Zlyhal pedagóg?
Chcem sa opýtať na Vas nazor maminky. Ucitelka dala vyrobiť detom prekvapenie pre spolužiakov. Kazdy si losoval niekoho. Nepisala to na edupage nikde. Nechala to na detoch 7rocnych. Moj syn cely víkend vyrabal, dal autíčko, sladkosti, ovocie. V pondelok ucitelka pozbierala balíčky a rozdávala detom. A ako na ten truc nas ostal stáť sam, ktorý nedostal. To sklamanie ked prisiel domov Vam nemusim rozprávať. Ide o to, ze ucitelka ho nechala tam stat a povedala , ze ti co nedoniesli nech donesú zajtra a ak nie tak nie. Akoze je toto normalne co urobila? Ze este jedna nedostala balíček, ale nas si to nevšimol keďže bol tak sklamany. Akoze to tej ucitelke nebolo hlupe, ze on ostal tam stat a on doniesol a jemu nedala. Vsak ti dvaja co zabudli nemali tiez dostat. Alebo mala povedať, ze dnes dostanú polovica a zajtra druha polovica. Nie nijako to nezachranila. Strasne sklamanie a tu nejde o darček, ale o princip
@zuzana76 V dnesnej dobe staci, ze ucitel dieta opravnene pokarha, rodicia nastupeni v skole s pravnikom. Mne inak staci ako mamicka vypisovala ostatnym mamickam, ze nech nezabudnu vyrabat, akoby bola posadnuta touto z mojho pohladu prkotinou. Potom to moc preziva. je uplne logicke, ze sa to stane, ze niekto zabudne, ucitelka to nezvladla, ale nemyslim, ze umyselne. Ovela horsie veci sa stavaju v zivote
@taga ako nehnevaj sa, ale podla jednej vety vies aka som matka? Ty si riadne fandis. Ako vies ze som to neriešila? Okrem toho nepísala som ze ma úzkosti (ale, ze ma sklony). Nehnevaj sa, ale takéto komentare su neskutočne hlúpe, najmä ked este aj prekrúcaš. Absolútne nic o nas nevieš a strieľaš uplne mimo. 🙈🙈 Mam viac detí a syn je velmi špecifický, takze to viem aj porovnať.
@marickaaaa A na detoch mi samozrejme zalezi, len trosku nejdem hned lyncovat ucitelku stylom, akym to robis ty. Stacilo syna pripravit na situaciu, ze toto sa moze stat. To ta nenapadlo?
Nesnaz sa tu ludi obvinovat, ze im nezalezi na detoch len preto, ze ty si drama queen a mas potrebu vopred vsetkych upozornovat, nech vyrabaju o sto sest a nasledne sa ist stazovat riaditelke. Ludia ako ty akurat sposobia to, ze ti ucitelia stratia poslednu chut ucit, cely cas ju kritizujes uplne vo vsetkom - vypisuje hluposti na edupage a pod. Mozes si by ista, ze pre deti uz nic organizovat nebude. Chod sa tam postavit sama a mat na starosti 25 deti ako ti to pojde a ako budes zvladat rodicov ako ty, ked ta toto tak strasne rozhadze. Mozno ti neodpisala aj preto, ze si bola protivna a agresivna, co by ma ani neprekvapilo.
Trosku byt ludsky a tolerantny k chybam druhych?
@taga Ešte by som chcela dodať - čo sa týka tej sitácie, že ho zabudli zobrať na obed - družinárka sľúbila, že dá na nho pozor, ale nekonalo sa žiadne sťažovanie, žiadne rozmazávanie problému na MK. Ja som však absolvovala zo synom týždne rozhovorov o uisťovaní, že všetko bude ok, že to zvládne, pretože mal enormný strach, že sa to bude opakovať, okrem toho sa to stalo na zač. prvej triedy a on veľmi ťažko nesie zmeny.
Pointa 1 - takéto nespravodlivosti sa budú stávať. Nezabránime tomu. Ale nie je to žiadna šikana! Tá musí splnať jednu základnú podmienku a to, že sa opakuje. Ano, je aj šikana zo strany učiteľa, ale autorkin prípad okolo toho ani nešiel!
pointa 2 - vyslovila si predpoklad, že môj syn má úzkosti, lebo nič zaňho neriešim. Skoro som spadla zo stoličky, pretože úzkosti sú dôsledkom najma prehnane ochranárskych helikoptérových matiek, ktoré na svoje dieťa nedajú dopustiť a pôjdu svoju krivdu riešiť aj u prezidentky.
