Známky z hudobnej výchovy
Ako by ste riešili nasledovné. Syn je piatak a majú znamkovanu hudobnú. Dostal 5 za to, že nemal v zošite dopísaný text pesničky. Ok dopísali sme. Potom zas že ten text nevie. Ok naučil sa text. A ďalšiu hodinu dostal 3 za to, že zas nevedel melódiu k tomu textu. Spievali to, ale keď nevedel melódiu tak sa mu to horšie spievalo i keď text vedel.
Nehraničí toto so šikanou?
@katpizur A ak niekto nemá nadanie na matematiku alebo na jazyky? Tiež by sa to nemalo hodnotiť, že? Mám pocit, že dobrá polovica rodičov by dnes najradšej úplne vymazala akékoľvek hodnotenie a potom sa divia, keď dieťa príde do reálneho života a totálne sa zrúti pri najmenšej kritike A tá kritika príde, lebo neúspech je súčasť života. Nie je lepšie naučiť dieťa, že ak nemá na niečo talent, tak sa má síce snažiť o zlepšenie, ale svet sa nezrúti, ak mu to nepôjde?
Autorka, tvoje dieťa bolo spravodlivo ohodnotené - opodstatnená kritika vyjadrená aj známkou, nie je šikana. Ak berieš školu tak, ako vyznievajú tvoje komentáre, teda že to je len nutné zlo, ktoré treba v rámci povinnej dochádzky naplniť a ďalej vás to nezaujíma, najviac pomôžeš synovi (a aj sebe), ak sa zmierite s tým, že nie je akademický typ a nájdete mu niečo manuálne, čo ho bude baviť a bude ho to môcť aj živiť. Nemusia byť všetci jednotkári, nemusia všetci stráviť v škole dve desaťročia života a napriek tomu môžu viesť spokojný život.
Pozri moja dcéra má dobré známky samé 5-5,5-6 (nežijeme na SVK) akurát z telesnej 4. Do hodnotenia priemeru pre ďalšie pokracovAnie a zaradenie do budúcej školy to nejde tak neriešim. Má nadanie na spev, tvorenie, maľovanie ale telesnú berie ako niečo čo byť musí ...a hádam nebudem brať ako šikanu zlú známku keď viem že nevie/nechce plávať pod vodou s otvorenými očami a bez okuliarov lebo ju bolia oči alebo nespraví stojku na rukách
No vidíš tak je šikovný len hudobná mu nejde. Ani by som to ďalej neriešila len nech si zapisuje čo má robiť doma a potom to aj spraví. Ušetril by si dve päťky.
Podľa mňa je to šikana zo strany učiteľky, kľudne ma tu ukameňujte, no tieto predmety by sa podľa mňa ani známkovať nemali. Nie každé dieťa má hudobný sluch a podobne, nie každé dieťa je nadané na šport a iné nevie kresliť...voľakedy to známkované nebolo a myslím, že by to ani nemalo byť. Môj syn mal stále dvojku z výtvarnej, ja viem, že nevie krásne kresliť, no zadanie vždy splnil a učiteľka mu dala vždy dvojku, že jej sa to nepáči. Riešila som to s triednou a ona povedala, že mám pravdu, že keď zadanie splnil, že mu to nemala tak hodnotiť...no čo pani učiteľka bola asi flustrovaná a našťastie išla už do dôchodku a syn má zrazu jednotky. Syn je jednotkár,má čisté jednotky a mal dvojku z výtvarnej....podľa mňa choré
myslím si , že mnoho deti ani rodičia netušia, že predme hudobná, technika, výtvarná už nie je predmet na odreagovanie , ale normálne klasifikovaný predmet. @ autorka vo vašom prípade ste doplatili na viacero faktov a to, že asi ste si neuvedomili, že je potrebné sa pripravovať - teoreticky. Ak máte dokladyz CPPPa P asi nejako máte / nemáte doriešené písanie poznámok - tie , ktoré ste tu "múdre", že si to má dopisovať doma atd. tak nie, takto to nefunguje pri týchto deťoch, majú nejaké dysfunkcie a zároveň ich škola trestá za to - že musia doma dobiehať to čo netíhajú a musia vynaložiť 2x väčšien úsillie vrátane času na prípravu = treba doriešiť so školou nestíhanie písania poznámok ( ale ako stíha potom ostatné predmety??) Takže za mňa musíte si zvyknúť, že tento predmet je normálne hodnotený a je nutné sa na neho pripravovať - bežne to tak funguje aj v zahraničí. Otázne je do akej miery hodnotiť nadanie - hudobný sluch, spev, na výtvarnej kresba...
