icon

Zlyhal pedagóg?

marickaaaa
6. dec 2022

Chcem sa opýtať na Vas nazor maminky. Ucitelka dala vyrobiť detom prekvapenie pre spolužiakov. Kazdy si losoval niekoho. Nepisala to na edupage nikde. Nechala to na detoch 7rocnych. Moj syn cely víkend vyrabal, dal autíčko, sladkosti, ovocie. V pondelok ucitelka pozbierala balíčky a rozdávala detom. A ako na ten truc nas ostal stáť sam, ktorý nedostal. To sklamanie ked prisiel domov Vam nemusim rozprávať. Ide o to, ze ucitelka ho nechala tam stat a povedala , ze ti co nedoniesli nech donesú zajtra a ak nie tak nie. Akoze je toto normalne co urobila? Ze este jedna nedostala balíček, ale nas si to nevšimol keďže bol tak sklamany. Akoze to tej ucitelke nebolo hlupe, ze on ostal tam stat a on doniesol a jemu nedala. Vsak ti dvaja co zabudli nemali tiez dostat. Alebo mala povedať, ze dnes dostanú polovica a zajtra druha polovica. Nie nijako to nezachranila. Strasne sklamanie a tu nejde o darček, ale o princip

mon777
7. dec 2022

@kattrin5 ja by som synovi povedala pravdu. Že je šikovný a dobrý, že vyrobil darček, aby urobil radosť a zároveň splnil úlohu a chlapec, ktorý si vylosoval jeho meno je obyčajný lajdák, ktorý by sa mal hanbiť a že si nemusí nič z toho robiť, pretože v živote takých ľudí okolo seba nepotrebuje a že by ten balóček i tak nebol darovaný zo srdca.
7r. je síce 7r., ale deti nie sú hlúpe a chápuaž pridobre.

annm81
7. dec 2022

@marickaaaa Nečítala som celú diskusiu, tak možno to tu už padlo. Učiteľka to rozhodne nezorganizovala práve najlepšie. Ale zas aby si celú noc kvôli tomu nespala? Ak máš tak citlivé dieťa, týmto prístupom mu nepomôžeš - keď ešte aj v tebe vidí, ako ťa táto drobnosť vzala, tak to prežíva ešte horšie. Nabudúce mu vysvetli, že sa také veci stávajú a vezmi ho do cukrárne, spravte si pekný večer, kúp mu nejakú drobnosť. S učiteľkou to môžeš riešiť aj bez toho aby si v synovi prehlbovala jeho sklamanie.

diablikovci
7. dec 2022

A prečo vina len učiteľky. Je to vina tých čo nedoniesli!! A tu je Ta zodpovednosť deti a tiež spolupatričnosť tých deti. Deti by si mohli tiez uvedomiť že keď ja zabudnem tak druhý bude sklamaný. Ale deťom je to jedno. Napr rodičia nezaplatili zrps tak deti nedostali balíčky a potom keď chodili pre deti tak im museli vysvetľovať že prečo a tak potom išli do obchodu a kúpili im aby aj oni mali a viac EUR ako trebalo dať do školy.

nikolka1986
7. dec 2022

Príde mi nezodpovedné dať 7-ročným losovať o "tajného santu" , balíčky od školy nestačia?

luccija
7. dec 2022

@nikolka1986 ma sa tym utuzovat kolektiv v skole, ale tu to vypalilo inak

mircalla
7. dec 2022

@annm81 Mam rovnaky nazor. Ficat na tom teraz x dni a pestovat v dietati pocit krivdy a sebalutosti asi neni najlepsie riesenie. Jednoducho pragamticky vysvetlim a dalej to neriesim.