Takže nabudúce sa prosím týchto psychoanalýz zdrž, lebo môžu človeka aj zraniť. Najmä ked musí svojmu dieťaťu venovať 5x viac úsilia ako ostatným.
Ja len tak vseobecne. Ja mam iba prvacku a som prekvapena, ze sa v tolkych triedach realizuje vymienanie darcekov medzi detmi takto organizovane. Podla mna je to cele blbost, lebo fakt nemozeme ocakavat, že sa nestane pruser a niekto nezabudne. Ono je mile ucit deti obdarovat inych, ale tak mali dostat priestor v skole na vyrobenie nejakeho darceka, napr v druzine ci na vytvarnej. Celkovo deti mozu byt z roznych financnych pomerov, resp. niekto vyberie drahsie, vacsie dary a niekto skromnejsie...Prip. fakt niekgto aj zabudne, ved to patri k zivotu. Ucitelka to v tomto pripade samozrejme nezvladla dobre, ale sa cudujem, ze taku blbost vobec organizovala. U nas v skole aj skolke mavaju odventne kalendare a losuju sa deti, no tie darceky pripravia ucitelky, su regulovane. Bud drobna hracka, drobnost (napr dievcata raz v skolke dostavali sponky, chlapci uz neviem co). Tento rok dostava syn v skolkeaj s ostatnymi detmi kazdy den na ochutnanie nejaky oriesok ci susene ovocie. Samozrejme najprv sa rodicov pytali na pripadne alergie deti.
@sara005 Mne sa to tiež nepáči. Zober si, že škola oslavuje Halloween tak, že deti majú priniesť do školy vyrezávané tekvice a deti sa majú obliecť do strašidelných kostýmov. A fašiangy opäť oslavujú v kostýmoch. Mikuláš - nestačí balíček, ale odporúča sa prísť na vyučovanie v kostýmoch zase. Valentín? Losuje sa, že kto komu pripraví darček. Je toho až moc! My sme toľkoto akcií nemali za našich čias a sme tu. Bola by som zvedavá, kto tieto akcie vymýšľa.
@mircalla
@zuzana76
Presne, ešte aj tých pár kvalitných učiteľov, čo v našom školstve ostalo, musí pri takto hysterických rodičoch vyhorieť. Akože dospelá žena v diskusii napíše "Hnus, grc" a podobné slová ako reakciu na hlúpu nezávažnú chybu a dostane za to potlesk svedčí veľa o spoločnosti - taká primitívna pudová záležitosť, že poďme lynčovať, je jedno koho a začo, len nech vidíme tiecť krv.
Keď som si spätne prečítala diskusiu vrátane reakcií autorky, mám pocit, že problém bude v jej račkovaní. Lebo chcela byť učiteľkou, lebo jej niekto povedal, že s vadou výslovnosti nemôže. Lebo sa s tým nedokázala psychicky vyrovnať a teraz v sebe nosí zatrpknutosť namierenú najmä na celý učiteľský stav. Proste úplná absurdnosť vychádzajúca z ublíženosti. A bohužiaľ namiesto toho, aby citlivého syna viedla k tomu, aby sa s problémom vedel popasovať lepšie ako ona sama (lebo deti sú tvárne a veľa sa vedia naučiť aj keď sú obmedzené povahou), tak ho do toho zaťahuje ešte hlbšie.
@zuzana76 Neviem presne, lebo sa v tejto oblasti nepohybujem. Možno to nie je prípustné v škôlke a na prvom stupni, keď sa deťom ešte len formuje reč, ale nevidím dôvod, prečo by niekto nemohol učiť odborný predmet na vyššom stupni. A vlastne kľudne aj slovenčinu, veď druhý stupeň už nie je o tom, že sa deti učia hovoriť, ale o skladbe jazyka a histórii literatúry. Samozrejme taký učiteľ musí rátať s nejakými posmeškami od niektorých žiakov, ale ak má človek charizmu a nezloží sa z toho, deti si ho môžu rýchlo veľmi obľúbiť napriek zlej výslovnosti.
