povedat. Ze tvoje dieta sa snazilo, spravilo, potesilo aono ostalo sklamane
....pukloby mi srdce

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
benit
6. dec 2022

Prave pre taketo premotivovane ahystrricke mamicky podobne aktivity neorganizujem.
Dnes som mojim stvrrakom zo svpjho nakupila mikulasa, vyrobila adventny kalendar a naplnila a od deti ani jedno dakujem, nic. Nevdacnost deti, nepochopenie rodicov je prudko motivujuce. Nehadzem vsetkych do jednehovreca, prddtym som mala super decks z rodicov. Len sa mi naskladala trieda, taka, ze nezsvdaci sa clovek nicim. Le sama kritika a nevdak. Decka vsetko beru ako samozrejmost , nic im nie je vzacne.

zuzana76
6. dec 2022

@benit úplne ti rozumiem a toto nevysvetlíš tomu, kto nezažil.

loginexistuje
6. dec 2022

@benit uprimne ak by ni z celej triedy (25 ziakov resp neviem kolko byva teraz v triedach) NIKTO nepodakuje beriem to tak trochu aj za svoje zlyhanie pedagoga a na druhy den v ramci triednickej ci inej vhodnej hodiny napr hudobnej dam triede 10 krat po sebe zaspievat tuto piesen preposat jej slova do zosita a po skupinach nacvicit a zahrat scenu ako to nema byt a ako to byt ma

https://www.youtube.com/watch?v=UZA9tGxIYDw
benit
6. dec 2022

@loginexistuje ja to tak neberiem, preco by som mala zlyhat ja? Nezlyhala vychova doma? Zasa dalsia co vsetko hodi na skolu a doma sme mimo vsetkeho a prave preto su tie deti taketo. Pekne si nam to ukazala. Mozes sa im venovat kolko chces, rozpravat sa s nimi, hovoris im cuda, ktore z domu nepoznaju a chovaju s dalej po svojom. Preco v jednej triede nezlyhas a v druhej ano? Vychova, ktoru si dnesny ridicia nepripustia. Oni nezlyhali, len skola.

mooonika1975
6. dec 2022

@marickaaaa mala to zachrániť, toto sa stalo mne na besiedke, dieťa mi malo dať darček a nemalo. Ono ho robilo, ale ona nevedela kde je ,neskontrolovala. Myslela som, že ju pretrhnem v zuboch. Tiež som učiteľ, toto si neskutočne sledujem. Aby ani jedno dieťa nezostalo bez darčeka. Stáva sa , že ho nemá komu dať, ale to už neovplyvnim. A vždy mám pripravený rezervný darček.

zuzana76
6. dec 2022

@benit ani ja to neberiem ako zlyhanie pedagóga, dnes zlyhávajú rodičia na plnej čiare, buď totálny nezáujem a dieťa ulice, alebo helikoptérový rodič

mooonika1975
6. dec 2022

@zuzana76 ale žiaľ je, rodič ti môže byť vieš kde .... ale to dieťa , zvlášť ak ono práve dá, toto by ma neskutočne zamrzelo, a mohla by som byť trebars aj vyhoretá učiteľka, proste človeku to nedá. Sú to deti.
Tiež som rodič, čo dieťa rozmaznáva non stop, samozrejme v škole musi učiteľa počúvať, musi byť slušný. Nie je na tom nič zle. Vychovaný je.

laila32
6. dec 2022

Ja by som mohla napísať knihu, koľko takých situácii sme v škole zažili. A nepotrebujem mať psychologické vzdelanie na to, aby som mohla napísať, že učiteľka tú situáciu absolútne nezvládla. Milujúci rodič takéto krivdy prežíva s dieťaťom a rovnako cíti frustráciu... poznám to. Syn by mal cítiť vašu podporu. Určite by som mu vysvetlila, že sa pani učiteľka nezachovala správne a dala si tu námahu stretnúť sa s ňou osobne. Treba ju slušne konfrontovať a povedať, ako to vnímate a cítite vy ako mama a váš syn ako 7-ročné zraniteľné dieťa. Bože..., takýto ľudia nemajú v školstve čo robiť.