My sme namiesto tohoto kupovali a deti vyrabali veci pre osamelych seniorov "kolko lasky sa zmesti do krabice", pride mi to ovela zmysluplnejsie ako taketo obdaruvanie, ktore vyusti do sklamania z darceka, zavisti, krivdy ci nebodaj celozivotnej traumy ci uz deti alebo skor rodicov. Kontaktovat kvoli tomu riaditelku - aspon s hrozou zistujem, coho vsetkeho su rodicia schopni, uz chyba len trestne oznamenie. Ucitelka spravila chybu ale nemyslim, ze ten lync co tu mamicka predvadza so zahrnutim riaditelky je umerny tomuto pochybeniu

jahodka11
7. dec 2022

@mircalla preco? Ved pisala učiteľke a ta sa ani neozvala… tak komu mala pisat dalej alebo volat? Upratovačke? Ci vykašľať sa na to? Nie, dobre urobila…idem citat dalej,ako to dopadlo..

nikolka1986
7. dec 2022

@luccija Väčšinou to vypáli inak. Podobné srandičky boli i za môjho detstva a vždy tam bol niekto, kto nedostal nič alebo dal málo a potom ho druhé decko ohovorilo aká je "socka" bolo po utužovaní.

annm81
7. dec 2022

@mircalla Ja nie som proti takejto akcii, len by to malo mať isté pravidlá, ktoré účiteľka nedomyslela. Ale zas zo strany matky kontaktovať riaditeľku, zakladať diskusie a nespávať v noci kvôli tomu, že 7ročné dieťa zabudlo spraviť nejakú kreatívnu úlohu je pomaly na riešenie s nejakým odborníkom. Už vidím, že toto je to dieťa, čo sa najneskôr v puberte stane terčom posmeškov, lebo mamka za neho všetko rieši.

@jahodka11 V pondelok si v škole rozdávali darčeky, dieťa prišlo domov poobede, ak matka hneď písala učiteľke, tak to bolo v pondelok večer. V utorok ráno zakladala diskusiu... nenapadlo ťa, že možno len učiteľka zatiaľ nestihla odpovedať? Možno preto, že si nečítala poštu, alebo preto, že chcela najprv veci nejako poriešiť s dotyčným žiakom?

kaktusik007
7. dec 2022

@mircalla lenze vies, pragmaticky som to mojmu synovi vysvetlovala v podstate v pravidelnych intervaloch pol roka. A pamata si to dodnes.

toto nie je drobne pochybenie ucitelky. toto je zasadne vyclenovanie dietata z kolektivu a zacina tak spolocenska hra na sest pismen - sikana.

taga
Autor odpoveď zmazal
deniseee
7. dec 2022

Nemam v laske take akcie v skole. Niekto zabudne, niekto domov pride neskoro vecer, o niektore deti sa staraju po skole babka s dedkom, lebo rodicia su dlho v praci a nestihnu nic podobne a potom su deti smutne. Ucitelka to vobec nemala organizovat. Teraz uz su moje mladsie deti vacsie, no i tak dostali Mikulasa z triedneho fondu, kazde dieta dostalo rovnako, nikto sa teda nemohol postazovat, ze mal menej, alebo ze nedostal. Ti, co neboli prave v skole, dostali dnes, alebo dostanu ked pridu do skoly. Ale nikto neostal smutny. Kazdy ucitel vie, ze ani domace ulohy mu nespravi 100% ziakov, a vzdy su zabudlivci, takze chciet nieco podobne po malych detoch nie je prave najstastnejsie. Radsej to ozaj riesit spolocne, jednotne a hotovo.

