Zlyhal pedagóg?
Chcem sa opýtať na Vas nazor maminky. Ucitelka dala vyrobiť detom prekvapenie pre spolužiakov. Kazdy si losoval niekoho. Nepisala to na edupage nikde. Nechala to na detoch 7rocnych. Moj syn cely víkend vyrabal, dal autíčko, sladkosti, ovocie. V pondelok ucitelka pozbierala balíčky a rozdávala detom. A ako na ten truc nas ostal stáť sam, ktorý nedostal. To sklamanie ked prisiel domov Vam nemusim rozprávať. Ide o to, ze ucitelka ho nechala tam stat a povedala , ze ti co nedoniesli nech donesú zajtra a ak nie tak nie. Akoze je toto normalne co urobila? Ze este jedna nedostala balíček, ale nas si to nevšimol keďže bol tak sklamany. Akoze to tej ucitelke nebolo hlupe, ze on ostal tam stat a on doniesol a jemu nedala. Vsak ti dvaja co zabudli nemali tiez dostat. Alebo mala povedať, ze dnes dostanú polovica a zajtra druha polovica. Nie nijako to nezachranila. Strasne sklamanie a tu nejde o darček, ale o princip
@marickaaaa samozrejme, že zlyhal pedagóg, učiteľky na prvom stupni zas až toľko práce nemajú za tie platy, aby si nemohli ustriehnuť takéto veci, ktoré sú pre vývin detí fatálne dôležité. Toto si chlapec pamätať bude. Ja sama som učiteľka, preto to píšem. Toto sú dôležitejšie veci ako matematika. Chlapec sa z toho naučí, že život je nespravodlivý, len kvôli jej nedôslednosti.
@marickaaaa nás Silvo minulý rok jediný nedostal balíček lebo mamičke dievčatka bolo zaťažilo urobený balíček doniesť pani učiteľke v predstihu donskoly(iné chýbajúce deti tak urobili aby sa nestalo presne toto)...pani učiteľka mu dala čokoládovú tyčinku🙈(bol tretiak)aby nebol smutný a po prázdninách dostal darček od apoluziacky. Ani mi to nenapadlo riešiť. A už vôbec starať sa. Doma som mu vysvetlila a išli sme ďalej.
Mala napísať rodičom, 7 ročne deti nemajú ešte takú zodpovednosť. Niektoré ani nevedia co vyrobiť atď alebo možno nemaju ani doma zázemie na to.
@marickaaaa mali si povymienat ti, co doniesli
@marickaaaa u nas v skole mava ucitelka pre istotu pripravene drobnosti, v pripade takejto situacie. Stava sa, ze deti zabudaju, niektore ani doma nepovedia ze treba nieco priniest. Tak preto, aby dieta neostalo vystavene podobnej situacie ako tvoj syncek, tak to riesi takto.
@veronicka88 možno preto ti to nenapadlo riešiť, lebo dostal niečo od učiteľky, syn autorky nedostal nič.
@eva112014 nesuhlasim s tym, co si poradila mamicke - dat darcek potajomky akoze je od dotycneho chlapca. Loz ma kratke nohy. Prve sklamanie bolo, ze na neho spoluziak zabudol, druhe by bolo, ze mu vlastna mama klamala, lebo skor ci neskor by sa na to prislo. Mozno by mu ten chlapec dal darcek s oneskorenim tiez. Alebo by to prislo do reci... Nikdy nevies, preto s takymito klamstvami radsej nezacinat. Synovi treba vyjadrit podporu, nebolo to spravne, ze spoluziak zabudol, mozno mu donesie darcek nabuduce. A ked nie, zial, aj taki ludia medzi nami ziju, mrzi to velmi, ale my s tym mnoho neurobime. My sa mame snazit robit vzdy to, co je spravne. A krivdu riesit, ked sa da, aby sa napravila. Ked sa neda napravit, mozeme sa dohodnut na "bolestnom", ale otvorene, bez vymyslania...
@marickaaaa až mi smutno, chudák chlapec. A podla mňa si situáciu vyriešila správne. Ja sama by som ju tak riešila. Môžem byť brana ako premotivovana a náročná mamička. Ale ja som si ako dieta zažila šikanu zo strany učiteľky, lenže v tej dobe sa to neriesilo, však naco. Dnes by som to na svojich deťoch nedovolila.
Je to urcite neferove a zly pristup ucitelky. Ale zase na druhej strane, ze si kvoli tomu nespala a mas z toho traumu - myslim, ze dost dramatizujes. Horsie veci sa stavaju, ked ta rozhadze toto, ako budes potom riesit vaznejsie problemy?