@marickaaaa och, normalne ma to nasralo. Ved ja by som tiez bola sklamana dost, ak okolo mna vsetci dostanu darcek a ja nie. Podla mna asi kazdy clovek, nie to este taky maly cloviecik. A po druhe, musi to boliet aj Tebe, ako matke. :(
Jednoznacne zlyhala ucitelka. Nemala dat balik tomu, kto nedoniesol, a pockat kym, donesie, resp. skontrolovat, ci maju vsetci. Toto bolo iba odflaknutie, aby nieco "spravila" pre deticky. Nevyslo to...
@linduska86 myslim to vazne, akoze ty si nic v zivote nespravodlive nezazila? Od mala celime nespravodlivosti. Ci uz v rodine, v skole, v praci. Atd… podstatne je, ako sa k tomu clovek zachova.
@annm81 pane bože to vám da srdce mi napísať, ze za to ze niesom ucitelka, tak som zatrpknuta voči učiteľom? Ved ja mam celu svoju rodinu učiteľov. To by som isla aj proti nim. Mne sa nepáčilo, ze.co urobila. Urcite niesom teraz voči učiteľom zaujata a neprávom kydam na nich. Vy o mne neviete nic! Ja som pani ucitelku neraz zastala ked do nej rodicia pichali. Ja som jej ani nenadavala ani nevyhrazala. Upozornila som ju co sa mi nepáčilo a to je cele. S pani riaditeľkou sa poznam a tiež som len na to upozornila. Takže nehovorte tu, ze som nakoniec ja ta zla, ze moj syn nedostal darcek. A ano trom mamičkám som to napísala keďže sme neustále v kontakte sme kamarátky. Iba toľko...
@marickaaaa S ohladom na to, ako sa o nej cely cas s despektom vyjadrujes Ti neverim ani pol slova s tym zastavanim sa. Kedze ti neodpisala v podla tvojich predstav = hned, tak sup riaditelka.
To, ze tvoj syn nedostal darcek rozhodne nie je hodne cirkusu, co si vyrobila. A opat, na take veci ho treba pripravit, ze sa to stat moze, aby nebol neprijemne prekvapeny.
Tym by som tuto temu uzavrela. V pripade, ze by islo o nejake zamerne ublizovanie tvojmu synovi ci neferovost zo strany ucitelky s umyslom, nepoviem ani slovo. Ale tebe robilo skratka dobre sa jej za jej chybu pomstit. Mna by v zivote nenapadlo ist s tymto za riaditelkou.
@marickaaaa Áno, z toho, čo si tu napísala, to vyzerá presne tak, že si zatrpknutá. A robíš z komára somára. Riešiš ponosy na učiteľku, lebo dala úľavu žiakom, ktorí sa niečo nenaučili a tvoj sa to naučil - bože sú to maličké deti, je dobré, že ak učiteľka vidí, že to drvivá väčšina nezvládla, tak im odpustila. Vadí ti keď je učiteľka málo prísna. Potom ti vadí, že je príliš prísna a keď niekto niečo vyvedie, napíše poznámku. Dostať za niečo poznámku je tiež vec, ktorú väčšina rodičov zvláda bez psychického zrútenia. Že jedno dieťa zabudlo spraviť darček pre tvojho syna si hneď interpretuješ ako strašné poníženie, pritom je to niečo, z čoho syn môže byť sklamaný a cítiť sa chvíľu hlúpo, ale nie je to niečo, čo treba rozmazávať celé dni a zapojiť do toho všetkých naokolo - znova sú to malé deti, tak proste niektorí zabudnú. Rovnako ako jeden zabudol doniesť darček, ďalších 20 si o dva dni ani nespomenie na to pre teba vraj strašné poníženie. Ale ak zo syna budeš robiť pri každej prkotine obeť a všetko dramaticky riešiť, sama dotlačíš kolektív detí k tomu, aby ho vytesnili. Lebo nikoho nebaví byť kamarát s niekym, kto stále fňuká, ako mu svet ubližuje. Dokonca chceš od učiteľky, aby zmenila prácu len preto, že spravila malú chybu. Možno to robila prvýkrát, možno doteraz všetky deti vždy doniesli a ju nenapadlo, že to takto môže dopadnúť. Ľudia proste