vecicky1805
7. dec 2022

@janage ja som reagovala na príspevok autorke so svojou skúsenosťou, píšem niekde že to nie je nikdy chyba učiteľky? nemám moc času diskutovať s ostatnými, Bohužiaľ nie každý rodič sa chová zodpovedne napriek oznamom v zrkadielku a v edu..je to proste realita, ako už zareaguje učiteľka ide aj od povahy a ako som pisala treba čítať medzi riadkami nie vždy to vie učiteľka riešiť ak je učiteľka empatická a poradí si s takými vecami sama je to len plus no takých veľa nie je, keď sú v triede problémové rodiny skor by som navrhovala tento zvyk zrušiť..deti naviesť k deleniu sa nemusí byť zlé no napr u nás teda moc v balíčkoch veci na delenie nezvyknú byť, jedná sa skor o knihu, malého plyšaka, autičko a podobné veci..čiže ono je to fakt individuálne..niekedy sa s tým pohnúť dá niekedy nie, dnes už má 10, neviem ako iné deti ale proste keď sa vylosujú určité osoby tak je problém, z 5 rokov toto bude druhý čo bude asi problém, uvidíme ako to nakoniec dopadne, vidí a vie že iné roky problém nebol, už je starší a teraz už vie kde je problém a ak to dopadne zle, vymyslím niečo aby sa necitil zle, keď sa problém nevyrieši tam tak sa ako rodič potom postrám o to ja vhodným sposobom.

zuzana76
7. dec 2022

@deniseee len dnes uz mnohi rodicia neplatia ani ZRPS, nieto este triedny fond

deniseee
7. dec 2022

@zuzana76 Ked nie je triedny fond, tak neriesit Mikulasa vobec, ved kazde dieta dostane doma a od ucitelky k Mikulasovi mozu dostat den plny hraveho ucenia, neskusania... nasi aj vianocnu rozpravku na anglictine pozerali... jednoducho vzdy sa da vymysliet nieco, ak sa chce.

zuzana76
7. dec 2022

@deniseee ved takto sa to povacsine uz riesi

mircalla
7. dec 2022

@kaktusik007 Ty si ozaj myslis, ze ta ucitelka to urobila schvalne? Sikana je velmi silne slovo. Takze pokial to ozaj beries takto, potom nemam slov. Podla mna to skratka hlupo nedomyslela.
Mozno by si sa mala zamysliet, preco si to tvoj syn dodnes pamata a ci si neurobila chybu vo vychove. Ja neucim deti, ze vsetko je ruzove, naopak ich pripravujem na to, ze ludia su vseliaki, nie vsetci su dobri, ze su rozne situacie v zivote, ktore budu pre nich neprijemne. Takisto, ze nie vsetko dokonale vyjde podla predstav.
Potom moje deti nemaju taketo traumy kvoli darceku a beru to sportovo. A nie je to tym, ze nie su citlive. Naopak su a dost, ale vedia tomu porozumiet, ked im to vysvetlim a skutocne v nich nechcem pestovat pocit krivdy.
A riesila som uz vselico, aj ozajstnu sikanu a uspesne, hned to prestalo.

jaga61
7. dec 2022

No pani učiteľka to nezvládla.

mircalla
7. dec 2022

@jahodka11 Nemala dalej pisat nikomu, mohla ucitelku navstivit a vydiskutovat osobne. Eskalovat to na riaditelku je fakticky mimo. Si predstav, ze ta skola ma 9 rocnikov, dokopy 800 ziakov a kazdy chodi s tymto za riaditelkou.....Skutocne si nemyslim, ze aj pre jej syna je dobre, ze tuto kauzu riesi vsade vratane rodicov jeho spoluziakov. Cim dlhsie, tym horsie pre neho.
Riaditelku by som kontaktovala, keby sa taketo situacie opakovali.

lavinis
7. dec 2022

@marickaaaa áno, je to zlyhanie pedagóga. Keč som učila, rozdávali sme až vtedy, keď všetci doniesli alebo som mala vždy 1-2 darčeky pripravené v zálohe.
Ak ti niekto tvrdí opak, tak má empatiu na mínusových hodnotach.
Riešila by som to s učiteľkou

mircalla
7. dec 2022

@lavinis Nikto tu netvrdi opak, ak si citala diskusiu. Kazdy sa zhodol na tom, ze je to zlyhanie pedagoga. Druha vec uz je, ako s tym nalozit.

lavinis
7. dec 2022

@mircalla toto je úplne nechutný victim blaming, to je ako týranej žene povedať, že si za to môže sama, fuj!
Ty vychovavaš deti alebo vojakov do armády?