@felycity nepíše nič o hodnotení spevu, mal len napísať poznámky, naučiť sa text a melódiu.
@letfenixa Ja som chodila do ZŠ v 90. rokoch. Bola to veľká škola v Košiciach a normálne sme mali známkované aj výchovy. Na telesnej boli nejaké výkonnostné tabuľky, na základe ktorých sa dávali známky, s tým, že štvorky, päťky učiteľ nedával, ak bola prítomná snaha. Na výtvarnej sme prechádzali rôzne umelecké štýly a skúšali v nich tvoriť. Hodnotilo sa predovšetkým úsilie vystihnúť daný štýl, pripadne danú tému. Kto to odflákol, kľudne odišiel so štvorkou, ale učiteľ bol výborný a nás to bavilo. Hudobná bol môj kameň úrazu - maximálne tak zabrnkám trocha na gitare, ale žeby som mala talent, sa nedá povedať. Mávala som z nej dvojky, pretože podstatnú časť hodnotenia tvorila teória a dejiny hudby. Predpokladám, že aj tuto syn autorky nemal hodnotené, či a ako falošne či čisto zaspieval, ale či sa zhruba naučil melódiu.
Obrat sa na ucitelku, ak bude nutne, tak aj na triednu ci riaditelku. Aj nam sa stalo, ze nebrali tieto veci do uvahy...
Za mna znamkovat vychovy je dobra blbost.
Dnes sa ucia priserne vela teorie, z ktorej si aj tak nic nepaamtaju a ziadne pesnicky. My sme sa ucili strasne vela pesniciek a ako sa mi to zislo pri mojich detoch! Ako malinkym som im velmi vela spievala, aj ked spievat neviem.
Autorka, nečítala som všetky odpovede, ale šlo je vidno z prvých komentárov, pohľady na danú problematiku sú rôzne aj protichodné. Pre niekoho šikana, budovanie odporu k hudbe, pre niekoho lajdackost a nepripravenost.
Ty si rodič, mala by si byt autentická, teda viesť dieťa podľa vlastných hodnôt.... Je to na tebe akú cestu vyberieš , môžeš dieťaťu hovoriť ze učiteľka je debil a ma hrozný prístup, alebo si to môžeš v duchu pomyslieť a povedať dieťaťu, že nie vždy súhlasíme s názorom toho druhého, a keď ide o autoritu, musíme občas rešpektovať jeho pravidlá, aj keď sa s tým nestotoznime (ani v práci nemôžeš za každú blbosť podať výpoveď a všetko riešiť, čo sa ti nepáči). Môžeš povedať, že ani tebe sa osobne nepáči jej prístup a bola by si radšej, keby bola menej prísna v známkovaní, ale je na učiteľke, ako vyhodnotí nepripravenost žiaka, a na na to plne právo, aj keď sa nám to nepáči. O známky neide, známky z hudobnej mu nijako život dlhodobo ovplyvňovať nebudú.
@annm81 a čo tým chceš povedať, že ty si chodila do školy v 90.rokoch a mali ste znamkované....neubudlo z teba či čo tým chceš povedať? Kedysi ani automatické práčky neboli,tak dúfam, že ju nemáš doma ☝️
Zjavne si riadne impulzívna a precitlivelá na svoje dieťa. Sôr ako začneš prskať okolo seba, si prečítaj na čo som reagovala, potom sa pár krát zhlboka nadýchni a zamysli nad tým, čo si práve prečítala.
P.S. Kým automatické práčky dali ľuďom možnosť venovať sa iným prospešným činnostiam a zlepšili kvalitu života, tak ochrana dieťaťa pred hodnotením v škole k ničomu dobrému zatiaľ neviedla.
@annm81 myslím, že máš na to... ísť do politiky.
Veľmi konštruktívna a originálna odpoveď k veci...
Ak ma syn specialny pristup,uistila by som sa, ze o tom vie aj tato ucitelka. U nas pisali pri jednej ucitelke z hudobnej aj pisomky.
@januska12323 no nie každý dokáže pochytiť melódiu. melódia je predsa sled tónov, ktoré sú prespievané spevákom alebo zahrané na hudobnom nástroje
Môj dnes dostal čierny bod 😀 z etiky, lebo si nevypýtal od spolužiakov pracovný list, ktorý robili počas jeho choroby. No priznám sa, ani nám nenapadlo zisťovať nejaké "úlohy" z etiky, popr. čo robili na etike....
Na jednej strane je podľa mňa smiešne to známkovanie výchov. Už keď máme v školách hudobné, výtvarné na druhom stupni... mali by pestovať lásku a vzťah k danému predmetu, nie odpor cez písomky, prepisy textov piesní a pod. blbín....
