Zo SŠ na VŠ. Čo treba vybaviť?

hettinka
17. máj 2020

Ahojte, dcéra konci gymnázium, v stredu dostane vysvedčenie. Na jednu VS je prijata, prišli už papiere, na druhu už vlastne tiež, len čakáme na oficiálny papier.

Kam, na aké úrady sa má ist prihlásiť teraz cez prázdniny - myslím či na sociálnu, zdravotnú poisťovňu slebo upsvar?

Ďalšia otázka, ak sa zapise na tu VS, kde mame už to oficiálne vyjadrenie, ale ona chce ist radšej na tu druhu, dá sa to potom ešte zmeniť, zrušiť?

kathy172
17. máj 2020

Nemusí sa prihlasovať na žiadne úrady do augusta 2020 je stále študentom gymnázia.
Väčšinou sú zápisy pre prvákov robene až v septembri práve kvôli tomu aby mali čas sa rozhodnúť. Ak je na tu druhu prijatá a naozaj to mate potvrdene nevidím dôvod aby sa zapisovala na tu prvú školu ak je rozhodnutá že tam pôjde.

Každopádne aj keď sa teraz zápise na tu prvú školu a bude chcieť ísť na druhu bez udania dôvodu to potom môže ísť zrušiť. Ale rozhodne to potom treba ísť osobne zrušiť (mailom)

sendy1977
17. máj 2020

@kathy172 určite, lebo ja viem, že ak sa raz zapíše na jednu VŠ a potom nastúpi na druhú VŠ, tak sa to nedá zrušiť. Potom si bude musieť 3 ročník zaplatiť. Možno sa už zmenili zákony. Tiež sme ten prípad ako
@hettinka

kathy172
17. máj 2020

@sendy1977 sestryn spolužiak začal študovať dokonca aj týždeň chodil na STU a na druhy týždeň už bol na eube. Na STU normálne došiel na študijné a povedal ze končí. Dali mu papier o ukončení štúdia.

Ta 3. Ročník by si platila vtedy ak by nastúpila na jeden rok na prvú školu a rok na to išla na druhu školu. Vtedy by študovala dlhšie ako je normálna dĺžka štúdia a tým pádom by jej to "štát nezaplatil"

sendy1977
17. máj 2020

@kathy172 manželov kolega musel platiť. Bolo to cca 2 roky dozadu. Dcéra sa prihlásila 2 krát na medicínu. A posledný 6 rok musela platiť. Neopakovala, žiaden ročník. Boli veľmi prekvapený, kedže dovtedy o tom zákone nepočuli. To že sa platí ak opakuje ročník vieme.

kathy172
17. máj 2020

@sendy1977 a nedávala si rok pauzu? Ze prerušila štúdium alebo nešla hneď zo ss na vš?

sendy1977
17. máj 2020

@kathy172 nie, im to prišlo písomne, tam do bolo odvodnené, že bolo 2 krát zapísaná do prvého ročníka. Ten manželov kolega, sa vtedy veľmi rozčuľoval, a zisťoval, či naozaj musí zaplatiť, a museli. ☹Keď štát potrebuje od teba peniaze, ako rýchlo to nájdu.

hettinka
autor
17. máj 2020

Tak napíšem konkrétne. Dcera chce ísť na VŠ do Brna, prijímačky má odpustené na základe iných testov (to nám už prišlo), ktoré si urobila, splnila všetky podmienky, v podstate je 99,99% prijatá, len ten oficiálny papier nemáme, keďže kvôli korone sa všetky termíny posúvajú a najnovšie to má prísť až v júli. Pôvodne to malo byť vybavené v máji.