Tiez si myslim, ze pri takychto malych detoch este v podstate, sa mali tie darceky rozdavat naraz, ked vsetky pridu. Vianocne darceky, lebo toto teda vobec nebol mikulas, to ucitelka mala riesit vo svojej rezii, u nas deti uz zbieraju a budu sa davat pred prazdninami.
Co sa tyka zlyhania ucitelky, organizacia je to nafigu, ale je to pedagog. Toto opicenia sa darcekmi a hlupostami jedna trieda po druhej (u nas toto s darcekmi funguje az od 2.stupna, dovtedy sa dacek detom kupoval z triedneho fondu na kazdy sviatok) je trapne. My sa trapime co dat spoluziakovi, 12r chalanovi, do 5EUR je podmienka... proste netusim. Mam doma babu, ta netusi tiez, tak co? vyuzivaju to na stmelenie kolektivu a kadejako ale fakt je ze toto nepomoze nikomu. Sklamanie ako take neberiem ako katastrofu, to zvladne. Ty to prezivas iste este viac ako on, za dva dni si nespomenie...
Inak ta ucitelka mohla dat nabok tych dvoch ktori nedoniesli, ich darceky by isli kamaratom ktori tam boli, aj ked to je trochu odveci, lebo darcek sa "sil" na mieru a to by boli dva darceky pre tych, kt. nedostali.
A nehnevaj sa volat riaditelke kvoli tomuto je skutocne prehnane. S riaditelkou sa riesia len vazne veci. Takze za mna nespravny pristup ucitelky, ale tvoja reakcia absolutne neprimerana, tu riaditelku si si mohla odpustit
Podala by som na nu trestne oznamenie a od riaditela ziadala hodinovu vypoved...
Niektore to extremne hrotite.
Teraz netvrdim, ze to z pedagogickeho hladiska zvladla, ale ist za riaditelom? Ziadat vymenu ucitelky?
Ja ako ucitelka sa v zivote do tychto sprostosti nezapajam, prave kvoli rodicom.
A inak k tymto darcekom, nikto nevie ktore dieta je z akeho prostredia rodiny, ako su na tom s casom financiami a vsetkym, mali skoalci ani len vreckove nemavaju. TOto zatazovanie ich darcekmi je podla mna naozaj zly napad. Treba proti tomu podla mna zakrocit. Mikulas z triedneho fondu, kazde dieta rovnaky bailcek a vybavene. Vianoce si deti oslavuju doma, darceky s naj kamosmi si mozu dat pomilo skolu ak chcu a ak uz na take nieco myslia.
@marickaaaa ucitelka to mala mat pod kontrolou...su to male deti, sama mam doma prvaka, tretiaka, piataka a viem ako to ti mensi tazsie beru take nespravodlivosti...
...mala skontrolovat ci vsetci doniesli a bud to posunut o den, alebo darcek pre tych co nic nedoniesli nedat kym nedonesu...a ked nedonesu, tak by dostal miesto nich syn
@marickaaaa chapem teba ako matku citliveho dietata, lebo tiez bola dcera taka v tom veku, chapem aj ucitelku….prva chyba bola, ze to mala napisat rodicom na edu a nenechavat to len na detoch, ze to povedia doma.Tak asi doverovala, ze kazdy darcek prinesie ano mohla sa vynajst a rychlo mu dat nieco ine, ale pre mna to je klamstvo a nefer ved by vedel, ze to je od ucitelky a nie od xy.Vies..ako to napisat nech Ta neurazim, alebo napisem vhodne deti prisudzuju zvacsa taku vaznost situaciam ako ich rodicia a ja som velmi empaticky a citlivy, az opici rodic, ale ty neuveritelne prehanas nespat celu noc, lutovat dieta?Cim skor naucis dieta, ze svet je kruty, ludia, deti zle tym lepsie.Ucitelka mala napisat rodicom, ze chlapec zabudol na darcek, chlapcovi povedat, ze xy zabudol a netreba to rozmazavat.Ucitelka asi vela empatie nepobrala co narobis.Len uz to nepreberaj s mamou, kamaratkami deti si radi hoveju v ublizenosti a syndrome obete.Ja sa niekedy necudujem, ze deti sa v puberte stretnu s vacsimi problemami a to je potom uz na psychiatra a zrutenia.V dobrom to myslim …mozes to zachranit jeho mama mala mozno starosti, zabudla, nepovedal.Za dalsie sa mi nepaci, ze ucitelku nemate radi a ako jedini jej davate darcek neviem…bud aj ty uprimna a nerob veci, lebo sa patria?ocakavaju?