Na druhej strane, tie decká si za to môžu samé, lebo sa nevedia proste správať. Nemajú hranice, nemajú zábrany. A veľakrát je jedinou pákou učiteľa v siedmom ročníku len známka... žiaľ. A tu by mali nastúpiť rodičia a začať konečne vychovávať slušných mladých ľudí, lebo to, čo nám vyrastá....
Tvoj syn ma papier z CPP - co je v poriadku. Ale zjavne ked dostane za 5 tak sa to naucit vie? To je nejake zvlastne. Poznam deti co maju papier z CPP a keby sa postavili na hlavu, tak sa veci nanaucia a nenapisu - pretoze to jednoducho nedokazu.
Co to mas za papier?
Neschopnost dopisat 3 riadky hranici s mentalnou retardaciou - prepac za uprimnost. Ty mavas tym papierom, ked sa ti to hodi ze?
Isla by som za ucitelkou. Ze co je problem a teda ako si to opravit. Niektori učitelia výchovných predmetov, by sa rozhodne mali ukludnit. Lebo nic nie je horsie ako premotivovany blbec vo funkcii.
Ja sa normálne bojím už čokoľvek od detí vyžadovať. Slovom šikana sa začína oháňať čoraz viac.
@betulinka1 učiteľka si dokazuje svoju moc nad žiakom.
NERIES, proste sa zmier s tym, ze niekde sa ucitelia proste aj takto realizuje. Moje dietea donieslo 5ku pred 2 tyzdnami z obcianskej nauky :D A dostala to len moja dcera, jedina 5 v celom roku(a asi aj minulom) co dostala. Ucitelka musi byt vytesena vyrehnena, no nech si uzije. Naj je potom vysvetlovat dietatu nech si z toho nic nerobi, ked sa stazuje, ze preco len ona, ked ostatni nemali projekt tiez so sebou, pripadne niektori vobec ho este nemali urobeny.. a pritom ona to mala vymakane vypracovane, ale mala to doma, ini nikdy take projekty nemavaju.
Za mna, poznamka za nedopisanu basnicku by bola ok.. ale 5? melodiu nevedel? ako sorry, kaslat na to :DD casom sa to utrasie, uvidis. V 5rocniku zase u nas lietali 5ky z telesnej, a to napr. iba za to ze niekto pred koncom 12minutovky spomalil.. nie zastal, ale spomalil:D zazracne asi deti zmenou ucitelky dokazu cvicit na lepsie znamky.
synovi vysvetli, ze ulohy si ma dokoncovat, prejst si vzdy vsetko aby mal hotovo po skole, aj to co nestihol, kazdy predmet... a tiez to, ze proste nie vzdy musi byt zo vsetkeho jednotka.
Tak ona si hlavne dokazuje dôležitosť svojho predmetu. Otazka vobec je aky je jej druhy predmet. Kazde dieta aj ked sa netrafi do melódie a zapamätá si aspon text piesne, je podla mna fajn. A je velka skoda, ze niektore ucitelky nedaju lasku detom k tej hudbe. My sme mali skvelú ucitelku hudobnej a napriklad vdaka nej mam vztah k vážnej hudbe, ku koledam, ľudovým piesňam. Lebo nam vzdy rozpravala rozne pribehy ako vlastne tie piesne vznikali, púšťala nam platne, lebo za mojich čias nebol internet a ani MT nemali ucitelky. Vedela nádherne spievať a vsetci sme mali 1 aj deti ako ja, bez žiadneho sluchu. A potom su tu tie druhe pani ucitelky, kde maju deti 3-4 z hudobnej a odchádzajú zo skoly bez toho aby vlastne pochopili, ze hudba ma obrovskú pozitivnu silu.
Ja som nevedela tiež spievať, ale vedela som zapísať noty , vytukat rytmus paličkami a pri speve som sa hlásila aspoň s niekym do skupiny a tam sa tvarila ze spievam . Sém tam som dostala zlu známku s hudobnej kvôli tomu spevu ,ale aby to mama riešila, to ozaj nie .Inak čisté 1 z ostatných predmetov a nič sa mi nestalo, z hudobnej som nikdy prijímačky nerobila ani som k nej nemala odpor.Proste som prijala fakt ze nie som hudobné nadaná.

@januska12323 všetky sú hodnotené. Výtvarná 1, náboženstvo 1, tv 1, hudobná 4, matem.1, sjl 2, dejepis 1, enviro 1/2, technika 1, geogr.1, informat.1, angl.1/2, biológia 1 .....