nie vždy všetko domyslia do detailov, aj keď väčšina sa tu tvári, že je dokonalá. Neprejde ani 24 hodín a ty už vypisuješ na verejné fórum, ako si učiteľka dovolila ti okamžite neodpovedať. Už vopred upozorňuješ matky okolo, aby nezabudli na darčeky - neprídeš si tým trocha posadnutá? To písanie riaditeľke je už absolútne prestrelené. To, že je tvoja kamarátka na veci nič nemení. Ty si s ňou totiž neriešila recept na bábovku ani aké topánky si kúpiť, ale riešila si s ňou jej podriadenú. Najlepšie pre syna bude, ak sa spamätáš a nebudeš všetky svoje traumy prenášať na syna. Fakt nie je v takejto situácii normálne v noci kvôli niečomu takému nespávať, dožadovať sa okamžitej odpovede a kontaktovať riaditeľku. Normálne je dieťaťu vysvetliť, že nie všetci ľudia sú zodpovední a že dokonca aj tí zodpovední môžu na niečo zabudnúť. Normálne je vziať ho do cukrárne na horúcu čokoládu s tým, že v škole sa stala malá nepríjemnosť, ale nevadí, doma budete mať pekný večer. Normálne je napísať učiteľke, že syn to ťažšie niesol, či sa s tým dá niečo robiť a nechať učiteľke chvíľu na to, aby našla nejaké riešenie.
@marickaaaa Ty si napísala pani učiteľke, neodpísala ti. Následne si hovorila s pani riaditeľkou. Potom dala pani učiteľka lízatko tvojmu synovi. A odvtedy si komunikovala s pani učiteľkou? Osobne, alebo telefonicky?
@mircalla ano konecne ukonci tuto tému, lebo co tu ty píšeš su same bludy. Ved ked sa to stane tvojmu synovi tak si mu to vysvetli ako ty chceš a nezapajaj sa do toho do čoho ta nic! Asi tak
@annm81 ked sa to stane vášmu synovi tak kludne si mu to vysvetlite ako len chcete. Ja som sa pýtala na názor rozumných zien a mamiciek. Take co ich to nezaujima maju pekne otvoriť a hned aj zatvoriť článok. Nie písať bludy
@marickaaaa Chápem, hľadala si rovnaké matky ako ty. Len upravím, že nie rozumné, lebo tvoje správanie je všetko len nie racionálne. Jednoducho si hľadala ďalšie matky neuroticky chrániace svoje dieťa, ktoré ti pofúkajú bebinko. Len si uvedom pár ďalších vecí - po prvé si riadne vzťahovačná. Po druhé si na verejnom fóre, čo je miesto, ktorému by sa mali psychicky labilnejšie osoby radšej vyhýbať. Vo vlastnom záujme, lebo sa tam vždy nájde niekto, kto bude mať iný názor a ak kvôli tomu nemajú zase v noci spávať... Verejné fórum je tiež miesta, kde nemáš moc nad tým kontrolovať, čo a ako ti niekto napíše, takže si dovolím riadiť sa sama tým, čo kedy otvorím a kedy zatvorím.
@marickaaaa Mojmu synovi vopred vysvetlim, ze sa to stat moze. Pripravim ho na taku moznost,7 rocne dieta nie je svorrocne a uz to uplne jasne chape, ak sa to rozumne vopred vysvetli. Nezruti sa z toho ani moj syn, ani ja, ze nieco nevyslo dokonale. Uz vobec nepouzijem slova ako trauma, vyclenenie z kolektivu atd. kvoli tomu, ze dieta nedonieslo darcek a ucitelka daky nevytiahla z klobuka
milujem, keď niekto založí tému s dodatkom 'hlúpe komentáre si nechajte pre seba' - a táto je jedna z nich 🤷🏻♀️ nuž @marickaaaa pre hlupáka každý hlupák.....

@mircalla Mňa zasa fascinuje to, že nikto tu nerieši trest pre detí, ktoré zabudli urobiť darček - úlohu, alebo ich ešte obhajujú a fabulujú všetko možné, aby ich ospravedlnili. Pritom hlavnú chybu urobili oni. A ani trest pre ich rodičov nikto nespomína. Ani ich nesúdia, že sa nezaujímajú o deti, nevedia, čo v škole deje, ale učiteľku idú hneď upáliť.