@maja22 Je v poriadku, keď nesúhlasíš. Isteže som nemyslela, aby hneď na druhý deň mamička vytvorila akože darček pre syna. Stále hovoríme o 7 ročnom chlapcovi. A nie, ja by som neriskovala, aby dieťa pól roka v sebe riešilo takúto situáciu. Čítala si skúsenosti vyššie od mamičiek? Trvalo to 6 mesiacov. Vysvetľovali tiež svojim detičkám. (tak ako aj ty píšeš).
Okrem iného, pokiaľ dobre viem, autorkin synček už dostal čokoládové lízatko od pani učiteľky. (ak sa dobre pamätám).
@simca06022011 presne tak a, ked vyrobene darceky na to maju druzinu, vytvarnu nech sa realizuju
mojej kolegyne sestra ,...jej syn dostal od slabšieho so soc. rodiny autíčko bez kolesa,...na druhý deň, je to vyštudovaná pedagogička išla ráno do školy, autíčko vrátila, a že si nepraje viac takéto darčeky,...že oni nie sú odkazáný brať soc. slabším rodinám hračky a že ona autíčko vracia. Na druhý rok učiteľka zrušila takúto aktivitu. Nemala si jej vypisovať, zoči voči nej sa postaviť a povedať, čo si o tom myslíš,......či sa to nedá robiť aj inou formou, alebo nejak inak domyslieť, aby nedochádzalo pred vianocami k takýmto sklamaniam,...že sa ti to nepozdáva a je to nedomyslené,...s vážnou tvárou
@heleninamama hlúposti by som na školách zrušila aj ja, ale vymyslela to predsa sama učiteľka, tak to mala aj ona vyriešiť tak aby sa necítili poctivé deti zle a a predsa to nevyriešila, ale napriek tomu za všetko vždy môžu podľa teba rodičia 🤔 učiteľka nikdy nepochybi samozrejme..
@luccija inak presne nám to učiteľka napísala, dlaa úlohu skontrolovať že to deti prinesú na 100% a bude to súce darovať
Mna este zarazilo toto" Este ja som 3mamickam pisala, ze aby nezabudli na darcek ze my vyrábame." Prepac, prides mi premotivovana vypisovat inym mamickam, aby vyrabali. Teba sa to zda v poriadku? Mne teda nie. Robis z toho dramu zbytocnych rozmerov. Opakujem, nebolo to ok, ale co robis ty, cely ten cirkus Ok urcite nie je tiez.
@marickaaaa necitala som vsetky komentare nasmu sa to stalo tiez ale s tym ze dotycne dieta zabudlo (losovali si mena) slubilo na dalsi den ale jasne ze uz nedonieslo..tiez sklamanie, ale tak ja som to nejak vysvetlila co uz s tym a tento rok tiez padol los tak ze tipujem ze tiez nebude cize uz ho aj na to zacnem pripravovat..ono proste ucitelka nevie nakazat detom aby nieco doniesli ked rodicia si to neprizru..blbe proste je ze nevie vacsinou dopredu kto nenosi inak by mohla kvazi to meno vybrat kto sa nemieni zapojit aby to bolo fer..aj ked ak je blby rodic neviem akoby sa to dieta citilo ide o to ze spoluziakovi rodicia sa rozvadzaju ostal u otca a to je hrozny rodic viac sa rozpisovat nechcem, mama sa o neho bije lebo vie aky je jeho otec, ale kedze ma znamosti je to tazke a s dietata zatial vyrasta nejdem ani vravet co ma same problemy akurat nam ho je strasne luto..hrozne to sledovat pred očami ako sa “ničí” malé dieťa, mladá duša a nič s tým človek nemože robiť..ani učiteľky ešte aj schytajú ..
@marickaaaa ahoj, nečítala som odpovede, ktoré sú predo mnou. Samozrejme, že zlyhala učiteľka. 7 ročné dieťa je malé dieťa, nie je psychicky natoľko vyzreté, aby zvládlo v pohode a s nadhľadom takúto situáciu. Veď ruku na srdce, toto by zamrzelo každého človeka, neraz aj dospelého. Bavíme sa tu o sedemročnom dieťati, ktoré sa tešilo na darček, ktoré s radosťou niečo pre niekoho vyrobilo a je pochopiteľné že tiež chcelo byť obdarené. Podľa mňa nie si vôbec precitlivena, tvoja reakcia je adekvátna a normálna. Keď si už pani učiteľka vymyslí nejakú podobnú akciu, je NA NEJ aby si ju ustriehla. Ona si to má ukočírovať. Nie obviňovať iné deti. Prestaňme už v spoločnosti donekonečna tolerovať ľudské zlyhania. Donekonečna niekoho ospravedlňovať. Aj lekár je len človek....., Aj učiteľ je len človek.....veď iste. Ale toto bola situácia, ktorú by pedagóg ktorý je ozajstným pedagógom (nielen preto, že iné sa nepodarilo robiť) mal zvládnuť ľavou zadnou. Vsak tie deti pozná, vie ake sú, vie čo sa môže stať....má byť pripravená. Pre mňa pre toto neexistuje ospravedlnenie. A to o práci s deťmi niečo viem.