loginexistuje
6. dec 2022

@benit tak ale ty stravis velku cas dna s tymi detmi a skola je vychovnovzdelavacia institucia inak
a samozrejme ze je to aj zlyhanie vychovy doma ale u 25 deti naraz ??? nieco stylom vsetci su zli a ja som lietadlo ? 😉

zuzana76
6. dec 2022

@mooonika1975 škola je škola, ty môžeš vysvetliť a dieta bude aj tak konať podľa vzoru rodiča, jasne, že učiteľ vysvetľuje, snaží sa vštepiť empatiu atd… ale keď sa to nedarí, nie je to jeho chyba, aj deti majú svoje povahy a niekto to nebude robiť, lebo si to povedala.

bluka2
6. dec 2022

Úprimne povedané, také veci sa stávajú, ale aj to bolo zle zorganizované. U nás to máme tak, že deti donesú a dajú to pod stromček a potom každý deň vyberú 1 dieťa, ktoré dostane balíček. My sme s tým tiez pár dní meškali a pri počte žiakov ca. 20 určite vždy aspoň jedna rodina zabudne. Tak to mala vymyslieť trochu lepšie. Pri našom systéme sa krivda nemôže stať, lebo volajú iba toho, pre koho tam niečo leží už 😉
Ale aj tak si myslím, že 7 ročné dieťa by už mohlo prejsť takúto udalosť bez ujmy. By som dcére hneď vysvetlila, že to bola iba smola a nič vážne. By som jej pripomenula, ako išli naposledy do divadla, mali si zobrať rúška do električky a oba zabudla. Tak teraz iba niekto iný zabudol darček. Stáva sa, nikto neumrel. By som jej niečo príjemné v ten deň spravila a udalosť uzavreta pre všetkých

zuzana76
6. dec 2022

@bluka2 presne toto si myslím aj ja, že este rodič akoby to dieta v tom aj podporoval, že aká nespravodlivosť sa mu stala, áno, stala, ale naozaj sa to da vyriešiť, ja by som dieťaťu kúpila niečo sama, povedala mu, že na darček si počká a dostane neskôr, lebo Janko, Mirko to nestihol, určite by som nekontaktovala riaditeľku, moje dieta by neplakalo, moje dieta je naučené, že ma celiakiu a aj tak, keď deti niečo rozdávajú, on zväčša nemôže

katka700
6. dec 2022

@benit Na akej škole to učíš, že v celej triede sa nenájde 1 slušne vychovane dieťa? Ale súhlasím s tebou, že dnešné deti veľa vecí berú ako samozrejmosť a mnohé majú vysoké nároky. Napokon to isté je u dospelých medzi 20-30. Kedysi stačila 1 dovolenka do roka, oni potrebujú 4, čím exotickejsie tým lepšie. Kedysi sme pomaly nevedeli čo je rozlúčka so slobodou, alebo sa spravila na chate, dnes musia kôli 1 víkendu cez pol sveta a potom na teba v obchode zazeraju keď si vezmeš sáčok na chleba, veď ekológia 😂 Nuž nová doba.
Snáď budeš mať šťastie na lepšiu triedu.

benit
6. dec 2022

@loginexistuje netvrfim, ze vsetci du vzdy zli. Ale si presne rodic, ktory vsetko zhodi na skolu, ved mi ho vychovajte a na vsetko sa len stazujem z najlepsie jmed na najvysdich miestach, lebo na mojom dietati mi nenormalne zalezi. Bohuzial len recami, skutek utek. Moje deti doma su vychovane, slusne. Nikto sa nikdy na ne nestazoval. Nikdy si neucila, netusis alo yo funguje. Ty si svojim pristupom presne taka matka o ktorej tu pisem.

benit
6. dec 2022

@katka700 je to zvlastna zostava. Uz su chvalabohu stvrtaci. Uz sme tojo spolu dost preskakali. Uz to len doklepat. Su tam aj slusne deti, ale davova psychoza. To vychadza z rodicov, mam vyberovu triedu, kde si rodicia myslia, ze maju polobohov a sebavedomie z domu nekonecne.
Radsej priemernu triedu s priemernymi detmi ako toto.