lavinis
Autor odpoveď zmazal
mircalla
7. dec 2022

@lavinis Myslim, ze mas tiez nejaky problem. Snazim sa byt racionalna. Nic take, ze si za to moze sama som nepovedala. Jednoznacne som sa vyjadrila, ze ide o chybu ucitelky. To si povedala ty. Len si nemyslim, ze kvoli tomuto treba zburcovat celu skolu, to je cele a da sa to riesit trosku menej dramaticky. De facto tym synovi skor skodi ako pomaha. Citanie s porozumenim nebude silna stranka. Taketo situaicii su bohuzial bezne a v zivote sa stretne s horsimi. Victim? Kto je tu je prosim victim? Ano, verim tomu, ze chlapec bol sklamany a je mi ho luto. Ale victim?

nicka1986
7. dec 2022

@heleninamama sedem ročné deti lajdaci ? Áno,tieto úlohy akože pre deti čo sú vlastne na krk rodičom by som zrušila . Ale deti z toho by som neobvinovala

annm81
7. dec 2022

@lavinis Ty fakt porovnávaš tyrana s druháčikom, čo si nespravil domácu úlohu? Nepríde ti trocha mimo používať termíny ako "obeť" v prípade takejto malichernosti? Každá rozumná matka, čo sa nezosype pri každej drobnosti by to v priebehu jedného dňa vyriešila aj bez toho, aby z toho spravila drámu hodnú sfilmovania.

vevesh
7. dec 2022

@mircalla lenze ucitelka to nechcela riesit. A ja ako sikanovane dieta, ktore paradoxne trpelo najviac pocas takychto akcii (lebo samozrejme bud som darcek nedostala a ked som sa po po 2 rokoch odmietla zucastnit mikulasa, tak niekto dostal pedagogom nakazane a vies co daroval? Olizane cukriky vybrane z papierikov a rozdrveneho mikulasa a ako bonus kus blata k tomu👌👌). Ja praveze kvitujem, ze sa riaditelke ozvala, ked snaha ucitela je nulova a taketo pedagogicke zlyhanie sa v zborovni zamedzi. Vdakabohu u nas su take akcie uplne inac riesene a pedagogovia myslia aj na socialne slabsich, zabudlivcov a aj lakomcov...

janage
7. dec 2022

@mircalla aby mohla učiteľku navštíviť osobne teda aspoň u nás, musíš si dohodnúť čas vopred, inak sa môže stať, že p.učiteľka nebude mať práve čas. Dohodnúť sa dá len s tým kto komunikuje.
Ja sa zvyčajne postavím na stranu učiteľa, ale tu jednoznačne ide o chybu či neochotu komunikovať u učiteľky.
Ja kým som takú nekomunikujucu učiteľku nestretla som si to nevedela predstaviť.

mircalla
7. dec 2022

@vevesh Temu otvorila vcera rano, stalo sa to v pondelok. Kedze sa hned ozyvala riaditelke, nedala ucitelke ani moc prilezitosti sa ozvat. Riesila som realnu sikanu s ucitelkou. Snazila sa sice riesit, co kvitujem, akurat neuspesne. Takze som si pockala na rodicov po rodicku a bolo po sikane. Ja toto za sikanu nepovazujem. Povazujem to zle domyslene. Nijako sa nezastavam ucitelky, urobila velku chybu. Stale to nevidim na level riaditelky.

@janage Vy nemate konzultacne hodiny?

vero_29
7. dec 2022

@marickaaaa joooj to mi je ľúto..úplne si viem predstaviť ako bol sklamaný 😓..ja osobne by som mu to nejako skúsila vynahradiť. A povedať, že vidíš ake to je keď niekto zabudne aby robil on všetko preto aby nezabudol na dôležité veci on.. ale myslím si, že aj ten druhý chlapec/dievča keď zabudol/ alebo nato nemajú sa tiež hlúpo cíti, nevieme v akej situácii je rodina...celkovo výmysel pani učiteľky, no mala na takéto myslieť, keď si to vymyslela a spraviť aspoň 2 náhradné balíčky..presne kvôli tomuto..