@vecicky1805 učiteľka za mňa nezvládla komunikáciu. Ide o 7 ročné deti, predpokladám prvákov. Pre nich je Mikuláš, Vianoce dôležitý sviatok Ak teda robím akciu.
1. Nacapim oznam do zrkadielka
2.informujem rodičov cez edupage
3.rátam s tým, že niektorí nedonesú lebo zlá situácia doma, zabudnú a niektorí mi môžu práve ten deň ochorieť
4.vzniknutu situáciu riešim s triedou (nechám deti nech sa vziju aké ťažké to je pre toho kto jediný nedostane nič a čo by navrhovali ako riešiť. Naviedla by som ich podeliť sa. Kto dostal 2 čokoládky jednu môže spustiť, takisto jednu žuvačku z balíčka atď. A z neobdarovaneho a zabudnutého sa zrazu stane obdarovaný viacerymi) lebo tu nešlo o darček ako taký, ale o ten pocit, že niekomu v triede na mne záleží a nie som im ľahostajný.
To čo urobila učiteľka hoci možno nechtiac bolo, že vyslala dieťaťu signál: nezaujíma nás tvoja situácia .
A to podotýkam moje deti sú vedené k samostatnosti aj k poznaniu, že život občas nie je fér.
Keďže učiteľka nekomunikovala obrátila sa mamka o stupeň vyššie aj to slušnou formou. Lebo toto sa nerobí a nie 7 ročným deťom.
@marickaaaa učiteľka zlyhala na prvom mieste - keď zadávala úlohu, musela si zvážiť pre a proti a počítať aj s tým, že nie každý donesie, niekto bude chýbať, počet detí nebude párny a čo potom?
Nesúhlasím s tým, že rozdať balíčky až vtedy, keď donesú všetci… pretože ona nemôže nútiť niekoho do vytvárania daru a zadalsie ak niektoré deti (ako syn autorky tejto otázky) doniesli ovocie, mohlo by sa to pokaziť…
Čiže určite by mala učiteľka vziať vinu a zodpovednosť za seba a ospravedlniť sa… pretože takéto zlyhania dospelých si deti zbierajú do vienka a končí to rôznymi psychickými problémami, alebo boliestkami na duši 😞
@marickaaaa Strasne, jednoznacne zlyhanie ucitelky. Synovi by som to nejako vysvetlila a Ako pisu vyssie baby vybahradila, resp zachranila aspon co sa da.
Jednoznačne zlyhala učiteľka a to hneď na začiatku, keď nikam nenapísala oznam. Na čo máme edupage, ak ho nevyužívame. Žiacka knižka detto. Ak chcem niečo po 7 ročnom dieťati, mám si utvrdiť, že sa o úlohe vie a tak mám (akokoľvek) o úlohe informovať.
To ako poprvé. A za ďalšie, rozdávať balíčky až vtedy, keď budú odovzdané v plnom počte, t.j. každý obdaruje a bude obdarovaný.
Ale keby som mala vyjadriť svoj názor, tak ja raz nezaznávam takéto darovačky. X detí je z X finančných pomerov. Niektorí rodičia majú na rozdávanie a nedajú, niektorí sú radi, že má dieťa vôbec školskú tašku. Takéto darovačky len deti rozdelia, pretože niekto daruje balíček v hodnote 10-20€, lebo mame je jednoduchšie kúpiť hotové, niektoré z detí daruje čosi doma vyrobené, lebo na nič iné nemá, alebo vezme zo svojho, len aby splnilo úlohu. A triednostný rozdiel je na svete, čo v konečnom dôsledku nikomu nijak neprospieva.
My sme si toto robili tiež NA GYMPLI☝🏻☝🏻 a teraz ako mi táto téma vybehla na MK sa mi akurát z toho dňa vynorili staré (otrasné) spomienky, keďže som sama patrila medzi tých, ako bol teraz autorkin syn a volo mi to robené celé 4 roky SCHVÁLNE 🙄😔😔 a to som mala 17r. a nie 7.
@marickaaaa samozrejme, že zlyhala učiteľka. Ja by som jej to hneď vytmavila a to sama vykonávam túto profesiu.

@marickaaaa veď rozdať mala len tým, ktorí aj doniesli, určite by som jej napísala svoj názor, a to som sama učiteľka.