loginexistuje
6. dec 2022

@benit skus si to precitat po sebe este raz
nanestastie tento prispevok vypoveda len a len o tebe a o tvojom postoji
o sudeni a posudzovani inych (nevdacnych deti v triede, mna ako rodica - inak ja uz mam dospele dieta studuje medicinu v zahranici)
a tvrdis ze som neucila a vidis mylis sa (moja prva VS je matematika-biologia) a ucila som (je to uz peknych par rokov dozadu ale ucila niekolko rokov)

ak ukazujes na niekoho prstom a sudis smerujes na neho jeden prst ale ostatne na seba 😉

benit
6. dec 2022

@loginexistuje s tebou debata nema zmysel. Si presne ren rodic hazduci vinu za svoje dieta na inych.

zuzana76
6. dec 2022

@loginexistuje ucila si, ale neučíš už aspoň 10 rokov, situácia sa zhoršuje, tak tiež nesúď

elenka.k
6. dec 2022

@marickaaaa za mňa je to blbosť, ako sa navzájom obdarúvavať.
Inač aj moji to robia, no dcéra ale syn , on sa prihlásil, že sa do toho nezapája a tiež nechce od nikoho nič.
Určite by som to spomenula učiteľke, myslím to sklamanie synčeka ... Nemusíš, jej vravieť, ako to mala , nemala spraviť ... Stací spomenúť, jeho sklamanie, smútok a tiež spomeň ako to celý víkend vyrábal...

marickaaaa
autor
6. dec 2022

Ja som svojmu synovi to vysvetlila a aj to pochopil. Tu išlo tak troska o zradu a o princip, ze on nosi jediný ucitelke darceky aj napriek tomu, ze ju nema až tak rad keďže stale krici. Ale ja ho učím ako mna ucili, ze ucitel co povie to je sväté. Nemyslím darceky honosne, ale darceky male prekvapenie. Na vianoce som jej chcela dat zvonček vianocny s menom, ale bohužiaľ toto co mu urobila odomna si uz nezasluzi vobec nic. Samozrejme, ze pred nim nehovorím nic na ucitelku ani by som si nedovolila. On to berie skor tak, ze spoluziak zabudol a na neho je nahnevany. Ale ucitelka nedomyslela, ze 7rocny moze aj zabudnúť. Nevadi poucil sa do života, ze aj keď on je zodpovedný tak su tu aj deti, ktoré niesu zodpovedne a doplácajú na to druhe deti

marickaaaa
autor
6. dec 2022

@elenka.k ano napisala som jej to

marickaaaa
autor
6. dec 2022

A este k tomu, ze som volala riaditeľke. Akoze ja som ucitelke pisala spravu, neodpisala uplne ma ignorovala. A s pani riaditeľkou sa poznam. Ona to zamaskovala tak, ze pocula od deti, ze M... nedostal darcek

bluka2
6. dec 2022

Ber to všetko trochu ľahšie. Aj zodpovední môžu niekedy zabudnúť. Tebe sa nikdy nestane? Je tam toho. Byť učiteľka, s tebou komunikovať by bolo za trest. Riešiš blbosti, vkladas do toho zbytočne veľa energie. nudíš sa?
Akurát sa budú na tebe baviť alebo to prejdú s "no comment" -prepáč za úprimnosť. To že ti neodpísala ani nie je ignorácia, to je skôr "čo už na to povedať" alebo keby riešila takéto veci, na dôležité jej čas neostane

palicka
6. dec 2022

@marickaaaa nám sa stalo pár rokov dozadu nieco podobné. Syn zostal tiež bez, on aj vedel, kto bol jeho parťák. Bolo to dieťa zo sociálne slabšej rodiny. Vysvetlili sme mu, že má stastie, že on obdarovať môže aj iných, a určite bol z toho smutný aj ten chlapec. Naša pani Ucitelka mu však na druhý deň zabalila maličkosť (asi čo mala v kabinetu), mne sa vlasy postavili, ale on bol nadšený, že dostal od pani učiteľky.