Poistku si dala na VŠ tu na Slovensku, tu jej už prišlo vyjadrenie s tým, že zápis do 30.6. a teraz nevie, či sa má zapísať, alebo nie ... práve preto, čo píšete, že ak sa zapíše, aby potom nemusela niečo platiť. A na druhej strane, čo ak si vymyslia 2. vlnu "pandémie" a nepustia ju cez hranice...? Do takého rizika nechceme ísť, keďže by zbytočne prišla o rok.

slecnabe
17. máj 2020

@hettinka oficiálne zápisy na vš ale bývajú až v septembri. My sme mali do 30.6. iba poslať návratku, o ktorej síce písali, že je záväzná, ale pokiaľ sa fyzicky nepríde v septembri zapísať, tak sa nič nestane. Navyše teraz bývajú často aj všelijaké druhé kolá prijímačiek, čiže určite sa s takýmto niečím ráta. Ja by som osobne ešte asi mesiac počkala čo bude s tým Brnom a ak tak potom poslala návratku na slovenskú VŠ.

sendy1977
17. máj 2020

@hettinka môj syn je na tom podobne, ale on má všetke 3 VŠ v Prahe. Iba z jednej mu prišlo oficiálne, že je prijatý bez skúšok, že zápis bude online, a podrobnosti sa dozvie koncom mája. Ale tam veľmi nechce isť, ale pokiaľ búde už termín zápisu a nebude mať odpoveď z CVUT, tak tam zavolá. Takže podľa mňa ti ostáva iba tam zavolať a povedať pravdu, že chceš mať istotu o prijatí.

sendy1977
17. máj 2020

@slecnabe to asi zaleží od školy, lebo zápis na Ekonomickú v Prahe (pre tých bez skúšok) je v júni a je zaväzny , od neho závisí počet, koľko prímu tých čo budu robiť skúšky.

hettinka
autor
17. máj 2020

@sendy1977 neviem, či má zmysel volať. Ale poviem jej, nech si tam zavolá alebo napíše ešte. Sprostá korona, samy problém kvôli tomu...

sendy1977
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisa_s
17. máj 2020

Ja mam info, ze zapisom sa stavas studentom danej skoly, takze ak pojdes na inu, je to "druha skola" akoze,ale v CR mas 2r zadarmo naviac studia...takze neplatila by, ale mozno by v CR prisla o ubytovacie stipendium, takze ak vie, ze ju prijmu do brna na 100%, tak by som pockala a isla na zapis az tam 🙂

airaw
17. máj 2020

Väčšinou sa dá do tyzdna-dvoch zobrať na študijné žiadosť o ukončení a potom nemusí platiť.. povedia to aj na zapise.. ide na STU? Aj tam sa to dá

airaw
17. máj 2020

Inak na SR má 3 roky zadarmo, aj v cr má 3 roky zadarmo.. nesúvisí to spolu

hettinka
autor
17. máj 2020

@airaw nie STU. Poistku má na FRI na UNIZA.

hettinka
autor
26. máj 2020

Takze najnovšie info - z UNIZA dcere odpisali napísali, že sa má dcéra zapísať a do 31.8. sada zápis ešte zrušiť bez toho, aby sa jej zarátal rok.
Takze sa zapise a keď nám príde papier z MUNI, zrušíme ten zápis tu na Sk.

sendy1977
27. máj 2020

@hettinka dnes bol syn pre vysvedčenie, a viacerí jeho spolužiaci idú na Masarykovu študovať to isté ako tvoja dcéra, a oni považujú ten e-mail, ktorý im prišiel niekedy v januári, že sú prijatý bez skúšok ako 100 % informáciu, oni ani inde prihlášky nedávali.

hettinka
autor
27. máj 2020

@sendy1977 no veď aj my to tak berieme na 99,99%. Ale kým v ruke nemá papier...

My sme “poistku” dávali aj kvôli korone, v tom čase sme nevedeli, ako sa zo bude vyvíjať.

sendy1977
27. máj 2020

@hettinka môj dával na 3 VŠ ale iba Praha, keď vypukla korona, tiež som chcela aby dal aj na Slovensko, no on odmietol. Proste chlap. Teraz len dúfať, že znova nezavrú hranice ☹

hettinka
autor
29. máj 2020

@sendy1977 naša stále hovorí, že dala si aj do Žiliny, ale ona tam ísť NECHCE a nepôjde

heleninamama
29. máj 2020

@hettinka A robí dobre, v ZA by študovala spolu s priemerom a podpriemerom z odborných škôl a dokonca z učňovkármi s maturitou. A ešte tento rok... Po pár dňoch by bola znechutená a nechala by to.

hettinka
autor
29. máj 2020

@heleninamama v krajnom prípade pôjde na rok tam, nech len nesedí doma a o rok zasa skúsi to Brno, alebo Prahu.